Het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van Turkije: een keerpunt voor het Midden-Oosten

Het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van Turkije: een keerpunt voor het Midden-Oosten

13 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Welke verdere ontwikkelingen zullen we in het Midden-Oosten zien na de moord op Qassem Soleimani ? Hoe zal Iran reageren en hoe moet Turkije zich verhouden tot de moord?

Onur Sinan Güzaltan on Twitter

The US plan has two phases: 1. To provoke Iran and Sunni Arab countries against each other… 2. To force clashes between Arab countries, especially Egypt and Turkey, through the Government of National Accord (GNA) and Haftar in Libya.” My article on @uwidata https://t.co/nksH1E8l2c

We hebben deze vragen en meer gesteld aan experts op politiek gebied. Het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van Turkije, gepensioneerd luitenant-generaal Ismail Hakki Pekin, Ankara Crisis and Political Research Centre (ANKASAM) Voorzitter professor Mehmet Seyfettin Erol en journalist Ramazan Bursa, die de regio nauwlettend heeft gevolgd, kwamen allemaal naar voren om hun mening te uiten .

Een keerpunt voor het Midden-Oosten

Gepensioneerde luitenant-generaal Ismail Hakki Pekin:

Dit is niet zomaar een Amerikaanse moord, gevolgd door Iraanse wraak, het is een keerpunt. Qassem Soleimani reisde door het hele Midden-Oosten en de VS volgde hem op de voet. Waarom besloten ze hem nu te vermoorden? Ik denk dat er een grote verandering in het Midden-Oosten wordt gepland. Er kan zich een situatie voordoen waarin meer geweld, escalerende chaos en het uiteenvallen van Irak en Syrië allemaal mogelijke resultaten zijn. Dit was niet alleen een moord, we moeten breder kijken. Zouden de Verenigde Staten met deze aanval proberen Turkije opzij te trekken?

Houd in gedachten dat Trump eerder had besloten alle Amerikaanse troepen uit het gebied terug te trekken … het lijkt erop dat hij in het nauw gedreven is door zijn beschuldigingsproces en heeft gehandeld om te verzekeren dat Amerikaanse troepen niet uit het gebied worden teruggetrokken. Dat is waar de interne tegenstellingen van de Verenigde Staten binnenkomen.

Daarom denk ik dat Washington met de moord op Qasem Soleimani probeert het evenwicht in de regio te verschuiven . Iran heeft momenteel actieve troepen in de regio die tegen de Verenigde Staten vecht en Washington probeert hun bereik en invloed tegen te gaan. Ik denk dat het beleid van de VS in de regio vanaf nu dramatisch zal veranderen. De rol van Turkije is hier cruciaal. “

Amerikaanse sektarische provocatie

De Verenigde Staten kunnen proberen landen in de regio te leiden naar een sektarisch conflict tussen soennieten en sjiieten. Als de VS met een dergelijk plan gaat, zal het waarschijnlijk proberen Turkije onder druk te zetten om zijn kant te kiezen. In dit geval, zoals het geval was met betrekking tot de sancties tegen Iran, zouden de VS Turkije economisch kunnen bedreigen. Turkije moet in deze situatie zeer voorzichtig zijn, een zorgvuldige analyse uitvoeren en de sektarische provocaties van Washington vermijden. Het doel van de VS is om de landen van de regio tegen elkaar af te zetten, met name de Golfstaten en Iran. De VS hopen de landen van de regio tegenover elkaar te zetten in een proxy-oorlog om te voorkomen dat ze zelf oorlog moeten voeren. Turkije moet heel voorzichtig zijn, maar voor nu is de boodschap van Ankara vrij positief en goed. Het zegt in wezen: “Iran is onze buurman, dus we moeten dit proces doorlopen door een dialoog met Iran aan te gaan. ‘Turkije moet Iran niet tot doelwit maken. Het heeft tot nu toe dit vermeden en zou dit proces moeten voortzetten door een dialoog met Teheran aan te gaan.

De VS probeerden Iran te intimideren

Professor Mehmet Seyfettin Erol, voorzitter van ANKASAM:

Kijkend naar de recente moord op Soleimani, is het duidelijk waarom de Irakese machtsstrijd in de VS en Iran centraal staat. Iran voerde lange tijd een proxy-oorlog tegen de Verenigde Staten in Irak, Syrië en Jemen, en het is in deze context dat de Verenigde Staten de Quds Force, Hashd Shaabi en de Revolutionaire Garde als terroristische organisaties hebben uitgeroepen. Met andere woorden, deze aanval was geen verrassing.

Met deze handelwijze laten de Verenigde Staten hun binnenlandse gemeenschap en de internationale gemeenschap zien dat ze nog steeds een leidende rol spelen in “de strijd tegen het terrorisme”. In werkelijkheid is dit echter een poging om Iran na de acties ernstig te intimideren op de Amerikaanse ambassade in Kirkuk. Washington zegt: “Ik kan uw machtigste commandant overal en altijd elimineren.” Bovendien is de uitdrukking die Amerikaanse functionarissen gebruiken ook belangrijk: “We hebben de militaire aannemer die in Kirkuk is vermoord gewroken.” Dit was een onevenredig antwoord dat Iran moet reageren op hun beurt, vooral in het geval van een nieuwe Amerikaanse aanval op de aanwezigheid van Iran in de regio.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Nucleaire spanning: Israël versus Iran

Trump waarschuwt dat “Iran nooit een oorlog heeft gewonnen, maar nooit een onderhandeling heeft verloren!”, Wat suggereert dat conflict misschien de enige manier is om de overhand te krijgen. De aanval kan een poging zijn om Iran op een andere manier dan voorheen aan de onderhandelingstafel te brengen.

Israël is ook een open doelwit

Hoe moet Iran hier op reageren? Mijn mening is dat Iran geen directe aanval zal uitvoeren. Iran zal proberen zijn proxy-elementen en milities te gebruiken in Syrië, Irak en zelfs in Afghanistan, regio’s waar Amerikaanse en Israëlische proxy’s aanwezig zijn. Iran ziet deze moord als een Amerikaans en Israëlisch complot. Daarom zijn de Israëlische doelen even legitiem als de Amerikaanse doelen. Overal waar de Amerikanen aanwezig zijn in het Midden-Oosten, vooral in de directe omgeving van Iran, is een mogelijk doelwit. In Libanon in 1983 vonden er aanvallen plaats door Hezbollah tegen de Amerikaanse mariniers, waarbij honderden troepen werden gedood. In die zin valt een aanval op Amerikaanse militaire bases binnen het bereik van de mogelijkheden.

Turkije zal direct worden getroffen

Welke invloed heeft dit op de regio en Turkije? We weten dat er de laatste jaren botsingen zijn geweest tussen de Verenigde Staten en Iran, met name over de sancties van Trump die gericht zijn op het Iraanse binnenlandse beleid, de economie en de politieke stabiliteit. De acties van Washington zijn een poging om de houding van het Iraanse regime ten opzichte van Amerika en zijn buitenlands beleid ernstig te veranderen.

Deze moord heeft de regionale instabiliteit en onzekerheid verder verhoogd, hoewel Irak het land is dat het meest rechtstreeks is getroffen. Hoewel de twee kanten van het conflict Iran en de Verenigde Staten lijken te zijn, is Irak duidelijk de frontlinie van die confrontatie geworden. Turkije is zeker niet zo direct getroffen als Irak, maar het is een van de landen die ernstig zullen worden getroffen. Turkije zal misschien een keuze moeten maken: de Verenigde Staten zullen hun druk op Turkije rond de kwestie vergroten. Er kunnen economische bedreigingen ontstaan, zoals het geval was toen Turkije een standpunt innam ten gunste van Iran in het licht van de Amerikaanse sancties. Turkije zou beide partijen moeten uitnodigen om af te koelen.

De Amerikaanse plannen voor ‘Barzanistan’ worden voortgezet

Journalist Ramazan Bursa:

Het is niet voldoende om te zeggen dat dit incident plaatsvond gewoon als gevolg van de inval van de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Qassem Soleimani voerde tal van acties uit om de greep van de VS op de landen van het Midden-Oosten te doorbreken, vooral in Syrië, Irak, Libanon en Jemen. De Verenigde Staten willen wraak, niet alleen het incident in Bagdad, maar ook voor de andere gebeurtenissen waarbij hij betrokken was. De Verenigde Staten zijn bijzonder gestoord door de invloed van de Hashd Shaabi. De Verenigde Staten willen dat de brigades van de Hashd Shaabi worden ontbonden, de zware wapens worden verwijderd en hun bases in het gebied worden gesloten.

In het bijzonder hebben hun plannen voor Barzani in Kirkuk de Verenigde Staten in de problemen gebracht, maar ik denk niet dat de Verenigde Staten deze plannen uitstellen, hoewel het destijds achteruit ging om Rusland te kalmeren: het probeert nog steeds zijn plannen voor Kirkuk. De recente gebeurtenissen daar zijn een indicatie hiervan.

Iran kan wraak nemen in Afghanistan

Gisteren kwam de Veiligheidsraad bijeen in Iran en was Ayatollah Khamenei voor het eerst aanwezig. Daar werd besloten om wraak te nemen op de moord op Soleimani. Iran zal natuurlijk de moord wreken. Qasem Soleimani vervanger, Brig. Generaal Esmail Ghaani had zich eerder gericht op Aziatische landen zoals Afghanistan en Pakistan, terwijl Soleimani zich had gericht op het Midden-Oosten. We kunnen ook aannemen dat Iran een land als Afghanistan kiest om wraak te nemen. De doelen kunnen een militaire basis zijn, Amerikaanse soldaten of Israël, waar de Verenigde Staten nog meer om geeft. We zullen gewoon moeten afwachten.

Turkije moet samen met Iran optreden

Dit incident treft de hele regio. Het zal vooral Turkije, de buurman van Iran, treffen. Gisteren riep Turkije om gezond verstand en stabiliteit in een verklaring en veroordeelde de Amerikaanse aanval. Dit was een zeer belangrijke stap. Opdat Turkije uit deze situatie zou komen met de minste hoeveelheid schade, is het noodzakelijk om op te treden met de landen in de regio, en met Iran in de eerste plaats; het is ook noodzakelijk om de informatiestroom te waarborgen.Lees ook:  Volledige oorlog wordt vermeden en Trump gaat meteen terug naar oorlogszucht

Comments

comments