Laten we de terugkeer van Salvini toevoegen aan de groeiende lijst van Europese problemen

Laten we de terugkeer van Salvini toevoegen aan de groeiende lijst van Europese problemen

17 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Toen Lega van Matteo Salvini de staatsverkiezingen in Umbrië eind oktober won, merkten weinigen op. Lega en de gebroeders van Italië en Forza Italia haalden maar liefst 53% van de stemmen, terwijl Lega 37% behaalde.

Het was dit resultaat waar iedereen in Brussel zich zorgen over had moeten maken. Maar omdat ze net klaar waren met zichzelf op de rug te kloppen voor het manoeuvreren rond Salvini’s poging om de vorige maand een verkiezing af te dwingen, schoof het nieuws al snel op naar een laag pitje tijdens het hele Brexit-drama.

Maar het resultaat in Umbrië was belangrijk omdat het Lega’s vermogen toonde om een ​​centrum-links bolwerk tegen de geschiedenis te keren. De Democraten (PD) hadden daar al meer dan vijftig jaar de overhand. Maar niet langer.

Het resultaat toonde aan dat, hoewel Salvini niet langer in een regeringskantoor in Rome zat, zijn populariteit niet was afgenomen. Het is duidelijk dat sindsdien bij de peiling Lega zijn positie als dominante partij in Italië heeft weten te behouden, met Lega die 31-33% van de stemmen heeft.

Het echte verhaal is echter de sterke stijging van de Brothers of Italy (FdL) die ontevreden Forza Italia-kiezers oppikt en deze nu al maanden vasthoudt, met een solide 10%.

Kortom, Italiaanse peilingen zijn in maanden niet veel verplaatst, ondanks dat Salvini en Lega uit de regeringscoalitie zijn verdreven toen coalitiepartner Five Star Movement (M5S) een deal in de achterkamer sloot met PD, die de verschuiving van M5S in de peilingen alleen maar heeft versneld. Vergeet niet dat M5S is opgericht om te voorkomen dat PD de macht vasthoudt en hen uitdaagt over het EU-lidmaatschap en de aanneming van de euro als de valuta van Italië.

Door zo’n deal met het etablissement te maken, is veel van de basis van M5S vervreemd en de ondersteuning ervan dreigt nu in te storten onder het allerbelangrijkste niveau van 16%, dat eenmaal doorbroken naar beneden, de deur opent voor iemand anders om dramatisch te winnen.

En dat is de achtergrond waartegen de regering van de PD / Five Star Movement (M5S) te maken heeft.

Lega alleen peilt dicht bij of beter dan PD / M5S samen nationaal. En het is de komende staatsverkiezing in Emilia-Romagna op 26 januari th dat hun volgende hoofdpijn. Zoals de Financial Times in een recent artikel heeft opgemerkt , hebben Salvini en Lega serieuze vorderingen gemaakt in een traditioneel zwaar links leunend gebied.

Giorgio Bennetti, een 35-jarige snoepverkoper met een kraam in het centrum van Ferrara, is van mening dat veel kiezers bereid zijn over te stappen op het recht om een ​​algemene politieke ontevredenheid te uiten. Lokale problemen, zoals de ineenstorting van de Ferrara-spaarbank – 130.000 beleggers verloren hun spaargeld – hebben kiezers ook reden gegeven om de PD te willen straffen, die zowel lokaal als nationaal de leiding had toen de redding plaatsvond in 2015.
“Dit is een proteststem; mensen geloven niet meer dat links voor hen werkt, ”zegt de heer Bennetti. “Mijn grootmoeder zei altijd dat mensen geen problemen hebben om hun shirts van rood in zwart te veranderen als dat nodig is.”

Maar vergelijkbaar met wat Donald Trump deed in 2016 en Boris Johnson net vertrok in het VK, werden deze nominaal rechtse kandidaten de kampioenen van de binnenlandse werkende middenklasse. In Italiaanse politieke termen, vertrouwen de voormalige communisten in Emilia-Romagna nu stevig op Salvini om hun toekomst en banen te beschermen in plaats van de traditionele linkse partijen.

Huidige peiling daar heeft Lega met 31% van de stemmen, een enorme stijging van 12 punten ten opzichte van de laatste verkiezingen, terwijl PD nog meer punten heeft verloren met 20 punten.

Lees ook:  Ze willen journalisten het zwijgen opleggen die niet juichen bij de invasie

Europe Elects on Twitter

Italy (Emilia-Romagna regional election), SWG poll: LEGA-ID: 31% (+12) PD-S&D: 25% (-20) BP-S&D|RE|G/EFA: 13% (new) FdI-ECR: 8% (+4) M5s-NI: 6% (-7) FI-EPP: 4% (-4) … +/- vs. 2014 election Fieldwork: 7-9 January 2020 Sample size: 1,000 Election: 26 January 2020

Omdat partijen campagne kunnen voeren in coalities in Italië, liggen de huidige centrum-linker versus centrum-rechter cijfers in Emilia-Romagna op een paar punten. Maar de jongens van Salvini stijgen snel en het is heel goed mogelijk dat de peilingen de verschuiving in sentiment die naar de verkiezingen leidde niet helemaal hebben ingehaald.

Dit gebeurde in 2018, waar Lega een paar punten achter Forza Italia studeerde en vier punten hoger uit de verkiezingen zou komen en de dominante speler in de centrumrechtse coalitie. Dat maakte de weg vrij voor het scenario dat leidde tot de kortstondige Euroskeptische coalitie tussen Lega en M5S.

Dus de kans dat een centrumrechtse regering in Emilia-Romagna ontstaat, groeit met de dag. En dat brengt de nationale coalitie in gevaar.

 ” Deze coalitie is al zo fragiel dat het enige dat ze aan elkaar plakt hun angst voor Salvini is”, zegt Erik Jones, professor in Europese studies en internationale politieke economie aan de Johns Hopkins School of Advanced International Studies in Bologna. “Als ze verliezen, is het moeilijk om te zien hoe ze de lente doorkomen.”

Deze angst is gegrond en het maakt niet uit hoe hard ze het proberen samen te houden, politieke krachten in Italië zullen het uiteindelijk uit elkaar halen. Het verliezen van Emilia-Romagna zou ernstige paniek veroorzaken in de gelederen van beide regerende partijen.

Maar het politieke establishment in Rome is vastbesloten Salvini zo lang mogelijk uit de macht te houden. En dat geldt dubbel voor het traditionele EU-leiderschap in Brussel. Maar één ding dat in het voordeel van Salvini werkt, is dat het de Duitse bondskanselier Angela Merkel was die de touwtjes in handen had om de Italianen op de hoogte te houden van de Duitse fiscale en monetaire eisen.

Maar Merkel is onderweg en er is een gezamenlijke uitdaging voor de Duitse overheersing afkomstig van de Franse president (voorlopig) Emmanuel Macron. Macron wil fiscale integratie en de eurozone lijdt onder het aandringen van Merkel op straffende soberheid.

Ik verwacht dat de volgende leiderschapsuitdaging in Italië niet zo hard zal worden uitgevochten als in het verleden door de EU. Salvini wil ofwel een sterkere plaats innemen aan de besluitvormingstabel voor het EU-begrotingsbeleid voor Italië of uit de monetaire unie worden gelaten. In die zin is Salvini een toekomstige bondgenoot voor Macron tegen Merkel en haar opvolger.

Ik zie Macron en de nieuwe president van de ECB, Christine Lagarde, niet vechten tegen Salvini’s machtsopbouw om hen te helpen de fiscale structuur van de EU te hervormen, en de Italiaanse oude garde zoals president Sergio Mattarella heersen om de regering in te laten storten en geen nieuwe verkiezingen te bestrijden, die Salvini zal winnen in een wandeling, waarschijnlijk met alleen de gebroeders van Italië als zijn coalitiepartner, afhankelijk van hoe de stemming is verlopen.

Op dat moment worden de dingen echt harig voor Merkel als een Salvini als premier in staat zal zijn om voorwaarden te dicteren aan Duitsland met Lagarde en Macron aan zijn zijde, stilzwijgend.

Want onthoud mensen, als u de bank duizend dollar schuldig bent, is dit uw probleem. Als je de bank een paar honderd miljard dollar schuldig bent, is dit het probleem van de bank, in dit geval met name Duitse banken.

Dat is waar Salvini’s invloed ligt en hij weet het. Maar met het wisselen van de wacht in Brussel en Straatsburg, zou hij eindelijk in staat zijn om het te gebruiken.

Comments

comments