Geert Wilders: non-conformist die de anti-islamitische golf naar de top van de Nederlandse politiek kon brengen

Geert Wilders: non-conformist die de anti-islamitische golf naar de top van de Nederlandse politiek kon brengen

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Hij is een “demagoue” en een “cheat” genoemd door de VN-mensenrechtencommissaris en het verkiezingsplatform van zijn partij , waarin wordt opgeroepen alle moskeeën en islamitische scholen te sluiten, geradicaliseerde moslims worden gearresteerd als een voorzorgsmaatregel en een volledige stop voor asiel in Nederland is door de premier een ‘ maatschappelijke bedreiging ‘ genoemd. Maar dat zal Geert Wilders waarschijnlijk niet storen.

Ondanks wat velen zouden beschouwen als zijn extreme opvattingen over de islam en immigratie, staat zijn partij hoog in de peilingen en lijkt het de grootste in het Nederlandse parlement te zijn misschien wel na de volgende verkiezingen in  2020.

Wilders is een van de bekendste politici in Europa. Hij is ongetwijfeld meer bekend bij het Europese publiek dan enige andere levende Nederlandse politicus. Hoeveel kunnen bijvoorbeeld, zonder online te gaan, de huidige Nederlandse premier noemen?

Een mogelijke concurrent is wijlen Pim Fortuyn, die na een korte politieke carrière in 2002 werd vermoord . Wilders is in veel opzichten een voortzetting van de erfenis van Fortuyn. Als de moordenaar dacht dat zijn acties een einde zouden maken aan de politieke agenda van Fortuyn, vergiste hij zich ernstig. We zullen natuurlijk nooit weten wat er zou zijn gebeurd als Fortuyn had geleefd, maar het is twijfelachtig of hij het strategische vermogen had om voort te bouwen op zijn eerste successen. Wilders is echter een slimme en duurzame politieke speler gebleken.

Vóór Fortuyn was Nederland een lege plek op de uiterst rechtse kaart. De verschillende partijen die wel bestonden, zoals de Centrumdemocraten van Hans Janmaat , waren erg klein en meestal onderworpen aan spot, voor zover ze überhaupt enige aandacht kregen. Fortuyn heeft dit allemaal veranderd – en Wilders heeft ervoor gezorgd dat de interventie van Fortuyn eerder een katalysator was dan een korte onderbreking.

Lees ook:  Mohammed's migratie-masterplan: hoe de islam de aarde zal veroveren

Fortuyn en Wilders hebben elkaar kennelijk nooit ontmoet – maar ze hebben belangrijke dingen gemeen. Ze delen een minachting van wat ze zien als een links-libertair establishment in de politiek en de media. Bovenal delen ze een angst, grenzend aan haat, voor de islam. Wilders begon zijn politieke carrière bij de liberale partij VVD en werd in 1998 voor het eerst verkozen in het parlement. Hij ontwikkelde zich echter al snel tot een soort van enfant terrible in de partij. Zijn steeds vitaler wordende kritiek op de islam en andere meningsverschillen met de partij, bijvoorbeeld over de Turkse toetreding tot de EU, leidden tot toenemende spanning en in 2004 liep hij tekort.

Aanvankelijk was hij zijn eigen parlementaire partij, maar in februari 2006 vormde hij de Partij voor de Vrijheid (PVV), die negen zetels won in de verkiezingen van 2010 voor de 150 leden tellende Nederlandse tweede kamer. Op dit moment heeft de partij 15 zetels , maar opiniepeilingen suggereren een drastische toename van de algemene verkiezingen van 2017 .

Politiek gezien is Wilders vol tegenstrijdigheden. Hij begon als een hardnekkig neoliberaal, die belastingverlagingen en verminderde sociale uitkeringen bepleitte, maar in 2012 trok hij de steun van zijn partij voor een centrumrechtse regering in, omdat hij het niet eens was met voorgestelde bezuinigingsmaatregelen . Hij wordt vaak een populist genoemd, maar deelt niet het populistische gebrek aan respect voor het politieke proces. Hij is zeer goed thuis in de parlementaire procedure en heeft plaatsvervangend met aplomb als parlementaire spreker . In 2015 trad hij toe tot de nieuw gevormde partijgroep Europa van Naties en Vrijheid in het Europees Parlement, geleid door het Franse Front National, dat hij eerder had opgezegd .

Lees ook:  Europa staat aan de vooravond van een „glorieuze revolutie”, zei PVV-leider Wilders

De constante is zijn retoriek tegen de islam, hoewel het in de loop der jaren steeds drastischer is geworden. Hoewel hij erop staat dat zijn kritiek op de islam is als een ideologie in plaats van moslims als mensen, heeft hij nogal ingrijpende verklaringen in het openbaar afgelegd.

Hij werd beschuldigd van het aanzetten tot haat en discriminatie voor zijn uitlatingen over Marokkanen en een proces was daar. Hij is eerder berecht voor vergelijkbare aanklachten, maar werd na een langdurig proces in 2011 vrijgesproken. Hij staat ook meer open voor samenzweringstheorieën, zoals het Eurabia- discours, dat onder andere inhoudt dat moslimimmigratie naar Europa wordt aangedreven door een geheime overeenkomst tussen de EU en een aantal Arabische landen.

Kwestie van racisme

De kritiek op de islam is verbreed naar een meer algemene anti-immigratiepositie, bijvoorbeeld door de instroom van werknemers uit Oost-Europese EU-landen te bekritiseren. Of Wilders als racist kan worden aangemerkt, is echter een punt van discussie. Sommigen beweren dat hij dat is , maar Wilders is van Indonesische afkomst aan de kant van zijn moeder en heeft waardering uitgesproken voor geïntegreerde immigranten uit voormalige Nederlandse koloniën.

wilders
Rivalen voor de topjob: Nederlandse premier, Mark Rutte en Geert Wilders. EPA / Bart Maat

Anderzijds suggereert een lange reeks afwijkende verklaringen over immigranten, zoals die waarvoor hij nu wordt berecht, en de lancering van een website waar het mogelijk is om klachten over Oost-Europese EU-migranten te registreren , dat het etiket van vreemdelingenhaat is niet overdreven.

Lees ook:  Nike heeft zijn eerste 'bescheiden' collectie zwemkleding gelanceerd, compleet met waterdichte hijab

Samen met zijn kenmerkende blonde haar is de reden waarom Wilders zo bekend is buiten zijn eigen land, dat hij niet bang is voor controverse. Als er iets is, zoekt hij het. Maar dat is slechts een deel van het politieke fenomeen dat hij is. Hij is misschien iets van een buitenbeentje, maar hij is ook een effectieve communicator en een sluwe tacticus. Hij heeft zijn PVV-partij kunnen uitbouwen tot een effectieve en over het algemeen samenhangende organisatie.

Tenzij er iets zeer onwaarschijnlijks gebeurt, zal PVV haar onderhandelingsvermogen bij de volgende verkiezingen drastisch vergroten. Wilders zal niet aarzelen om deze versterkte positie te gebruiken om zijn anti-EU- en anti-islam-agenda door te drukken. Het kan zelfs niet worden uitgesloten dat hij Mark Rutte zal opvolgen als premier – hij denkt van wel .

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments