Pensioenroof door Lagarde komt steeds dichtbij nu veel landen in de EU pensioenbetaling problemen heeft

Pensioenroof door Lagarde komt steeds dichtbij nu veel landen in de EU pensioenbetaling problemen heeft

20 januari 2020 1 Door Indignatie redactie

De potjes van onze pensioenen waren in het verleden heel erg goed gevuld, wel voor 200%. Meer dan ruim genoeg om alle pensioenen uit te kunnen betalen en een hele flinke buffer in geval van nood.

Toen besloot het kabinet, dat deze potjes wel erg aantrekkelijk waren en begonnen uit onze pensioenpot te graaien. Let wel, een pensioen WAS uitgesteld loon. Loon dus, wat U en ik als appeltje voor de dorst voor na onze pensioenering opzij hebben gezet. Ze graaiden en graaiden. Tot ze zoveel hadden genomen dat er ongeveer 100% in de potjes zaten. Sommige potjes hadden net iets meer en sommige potjes hadden net wat minder. Meteen werd er een verzonnen verhaal naar buiten gebracht, dat door de crisis onze pensioenen in de knel kwamen te zitten en dat veel mensen het maar moesten doen met wat minder. En dat is dan de eerste leugen. Het kwam namelijk niet door de crisis, het kwam door het ongelimiteerde en onrechtmatige gegraai van ons eigen kabinet.

Economen hebben uitgerekend dat met het huidige pensioensysteem in Spanje het land tot aan het jaar 2050 tenminste 14,5 miljoen arbeiders meer nog heeft om de pensioenen in de toekomst te kunnen bekostigen. Dat zou inhouden dat er in Spanje een stijging moet plaatsvinden van de meer dan 19,5 miljoen werknemers (augustus 2019) in het land naar maar liefst 33 miljoen werkers.

In 2050 verwacht men dat er in Spanje ruim 15 miljoen gepensioneerden zullen zijn in plaats van de huidige 9.760.299 (september 2019) gepensioneerden. Om de huidige pensioenen te kunnen bekostigen in de toekomst heeft de Spaanse regering 2,4 werknemers per 1 gepensioneerde nodig om aan de hand van de sociale bijdrage die men betaald de pensioenen te kunnen betalen.

Maar hoeveel hebben ze dan gegraaid? Welnu, de stand is dat er op dit moment nog 1.400 miljard euro in de potjes zouden zitten. We weten dat dit ongeveer 100% is en dat die stand in het verleden ongeveer 200% was. Er is dus voor 1.400 miljard euro van U en mij geroofd.

Maar dat is nog niet alles. Ijzeren Jetta Klijnsma heeft op 15 juni 2016 de nieuwe richtlijnen voor de EU pensioenen ontvangen, waarbij ons pensioengeld gedeeld moet gaan worden met de rest van Europa. Er zitten wat wazige verhalen omheen, maar dat is waar het in feite op neer komt. Het zou fijn zijn geweest, als Ijzeren Jetta deze stukken (zo’n dikke 100 pagina’s aan richtlijnen) netjes naar de kamer zou hebben gestuurd. Het debat hierover zou op 30 juni 2016 plaats vinden, alwaar er ook een beslissing zou moeten komen, omdat dezelfde dag de getekende stukken terug naar Brussel moesten. Op 29 juni 2016 heeft onze Ijzeren Jetta de stukken dan naar de kamer gestuurd. Veel te weinig tijd voor de bewindslieden om het te bestuderen en zodoende een goede afweging te kunnen maken. Dat gaf een storm in de tweede kamer. Zelfs kamervoorzitster Arib vond dit alles behalve gepast. Maar geen nood, PvdA en VVD steunden Ijzeren Jetta en dus ook de brief met richtlijnen en zo is het dus, dat vandaag Uw pensioen weg is. Europa in.

Lees ook:  NOOIT GEDACHT DAT NEDERLANDERS ZO DOM KONDEN ZIJN!

60% van alle EU pensioenen (ook van landen die gisteren nog geen pensioen hadden), draait nu op UW geld. Dat betekend automatisch dat U kunt fluiten naar het pensioen waar U al die jaren voor gewerkt hebt. Daar waar ons kabinet er jaren over gedaan heeft om 1400 miljard euro uit onze zakken te graaien, heeft de EU aan de hand van Ijzeren Jetta, de resterende 1.400 miljard euro in 1 dag uit Uw zakken getoverd. Mooi he, die saamhorigheid van de EU. Het allermooiste komt nog. Er is nog een land die hele goed gevulde potjes had voor hun pensioenen, Duitsland. Maar Adolf Merkel heeft een spelletje gespeeld dat de pensioenen van Duitsland niet mee gingen tellen voor de EU richtlijnen. Ik denk dat ze bang waren dat dan in Duitsland de vlam helemaal in de pan zou slaan.

Verder lijkt Lagarde het lagerentebeleid van haar voorganger Draghi volledig te steunen. Tegen mensen die zich storen aan de lage spaarrentes die deels het gevolg zijn van de lage ECB-rente, zegt de voormalige IMF-baas „dat ze blij moeten zijn dat ze nog een baan hebben”.

Maar waarom geld dat dan niet voor Nederland? Niet alleen de uitsluiting voor de EU richtlijnen, maar zeer zeker ook die ene vlam die in de pan zou moeten slaan. Nee, in Nederland is men veel meer bezig met zwarte Piet, dat terwijl ons kabinet Sinterklaas aan het spelen is voor de EU.

Nu is het 2018 en begint Brussel  steeds meer van ONS te eisen, Nederland wordt gedwongen om steeds meer belasting aan brussel af te staan de inkomsten van Rotterdam moeten naar de EU en onze opgespaarde pensioen wordt mogelijk gebruikt om corrupte regeringen zoals in Spanje waar men 90% van de Spaanse pensioenen voor andere zaken gebruikt heeft.

Beseft U niet dat U massaal wordt voorgelogen door Uw kabinet, Uw regering, met de media als instrument? Ach, wat maakt het allemaal ook uit… zolang zwarte Piet maar blijft bestaan en men daar druk over maakt.

Ow, vergat ik bijna te vertellen dat in die periode Jetta Klijnsma en ons kabinet hadden bepaald dat Uw pensioen geen uitgesteld loon meer is, maar gemeenschapsgeld. Stel U eens voor, U gaat een fiets kopen. En van de een op de andere dag besluit men heel erg stiekem dat dit niet Uw fiets is, waar U zo lang voor hebt moeten sparen om het te kunnen kopen, maar een gemeenschapsfiets. Iedereen mag het gaan gebruiken en U heeft het nakijken. Vindt U het dan nog steeds goed? Dacht het niet. Waarom vindt U het dan wel goed als hetzelfde met Uw pensioen is gebeurd?

Lees ook:  Banken in overtreding: geen vergoeding op spaargeld mag niet!

Landen zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland zitten te springen om stevige inflatie van de euro.

ECB op ramkoers met DNB

Christine Lagarde kondigde aan dat de economische vooruitzichten van de EU tegenvallen, de inflatie is te laag en de ECB gaat er onder haar leiding met een gestrekt been in. Kunstmatig lage rente en het opkoopprogramma wordt herstart. Ongekend agressief beleid gezien de huidige economische voorspoed van gemiddeld anderhalf procent groei. Christine geeft in het EP toe dat rijke landen de rekening krijgen.

Klaas Knot haalt namens De Nederlandse Bank hard uit naar haar ideeën. Werkloosheid is laag, lonen stijgen (=inflatie), de prijsvorming op financiële markten is verstoord en “overmatig risicozoekend gedrag” op de huizenmarkt geeft stijgende huizenprijzen. (=inflatie). De vertraging van de economie zorgt er alleen voor dat de gewenste geldontwaarding iets op zich laat wachten.

Landen zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland zitten te springen om stevige inflatie van de euro. Deze landen hebben hun staatsschuld altijd via inflatie laten verschrompelen, in plaats van daadwerkelijk af te lossen. De staatschuld van Italië zit ruim boven de 2400 miljard, een procentje extra inflatie levert hun 24 miljard op, een procentje minder rente 24 miljard.

Een meerderheid van de EU heeft problematische schulden, dus is er een politieke meerderheid die te laten verwateren. Italië betaalt nu al 70 miljard per jaar aan rente. Zelfs hun onderwijs is goedkoper. Mocht de rente op haar staatsobligaties van 3% naar 4% stijgen, dan stijgt hun begrotingstekort van 2,4% naar 3,7% BBP. (hun staatsschuld is immers 132% BBP).

Lagarde haalt uit naar Nederland

Europese Centrale Bank, heeft Christine Lagarde in niet mis te verstande bewoordingen uitgehaald naar onder meer Nederland. Ons land moet investeren in plaats van oppotten, vindt de Française.

Lagarde stoort zich aan het hoge Nederlandse begrotingsoverschot, en vindt dat dat geld gestoken moet worden in zaken als infrastructuur en onderwijs.

Gelukkig voor de aanstaande ECB-president is het kabinet juist bezig om een investeringsfonds op te tuigen.

De armere landen van de EU kunnen hogere rentes simpelweg niet betalen, en hebben enorme inflatie nodig om hun staatsschulden te verwateren. Het lukt hun niet hard genoeg te groeien om oude schulden in verhouding te krijgen. De euro is te sterk. Ze dromen nog van een wereld waar schulden katholiek werden vergeven en vergeten. De euro eist discipline die er niet is.

Het opkoopbeleid van de ECB heeft inmiddels 2600 miljard uit de markt gehaald, met haar Big Bazooka. Dat monetaire geweld blijft niet zonder bijwerkingen. Wanneer de kredietverlening vanuit de ECB zo gemakkelijk en goedkoop is, zit niemand meer te wachten op pensioengeld dat meer zorgvuldigheid en rente vraagt. Minder investeringsmogelijkheden geeft lagere rekenrentes.

De Nederlandse pensioenpot is nu 1428 miljard euro. Bijna drie keer zo veel als tien jaar geleden, toen premievakanties en gratis vervroegde pensioenen de stam van de geldboom maximaal had uitgepeesd. Een procentpuntje extra inflatie kost 14 miljard, een procentpuntje minder rendement kost 14 miljard euro. Deze jaarlijkse externe ellende wordt verstrekt door interne problemen:

Lees ook:  Esther (26) draagt een nikab. “Mensen schelden je vaak uit: ‘terrorist’, ‘spook’, ‘gek’”

Het is echt bezopen hoe pensioenfondsen in 2007 dachten dat crisissen niet bestonden, de rekenrente altijd torenhoog zou blijven en de beurs het verschil tussen pensioenpremie en beloften altijd betrouwbaar zou bijleggen. Directeuren kregen hun laatste maand een salarisverhoging, zo kregen ze dankzij de eindloonregeling decennialang een hoger pensioen.

Pensioenen die voor driekwart gebaseerd waren op vermogensgroei op de beurs waren geen uitzondering. Er was ook blind vertrouwen op een lage levensverwachting. Een tijdgeest die uitnamewetten onder Lubbers mogelijk maakte, waar het kabinet als een dief in de nacht een greep in de kas deed van het ABP, want op papier was de dekkingsgraad toen fantastisch.

Wanneer het ABP dit geld decennia had mogen beleggen, was er nu niets aan de hand. 32 miljard gulden werd in 1990 gejat, als dat een kwart eeuw belegd met een gemiddeld resultaat van 6,2%, dan had het ABP 67 miljard extra in kas in 2015. Daarmee hadden ze een dekkingsgraad van 117% gehad en hadden ze het nooit hoeven korten. Nu het ABP in nood is, zwijgt de dader het kabinet.

Niet alleen repareert Rutte deze ereschulden niet, hij laat de ECB haar gang gaan. Dat geeft een verkapte verschuiving van welvaart. Om de enorme staatsschulden te laten verwateren met inflatie, raken pensioenfondsen en andere bezittingen van rijkere landen in problemen. Er wordt indirect via een achterdeurtje afgeroomd en doorgegeven. Een transferunie, zonder inspraak of transparantie.

De ECB overspeelt ook haar hand. Het gedraagt zich als een olifant in de porseleinkast door hard in te grijpen wanneer het economisch nog best redelijk gaat. Mocht er door een externe oorzaak zoals de stikstofwaanzin alsnog een recessie gestart worden, staat de ECB met lege handen. Al het monetaire gereedschap is al volledig in gebruik, op helikoptergeld na.

Dat alleen al geeft een instabiel monetair systeem. Het maakt dan niet meer uit wat er in de EU gebeurt, de centrale bank ligt als scheidsrechter in een hoekje van het speelveld, vastgebonden en gekneveld. Een beetje als een zolderkamergeleerde te pruttelen, zonder bewezen betrouwbaar materiaal om in te grijpen. U mag overleven op basis van een nieuw inkomen, zonder vangnet.

De rentmeesters worden weggestemd en de wedstrijdleiding is haar fluitje kwijt.

KOM IN ACTIE TEGEN DIT KABINET EN EUROPESE UNIE, ZIJ KUNNEN STELEN ZONDER OOIT VERANTWOORDING AF TE MOETEN LEGGEN.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments