Twee in dezelfde boot: Wat verbindt Merkel en Paus Francis …

Twee in dezelfde boot: Wat verbindt Merkel en Paus Francis …

17 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

 Een duidelijke onoplosbare vraag in het begin: wat hebben paus Franciscus en Angela Merkel gemeen? Ik zou ook lang niet zijn opgekomen, omdat de kanselier niet echt opvalt vanwege een uitstekend credo – en of de paus ooit het Uckermark heeft bezocht, zou prominent in de pers zijn gepubliceerd. De oplossing voor het kleine raadsel is daarom heel anders: beide spreken duidelijk over dingen waar ze geen idee van moeten hebben. Hoe los ik dat op? Bij de huidige jaarwisseling werden twee krantenkoppen opgemerkt in de media: op de Nieuwjaarsbeurs in Rome riep de herder van de katholieke wereldgemeenschap eigenlijk op tot “meer zeggenschap voor vrouwen”, In haar tv-toespraak riep de kanselier eerder op om “klimaatverandering te bestrijden” .

Ik zal ongetwijfeld toegeven dat Merkel, als voormalig minister van Milieu en natuurkundigen, veel meer bekend zal zijn met de opwarming van de aarde dan de paus met vrouwen. Het regeringshoofd zal echter moeten toegeven dat het klimaatpakket van de federale overheid geen “grote hit” was, zoals wetenschappers bekritiseerden. De doelen hadden veel ambitieuzer moeten zijn, maar de sociale compensatie van de maatregelen viel bijna volledig in het water. Hoewel de kanselier nu heeft begrepen dat klimaatverandering gaat over existentiële kwesties die het leven van Duitsers aanzienlijk zullen veranderen, zijn de bijdragen aan meer milieubescherming door uw kabinet relatief laag gebleven. Sommige door de CSU geleide ministeries remmen het af – en zelfs in hun eigen christen-democratische partij kan Merkel nauwelijks scoren met haar snelle koersveranderingen van steenkool en kernenergie naar water en zon. De economie van het land staat nog steeds vooraan in alle politieke wezens.

Het lusteloze gevecht van Merkel tegen het einde van de wereld …

Desalniettemin is Merkel, zoals altijd, uiterst staatsondersteunend in haar televisieadres. Weg van enkele naïeve burgers of beruchte ontkenners van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, met haar bijna medelijdende gezichtsuitdrukking, kan ze de rest van de natie vertellen dat het aanpakken van de opwarming van de aarde de belangrijkste taak in de 21e eeuw is geworden. Ik twijfel er niet aan dat dit probleem de grootste uitdaging ooit zal zijn. Maar vanuit de mond van de kanselier, die kan worden gefotografeerd op schepen in de Noordelijke IJszee en prominent op de foto verschijnt op klimaatconferenties, is het echt moeilijk voor mij om dergelijke passages serieus te nemen. Omdat zelfs als Angela Merkel bijna activistisch probeert, In haar ‘pendulumdiplomatie’ om de staatshoofden van de wereld van geweldloosheid te overtuigen, slaagt ze nauwelijks in termen van ‘klimaatvrede’. Misschien is dat waarom ze nu met haar eigen mensen op het gaspedaal trapt om in de afgelopen twee jaar van haar kanselarij succes te boeken voor de geschiedenisboeken.

Het feit dat mensen in Duitsland in de toekomst moeten afzien van hun olieverwarming, maar dat ze kunnen hopen op een hoger forensentarief – dat is niet alleen niet alleen overtuigend voor de economen van deze republiek. De beweging voor “Fridays for Future”, maar ook wetenschappers scheurden letterlijk de overeenkomst tussen de Unie en sociaal-democraten in de lucht. Studies hebben snel aangetoond dat het beoogde compromis vooral mensen met een laag inkomen treft. Velen van hen wonen buiten de steden vanwege de hoge huurprijzen, vertrouwen op de auto en hebben vaak niet genoeg geld om over te schakelen op fotovoltaïsche zonne-energie. Het hele klimaatpakket mist ecologische moed en sociaal evenwicht. Hoewel Merkel zelf op een groter nest hoopte, blijkbaar kon ze haar eigen gelederen niet overtuigen dat er meer nodig is om sociale verandering te stimuleren. De titel ‘Kanselier van het klimaat’ die haar is toegekend, is gemaakt in een tijd waarin niemand echt wilde geloven dat onze toekomst er somber uitzag. Destijds kon je met kleine stappen nog steeds veel aandacht krijgen. Nu “uitsterven opstand” onze kruispunten blokkeert, is er veel meer moed nodig om authentiek te zijn en de bevolking te overtuigen. Destijds kon je met kleine stappen nog steeds veel aandacht krijgen. Nu “uitsterven opstand” onze kruispunten blokkeert, is er veel meer moed nodig om authentiek te zijn en de bevolking te overtuigen. Destijds kon je met kleine stappen nog steeds veel aandacht krijgen. Nu “uitsterven opstand” onze kruispunten blokkeert, is er veel meer moed nodig om authentiek te zijn en de bevolking te overtuigen.

Lees ook:  Macron, Big Pharma en COVID-19

Twee stappen vooruit, minstens één terug …

En dan is er paus Franciscus, die het tegenwoordig echt niet gemakkelijk heeft gehad. Hij, die bijna dagelijks in zijn opvattingen fluctueert, moet nu worstelen met zijn voorganger, die zich eigenlijk volledig uit het publiek wilde terugtrekken. Maar nu, wanneer de lekenbeweging, maar ook veel hooggeplaatste priesters, bisschoppen en zelfs kardinalen flirten met het idee om het celibaat te versoepelen, tenminste waar het een van de redenen is voor het gebrek aan predikanten, durft Benedictus XVI. met de aankondiging dat het celibaat van de herder niet moet worden geschud.

Dit is een uiterst moeilijke situatie voor Francis, omdat hij de kerkelijke mensen regeert met een bewonderenswaardige tactiek van reageren: zodra de kleine schapen over de hele wereld een heroverweging van sociale, sociale of seksuele ethische kwesties eisen, degene die uit het einde van de wereld komt en ooit werd aangemoedigd als een baken van hoop Jorge Mario Bergoglio, tenminste in de kleinste stappen van het zingende publiek. Hij kan harten winnen met zijn nabijheid bij de burgers, maar zijn besluiteloosheid bij het moderniseren van de curie neemt niet alleen steeds meer af van de media .

Zijn heen en weer raakt bijvoorbeeld de queer community : in 2018 beschreef hij homoseksualiteit als een “rage” , een andere keer benadrukte hij dat de neiging “geen zonde” was . Vooral onrust bracht hem ertoe de ouders van homoseksuele en lesbische kinderen aan te moedigen om naar de ‘psychiater’ te gaan zodra de eerste tekenen van hun seksuele ontwikkeling zichtbaar werden.

Zelfs als hij probeert zijn uitspraken min of meer onmiddellijk in perspectief te plaatsen , maakt de voortdurende behoefte om zijn woorden te corrigeren hem nogal onprofessioneel. De opmerkingen van Franciscus geven vaak reden om zich af te vragen hoe wispelturig Gods dienstknecht is. Omdat het niet ongewoon is dat hij betrokken raakt bij onderwerpen waarvan hij, als katholieke priester, weinig idee kan hebben – als hij zich houdt aan alle wetten en geboden van zijn kerk, het christelijk geloof. Dit omvat niet alleen de kwestie van familie en huwelijk; de onbeweeglijke houding ten opzichte van abortus, het verlenen van sacramenten aan hertrouwde mensen of de zegen voor homoseksuele paren maakt dat Francis, die aanvankelijk “trendy” paus werd genoemd, er nogal oud uitziet.

Lees ook:  De UK Tory Leadership Contest is teruggebracht tot twee

Als zelfs de experts niet weten wat ze moeten doen …

Met de huidige woorden van de bruggenbouwer vraagt ​​de waarnemer zich ook af hoe authentiek de uitspraken van de paus over de positie van vrouwen in de Romeinse wereldkerk kunnen zijn. Wanneer Francis “zeg” vraagt ​​om het vrouwelijke geslacht, kiest hij opnieuw een bewoording die de rebellen een zekere mate van vrede op het basisniveau geeft, maar de critici van een toekomstgerichte koers niet zodanig beledigt dat Francis in hun gelederen staat kan vertrouwen verliezen.

Ondanks de hype rond de modern ogende Argentijn, zijn veel van zijn volgelingen enerzijds niet vergeten dat hij als jezuïet een extreem linkse koers volgt op het gebied van armoede, uitsluiting en solidariteit. Aan de andere kant, als het gaat om de tradities, doctrine en dogma’s van de katholieke kerk, wijkt Francis nauwelijks een millimeter af van de arch-conservatieve standpunten die voormalige ambtenaren bekleedden. Integendeel, hij onderstreept zijn achteraf werkende meningen als een voorbeeld door de Duitse katholieken te waarschuwen voor interventies, d.w.z. hun eigen manieren van vooruitgang, door een interventie van het Vaticaan .

Je zou denken dat Francis niet uit zijn vel kon komen in de omgeving van de geleerden. Ik zou hem willen afnemen dat hij stiekem hoopte op meer verandering en verandering. Zelfs in het korset van de eerbiedwaardige muren van de Vaticaanse staat kan zelfs een verheven predikant geen afscheid nemen van de eeuwenoude regels die de katholieke kerk tot een plaats van onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting maken. De constante verschuiving van de pauselijke opvattingen over de onderwerpen van die tijd kan niet anders worden verklaard. Als Francis vrouwen meer verantwoordelijkheid wilde geven, zou hij de weg van de minste weerstand kiezen met zijn zorgzame slogans. De ondergeschikte status van vrouwen in het katholieke begrip van het christendom blijft bij alle euforie over de baanbrekende woorden van de paus.is nog steeds gereorganiseerd.

Samen zwemmen in de geest van de tijd?

Angela Merkel en paus Franciscus – twee aangedreven door de mainstream? Nee, er is geen reden om medelijden met hen te hebben. Het feit dat Bergoglio in de koppen katapulteerde met een verklaring die eigenlijk als vanzelfsprekend wordt beschouwd, maakt het niet alleen duidelijk voor degenen die op een afstand van de kerk staan: meer participatie van vrouwen, betekent ook met de huidige pontiff dat het alleen betekent om haar de traditionele definitie van benige structuren toe te kennen – niet minder, maar vooral niet meer. Het valt te betwijfelen of de kennelijk slechte manier van omgaan met het vrouwelijk geslacht in de kerk zal eindigen, volgens de duidelijke woorden van Franciscus .Het feit dat de huidige paus op heroïsche wijze de boodschap van meer invloed voor vrouwen uitbeeldt, maakt mij duidelijk dat hij speelt met de waardigheid van mensen, wiens vaardigheden, betekenis en eigenwaarde hij ontleent aan de beperkingen van zijn eigen geloof in het algemeen kan het niet weten.

Lees ook:  Baanbrekende uitspraak van het EVRM: Spanje kan migranten onmiddellijk naar Marokko uitzetten

En de kanselier? Ze bereidt zich stiekem voor op het einde van haar politieke carrière. Zelfs de dichtste aanhangers van hun diamantbeleid geloven niet dat ze in de laatste paar maanden van hun ambtstermijn een echte doorbraak in het klimaatprobleem kunnen bereiken. Zelfs als ze de Duitsers tijdens de jaarwisseling op haar toespraak wilde schudden en ons allemaal duidelijk wilde maken dat we ons moeten voorbereiden op echt stormachtige tijden, geniet ze van een grote zelfgenoegzaamheid, die noch de opwarming van de aarde is, noch de pittige uitspraken van de milieubeweging kan opnemen. De kanselier weet wat de grenzen zijn van wat haalbaar is – vooral wanneer wereldmachten koppig zijn als het gaat om het beperken van CO2-uitstoot.

Een sociaal-ecologische ommekeer kan niet worden bereikt met windturbines alleen – en de “elektrische auto” zal de problemen waarschijnlijk niet oplossen. Hoewel Merkel individuen oproept zich om te draaien als het gaat om hun persoonlijke “voetafdruk”, laat hun beleid de armsten in de samenleving alleen met hun afhankelijkheid van mobiliteit, elektriciteit en stabiliteit.

Als ze nog niet bestonden, zou je ze moeten uitvinden …

Twee mensen die bijzonder actief zijn in de media met hun inzet: in fasen waarin sociale media booming zijn en de informatiebehoeften van mensen nauwelijks bevredigd lijken te zijn, is het voor elke acteur een must om de stroom van rapporten binnen te dringen. Het is niet langer vanzelfsprekend dat ‘beroemdheden’ uit politiek, kerk en maatschappij speciale aandacht krijgen. Omdat tegenwoordig iedereen een ster kan worden, daarom lijkt het de moeite waard om wat is bereikt een speciale glans te geven.

De kanselier verkoopt haar pakket als klimaatpakket, de paus maakt van de jonge vrouw een vrouw. In feite zou zo’n ‘succes’ geen enkele brief waard zijn op de voorpagina’s van kranten. En toch zijn we vooral dol op dit nieuws omdat we verrast zijn door zelfs de kleinste stappen. Schoolkinderen protesteren op vrijdag op straat – maar bijna niemand dacht dat de machtigen in het land door hen konden worden verzacht. En dan troeft de lekenbeweging van de kerk uit zonder het vooruitzicht dat u de bisschoppelijke conferentie bijwoont. We zijn duidelijk zuinig geworden. Revoluties verschijnen zelden. En de “traagheid van de menigte” maakt ons verveeld. Wat goed dat er Merkel en Francis zijn!

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments