De geschiedenis van de Chinese moslims en wat er achter hun vervolging zit

De geschiedenis van de Chinese moslims en wat er achter hun vervolging zit

22 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Meer dan 1 miljoen Oeigoerse moslims worden vastgehouden in detentiecentra in de verre westelijke provincie Xinjiang, China.

Oeigoerse leiders en experts buiten China hebben gewaarschuwd dat de situatie zou kunnen verslechteren en dat “massamoord” niet kon worden uitgesloten . Met meer dan 10% van de Oeigoeren tegen hun wil vastgehouden, wordt het de ergste en meest verwaarloosde humanitaire crisis van de afgelopen 10 jaar genoemd.

Waarom gebeurt dit en waarom ziet de Chinese regering moslims als een bedreiging?

Islam in China

Ik heb de lange geschiedenis van moslims in China bestudeerd . Het huidige China heeft een grote moslimbevolking – ongeveer 1,6% van de totale bevolking, of ongeveer 22 miljoen mensen .

Het zijn geen nieuwkomers. De islam werd in China geïntroduceerd door gezanten uit het Midden-Oosten die in de zevende eeuw reisden om keizer Gaozong van de Tang-dynastie te ontmoeten.

Kort na dit bezoek werd de eerste moskee gebouwd in de zuidelijke handelshaven van Guangzhou voor Arabieren en Perzen die rond de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zeeën reisden. Gedurende deze tijd vestigden moslimhandelaren zich in Chinese havens en in handelsposten van Silk Route.

Ze leefden echter vijf eeuwen gescheiden van de Han-Chinese meerderheid.

Dit veranderde in de 13e eeuw onder de Mongoolse Yuan-dynastie, toen moslims in ongekende aantallen naar China kwamen om te dienen als bestuurders voor de nieuwe heersers die afstammelingen waren van Ghengis Khan, oprichter van het Mongoolse rijk.

De Mongolen hadden weinig ervaring met het runnen van de bureaucratie van het Chinese rijk en wendden zich tot moslims uit belangrijke Silk Road-steden zoals Buchara en Samarkand in Centraal-Azië voor hulp. Ze rekruteerden en verhuisden honderdduizenden Centraal-Aziaten en Perzen om hen te helpen hun groeiende imperium aan het Yuan-hof te regeren.

Gedurende deze tijd bleven rijke ambtenaren hun vrouwen meenemen, terwijl lager gerangschikte ambtenaren lokale Chinese vrouwen namen.

Nadat Ghengis Khan in de 12e eeuw veel van Eurazië had veroverd, regeerden zijn erfgenamen over verschillende delen van het continent, wat leidde tot een periode van ongekende vrede en voorspoed . Hierdoor konden culturen floreren en konden goederen en ideeën vrijer reizen. Het bracht de culturele tradities van China en de moslimwereld op nieuwe manieren samen.

Gedurende de volgende 300 jaar – tijdens de Ming-dynastie – bleven moslims invloedrijk in de regering.

Zheng He , de admiraal die Chinese vloten leidde op verkennende en diplomatieke reizen door Zuidoost-Azië en de Indische Oceaan, was een moslim-eunuch. Zijn bekendheid met het Arabisch – de lingua franca van de Indische Oceaan – en zijn kennis van de sociale genaden verbonden aan de islam maakten hem een ​​ideale keuze om de reizen te leiden.

Vervolging tijdens culturele revolutie

In de 18e eeuw begon de relatie tussen moslims en de staat in China te veranderen. Deze periode was getuige van enkele gewelddadige botsingen toen de staat probeerde meer directe controle uit te oefenen over gebieden waar de meerderheid van de moslims woonde.

De Qing-dynastie, die duurde van 1644 tot 1911, markeerde een periode van ongekende bevolkingsgroei en territoriale expansie. Gedurende deze periode botsten moslimbevolking met de Qing-heersers en kwamen bij verschillende gelegenheden in opstand.

Lees ook:  Madame "uniek" heeft het weer gedaan

Veel opstanden werden opgevoerd als oppositie tegen de toestroom van migranten, die van de overbevolkt regio’s van China naar regio’s kwamen die niet eerder onder directe Chinese controle stonden. Deze opstanden werden gewelddadig onderdrukt door de staat, waardoor een lange periode van accommodatie voor moslims in China eindigde .

Na de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949 verdeelden etnografen en antropologen de mensen die binnen de grenzen van de nieuwe staat woonden in 56 etnische groepen op basis van relatief dubbelzinnige criteria, zoals gedeelde taal, territorium, geschiedenis en tradities.

Van deze groepen worden er nu 10 erkend als moslimminderheden. Ze zijn in afnemende volgorde op basis van de grootte van hun populaties: Hui, Uighur, Kazakh, Dongxiang, Kirgizië, Salar, Tadzjiekse, Oezbeekse, Bonan en tenslotte Tatar, die momenteel rond de 5.000 telt.

In de eerste jaren na de oprichting van de Volksrepubliek China genoten moslims relatieve godsdienstvrijheid. Tijdens de chaotische beginjaren van de Culturele Revolutie tussen 1966 en 1969 werden moskeeën onleesbaar gemaakt, werden kopieën van de Koran vernietigd, mochten moslims niet op de religieuze bedevaart van hadj en uitingen van alle religieuze overtuigingen werden verboden door de Communistische Rode Guards.

Na de dood van Mao Zedong in 1976 namen de communisten een meer ontspannen beleid ten aanzien van moslimgemeenschappen.

Stilte van wereldleiders

china
Oeigoerse chauffeurs laten hun voertuigen controleren bij een politiecontrolepost in Hotan, in de regio Xinjiang in het westen van China. AP Photo / Andy Wong

Maar de spanningen zijn toegenomen sinds 9/11 en bereikten een kookpunt in 2009 toen er etnische rellen waren tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen in de provincie Xinjiang. Sindsdien heeft de Chinese staat langzaam en stil de beperkingen op de beweging en cultuur van Oeigoeren en andere moslimminderheden verhoogd .

In de afgelopen 18 maanden zijn deze spanningen verergerd door de onwettige opsluiting van moslims die in de Oeigoerse regio in het westen van China wonen. Een campagne die begon met de Oeigoeren wordt nu uitgebreid tot Kazachs en anderen . Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook de Hui met toenemende beperkingen worden geconfronteerd .

Recent werk toont ook aan dat islamofobie in het Westen de islamofobie in China aanhoudt , waarbij wereldleiders bereid zijn te zwijgen over de behandeling van moslims.

Lees ook:  De wereld straffen met sancties

Comments

comments