Misogynie, mannelijke woede en de woorden die mannen gebruiken om Greta Thunberg te beschrijven

Misogynie, mannelijke woede en de woorden die mannen gebruiken om Greta Thunberg te beschrijven

15 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Beledigers hebben de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg – winnar van de Nobelprijs – afgedaan als geestesziek, hysterisch en een millennial bizar nadat ze vorige week bij wereldambtenaren pleitte om de klimaatcrisis aan te pakken.

Hier verklaren twee onderzoekers de stereotypische labels die critici gebruiken om de oproep van Thunberg te ondermijnen, die de activist zelf heeft beschreven als “te luid voor mensen om mee om te gaan”.

Camilla Nelson, universitair hoofddocent media, Universiteit van Notre Dame

Greta Thunberg maakt sommige mannen duidelijk bang. Het pesten van de tiener door conservatieve mannen van middelbare leeftijd heeft een grimmig, bijna hysterisch randje gekregen. En sommigen van hen reiken diep in het speelboek van de vrouwenhater om de aandacht af te leiden van haar boodschap.

Het is geen retorisch ongeluk dat critici van Thunberg, bijna 17, haar bijna altijd een ‘kind’ noemen. Deze infantilisering gaat steevast gepaard met beschuldigingen van emotionaliteit, hysterie, mentale stoornissen en een onvermogen om zelf te denken – stereotypisch vrouwelijke labels die traditioneel worden gebruikt om de publieke toespraak van vrouwen tot zwijgen te brengen en hun autoriteit te ondermijnen.

John Ocasio-Nolte on Twitter

I can’t tell if Greta needs a spanking or a psychological intervention… Probably both. https://t.co/zyJ8WntCGk

In Australië heeft columnist Andrew Bolt van Herald Sun Thunberg “buitengewoon invloedrijk … met veel psychische stoornissen” genoemd. Sky News-commentator Chris Kenny omschreef haar als een ‘hysterische tiener’ die moet worden verzorgd.

In het buitenland hebben mannelijke commentatoren soortgelijke pejoratieve termen gebruikt – haar beschrijven als een ” geestesziek Zweeds kind “, onstabiel en een “millenarian weirdo” . Eén beweerde dat Thunberg een “pak slaag” nodig had ; een ander vergeleek haar activisme met ” middeleeuwse hekserij “.

Het is duidelijk dat deze mannen Thunberg triggeren. Maar waarom?

Op een diep niveau is de taal van klimaatdenialisme verbonden met een vorm van mannelijke identiteit gebaseerd op het moderne industriële kapitalisme – specifiek het Promethean-idee van de verovering van de natuur door de mens , in een wereld die speciaal voor mannen is gemaakt.

Door het industriële kapitalisme en het ethos van de politiek zoals gewoonlijk aan te vallen, valt Thunberg niet alleen de kernovertuigingen en het wereldbeeld van bepaalde soorten mannen aan, maar ook hun gevoel van mannelijke eigenwaarde. Mannelijke woede is hun knie-schokreactie.

Thunberg probeerde niet ‘aardig’ te zijn toen ze vorige week wereldleiders bij de Verenigde Naties confronteerde. Ze stelde niet uit of glimlachte niet. Ze probeerde niemand zich op zijn gemak te stellen.

De Amerikaanse president Donald Trump tweette : “Ze lijkt me een heel gelukkig jong meisje dat uitkijkt naar een mooie en prachtige toekomst. Zo leuk om te zien! ”Geluk sluit hier aan op conformiteit en een onuitgesproken idee dat van vrouwen en kinderen wordt verwacht dat ze volgzaam en zelfgenoegzaam zijn.

Maar in werkelijkheid snijdt Thunberg emotionaliteit door – in plaats van deze te tonen. Wat bepaalde soorten mannen niet willen erkennen, is dat het vragen om actie tegen klimaatverandering volledig rationeel is.

Lees ook:  We moeten MI5 alleen niet de schuld geven voor London Bridge Attacks - Britse media heeft ook veel bloed op zijn handen

Donald J. Trump on Twitter

She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see! https://t.co/1tQG6QcVKO

Meg Vertigan, docent Engels en schrijven en academisch adviseur aan de Universiteit van Newcastle

Terwijl Greta Thunberg’s toespraak tot de VN-klimaattop vorige week weerklinkt over de hele wereld, zijn claims van critici over haar mentale toestand alarmerend. Thunberg heeft zichzelf beschreven als ‘Asperger’s’, een autismespectrumstoornis, en beschrijft het als haar ‘grootmacht’ .

Maar politici en omroepen lijken de stoornis te hebben verward met psychische aandoeningen – een term die in de geschiedenis wordt gebruikt om ‘moeilijke’ vrouwen te labelen en mogelijk te stigmatiseren die te horen krijgen dat ze bedrust, medicatie of opsluiting nodig hebben . Zelfs vandaag de dag hebben artsen meer kans om vrouwen te diagnosticeren dan mannen met een depressie, zelfs als ze dezelfde symptomen vertonen.

Voorstanders van mensen met autisme hebben erop gewezen dat de aandoening niet gekoppeld is aan psychische aandoeningen.

Maar commentator Andrew Bolt schreef over Thunberg : “Ik heb nog nooit een meisje gezien dat zo jong is en met zoveel psychische stoornissen wordt behandeld door zoveel volwassenen als een goeroe”.

“Ze lijkt chronisch aangetrokken te zijn tot apocalyptische visioenen, tot angst,” schreef hij en beschreef haar als “chronisch angstig en gestoord”.

Thunberg is ‘niet de messias, ze is een extreem angstig meisje’, zegt Bolt.

Non-profit organisatie Beyond Blue definieert angst als stress of zorgen die zich voordoen ‘zonder een bepaalde reden of oorzaak’. Daarom, door Thunberg met angst te diagnosticeren, pathologiseren mannen Thunberg’s bezorgdheid over het milieu en verwerpen haar angsten als ongegrond en het resultaat van een psychische aandoening.

De geschiedenis is bezaaid met voorbeelden hiervan. Voormalig coalitieminister George Brandis in 2015, de beroemde Labour-frontbencher Penny Wong, ‘schril’ en ‘hysterisch’ genoemd nadat ze tussenbeide kwam tijdens zijn toespraak in de Senaat – wat impliceerde dat haar opmerkingen te wijten waren aan vrouwelijke mentale instabiliteit.

Senator Penny Wong on Twitter

After being called shrill and hysterical by George Brandis, I’m off to my office for a cup of tea, a Bex and a lie down. #dinosaur #senateqt

Dus ook de Australische premier Scott Morrison suggereerde dat de vrees voor klimaatverandering een vorm van pathologie was. Na de VN-toespraak van Thunberg verklaarde hij dat het klimaatdebat kinderen ‘onnodig angstig’ maakte en suggereerde dat ze meer ‘context en perspectief’ nodig hadden over deze kwestie. “We moeten kinderen kinderen laten zijn,” zei hij.

Hier impliceert Morrison dat de angst van Thunberg op de een of andere manier besmettelijk is. Dit is aanstootgevend voor mensen met angststoornissen – en aanstootgevend voor gepassioneerde en vocale vrouwen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Verenigde Staten van ontkenning

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Zijn de media klaar voor de KLIMAATAPOCALYPS in de VS?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments