Europa bereidt zich voor op een burgeroorlog

Europa bereidt zich voor op een burgeroorlog

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

In Midden-Europa zijn gemilitariseerde samenlevingen in opmars

Rusland hield onlangs een van de grootste ‘ oorlogsspellen ‘ sinds de Koude Oorlog, aan de westelijke grenzen. De oefening oefende onlangs gevechtsscenario’s uit in Oekraïne en testte de verenigbaarheid van het Wit-Russische leger met Russische troepen.

Politici uit Polen, Oekraïne en de Baltische staten beschouwden de oefening als agressief omdat ze het Kremlin wantrouwen en vrezen voor mogelijke veiligheidsdreigingen in de regio. Ze gebruikten de oefening om de voortdurende ‘sociale militarisering’ van hun respectieve landen te rechtvaardigen .

Dit is in wezen een toename van overheidssteun of enthousiasme voor vrijwillige defensieorganisaties die soms gewapend zijn, zich inzetten voor ‘nationale doelen’ en vaak wortels hebben in rechtse politieke organisaties.

Maar is de ‘Russische dreiging’ de enige reden waarom rechtse politici in de regio hun samenlevingen willen militariseren?

Training voor oorlog

Met de overgang na 1989 naar de liberale democratie en de toetreding tot de NAVO begon Midden-Europa een geleidelijk proces van sociale demilitarisering naar een westers model van burgerstaten. Langzaam maar gestaag legers werden verkleind en geprofessionaliseerd.

In de afgelopen jaren is dit model van staat en burgerschap echter ernstig uitgedaagd in Midden-Europa.

De regio heeft een aanzienlijke toename van het aantal en de zichtbaarheid van paramilitaire actoren in de basis, variërend van anti-vluchtelingenvigilantes in Bulgarije en Hongarije via pro-Kremlin milities in Slowakije en Tsjechië tot een civiele component die samenwerkt met de strijdkrachten in de Baltische staten en Polen . Tegen 2019 verwacht Polen 53.000 mensen te hebben getraind voor zijn territoriale verdedigingskrachten , een nieuw vrijwilligerssegment van het leger dat volledig is opgebouwd uit lokale burgers – velen van hen leden van reeds bestaande paramilitaire groepen.

Militaire picknicks

Normalisatie van de paramilitaire sector gaat hand in hand met een verspreiding van militaire waarden en praktijken in het dagelijks leven. In Polen bijvoorbeeld, is het onderwijzen van geschiedenis steeds meer gericht op militaire evenementen. Kleding en accessoires met een WO2-thema worden ook populair en gezinnen zijn te zien op picknicks met een militair thema met schietbanen en wapens. De zichtbaarheid van militaire uniformen in de publieke sfeer is ook toegenomen. In Estland melden ondertussen mensen zich aan voor weekendtrainingssessies met paramilitaire vrijwilligersgroepen.

burgeroorlog
Pretpark met legerthema in Rusland. Militaire stijl is ook in de buurlanden van Europa razend populair. Government.ru/Wikimedia , CC BY-ND

Deze ideologische verschuiving werd zeer duidelijk wanneer de Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz een verschijning op een ochtend maakte televisieprogramma voor kinderen. Zittend tussen een groep jongeren boven kommen van erwtenhutspot in legerstijl, sprak hij met de kinderen over het belang van vechten voor soevereiniteit.

Kinderen worden ook berecht door de Hongaarse regeringspartij FIDESZ. De ambtenaren voeren momenteel een breed patriottisch en nationaal defensieprogramma uit dat begint in de kleuterschool. Ze overwegen met inbegrip van schietlessen en militaire training op scholen. De Hongaarse minister van Defensie, István Simicskó, volgde het pad van zijn Estse en Poolse tegenhangers en prees vrijwillige territoriale defensietroepen. Hij onderschrijft ook het idee om in elke provincie schietbanen in staatseigendom te bouwen om militaire vaardigheden te populariseren.

Lees ook:  "Deadly Exchange": Amerika's racistische politie heeft wortels in Israël

Op weg naar gemilitariseerd bestuur

Midden-Europese leiders beweren dat hun samenlevingen voorbereid moeten zijn op uitdagingen die worden veroorzaakt door de vluchtelingen-, terroristische en Oekraïense crisis. Maar grootschalige maatschappelijke militarisering heeft tot bezorgdheid geleid bij zowel militaire ambtenaren als het maatschappelijk middenveld.

Velen zien het als onderdeel van de illegale ontwikkeling die in de regio aan de gang is en beoogt een alternatief bestuursmodel populair te maken dat democratische procedures zoals een meerpartijenstelsel en algemene verkiezingen combineert met een veronachtzaming van mensenrechten en grondwettelijke grenzen aan de macht.

In Polen en Hongarije worden activisten uit het maatschappelijk middenveld afgeschilderd als vijanden en nationale verraders. Er zijn ook buitengewone maatregelen tegen waargenomen bedreigingen, zoals activisten en journalisten die in toenemende mate worden geconfronteerd met financiële sancties en zelfs direct geweld .

europa
Extreemrechtse burgerwachtgroep ‘Brighter Future’ patrouilleleden op een demonstratie in Hongarije. PETER KOHALMI / AFP

‘Remasculinisation’

Rechtse ideologen willen ook de samenleving regenereren die zij als gebroken en moreel corrupt beschouwen. In hun verhaal wordt de reis naar een liberale democratie en mondiaal bestuur verteld als een verhaal over de emasculatie van mannen en het verlies van hun keuzevrijheid over hun leven en hun landen.

Zoals panelleden van het Nationaal Congres van gezinnen in Warschau in 2017 hebben betoogd , is militarisering de oplossing voor een mannelijkheidscrisis in Polen.

In de woorden van voormalig parlementslid van de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid Marian Piłka – heeft de gemilitariseerde ‘New Man’ karaktereigenschappen die nodig zijn om de internationale status van het land te bevorderen en een ‘nieuwe vorm van Poolsheid’ te smeden die in staat is ‘post te overwinnen’ -communistische middelmatigheid ”.

Leden van territoriale verdedigingskrachten ontvangen maandelijks € 125, – samen met extra financiële beloningen voor het voltooien van alle trainingen. Ze genieten ook speciale bescherming van arbeidscontracten waardoor werkgevers ze niet kunnen ontslaan terwijl ze in dienst zijn.

Gezinnen die van dergelijke programma’s profiteren, kunnen bijdragen aan de opkomst van een substantiële nieuwe patriottische middenklasse.

Kan de burgerstaat worden gered?

In 2012 werd hoop uitgesproken op een toekomst zonder militair geweld toen de Europese Unie de Nobelprijs voor de vrede ontving voor de “bevordering van vrede en verzoening” op het continent. Maar vandaag trilt de burgerstaat in Midden-Europa.

Objectieve veiligheidsuitdagingen zoals de terroristische dreiging of de superkrachtambities van het Kremlin spelen zeker een rol bij het stimuleren van nationalistisch militarisme. Maar de publieke aantrekkelijkheid van het gemilitariseerde model van bestuur en burgerschap heeft net zoveel te maken met ernstige sociale kosten en onvervulde beloften van de transitie na 1989.

Om Europese burgerstaten te redden, moeten advocaten daarom de onderliggende oorzaken serieus nemen en militaristische gevoelens voeden. Een daarvan is de onvervulde behoefte van individuen aan veiligheid, welzijn en opwaartse mobiliteit. Een ander is het gevoel buitengesloten te zijn en de controle over hun economische toekomst te verliezen . Als deze zeer reële kwesties niet op een progressieve manier worden aangepakt, zal nationalistisch militarisme een legitiem antwoord blijven lijken.

Lees ook:  Protesten in Londen, Libanon, Catalonië, Chili, Ecuador, Hong Kong, Algerije en #boeren in de EU

 Comments

comments