Doel-orthodoxe kerk: Oosterse kruistochten van de NAVO

Doel-orthodoxe kerk: Oosterse kruistochten van de NAVO

22 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Onnodig te zeggen dat het belangrijke en onheilspellende verhaal van de poging tot ondermijning van de orthodoxe kerk met behulp van de inlichtingen- en politieke instrumenten die nog steeds ter beschikking stonden van het zieltogende post-christelijke Westen, vrijwel ongemeld, niet-geëvalueerd en niet-vergeven is gebleven. Het betreft het  multi-front offensief dat momenteel wordt ontketend tegen de oudste en authentieke christelijke gemeenschap, de orthodoxe kerk.

Het epicentrum van deze extern veroorzaakte commotie bevindt zich op dit moment in Montenegro, de nieuwste “vangst” van de NAVO in haar voortdurende inspanningen om de achterste Balkan veilig te stellen of op zijn minst te neutraliseren, met het oog op het verwachte conflict met Rusland. Een van de belangrijkste overgebleven doelen in Montenegro is het Metropolitanate of the Serbian Orthodox Church van het land, de instelling die volgens de laatste enquête het meest wordt vertrouwd door de bevolking van het land. De orthodoxe kerk, die Montenegro door zijn eeuwenlange confrontatie met het Ottomaanse rijk heeft geleid, is letterlijk de bewaarplaats van de identiteit en cultuur van Montenegro. De traditionele bondgenoot van Rusland, Montenegro – net als Oekraïne, dat op dezelfde manier het doelwit is – kan niet opnieuw worden geconfigureerd en omgezet in een conform instrument van de naderende westerse kruistocht tenzij de identiteit van de kerk eerst op passende wijze opnieuw wordt ontworpen.

De kwestie die de crisis in de openbaarheid bracht en naar de rand van fysieke confrontatie bracht was de ongekende wet, naar verluidt om “vrijheid voor religieuze bekentenissen” te waarborgen, die het regime op 27 december 2019 door het rubberstempelparlement ramde met de bijna routinematige arrestatie van ongeveer twintig oppositielidariërs die luidruchtig bezwaar maakten tegen de Orwelliaanse bepalingen. De kern van deze wetgeving is de eis dat alle religieuze bezittingen die dateren van vóór 1918 (toen Montenegro toetrad tot wat later Joegoslavië werd) door de staat zouden worden overgenomen, die dan, vanuit de goedheid van zijn hart, de onteigende religieuze gemeenschap zou toestaan om het te gebruiken voor de uitvoering van zijn riten. Gezien het etnische, historische en religieuze landschap van Montenegro, hoewel niet uitdrukkelijk vermeld, de dupe van de nieuwe wet zal uitsluitend worden gedragen door het plaatselijke Metropolitanate van de Servisch-orthodoxe kerk in dat land. De Servische kerk is de enige belangrijke religieuze gemeenschap met een brede aanhang en bezit die in beslag wordt genomen, terwijl de aanwezigheid van de andere religies relatief klein en symbolisch is.

Onverwacht voor alle betrokkenen, zodra de realiteit inzonk dat met de goedkeuring van de nieuwe wet de onteigening van de kerk, met een geïntensiveerde aanval op de identiteit van de meerderheid van de bevolking, op handen was, brak een massale uiting van volksverontwaardiging uit en gaat door op een dagelijkse basis . Het is mogelijk dat het regime eenvoudigweg het potentieel van zo’n schijnbaar mysterieuze kwestie verkeerd heeft berekend om snel grote aantallen burgers te mobiliseren. Hun NAVO-sponsors hebben dat zeker gedaan, en het is duidelijk dat ze hun stooges niet naar behoren hebben gewaarschuwd, wat volkomen begrijpelijk is omdat religieuze zorgen lang geleden ophielden een belangrijke sociale rol in het Westen te spelen. (Zowel het regime als de trouwe Westerse mentors moeten deze Montenegrijnse processie hebben gevonden, waarin eenmenselijk ‘kruis’ bestaande uit verlichte fakkels , uiterst vervelend en onhandig.) In het hele land gingen tienduizenden orthodoxe gelovigen tijdens de feestdagen de straat op om hun afkeuring te uiten. In een heel klein land, met een officiële bevolking van ongeveer 600.000, tartte minstens een kwart van de burgers bittere winterkou en sneeuw om met hun voeten te stemmen en de pro-NAVO-kliek de duidelijke boodschap te sturen dat ze niet aan boord zijn.

Vreemd genoeg, of misschien niet, vond de afschuwelijke religieuze intimidatiecampagne van het regime alleen weerklank in de verwarde stilte van de gewoonlijk snelle Westerse ambassades en mensenrechtenactivisten.

Lees ook:  Het 'MH-17'-proces is weer begonnen, na een 'leespauze' van enkele maanden.

Maar zoals nauwkeurig uitgelegd door Alexander Mercouris, de druk die op de kerk in Montenegro is uitgeoefend, is geen geïsoleerd fenomeen, maar onderdeel van een ‘breder patroon’. Dat omvat ongebreideld bemoeienis door de oecumenische patriarch in Istanbul in de hele orthodoxe wereld, en niet alleen in het recente spraakmakende voorbeeld van Oekraïne. Het omvat ook het ‘religieuze diplomaat’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat grote centra van orthodoxe religieuze autoriteiten in de Balkan en het Midden-Oosten in overeenstemming wil brengen met westerse strategische doelen. Dat kan uiteindelijk worden teruggebracht tot slechts een enkel element: Rusland politiek isoleren en blokkeren door zijn banden met de rest van de orthodoxe communie te verbreken, omdat de Russisch-orthodoxe kerk in de perceptie van westerse strategen een belangrijke hefboom is voor de ‘zachte macht’ van Rusland invloed.

Het pretentieuze oecumenisch patriarchaat, beperkt tot een paar gebouwen in de Fanar-wijk van Istanbul, zonder leken van enig belang om het gewicht te geven, chronisch vastgebonden financieel, met decreten van “canonieke erkenning” voor schismatische sekten aangewezen door de NAVO als toekomstige componenten van haar ” operaties voor het opbouwen van naties als de enige verkoopbare grondstof, en volledig afhankelijk van de tolerantie van de Turkse regering die deze organiseert, is een ideaal hulpmiddel voor dergelijke geopolitieke manipulatie en chantage.

Oekraïne, en de beruchte ‘Tomos’, of erkenningsbrief, verleend door het Patriarchaat aan bepaalde afgescheiden orthodoxe facties op zijn grondgebied, is natuurlijk een goed voorbeeld. Maar het put het onderwerp niet uit.

Onlangs raakte de Patriarch in Istanbul in Macedonië in een vergelijkbare situatie toen hij officieel een delegatie van Skopje ontving en ermee instemde om te overwegen “autocefalie (onafhankelijkheid) te verlenen aan de bisdommen daar dat decennia geleden, als onderdeel van een” natiegebouw ” regeling gepromoot door het voormalige communistische regime, was afgebroken van de Servisch-orthodoxe kerk. Het enkele feit dat Patriarch Bartholomeus een dergelijke stap zou hebben gezet (helaas niet meer ongekend na de Oekraïense aflevering) en de hoofden van Servische kerkelijke autoriteiten in Belgrado zou zijn gepasseerd om publiekelijk over zo’n ontwrichtende stap na te denken, is zeer indicatief. Met alle respect voor de orthodoxe gelovigen in Macedonië, de vooruitgang van deze agenda, in de context van de installatie van een slaafs pro-westerse regering en de naderende integratie in NAVO-structuren, is het gewoon te veel om als louter toeval te worden beschouwd. Het maakt waarschijnlijker deel uit van een ander politiek project, alleen nu onder verschillende auspiciën.

Verder toont een recente wetenschappelijke conferentie in oktober vorig jaar in Salonica, Griekenland, ook aan hoe ongemakkelijk de oecumenische patriarch bereid is om waardevolle politieke diensten te verlenen, opnieuw aan het westerse machtsblok, zonder rekening te houden met kerkkanonnen of zelfs de sentimenten van zijn orthodoxe coreligionisten. Georganiseerd door de Griekse NGO ‘Byzantijnse Salonica’, die dicht bij de Patriarchie staat en officieel de taak heeft de Byzantijnse beschaving te promoten, verklaarde de bijeenkomst als haar officiële mening dat de afgescheiden provincie Servië van Kosovo historisch een van de speerpunten van het orthodoxe geloof was, maar duidelijk weergegeven  als een onafhankelijk land, gescheiden van Servië. Om het punt naar huis te brengen, begon de conferentie met een liturgie die de herdenking en dus officiële erkenning omvatte van de schismatische Oekraïense “grootstedelijke” Epiphaniy Dumenko, die onlangs door de Patriarch in Istanbul werd erkend als een afzonderlijke entiteit zonder rekening te houden met de opvattingen en argumenten van de Russische kerk.

De klappen in het gezicht van de Servisch-orthodoxe kerk kunnen misschien het best worden begrepen in de context van een toenemende druk op Servië, dat nu het enige overgebleven grote niet-NAVO-land op de Balkan is en ook de traditionele bondgenoot van Rusland.

De analogieën in de overhandige behandeling van de Russische en Servische kerken zijn opvallend, zelfs voor het politiek ongetrainde oog. Dat is onder andere wat deze situatie bijzonder tragisch maakt, omdat een getraind politiek perspectief nooit een voorwaarde mag zijn om het gedrag en de motieven van religieuze instellingen en hoogwaardigheidsbekleders nauwkeurig te beoordelen.

Comments

comments