De wereld zoekt een manier om af te stappen van de dollar

De wereld zoekt een manier om af te stappen van de dollar

14 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Voor de langste tijd werd de status van dollar als de wereldreserve-valuta misbruikt tot het moment dat het leek dat het onmisbaar werd . Nationale regeringen, centrale banken en wereldwijde financiële markten zijn voor alles afhankelijk van de dollar, van zijn status als veilige haven tot het gebruik ervan in wereldwijde transacties.

Er is echter een einde aan alles en het is misschien het moment om afscheid te nemen van de dollar. In een van zijn artikelen wijst de Wall Street Journal erop  dat de opkomst van de echt multipolaire wereld betekent dat de dollar vroeg of laat zal worden onttroond.

De laatste rapporten van het IMF over de reserves van centrale banken tonen een verschuiving van de dollar aan, omdat analisten erop wijzen dat een heroverweging van de  politieke risico’s die zijn  ingebed in Amerikaanse activa wellicht al te laat is. Volgens de belangrijkste internationale strateeg bij Deutsche Bank in New York hakken de centrale banken van Alan Ruski weg door het exorbitante privilege van de dollar, vanwege de snelle verandering van het bestaande geopolitieke landschap.

De analisten van Goldman Sachs wijzen er op hun beurt op dat de dollarreserves over een periode van twee jaar met 4% zijn gedaald. Tegelijkertijd voegen reservebeheerders renminbi en Japanse yenposities toe aan hun portefeuilles, vooral in landen die de laatste tijd gespannen politieke relaties met de VS hebben gehad.

Onlangs is het aandeel van dollars in de wereldwijde reserves gedaald van 65,3% in het vierde kwartaal van 2016 tot 61,7%. Ondertussen worden de aandelen van toegewezen reserves meer gediversifieerd naarmate de euro, de yuan en de yen een grotere vertegenwoordiging in de wereldwijde reserves hebben bereikt.

In de afgelopen jaren is een snel groeiend aantal landen begonnen met het implementeren van beleid dat leidde tot dedollarisering van hun economieën. Een abrupte daling van het aandeel van de dollar in de nationale reserves van toonaangevende internationale spelers en hun inzet voor het gebruik van nationale valuta in hun transacties zijn een nieuwe norm geworden. Voor een groot deel werd deze trend gecreëerd door Washington zelf, die sancties koos als het primaire instrument van zijn buitenlands beleid. Wanneer zogenaamde handelsbeperkingen willekeurig, impulsief en roekeloos worden opgelegd, is het geen wonder dat de meeste internationale spelers zich snel zorgen zouden maken. Washington blijft echter de langetermijngevolgen negeren die een dergelijk beleid kan veroorzaken en stelt zelfs zijn meest vertrouwde economische partners bloot aan de zogenaamde handelsbeperkingen. Onder deze omstandigheden,

Op een bepaald moment besloot Europa dat het zijn inspanningen moest bundelen om de Verenigde Staten te confronteren die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog een agressieve expansie lanceerden. De eerste overeenkomsten waarin de loop van de Europese integratie werd beschreven, werden in de jaren vijftig ondertekend. Het heeft Europa echter tientallen jaren gekost om een ​​politieke en economische ruimte tot stand te brengen met een gemeenschappelijke markt en een gemeenschappelijke munt. In 2000 werd de euro de primaire munteenheid van in totaal elf EU-landen.

Lees ook:  Coronavirus: Draag een masker in het openbaar, het nieuwe advies van de WHO

Dit heeft ertoe geleid dat Aziatische landen hun vermogen hebben geëvalueerd om dit proces opnieuw te creëren, te beginnen met het creëren van een gemeenschappelijke valuta om de dollar in onderlinge handel te omzeilen. Stap voor stap kan dit ertoe leiden dat spelers een nauwere associatie zoeken, zoals het geval was met de EU. Evenzo kan een enkele munteenheid Aziatische staten in staat stellen een grote financiële crisis te ontwijken, zoals degene die de wereld in 1997-1998 heeft geschud.

In een aantal Aziatische landen, zoals Maleisië, is al een exclusieve Aziatische valuta geïmplementeerd, het is de zogenaamde. AKU. Het is waar dat het geen fysieke weergave heeft en alleen wordt gebruikt voor nederzettingen tussen regeringen, maar het bestaat niettemin. Vorig jaar kondigde de premier van Malasia, Mahathir Mohamad, aan dat de bestaande valutaregels Aziatische valuta’s vatbaar maken voor externe manipulaties, en als Aziatische landen er iets aan willen doen, moeten ze beginnen met het creëren van een gemeenschappelijke handelsvaluta op basis van de gouden standaard, vanwege het feit dat goud een stabiele grondstof blijft. Deze valuta wordt niet gebruikt voor interne betalingen, maar kan worden gereserveerd voor handelsactiviteiten tussen landen. uiteindelijk, een dergelijke monetaire regeling kan zowel de dominantie van de dollar in de internationale handel ondermijnen als de structuur van de nationale reserves van een aantal internationale spelers veranderen. We moeten niet vergeten dat het de ASEAN +3-landen (China, Japan en Zuid-Korea) zijn die het leeuwendeel van de goud- en valutareserves van de wereld bezitten. Aldus zou een enkele Aziatische valuta in theorie de nieuwe standaard voor internationale transacties kunnen worden, waardoor de dollar irrelevant wordt.

Nu de VS de dollar als wapen gebruiken om druk uit te oefenen op haar handelspartners, zijn Rusland, China en India druk bezig met het ontwikkelen van een overeenkomst die hen in staat zou kunnen stellen de dollar te omzeilen en in hun nationale valuta te handelen. De Iraanse president Hassan Rouhani riep de internationale gemeenschap op af te zien de dollar in handelsregelingen, die afgelopen december sprak op een islamitische conferentie in Maleisië. De positie van de Iraanse leider werd ondersteund door Tayyip Erdogan, die benadrukte dat hij zelf de langste voorstander van dit idee was. Opgemerkt moet worden dat de president van Turkije in november 2018, tijdens de 34e vergadering van het Permanent Comité voor commerciële en economische samenwerking van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, erop heeft gewezen dat het gebruik van nationale valuta in handelsregelingen cruciaal is voor het ondermijnen van de imperialistische ontwerpen van de VS.

Terwijl hij reageerde op het experiment van Vladimir Poetin om de dollar af te schaffen, wees Bloomberg erop dat diversificatie buiten de Amerikaanse dollar Rusland ongeveer 7,7 miljard dollar aan potentieel rendement kost. In een van zijn enquêtes stelt dezelfde mediabron dat de roebel in 2020 opnieuw bovenaan het peloton staat en een veilige haven biedt te midden van zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China, volgens 57 wereldwijde investeerders, strategen en handelaren.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Teleurstelling leidt tot wakker worden: wie gelooft nog steeds in de "Nieuwe Wereldorde" van China?


Comments

comments