‘Doe alsof je van je kinderen houdt boven alles’: Greta Thunberg eist Davos Elite onmiddellijk alle investeringen in fossiele brandstoffen stop te zetten

‘Doe alsof je van je kinderen houdt boven alles’: Greta Thunberg eist Davos Elite onmiddellijk alle investeringen in fossiele brandstoffen stop te zetten

21 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

“Ik ben gewaarschuwd dat het erg gevaarlijk is om mensen in paniek te laten raken over de klimaatcrisis, maar maak je geen zorgen – het is prima – ik heb dit al eerder gedaan en ik kan je verzekeren: het leidt niet tot iets.”

Klimaatactiviste Greta Thunberg sprak dinsdag ‘s werelds elite face-to-face op het World Economic Forum in Davos, waar ze leiders opriep om een ​​einde te maken aan hun weerzinwekkende en onweerlegbare mislukkingen bij de klimaatsituatie en eiste deelnemers’ van alle bedrijven, banken, instellingen en regeringen ‘om onmiddellijk alle investeringen in exploratie en winning van fossiele brandstoffen stop te zetten, subsidies voor fossiele brandstoffen te beëindigen en af ​​te stoten van alle fossiele brandstoffen.

“We willen niet dat deze dingen in 2050, 2030 of zelfs 2021 worden gedaan. We willen dit nu doen.”
—Greta Thunberg
“We willen niet dat deze dingen in 2050, 2030 of zelfs 2021 worden gedaan,” zei Thunberg. “We willen dit nu gedaan hebben.”

“Een jaar geleden kwam ik naar Davos en vertelde je dat ons huis in brand staat”, vertelde ze de deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst in Zwitserland. “Ik zei dat ik wilde dat je in paniek raakte. Ik ben gewaarschuwd dat mensen in paniek raken over de klimaatcrisis heel gevaarlijk is, maar maak je geen zorgen – het is prima – ik heb dit al eerder gedaan en ik kan verzekeren jij: het leidt nergens toe. “

Kijk maar:

Sprekend kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump ook sprak op de jaarlijkse top, georganiseerd door het World Economic Forum, verwierp Thunberg de valse oplossingen en halve maatregelen die gekozen leiders blijven bieden, zelfs als ze toestaan ​​dat de uitstoot toeneemt, nieuwe boorprojecten beginnen, en bewijzen hoe serieus ze zijn in het licht van de dreigende en existentiële crisis.

“We hoeven de uitstoot niet te verlagen – onze uitstoot moet stoppen,” zei ze, “als we de kans willen krijgen om onder de 1,5 ° C-doelstelling te blijven” die is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs.

“En totdat we de technologieën hebben die op schaal onze uitstoot tot min kunnen brengen, moeten we ‘netto nul’ vergeten. We hebben echte nul nodig, “zei Thunberg. “Omdat verre ‘netto nul’-doelen niets zullen betekenen als we gewoon doorgaan met het negeren van het koolstofdioxidebudget dat voor vandaag geldt, niet verre toekomstige datums. Als hoge emissies blijven zoals nu, zelfs voor een paar jaar, zal die resterende volledig worden opgebruikt.”

Lees ook:  Als hij een tweede termijn wint, zal Donald Trump zijn doctrine van verschroeide aarde naar alle uithoeken van de wereld brengen.

Thunberg staat verre van alleen haar eis om de steun van de financiële sector aan de fossiele brandstofindustrie volledig stop te zetten. Eerder dit jaar, zoals Common Dreams meldde , lanceerde een coalitie van bijna twee dozijn groepen in de Verenigde Staten een belangrijke nieuwe campagne, Stop the Money Pipeline , die tot doel heeft “de financiering van klimaatvernietiging te beëindigen” door te eisen dat grote banken en financiële instellingen investeringen in steenkool, olie en gas.

“Ons huis staat nog steeds in brand. Uw passiviteit voedt de vlammen met het uur. We zeggen u nog steeds in paniek te raken en te doen alsof u boven alles van uw kinderen houdt.”
—Greta Thunberg
Hoewel Thunberg zei dat de wereld terecht boos moet zijn op Trump omdat hij de VS uit de overeenkomst van Parijs heeft gehaald, zei ze dat andere wereldleiders niet van de haak kunnen worden genomen vanwege hun mislukkingen.

“Elk plan of beleid van u dat geen radicale emissiereducties omvat – vanaf de bron vanaf vandaag – is volstrekt onvoldoende,” zei ze.

“Laten we duidelijk zijn: we hebben geen koolstofarme economie nodig; we hoeven de uitstoot niet te verlagen. Onze uitstoot moet stoppen als we een kans willen hebben om onder de 1,5 graad te blijven”, zei ze. “Ons huis staat nog steeds in brand. Uw passiviteit voedt de vlammen met het uur. We zeggen u nog steeds in paniek te raken en te doen alsof u boven alles van uw kinderen houdt.”

Thunberg herinnerde de Davos-menigte eraan dat de beweging van het jeugdklimaat niet geïnteresseerd is in het partijdige gekibbel van de nationale politiek. “Vanuit een duurzaamheidsperspectief hebben rechts, links en het centrum allemaal gefaald. Geen enkele politieke ideologie of economische structuur is in staat geweest om de klimaat- en milieu-noodsituatie aan te pakken en een ‘samenhangende en duurzame’ wereld te creëren,” zei. “Omdat die wereld, voor het geval je het nog niet hebt gemerkt, momenteel in brand staat.”

Thunberg schold leiders die de kinderen van de wereld hebben verteld zich geen zorgen te maken over de klimaatcrisis, die met zoveel woorden hebben gezegd: ‘laat dit aan ons over – we zullen dit oplossen’. Maar dan, zei ze, doen deze zelfde leiders niets en in plaats van de vooruitgang of actie is er “stilte” van zowel de overheid als het bedrijfsleven.

‘Of iets ergers dan stilte,’ vervolgde ze, ‘lege woorden en belofte die de indruk wekken dat er voldoende actie wordt ondernomen.’

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  'Saudi Arabia First': Trump laat Saoedi's het buitenlandse beleid van de VS dicteren na olie-aanval


Comments

comments