Honderden Chinese burgers vertelden me wat ze dachten over het controversiële sociale kredietstelsel

Honderden Chinese burgers vertelden me wat ze dachten over het controversiële sociale kredietstelsel

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Chinese sociale kredietstelsel heeft door de media in het westen een duidelijke negatieve ontvangst gekregen . Het systeem zal in 2020 landelijk worden uitgerold en is zelfs door één journalist omschreven als het “meest ambitieuze project in China op het gebied van sociale engineering sinds de culturele revolutie”.

Op het eerste gezicht is deze reactie begrijpelijk. Zodra het systeem volledig is geïmplementeerd, krijgen Chinese burgers een sociale credit score op basis van hun daden. Als u bijvoorbeeld geen rekening betaalt of in het openbaar luide muziek speelt, kan dit een lage score veroorzaken. Deze score kan bepalen welke rechten mensen hebben. Degenen die op de ‘zwarte lijst’ staan, kunnen bijvoorbeeld geen vliegtuig- of treinkaartjes kopen en niet als ambtenaar of in bepaalde bedrijfstakken werken .

Het feit dat Big Data en gezichtsherkenningstechnologie zullen worden toegepast om burgers te volgen, roept verschillende problemen op met betrekking tot de mensenrechten. Het is niet verrassend dat het schema is beschreven als een “digitale dictatuur” en een “dystopische nachtmerrie rechtstreeks uit Black Mirror”.

china
Een scherm met gezichtsherkenning in de provincie Jiangsu in China in juni 2019. EPA-EFE / WU HONG

Maar wat deze accounts missen is een gevoel van hoe het systeem wordt waargenomen vanuit China, wat nogal ingewikkeld blijkt te zijn. Uit mijn 16 maanden durende etnografische studie bleek dat gewone Chinezen het systeem anders waarnemen en accepteren – en de meeste lijken het te verwelkomen.

De studie, die ik in 2018-2019 heb uitgevoerd, onderzocht het gebruik van digitale apparaten, zoals smartphones, in Shanghai. Etnografie probeert ‘kunstmatige’ ontmoetingen, zoals enquêtes en interviews, tot een minimum te beperken ten gunste van aanwezigheid in het dagelijks leven van mensen. Mijn studie was ontworpen om een ​​holistisch inzicht te krijgen in het dagelijkse leven van gewone Chinezen, met een bijzondere focus op digitale betrokkenheid, die soms ook betrekking had op grote kwesties zoals digitaal toezicht door de staat. Ik laat mensen vrijuit praten over hun gevoelens en ideeën. Ik sprak met ongeveer 500 mensen en ik bracht minstens 15 uur door met ongeveer een derde hiervan. Gesprekken over het sociale kredietstelsel kwamen natuurlijk op in plaats van door directe vragen.

In tegenstelling tot wat veel mensen in het Westen geloven, zijn gewone Chinezen in privé en tijdens informele gesprekken met vrienden niet verlegen of bezorgd over het uiten van hun mening over de politiek.

Angst voor fraude

Wonen in China … je moet altijd op je hoede zijn voor anderen, omdat er overal fraude is.

Dit zijn de woorden van de heer Zhu, een man van in de veertig. Hij legde zijn terughoudendheid uit om zijn moeder een smartphone te laten gebruiken, omdat ze ten prooi kan vallen aan online oplichters. Hij was niet de enige die zich zorgen maakte over wat wordt gezien als een toenemende crisis van publieke moraal. Een andere onderzoeksdeelnemer (de moeder van een pasgeboren baby die op zoek was naar een oppas) installeerde uiteindelijk thuis geheime camera’s om haar te helpen een betrouwbare te kiezen.

De mensen met wie ik sprak leken minder bezorgd over het opgeven van wat privacy als het een aanzienlijk hogere mate van veiligheid en zekerheid betekende. En veel van de mensen met wie ik sprak, zagen het nieuwe sociale kredietstelsel als een nationaal project om de publieke moraal te vergroten door fraude en misdaad te bestrijden en wat momenteel wordt gezien als een landelijke vertrouwenscrisis .

Lees ook:  Armoede in de VS: Wat willen de 're-open' demonstranten eigenlijk met Operation Gridlock? (video´s)

China heeft een stijgend aantal fraudegevallen en oplichting meegemaakt, evenals grote schandalen in de voedselveiligheids- en farmaceutische industrie . Er bestaat een brede consensus dat de straf voor deze overtredingen niet voldoende is om recidive af te schrikken, met mensen die misdaden plegen in de ene provincie en de volgende dag een bedrijf oprichten met weinig gevolgen. Sommigen geloven dat het sociale kredietstelsel dit zal verhelpen door middel van de zwarte lijst.

Er is ook een ander verhaal dat zegt dat de westerse samenleving ‘beschaafd’ is vanwege een al lang bestaand kredietstelsel. Maar dit verhaal is grotendeels gebaseerd op een ingebeelde versie van de westerse samenleving. En velen veronderstellen dat het idee van een sociaal kredietstelsel in China daadwerkelijk uit het westen is geïmporteerd.

Penyue, een gepensioneerde leraar, klaagde over “onbeschaafde” daden, zoals spugen of rondslingeren in het openbaar en zei: “Dingen in het westen zijn beter omdat ze een volwassen kredietstelsel hebben, toch?”

Sommigen zien het als het equivalent van het meer gevestigde concept van ‘kredietwaardigheid’ of het behalen van een goede ‘krediet’-score (maar in morele zin, in tegenstelling tot de financiële zin). Er zijn veel apocriefe verhalen gekoppeld aan deze mythe, waaronder een verhaal over een Chinese afgestudeerde die zich buiten China in een westerse stad bevindt en – ondanks dat ze gekwalificeerd is – geen baan kan vinden, vanwege haar verleden van het ontwijken van tarieven op treinen (een misdrijf dat bleef op haar credit record).

Het punt van het verhaal is dat in westerse samenlevingen mensen die zelfs kleine regels overtreden niet worden geaccepteerd (ongeacht hoe gekwalificeerd), omdat er consequenties zijn. Verhalen als deze gebruiken ‘het westen’ als een morele uiting van wat een ‘geciviliseerde’ samenleving zou moeten zijn.

Deze verhalen zijn misschien vals, maar ze zijn echte weerspiegelingen van een algemeen aangenomen overtuiging dat het probleem werd veroorzaakt door individualisme en moderniteit in China en dat het westen de overgang naar moderniteit effectiever behandelde. De eigen overgang van China van een agrarische collectieve samenleving (waar mensen altijd wisten met wie ze te maken hadden) naar een moderne samenleving die wordt gekenmerkt door afhankelijkheid van vreemden, is aan de gang, en mensen geloven dat dit navigeren begeleiding vereist.

china
Een politieagent onder bewakingscamera’s op het Tiananmen-plein in mei 2019. EPA-EFE / HOE HOE JONG

De lucht kijkt toe

De erosie van wederzijds vertrouwen wordt ook toegeschreven aan de Culturele Revolutie van Mao Zedong, een turbulente periode waarin iedereen iedereen aan de kaak stelt , inclusief vrienden en familie. Burgers zien dus dat er behoefte is aan mechanismen die mensen in staat stellen de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor en beoordeeld te worden op hun daden.

Chinese burgers beschouwen het leven zelf ook als een eerbetoon en verwijzen vaak naar een oud gezegde: “Mensen doen dingen en de lucht ( tian ) kijkt”. Dit betekent dat wat men ook doet, er altijd een verslag is van hun daden in de lucht. Het karma-systeem is de standaardisatie van de relatie tussen mensen en bovennatuurlijke krachten. Men kan punten verdienen door goede daden te doen, maar deze kunnen ook gemakkelijk worden verkwanseld door slechte.

Ik probeer niet te beoordelen of het gepast is voor het moderne China om de rol van Tian te spelen , maar het is belangrijk om bij het schrijven over deze ontwikkelingen te waarderen hoe ze worden begrepen in de Chinese samenleving en waarom de houding er heel anders kan zijn dan die van mensen in het westen zou kunnen veronderstellen.

Comments

comments