De gevaren van het afschilderen van Greta Thunberg als een profeet

De gevaren van het afschilderen van Greta Thunberg als een profeet

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Ze kwam uit het duister en ontstak een wereldwijde beweging. Beginnend met een kleine maar aanhoudende daad van protest buiten het Zweedse parlement , inspireerde ze miljoenen om zich bij haar aan te sluiten. Haar vurige toespraak tot de Verenigde Naties in september 2019 waarschuwde voor het einde van de wereld . Haar onfeilbare vastberadenheid en passie doet haar buitenaards lijken, zelfs griezelig, een affect dat grotendeels wordt toegeschreven aan haar diagnose van het syndroom van Asperger .

Het is dus geen verrassing dat veel mensen – samen met media zoals The Irish Times , The Telegraph en The Washington Times – Greta Thunberg als profeet hebben gecast.

Toen Time haar aankondigde als ” Persoon van het Jaar “, vervolgde het de troep, met een suggestieve foto van Thunberg die op een rotsachtige kustlijn stond, starend naar de hemel, voor de dekking.

TIME on Twitter

@GretaThunberg is TIME’s 2019 Person of the Year #TIMEPOY https://t.co/YZ7U6Up76v

Als onderzoeker naar de geschiedenis van de kindertijd ben ik verontrust over het feit dat Thunberg wordt beschreven en afgebeeld als een profeet. Voor mij dreigt het haar boodschap te vervormen. En het kan gemakkelijk worden uitgebuit door klimaatontkenners die de aantrekkingskracht van haar activisme willen tegengaan.

Is een klimaatmessias zelfs nodig?

Voor sommigen lijkt Thunberg op Jeanne d’Arc , de tienervisionair die het Franse leger in de 15e eeuw ten strijde trok en later heilig werd heilig verklaard.

Voor anderen is Thunberg een voorbeeld van de joods-christelijke traditie van profeten die waarheid tot macht spreken; volgens een christelijke blogger biedt ze ‘ een profetische stem om ons uit onze zelfgenoegzaamheid te schudden ‘.

Maar het is heel misleidend om Thunberg als profeet te presenteren. Klassiek zijn profeten boodschappers die de stem van God communiceren. Ze brengen goddelijke openbaring over die voorheen onbekend of verkeerd begrepen was. Ezechiël voorspelde de vernietiging en het herstel van Jeruzalem. Mozes ontving de tien geboden. Mohammed heeft de koran geopenbaard. Profeten, met andere woorden, zien waarheden die anderen niet kunnen. Ze brengen ons berichten die vaak menselijk begrip tarten.

Thunberg daarentegen vertelt ons gewoon wat we al weten. Binnen de wetenschappelijke gemeenschap bestaat er een overweldigende consensus – tientallen jaren terug – dat mensen opwarming van de aarde veroorzaken.

Door haar te profileren als een profeet, zijn de sluizen geopend voor allerlei messiaanse theorieën. Dit nam onlangs een bizarre wending toen een 120-jarige foto met een meisje dat op Thunberg leek opdook. Nu noemen samenzweringstheoretici Thunberg ‘ een tijdreiziger gestuurd om ons te redden’ .

Lees ook:  "Extinction Rebellion": radicale milieuactivisten bezetten Parijs en London Airport

Dit soort afbeeldingen zijn voer voor haar tegenstanders die afwijzen wat ze haar ‘ doomsday activism ‘ noemen . Voor hen is ze een valse profeet en ze kunnen de door haar geïnspireerde mensen afschilderen als gehersenspoelde cult volgers . David Koresh , de leider van de Branch Davidians die in 1993 naast zijn volgelingen in Waco, Texas stierf, noemde zichzelf immers een profeet. Dat gold ook voor Jim Jones , de oprichter van de Peoples Temple en orkestrator van de Jonestown Massacre in 1978.

Het is de verdienste van Thurnberg dat zelfs zij terugdeinst van het idee dat ze als een soort redder moet worden beschouwd.

“Ik wil niet dat je naar me luistert” , vertelde ze het Congres in september. “Ik wil dat je naar de wetenschappers luistert.”

Kind zijn draagt ​​voldoende gewicht

Ik zou beweren dat de beste manier om aan Thunberg te denken, is om haar gewoon als een kind te beschouwen.

Dit is niet vernederend. Verre van. In de afgelopen jaren hebben jongeren talloze voorbeelden gegeven van hun vermogen om onafhankelijk denken, visionair denken en leiderschap uit te oefenen. Melati en Isabel Wijsen waren 10 en 12 toen ze een succesvolle campagne begonnen om eenmalig te gebruiken kunststoffen in hun geboorteland Bali te verbieden. Malala Yousafzai was 11 toen ze begon te pleiten voor de Taliban vanwege het recht van meisjes op onderwijs. De lijst gaat maar door: Jazz Jennings , Xiuhtezcatl Martinez , de Parkland-activisten . Net als Thunberg dagen ze het beeld van onze cultuur uit dat kinderen machteloos en afhankelijk zijn.

Thunberg begon gedenkwaardig haar VN-speech van september 2019 met de woorden: “Dit is helemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou weer op school aan de andere kant van de oceaan moeten zijn. ”Zoals Thunberg goed weet, is het feit dat een kind volwassenen moet uitschelden om een ​​kwestie aan te pakken die de hele mensheid bedreigt, een krachtig voorbeeld van een verdwenen politiek systeem verschrikkelijk verkeerd.

Nog kritischer, de aandacht voor de jeugd van Thunberg benadrukt een centraal principe van haar boodschap: rechtvaardigheid. Zoals elke ouder je kan vertellen, hebben kinderen de neiging om de wereld te bekijken in termen van morele absolute waarden – goed en slecht, goed en fout, eerlijk en oneerlijk. Onderzoekers hebben inderdaad onlangs aangetoond dat de verwachtingen van rechtvaardigheid diep bij kinderen diep geworteld zijn, en verschijnen bij zuigelingen vanaf 12 maanden oud.

Ideeën van billijkheid liggen ten grondslag aan vele aspecten van de boodschap van Thunberg, van haar nadruk op hoe klimaatverandering de armen en gemarginaliseerden zal beïnvloeden, tot haar opmerkingen over hoe onrechtvaardig het is om te verwachten dat jongeren een catastrofe herstellen die wordt veroorzaakt door generaties van politieke inertie. Haar krachtige roep – “ Hoe durf je! “- is niet de woedende kreet van een razend kind. Het is de vastberaden uitspraak van een meisje dat nog niet de morele flexibiliteit heeft ontwikkeld die zo vaak het toevluchtsoord is van het niet-handelen van volwassenen.

Thunberg ontrafelt niet de mysteries van onze tijd, of een tijdreiziger die wordt gestuurd om de klimaatverandering te stoppen. Ze is eerder een kind dat egoïsme vermaant en pleit voor eerlijkheid.

Dat is niet profetisch. Het is gezond verstand.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Gaat Trump het echt alleen doen met zijn Iran-campagne?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Onthuld: Greta Thunberg, de klimaatkind, is ziek bescherm haar zeggen doktoren
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments