Zürich: politie kan binnenkort de nationaliteit opnieuw noemen

Zürich: politie kan binnenkort de nationaliteit opnieuw noemen

13 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

ZURICH. Het kantonale parlement van Zürich stemde maandag voor de politie om de nationaliteit van verdachten in persberichten te kunnen vermelden. De Kamerleden sloten zich aan bij een overheidsvoorstel, meldt de SRF. Eind 2017 had de verantwoordelijke gemeenteraadslid Richard Wolff de linker alternatieve lijst (AL) besteld; de autoriteiten zouden alleen op verzoek van de pers informatie over herkomst of nationaliteit moeten kunnen verstrekken .

De Swiss People’s Party (SVP) had de beslissing in 2017 sterk bekritiseerd en een populair initiatief gelanceerd. De SVP riep niet alleen op tot nationaliteit, maar ook of de verdachte buitenlandse wortels had. Hier is een algemeen belang bij, al het andere is censuur, betoogde ze.

Tegenvoorstel van de overheid

De kantonnale raad wilde echter niet deelnemen aan het initiatief en stemde voor een tegenvoorstel van de regering. Dit bepaalt dat de politie van Zürich in de toekomst naast nationaliteit en geslacht ook de nationaliteit moet noemen, maar zonder de mogelijke toevoeging met de migratieachtergrond.

Als de SVP tevreden is met de stemming en zijn populaire initiatief intrekt, wordt het regeringsvoorstel automatisch wet, zegt het rapport. Als ze dit niet willen, worden de mensen gevraagd. De inzending komt over ongeveer vier weken terug bij de kantonnale raad, tot dan wil de SVP beslissen. (Ls)Lees ook:  Gaat de Europese Unie onze pensioenfondsen leeggraaien? JA DAT IS HET PLAN VAN TIMMERMANS

Comments

comments