De onheilspellende metaforen van de Uighur-concentratiekampen in China

De onheilspellende metaforen van de Uighur-concentratiekampen in China

22 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het recente lek van documenten van de Chinese Communistische Partij naar de New York Times biedt een huiveringwekkende blik in het grootste systeem van concentratiekampen van de 21ste eeuw.

Een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden worden nu vastgehouden in een Chinese operatie die dwangarbeid en heropvoeding van Laogai uit het Mao-tijdperk combineert met de retoriek na 9/11 van de ‘oorlog tegen terreur’. Het moslimverbod van de Amerikaanse president Donald Trump , grenskampen vol met migrantenkinderen en Amerika’s wereldwijde archipel van zogenaamde zwarte sites die terreurverdachten vasthouden, verdienen veroordeling. Dat geldt ook voor de concentratiekampen van ‘s werelds nieuwste supermacht.

Retinascans, DNA-databanken en gezichtsherkenningstechnologie zijn nu alomtegenwoordig in de Chinese provincie Xinjiang. Het zijn moderne updates van eerdere bewakingstechnologieën zoals interne Sovjet-paspoorten.

KGB-tactiek

Satellietbeelden en clandestiene videobeelden van wachttorens, betonnen kazernes en prikkeldraadperimeters voldoen aan de esthetiek van de gevangenis, beschreven door Holocaust-overlevende Primo Levi en de Russische gevangenkamp Alexandr Solzhenitsyn.

CBC Nieuws.

Nachtelijke roundups lijken op de KGB-tactiek, terwijl onvrijwillige medische injecties herinneren aan de duistere geschiedenis van gedwongen sterilisatie, van nazi-eugenetica tot de gerichte sterilisatie van inheemse vrouwen in Canada.


Lees meer: Canada’s beschamende geschiedenis van het steriliseren van inheemse vrouwen


Een andere beklijvende parallel is de taal die Chinese functionarissen gebruiken om hun acties te rechtvaardigen. Over de concentratiekampen van totalitair Europa gesproken, de overleden sociaal theoreticus Zygmunt Bauman , zelf een Poolse jood en overlevende van de Holocaust, schreef dat “tuinieren en medicijnen” “archmetaforen” hebben aangeboden voor het beheer van ongewenste populaties.

Een tuin cultiveren is ervoor zorgen dat sommige planten overleven en andere elimineren. Tuinen vereisen hekken, muren en het uitroeien van onkruid. Om het punt van Bauman te illustreren, informeerde een Chinese functionaris in Kashgar onlangs een menigte van Uighers:

“Je kunt niet alle onkruid tussen de gewassen in het veld één voor één ontwortelen. Je moet chemicaliën spuiten om ze allemaal te doden. ‘

De teder gesnoeide tuinen van het klassieke China waren vreedzame retraites voor dichters en filosofen. Daarentegen hebben de associatie van mensen met schadelijk onkruid en de omhelzing van de Chinese Communistische Partij van industriële landbouwmetaforen dystopische resultaten opgeleverd .

Taal van ziekte

Chinese verklaringen over de Oeigoerse concentratie zijn bovenal verzadigd met de taal van de ziekte. De Islam lijkt op een besmetting, een officieel document van de Communistische Partij suggereert dat Uighers ‘besmet zijn door ongezonde gedachten’.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De drie amigo's van zwendelartiesten: Steve Bannon, Roy Moore en de My Pillow-man

“Vrijheid is alleen mogelijk,” voegt hij eraan toe, “wanneer het ‘virus’ … is uitgeroeid.”

In een oefening in het beschuldigen van slachtoffers, waarvoor cultuurtheoreticus Susan Sontag beweert dat medische metaforen vooral bevorderlijk zijn , hebben Chinese functionarissen gewaarschuwd: “Als je onvoorzichtig was en een besmettelijk virus had gevangen, zoals SARS” (een scenario dat leidde tot massale medische detentie in China in het recente verleden), dan ‘zou u een ingesloten geïsoleerde behandeling moeten ondergaan. Omdat het een besmettelijke ziekte is. ‘

Chinese ambtenaren verdedigen de kampen dus als quarantainecellen die China zullen beschermen tegen de Oeigoerse epidemie en tegelijkertijd religieuze en culturele ziekteverwekkers elimineren.

Het menselijk lichaam heeft lang gediend als een metafoor voor staat en maatschappij, zowel in het westerse als het Chinese denken. En medische analogieën zijn centraal gebleken in de politieke berekening van buitengerechtelijke detentie. Met een pseudo-wetenschappelijke goedkeuring hebben beleidsmakers over de hele wereld ongewenste populaties geclassificeerd als parasieten of sociale pathogenen die moeten worden genezen, fysiek geïsoleerd of volledig weggesneden.

Eerste concentratiekampen

De eerste concentratiekampen in de hedendaagse geschiedenis, opgericht door Groot-Brittannië tijdens de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902), werden rechtstreeks geïnspireerd door pestquarantainekampen in India en Zuid-Afrika. Het doel was om belegerde steden te “reinigen” van “ziekte, misdaad en armoede” door vluchtelingen in oorlogstijd te laten kennismaken met sanitaire omheiningen beheerd door Britse medische ambtenaren.

De Sovjetunie zond ook ‘parasitaire klassen’ naar de goelag, terwijl eerdere generaties in China politieke gevangenen ‘herstellende’ noemden . Zelfs vandaag associëren xenofobe stemmen in Amerika Latino-migranten met ‘enorme besmettelijke ziekte’.

De biologische metaforen die zijn onthuld door het recente documentlek van de Chinese regering, vinden echter hun meest sinistere analogieën met nazi-Duitsland.

“De strijd waarin we betrokken zijn” tegen het “Joodse virus”, verklaarde Hitler, “is van dezelfde soort als de strijd die werd gevoerd … door Pasteur en Koch. We zullen onze gezondheid alleen herwinnen door de Jood te elimineren. ‘

Een germaphobe, Hitler stelde zich voor “gevechten tegen een echte wereldziekte, die het Duitse volk dreigt te infecteren, een plaag die hele volkeren verwoest.  in naam van rassenhygiëne.

De genetische nadruk van nazi-racisme betekende uiteindelijk het “genezen” van Joden, een onmogelijkheid. Door de logica van Hitler was regelrechte uitroeiing – of ‘euthanasie’ in gesaneerde staatstaal – het enige verhaal. China, daarentegen, houdt hoop in dat Uighur-kampen, of ‘heropvoedingsziekenhuizen’ , hun ‘patiënten’ kunnen genezen en dus ‘het virus uit hun hersenen kunnen verwijderen’.

Maar zoals kanker, vrezen Chinese communistische functionarissen, “er is geen garantie dat de ziekte niet zal terugkeren.” En alleen omdat een gevangene “hersteld is van de ideologische ziekte, betekent dit niet dat ze permanent genezen zijn”, onthullen de documenten.

De taal van de ziekte rechtvaardigde enkele van de ergste misdaden van de 20e eeuw. Als de internationale gemeenschap er niets aan doet, is China klaar om die traditie in de 21ste eeuw voort te zetten. En waar China voorop loopt, zullen anderen waarschijnlijk volgen .Lees ook:  Coronavirus - stimulans voor wereldwijde Jihad

Comments

comments