Ottomaanse afstammelingen uit Zuid-Afrika vragen na 150 jaar voorouderlijk Turks staatsburgerschap aan

Ottomaanse afstammelingen uit Zuid-Afrika vragen na 150 jaar voorouderlijk Turks staatsburgerschap aan

16 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Gezinnen van Ottomaanse afkomst in Zuid-Afrika hebben besloten om Turks staatsburgerschap aan te vragen nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan interesse toonde in de Ottomaanse erfenis van Afrika. Meer dan honderd familieleden met de achternamen Effendi, Pasha, Patel, Amjadi en Remzi Bey hebben al een aanvraag ingediend voor Turks staatsburgerschap. In het Ottomaanse tijdperk werden hun overgrootvaders zoals Abu Bakr Effendi en enkele andere gezanten als diplomaten of religieuze gidsen naar Zuid-Afrika gestuurd om lokale moslims op het puntje van Zuid-Afrika te onderwijzen.

Wie is Abu Bakr Effendi?

De eerste religieuze gids die naar Zuid-Afrika werd gestuurd, was professor Abu Bakr Effendi uit Erzurum. Abu Bakr Effendi kwam in 1863 naar Zuid-Afrika en vestigde een religieuze school aan de Kaap de Goede Hoop. Als meertalige geleerde leerde hij gemakkelijk Engels en Afrikaans om te communiceren met de lokale bewoners.

Hij was twee keer getrouwd in Kaapstad, eerst met Rukiye Maker en vervolgens, na zijn scheiding in 1866, met Tahora Saban (geboren Cook), die uit de bekende familie van kapitein James Cook kwam. Abu Bakr Effendi had een zoon van Rukiye Maker, Ahmet Ataullah, die de eerste moslimpoliticus in Zuid-Afrika werd. Ahmet Ataullah leidde zijn neef Dr. Abdullah Abdurrahman op voordat hij Zuid-Afrika naar Turkije verliet. Ahmet Ataullah werd aangesteld als de eerste Ottomaanse consul-generaal in Singapore en stierf daar. Zijn zoon Rushdi Ataullah werd de eerste gekleurde vlieger en zijn dochter Havva Khayrunnisa werd de eerste islamitische arts in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het tweede huwelijk van Abu Bakr Effendi met Tahora was vruchtbaar en ze hadden 5 kinderen; een dochter en vier zonen. Tahora werd de directeur van de eerste islamitische school voor meisjes die Effendi in Kaapstad opende. Ze staat bekend als een van de eerste vrouwelijke leraren in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Dit dient als bewijs dat Abu Bakr Effendi ook zijn vrouw heeft opgevoed en haar heeft aangesteld als leraar op de school. Toen Abu Bakr Effendi stierf op 29 juni 1880, liet hij aanzienlijke landgoederen over aan zijn kinderen.

De erfenis van Abu Bakr Effendi in Zuid-Afrika

Theoloog Abu Bakr Effendi speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de moslimidentiteit in de Zuid-Afrikaanse islamitische samenleving. Abu Bakr Effendi introduceerde de Ottomaanse fez voor moslimmannen en de hijab voor moslimvrouwen in Zuid-Afrika.

Effendi’s religieuze boek getiteld “Beyan ud Din” wordt beschouwd als een van de eerste Arabisch-Afrikaans boeken in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Zijn bijdrage aan Kaap Afrikaans is goed bewaard gebleven in het Afrikaans Taalmuseum in Paarl en in het Hugenotenmuseum in Franschhoek. Historicus Ahmed Davids verklaarde dat: “Ongetwijfeld Abu Bakr Effendi een uitzonderlijke taalkundige was.”

Een van zijn studenten, Abdulrakip Abdulrauf, werd de imam van de Nurul Islam Masjid in Bo-Kaap. Zijn andere student, Muhammed Dollie, richtte een moskee op in Londen. Volgens lokale kranten in Zuid-Afrika werden veel studenten van Abu Bakr Effendi rond de jaren 1890 hoogleraar islamwetenschappen in Mekka.

Nog een Ottomaanse geleerde: Mahmud Fakih Effendi

Om deze educatieve activiteiten in Zuid-Afrika voort te zetten, stuurde het Ottomaanse rijk vervolgens andere geleerden naar Zuid-Afrika om mensen te onderwijzen. Een student van Abu Bakr Effendi, Mahmud Fakih Effendi, die professor in de islam werd en duizenden studenten onderwees, niet alleen op zijn school in Castle Street, maar ook in zijn woonplaats in Wale Street 71 tot zijn dood in 1913. Zijn huis is nu het Bo-Kaap Museum. Het museum, op 71 Wale Street, is een cultureel monument van Kaapstad en is gehuisvest in het oudste gebouw in de Bo-Kaap.

Dr. Halim Gençoĝlu (Afrikaanse studies) bracht maanden door in de archieven van Turkije en Kaap om het historische record recht te zetten over de rechtmatige eigenaars van 71 Wale Street, nu de thuisbasis van het Bo-Kaap Museum.

De erfenis van Abu Bakr Effendi heeft ook de solidariteit tussen Turkije en Zuid-Afrika gekatalyseerd. In 1912, terwijl het Ottomaanse leger Libië probeerde te beschermen tegen Italië, verzamelden Zuid-Afrikaanse moslims donaties om het Ottomaanse rijk te ondersteunen. Verder boden enkele Zuid-Afrikaanse moslimleiders aan om zich bij het Ottomaanse leger in Libië aan te sluiten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verlieten zijn kleinkinderen Zuid-Afrika voor Turkije en vochten tegen het Britse Rijk in het Ottomaanse leger in Gallipoli, Damascus en Kut al Amara. Na de oorlog gingen ze terug naar Zuid-Afrika, waar ze werden geboren en leefden als Ottomaanse nakomelingen.

Zuid-Afrikaanse lokale kranten uit 1913 vermelden de First Coloured Pilot, Rushdi Ataullah. Ze bevatten ook nieuws over Zuid-Afrikaanse moslims die geld doneren aan het Ottomaanse leger in Libië.

Zelfs lang na de ondergang van het Ottomaanse rijk stuurden Zuid-Afrikaanse moslims donaties naar de Republiek Turkije voor de slachtoffers van een aardbeving in de stad Erzincan in 1939. De achting en vriendschappelijke relaties tussen beide gebieden konden gedeeltelijk worden toegeschreven aan de erfenis die Abu Bakr Effendi in Zuid-Afrika heeft nagelaten.

Ottomaanse gezinnen in Zuid-Afrika volgen hun afkomst

Er zijn veel academici, schrijvers, rechters, artsen en politici onder de Ottomaanse families. Ze willen de relaties tussen Turkije en Zuid-Afrika versterken. De minister van Economische Ontwikkeling in Zuid-Afrika, Ebrahim Patel, is een van de achterkleinzonen van Abu Bakr Effendi. Als inwoners in Zuid-Afrika en Ottomaanse afstammelingen willen ze de erfenis in beide landen doen herleven. Hesham Neamatollah Effendi zegt dat “het mijn droom is om naar Turkije te gaan met het Turkse paspoort, de wassende maan en de ster erop.” Een andere achterkleinzoon van Abu Bakr Effendi, Rustu Guven Atala, zei: “Ik ben erg opgewonden om mijn terug te nemen Turks erfgoed. ‘Volgens sommige familieleden is het niet hun bedoeling om 150 jaar nadat hun voorouders naar het Afrikaanse continent zijn verhuisd, naar Turkije te migreren,

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments