Frans Timmermans vindt 1000 miljard euro voor klimaat te weinig

Frans Timmermans vindt 1000 miljard euro voor klimaat te weinig

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De 1 biljoen euro die de Europese Commissie de komende tien jaar duurzaam wil investeren in de overgang naar een klimaatneutrale EU in 2050 is “pas het begin”. Zo zei vicevoorzitter Frans Timmermans in het Europees Parlement in Straatsburg.

Is klimaatbeleid een list voor de Europese superstaat?

Duizenden miljarden euro’s voor klimaatbeleid. Dat is de ambitie van de nieuwe EU-Klimaatcommissaris Frans Timmermans. De rekening? Die is voor u en de rest van Noord-Europa. Intussen wordt de Nederlandse soevereiniteit compleet ontmanteld. Dit moeten we tegenhouden!

In het kader van de Green Deal wil de Europese Commissie de komende tien jaar in totaal 1 biljoen (1000 miljard) euro vrijmaken. Hiermee wil de Europese Unie volledig klimaatneutraal worden. Volgens Timmermans is jaarlijks een bedrag van 300 miljard euro nodig. Drie maal zoveel als nu gepland dus.

Sander van Dam on Twitter

Volgens Timmermans is jaarlijks €300 miljard nodig. En dat met een jaarlijkse EU begroting van ong. €160 miljard, waarvan 25% voor klimaat. Het grootste deel zal dus bij de lidstaten vandaan moeten komen. Gelukkig hebben zij dezelfde financier als de EU; De belastingbetaler. https://t.co/GmbJtB46Sw

Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis moet grofweg de helft uit de EU-begroting komen en ruim 100 miljard euro door cofinanciering van de EU-landen van projecten. Ongeveer 350 miljard euro moet komen van particuliere investeringen.

Lees ook:  Lezersbrief: Ik ben vertrokken uit Nederland vanwege het islam geweld van jonge Marokkanen

Transitiefonds

Daarnaast wil de Commissie een transitiefonds opzetten voor landen die disproportionele kosten kennen om de energietransitie mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om landen die afhankelijk zijn van vervuilende kolencentrales voor de stroomvoorziening, zoals Polen en Roemenië. Dat is zeer ruimhartig, want zo heeft Polen recent nog heel bewust gekozen om te investeren in kolencentrales en bouwde het land zelfs nieuwe centrales. Het transitiefonds moet met geld uit bestaande regionale fondsen en met gunstige leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) tot 100 miljard euro worden aangevuld.

Timmermans riep dan ook op om het snel eens te worden over de meerjarenbegroting. Onder andere Nederland ligt dwars, omdat het niet extra wil bijleggen om het gat dat door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is ontstaan op te vullen. De Britten droegen jaarlijks zo’n 13 miljard euro bij.

ForumvoorDemocratie on Twitter

Veel EU-landen kunnen de waanzinnige klimaatplannen van Timmermans niet betalen. Daarom komt de Europese Commissie met een “Just Transition Fund”. Nederland moet gaan betalen voor het klimaatbeleid in Polen en Bulgarije! Dit moet stoppen! Meer info 👇 https://t.co/9WQ0C6u2WE

Comments

comments