Wat is het nut van de NAVO als u niet bereid bent het tegen Iran te gebruiken?

Wat is het nut van de NAVO als u niet bereid bent het tegen Iran te gebruiken?

16 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Artikel 5 van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) verbindt alle leden om deel te nemen aan de verdediging van elk aangevallen lid. Een aanval op één is een aanval op iedereen. Gesmeed in de vroege stadia van de koude oorlog, omvatte de alliantie oorspronkelijk de meeste leidende niet-communistische staten in West-Europa, evenals Turkije. Het was bedoeld om alle aanvallen af ​​te weren die door de Sovjet-Unie werden georganiseerd en was defensief van aard.

Momenteel is de NAVO een anachronisme toen de Sovjet-Unie in 1991 instortte, maar de wens om soldaat te blijven spelen op een internationaal podium heeft haar een zekere mate van levensondersteuning verleend. De alliantie doet inderdaad regelmatig auditie voor nieuwe leden. De nieuwste toevoeging is Montenegro, met een leger bestaande uit 2.000 mannen en vrouwen, ongeveer een brigade. Als Montenegro wordt aangevallen, zijn de Verenigde Staten verplicht haar te helpen.

Het zou allemaal zoiets zijn als een komische opera met de hertog van Plaza Toro, maar vanwege het feit dat de NAVO bepaalde dingen doet die niet echt defensief van aard zijn, maar eerder destabiliserend zijn. Na de NAVO te hebben uitgebreid tot aan de grens met Rusland, wat de VS beloofden te doen en vervolgens af te zweren, vinden militaire oefeningen die door de alliantie worden georganiseerd momenteel direct naast het Russische luchtruim en de kustwateren plaats. Om de invallen te ondersteunen, wordt voortdurend de mythe genoemd dat Moskou expansief is (terwijl het ook probeert te vernietigen wat in het Westen voor democratie komt). Volgens de huidige versie wacht de Russische president Vladimir Poetin alleen maar om de controle over Oekraïne, Georgië, Polen en de Baltische staten te hervatten in een poging de oude Sovjetunie te reconstrueren. Dit heeft geleid tot eisen van de gebruikelijke verdachten in de VS. Congres dat Georgië en Oekraïne tot de alliantie worden toegelaten, wat echt een existentiële bedreiging voor Rusland zou vormen waarop het zou moeten reageren. Er zijn ook enkele suggesties dat Israël zich bij de NAVO zou kunnen aansluiten. Een oorlog die niemand in het Midden-Oosten of in Europa wil, kan het gevolg zijn als de uitbreidingsplannen vruchten afwerpen.

Niets anders te doen dan het verergeren van de Russen, is de alliantie meegegaan met enkele van de transnationale gruwelen die oorspronkelijk werden gecreëerd op grond van de Global War on Terror, geïnitieerd door de losjes ingepakte Amerikaanse president George W. Bush. De NAVO-alliantie heeft momenteel 8.000 dienstleden die deelnemen aan een trainingsmissie in Afghanistan en haar belangrijkste lidstaten zijn ook onderdeel geweest van de verschillende coalities die Washington heeft omgekocht of tot stand heeft gebracht. De NAVO was ook actief betrokken bij het fiasco dat Libië tot een gangsterstaat maakte. Het was eerder de meest ontwikkelde natie in Afrika geweest. Momenteel maken Franse en Britse soldaten deel uit van de Operatie Inherent Resolve (houd niet van de namen!) In Syrië en de NAVO zelf maakt deel uit van de Global Coalition to ISeat.

Lees ook:  Je kan geen ei bakken zonder ‘m te breken

De NAVO zal nu zijn steentje bijdragen aan de verdediging van de Verenigde Staten tegen terroristische aanslagen. Afgelopen woensdag sprak de secretaris-generaal van de alliantie Jens Stoltenberg met president Donald Trump aan de telefoon in de nasleep van de moord op de Iraanse majoor-generaal Qassem Soleimani op de internationale luchthaven van Bagdad. De moord werd blijkbaar uitgevoerd met behulp van raketten afgevuurd door een Amerikaanse Reaper-drone en werd door de VS gerechtvaardigd door te beweren dat Soleimani een terrorist was vanwege zijn banden met de genoemde terroristische Quds Force. Er werd ook beweerd dat Soleimani een aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad van plan was en “honderden” Amerikanen zou hebben gedood. Het bewijsmateriaal ter ondersteuning van de claims was zo dun dat zelfs sommige Republikeinen er niet in slaagden de reeks gebeurtenissen goed te keuren.

Negen Irakezen stierven ook in de aanval, waaronder de Iraakse generaal die de Kata’Ib Hezbollah Militie leidde, die was opgenomen in het Iraakse leger om te vechten tegen de terroristische groep ISIS. In de week voorafgaand aan de executie van Soleimani hadden de VS een luchtaanval gepleegd waarbij 25 Iraakse leden van Kata’Ib om het leven kwamen, het incident dat vervolgens leidde tot de rellen op de Amerikaanse ambassade in de groene zone van Bagdad.

Indachtig het feit dat de vermeende verijdelde terroristische aanslagen zevenduizend mijl afstand van de Verenigde Staten plaatsvonden, is het moeilijk om te beweren dat de VS direct werd bedreigd en een reactie van de NAVO vereist op grond van artikel 5. Ongetwijfeld zal het Mike Pompeo State Department beweren dat haar ambassade soeverein grondgebied is en daarom deel uitmaakt van de Verenigde Staten. Het is een onzinargument, maar het zal ongetwijfeld worden gemaakt. Het Witte Huis heeft al een vergelijkbare claim op soevereiniteit gedaan ten opzichte van de twee Amerikaanse bases in Irak die werden getroffen door een spervuur ​​van een dozijn Iraanse raketten per dag na het doden van Soleimani. In tegenstelling tot het geval van Soleimani en zijn partij, werd niemand gedood door de Iraanse aanvallen, mogelijk een opzettelijke mis-targeting om een ​​escalatie in het conflict te voorkomen.

Ondanks het feit dat er geen daadwerkelijke dreiging en geen feitelijke basis was voor een oproep tot wapens, sprak NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg afgelopen woensdag telefonisch met president Donald Trump ‘over ontwikkelingen in het Midden-Oosten’. dat de twee mannen “de situatie in de regio en de rol van de NAVO” bespraken.

Volgens het persbericht “De president vroeg de secretaris-generaal voor de NAVO om meer betrokken te raken bij het Midden-Oosten. Zij kwamen overeen dat de NAVO meer kunnen bijdragen aan de regionale stabiliteit en de strijd tegen het internationale terrorisme.”Een tweet door het Witte Huis adjunct-perschef Judd Deere  bevestigde later  dat Trump had“, benadrukte de waarde van de NAVO steeds meer haar rol in het voorkomen van conflicten en het behoud van de vrede in de Midden-Oosten. “Voorafgaand aan het telefoongesprek had Trump aangekondigd dat hij de NAVO zou vragen” veel meer betrokken te raken bij het Midden-Oosten “.

Aangezien het Trumpean-concept van een vredesproces totale overgave is van de zijde van de beoogde partijen, of het nu Palestijnen of Iraniërs zijn, zal het interessant zijn om te zien hoe de nieuwe regeling werkt. Het sturen van soldaten naar onstabiele plaatsen om onnodige dingen te doen als onderdeel van een niet-bestaande strategie zal niet goed zitten bij veel Europeanen. Het zou ook niet goed moeten passen bij Amerikanen.

Comments

comments