Gebleekte meisjes: India en zijn liefde voor een lichte huid

Gebleekte meisjes: India en zijn liefde voor een lichte huid

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

“Laten we die kleurtje wegwassen” is een veel voorkomend refrein in schoonheidssalons in India, waar meisjes opgroeien met constante herinneringen dat alleen een blanke huid mooi is.

Vanaf zondag geclassificeerde advertenties waarin de huwbaarheid van een ‘MBA-afgestudeerde wordt aangeprezen. 5 ½ ft. Engels medium. Eerlijke teint ‘voor oudere tantes die jonge vrouwen adviseren om saffraanpasta aan te brengen om’ uw huid witter en gladder te houden ‘, de tekenen zijn overal.

Zelfs sentimenten zoals: “Ze had geluk dat hij met haar trouwde ondanks haar [donkere] teint” worden in 2017 nog steeds in India gefluisterd.

Jongere generaties beginnen nu terug te dringen. Op 7 juli publiceerde de 18-jarige Aranya Johar haar Brown Girl’s Guide to Beauty op YouTube. De video, een gesproken gedicht met regels als “Vergeet sneeuwwit / zeg hallo tegen chocoladebruin / ik zal mijn eigen sprookje schrijven” ging viral en bereikte op de eerste dag alleen al 1,5 miljoen kijkers over de hele wereld.

Aranya Johar’s anti-blekende poëzie ging viraal.

De openhartige slam van Johar kwam net voordat Bollywood-acteur Nawazuddin Siddiqui Twitter gebruikte om de racistische cultuur van de Indiase filmindustrie aan te klagen.

Nawazuddin Siddiqui on Twitter

Thank U 4 making me realise dat I cannot b paired along wid d fair & handsome bcz I m dark & not good looking, but I never focus on that.

Zijn post herinnerde aan de heftige pushback van actrice Tannishtha Chatterjee, die in 2016 werd gepest vanwege haar huidskleur op live-tv.

Hoewel veel Indiërs nog steeds onwetend zijn over sociale discriminatie op basis van huidskleur, kan de obsessie met witheid van het land ook gewelddadig zijn. De afgelopen jaren heeft de angst voor een zwarte en bruine huid ook geleid tot intimidatie en aanvallen op Afrikaanse studenten die in India wonen .

Waarom haten indianen zo hun eigen kleur?

Het bleken syndroom

De Indiase geschiedenis biedt enkele antwoorden.

Gedurende de middeleeuwse en moderne geschiedenis heeft het Indiase subcontinent de radar gevolgd van verschillende Europese kolonisten en handelaren, waaronder, van de 15e tot 17e eeuw, de Portugezen, Nederlanders en Fransen. Het subcontinent werd binnengevallen en gedeeltelijk geregeerd door de Mughals in de 16e eeuw, en gekoloniseerd door de Britten vanaf de 17e eeuw tot onafhankelijkheid in 1947. Al deze buitenlandse “bezoekers” waren van een redelijk eerlijke huid en velen beweerden superieur te zijn.

Onderhevig zijn aan een opeenvolging van witte (ish) overheersers heeft een lange lichte huid geassocieerd met kracht, status en wenselijkheid onder indianen. Tegenwoordig wordt de minachting voor de bruine huid omarmd door zowel de heersende klasse als de lagere kasten, en wordt dagelijks versterkt door covers van beautymagazines met vrijwel uitsluitend blanke, vaak buitenlandse, modellen.

Het was de last van de duistere man in deze meerderheid-niet-blanke natie om te verlangen naar een verwesterd concept van schoonheid, en postkoloniaal activisme heeft dit niet kunnen veranderen.

india
Indiase vrouwen, zoals alle vrouwen, zijn er in verschillende vormen, maten en, ja, kleuren. Neha Mishra

Volgens een onderzoek dat we hebben uitgevoerd van 2013 tot 2016, gaf 70% van de 300 vrouwen en mannen die we interviewden aan dat ze een date of partner wilden met iemand met een lichte huid. Dit colorisme dwingt zoveel Indiërs om hun huid lichter te maken, waardoor een fenomeen wordt gevormd dat ” bleeksyndroom ” wordt genoemd.

Bleken syndroom is geen oppervlakkige mode, het is een strategie van het assimileren van een superieure identiteit die een diepgewortelde overtuiging weerspiegelt dat een blanke huid beter, krachtiger, mooier is. En het is niet beperkt tot India; huidbleken komt ook veel voor in de rest van Azië en in Afrika .

Een bloeiende bleekmarkt

Een inventieve en groeiende markt van crèmes en zalven is ontstaan ​​om aan deze vraag te voldoen, die nu jaarlijks meer dan US $ 400 miljoen dollar binnenhaalt .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  We hebben nog nooit zo'n economische ineenstorting gezien, en het is grotendeels een zelfverwonding

Enkele van de meest verkochte producten zijn Fem, Lotus, Fair en Lovely en zijn gelijkwaardige Fair en Handsome. De meeste van deze aantrekkelijk genoemde crèmes zijn in feite een gevaarlijke cocktail van steroïden, hydrochinon en tretinoïne, waarvan het langdurig gebruik kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals permanente pigmentatie, huidkanker, leverschade en onder andere kwikvergiftiging.

india
Verschillende huidverlichtende producten zijn overal in India en online te vinden, zonder recept of beperkingen. Neha Mishra

Desalniettemin bleek uit een marketingonderzoek uit 2014 dat bijna 90% van de Indiase meisjes huidverlichting als een “hoge behoefte” aanvoeren . Deze jonge vrouwen zijn bereid om de na-effecten van bleken over het hoofd te zien , en de komst van online verkoop stelt hen in staat om deze producten in de privacy van hun eigen huis te gebruiken.

Aanvankelijk gericht op vrouwelijke schoonheid, richt de markt voor fairness-crèmes zich nu ook op Indiase mannen . Producten die op de markt worden gebracht, beloven zweet te bestrijden, ze eerlijkere oksels te geven en vrouwen aan te trekken.

Megastar Shahrukh Khan legt uit dat het geheim om het hart van een vrouw te winnen een lichte huid is.

En Bollywood-sterren met enorme aanhang, waaronder Shahrukh Khan en John Abraham, onderschrijven en promoten regelmatig huidbleekmiddelen .

Speling bleken

Het merk Clean and Dry bracht bleken naar een nieuw niveau in 2012, toen het sterk begon te adverteren voor een nieuwe wasbeurt om de vagina te verlichten .

Schone en droge intieme wasadvertentie vergelijkt Indiase vagina’s en koffie.

Deze keer hadden vrouwen er genoeg van . In 2013 lanceerde de activistengroep Women of Worth hun Dark is Beautiful-campagne , die werd onderschreven door de Indiase theateractrice Nandita Sen.

Met andere feministische groepen dwongen de vrouwen de Advertising Standards Council van India om in 2014 richtlijnen uit te geven waarin stond dat ‘advertenties geen negatieve sociale stereotypering op basis van huidskleur zouden moeten versterken’ of ‘mensen met een donkere huid afbeelden [als] … inferieur, of niet succesvol in enig aspect van het leven, met name in verband met aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht ”.

Deze leidraad is in overeenstemming met de Indiase grondwet , die voor iedereen gelijkheid biedt (artikel 14) en discriminatie op grond van godsdienst, ras, kaste, geslacht of geboorteplaats verbiedt (artikel 15).

Helaas kan de wet weinig doen om de subtielere vormen van racisme en onverdraagzaamheid in de Indiase samenleving te stoppen. En tot op heden is dat product voor het bleken van vagina’s nog steeds op de markt .

Het “bleken syndroom” gaat veel verder dan de huidskleur, waarbij Indiase vrouwen ook hun haartextuur en kleur, spraak, huwelijkse keuzes en kledingstijl in twijfel trekken, en echte bezorgdheid over vrouwelijk zelfrespect oproepen.

Zoals Aranya Johar rijmde op Youtube: “In de hoop ooit nog van een ander te kunnen houden / laten we beginnen door onze eigen eerste geliefden te zijn”.Lees ook:  Protesten VS: Bereid je voor op een gevecht

Comments

comments