Waarom klimaatontkenning overleeft terwijl Australië brandt

Waarom klimaatontkenning overleeft terwijl Australië brandt

13 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Australische conservatieve politici en media hebben zich de afgelopen maanden in de verkeerde modus bevinden.

In april vorig jaar gaven 22 voormalige brandweer- en noodhoofden uit heel Australië een verklaring af vlak voor een federale verkiezing, waarin ze de twee belangrijkste politieke partijen van Australië – een van hen die waarschijnlijk de volgende regering zouden vormen – zouden oproepen om de nationale noodhulpbronnen, zoals grote blusvliegtuigen. Volgens een voormalige brandcommissaris die in de jaren zeventig brand begon te bestrijden, was Australië alleen uitgerust om de weersomstandigheden van die tijd het hoofd te bieden. Hij zei zelf dat hij niet langer vuurpatronen kon voorspellen.

Tegen september gaf deze groep, die zichzelf de Emergency Leaders for Climate Change noemde, een openbare verklaring af met de vraag waarom de conservatieve regering nog steeds geen datum had vastgesteld om hen te ontmoeten. Was de onvermijdelijke verbranding van Australië in het droogste jaar dat werd geregistreerd gewoon geen prioriteit voor hen? Ze hebben hun ontmoeting nooit gekregen. Twee maanden later verdoven de verliezen de geest: branden die een groter gebied dan Nederland hebben verbrand, de vernietiging van enkele van de oudste bossen ter wereld , de dood van bijna 500 miljoen dieren , het verlies van sites die de geschiedenis van 12.000 jaar oude First Nations-culturen.

Ontkenning van klimaatverandering is veel te lang blijven hangen in de Australische populaire cultuur, dankzij een conservatieve regering die het verhaal in zijn voordeel heeft gedraaid en de manier waarop informatie is gefilterd door een van ‘s werelds meest monolithische mediamarkten. Tien jaar geleden besprak ik het als een nicheprobleem als nieuwkomer in mijn geboortestad Sydney. Ketan Joshi, een communicatieconsultant die momenteel een boek schrijft over ontkenning van de klimaatverandering in Australië, heeft eindelijk een verschuiving ondergaan. “Er is altijd veel steun geweest voor hernieuwbare energie,” schreef hij me per e-mail, “en in de afgelopen twee jaar is er een grote toename geweest in steun voor klimaatactie.” Op dit moment voegde hij eraan toe: “Australiërs plaatsen het hoger dan ooit, bovenaan [hun] prioriteiten. ”

Maar degenen die het verhaal beheersen – de regering, de grotendeels conservatieve media die in handen zijn van Rupert Murdoch (Murdoch bezit 70 procent van de krantencirculatie van het land), de leidinggevenden die de Australische economie leiden – blijven de meest actieve obstructisten van het klimaatbeleid. In een poging de macht te behouden, passen ze klassieke gaslichttechnieken toe, maar op nationaal niveau doen Australiërs aan zichzelf twijfelen, hun intelligentie en, chillend, hun realiteit. Maar omdat de klimaatwetenschap te moeilijk blijkt om in zijn geheel te weerleggen, zijn ze met één tactiek in het bijzonder verdubbeld: misleiding.

Binnen deze cirkels lijkt het officiële verhaal te zijn: welke zomer is niet compleet in Australië zonder de geur van bushfire op de achtergrond – zoals een kaars aangestoken op de achtergrond voor een extra sfeervolle touch? Zelfs nu, terwijl de rook in Sydney niveaus bereikt die lijken op het roken van 37 sigaretten – mijn vaders stem breekt, net als mijn hart, als ik naar huis roep – spuiten krachtige mediacijfers verbazingwekkende leugens en afleidingen. “Geen van deze bosbranden waren op enigerlei wijze buitengewoon in vergelijking met niet alleen de laatste 50 jaar maar inderdaad de laatste 150 jaar”, schreef een politiek commentator in de krant Herald-Sun, eigendom van Murdoch . In de Daily Telegraph , ook eigendom van Murdoch, werden de Emergency Leaders for Climate Change afgewezen omdat ze meningen gaven ‘buiten hun vakgebied . ”Op de Britse televisie ontkende een federale politicus die met Piers Morgan sprak publiekelijk elke impact van klimaatverandering op de huidige brandomstandigheden.

Lees ook:  Cruiseschip Horror: bevestigde en potentiële coronavirusgevallen op 4 verschillende schepen veroorzaken over de hele wereld een razernij van paniek

Waar ze kunnen, beschuldigen deze politici en media-experts iedereen die ze kunnen, zolang de oorzaken niet de klimaatverandering of hun eigen acties zijn. Federale ambtenaren zeggen dat politici op staatsniveau in New South Wales hun hulp hebben geweigerd. Ze wijzen met de vinger naar kleinere politieke partijen die nooit aan de macht zijn geweest, hoewel de logica zegt dat deze partijen nooit de autoriteit hebben gehad om het beleid te voeren waaraan ze de schuld krijgen. Ze geven verklaringen af ​​die je zou verwachten in de satirische dekking van The Onion met rechte gezichten: de vice-premier verbond de branden met ” zelfverbrandende stapels mest .”

Een andere publicatie in Murdoch, de Australiër , leek bijna 200 brandstichters de schuld te geven van de branden. ” Bosbranden: Firebugs voeden de crisis terwijl de nationale brandstichtingen de tol raken 183 ,” luidde de kop, alsof bijna 200 mensen waren gepakt die bijdroegen aan de huidige crisis. Net als de meest effectieve verhalen die ons de realiteit in vraag stellen, was het verhaal zowel verkeerd als precies goed genoeg om plausibel te zijn: de politie arresteerde 183 tot en met 2019, niet alleen het laatste zomerseizoen dat in november vorig jaar begon, en veel van de arrestaties waren voor onjuiste zorg met machines of sigaretten. De politie in Victoria heeft weerlegd het idee dat de branden daar zijn gestart door brandstichters, en er is geen twijfel dat klimaatverandering heeft bijgedragen aan de ongekende verspreiding van de branden.

Het punt van deze artikelen, zei Joshi, is “misleiding”. De geruchten hebben zich “zo snel verspreid, en met zo’n ijver, omdat de link naar de klimaatverandering met het bushfire-seizoen nu onbetwistbaar is. “Het doel is natuurlijk om zoveel uitputting te inspireren dat mensen, wanneer ze geconfronteerd worden met expertmeningen, ze eenvoudigweg afwijzen als onderdeel van dezelfde vlaag van tegenstrijdige claims.”

Misdirection in plaats van regelrechte ontkenning heeft zijn politieke voordelen. “Dit ‘wankelen op de rand van het ontkenning van de klimaatverandering’ dient de premier,” e-mailde James Walter, een professor in de politieke wetenschappen aan de Monash University. “Het voorkomt de soort fragmentatie binnen de partij die [Malcolm] Turnbull ten val bracht,” zei hij, verwijzend naar de vorige premier, “omdat het de ontkenning van de factie verzacht. Het gaat erom interne onrust te beperken (en mogelijk de kolenlobby te bevredigen, die erg sterk is). Het zorgt er ook voor dat hij de steun krijgt van de shock jocks en de Murdoch-pers. ”

En als het op het publiek aankomt, werkt misleiding deels omdat het conflict over klimaatverandering emotioneel is. “Klimaatbeleid in Australië is diep verdeeld langs links-rechts politieke lijnen en karikaturaal als een strijd tussen het milieu en de economie,” vertelde Rebecca Colvin, een wetenschapper aan de Australian National University, die het verband onderzoekt tussen menselijke psychologie en milieupraktijken. mij per e-mail. “Het delen van bepaalde perspectieven … kan worden uitgevoerd om het behoren tot een groep te bevestigen. Hoewel de letterlijke tekst klimaatontkenning kan zijn, is de subtekst ‘Ik ben zoals jij en ik ben niet zoals zij’, schreef ze. “Het gebeurt gewoon zo dat de bewijsbalans rust met de ene ‘kant’ van dit klimaat-pseudo-debat en niet de andere.”

Maar deze leugens gaan niet langer over hypothesen. Net als de versleten plot van een terreurfilm, is een eng verhaal entertainment tot het niet is; dat wil zeggen wanneer het echt wordt. “Deniers hebben al enorme hoeveelheden leven uit de samenleving weggezogen,” zei Joshi, “zowel in termen van uren besteed aan het pleiten met hen als door de letterlijke impact van klimaatverandering op mensen en dieren.”

Op vrijdag kwamen duizenden mensen in heel Australië opdagen om te protesteren tegen de manier waarop hun regering omging met zowel de bosbranden als de klimaatverandering. In navolging van soortgelijke campagnes in de VS circuleren er instructies voor het e-mailen van parlementsleden op internet, met een brief opgesteld en geüpload naar Dropbox voor het gemak; de brief roept politici op directe actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Mijn lokale federale lid is Scott Morrison, de huidige premier van Australië, en ik ben er niet van overtuigd dat de brief zal werken, maar ik heb het toch gedaan.Lees ook:  We zijn bezig om ons eigen graf te graven

Comments

comments