Een leger om te huren: Trump wil geld verdienen door Amerikaanse soldaten te verhuren

Een leger om te huren: Trump wil geld verdienen door Amerikaanse soldaten te verhuren

23 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Om te blijven geloven dat er de laatste tijd vreemde dingen uit het Witte Huis komen, zou een understatement zijn. Als president Donald Trump iets meer over geschiedenis wist, zou hij begrijpen dat landen die hun nationale legers verhuren om als huurling te dienen, meestal het korte uiteinde van de stok vasthouden. Er is het voorbeeld van Pyrrhus van Epirus in de derde eeuw voor Christus, voor wie de uitdrukking “Pyrrhische overwinning” werd bedacht, en recenter was er de Britse tewerkstelling van 30.000 Hessische en andere Duitse soldaten in de Amerikaanse revolutie. Hessische regimenten werden door hun prins verhuurd aan de koning van Engeland om de kosten van zijn regering te betalen.

Er is momenteel aanzienlijk bewijs dat suggereert dat Trump het Amerikaanse leger beschouwt als een soort huursoldaat, een optie voor contant geld en veiligheid voor degenen die het deeg kunnen verzinnen. In een recent interview dat Trump aan Laura Ingraham van Fox News gaf, pochte de president: ‘We hebben een zeer goede relatie met Saoedi-Arabië. Ik zei, luister, je bent een heel rijk land. Wil je meer troepen? Ik ga ze naar je sturen, maar je moet ons betalen. Ze betalen ons. Ze hebben al $ 1 miljard op de bank gestort. ‘

Sommige lezers vermoeden misschien net dat ze dat soort taal eerder hebben gehoord, maar ze herinneren zich hoogstwaarschijnlijk aan de The Godfather deel 1-film waarin Marlon Brando die een jonge Vito Corleone speelde een beschermingsracket runde voor kleine bedrijven en winkeliers in Little Italy in New York. Corleone moest eerst de Black Hand afperser Don Fanucci doden om zijn racket over te nemen, iets dat een zekere weerklank heeft met wat er momenteel in Irak gaande is.

Trump heeft lang geklaagd dat de bondgenoten van Amerika niet genoeg betalen om de Verenigde Staten te compenseren voor de bescherming die het over de hele wereld biedt. Hij heeft bondgenoten onder druk gezet om te betalen voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid, en eiste zelfs dat de Irakezen en Zuid-Koreanen de bouwkosten vergoeden van vliegvelden en andere defensie-installaties die door het Amerikaanse leger en de luchtmacht als basis zijn gebruikt. Het is niet verrassend dat Israël het enige land is dat een Amerikaanse basis heeft zonder enige eis van Trumpean voor compensatie, dat de basis daadwerkelijk krijgt plus meer dan $ 3,8 miljard per jaar aan ‘hulp’.

In het geval van de Saoedi’s heeft de regering in Riyad het geld verzameld om de Trump-verhuizing van 3.000 Amerikaanse soldaten te betalen. De verhuizing is bedoeld om het koninkrijk te helpen beschermen tegen mogelijke aanvallen door Iran of zijn volmachten, een bijzonder punt van zorg gezien de verwoestende aanval van een niet-geïdentificeerde persoon op de grote Saoedische olieraffinaderij op 14 september. Men zou zich echter kunnen herinneren dat de “onheilige” aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië vóór 9/11 een grote klacht was die met succes werd uitgebuit door Al-Qaida, met als gevolg dat 15 van de 19 vermeende luchtvaartmaatschappijen die terroristen kapen, Saoedi’s waren.

De logica van Trump op dit punt is die van een accountant die werkt voor een beveiligingsracket. Hij streeft ernaar winst te maken, zonder rekening te houden met de onderpandkosten die niet in dubbele boekhouding kunnen worden ingevoerd. De realiteit is dat het sturen van soldaten naar plaatsen waar ze niet noodzakelijkerwijs grotendeels moeten zijn omdat een ander land de rekening kan betalen, het zicht verliest dat sommige van die mensen die in het buitenland worden bevolen zullen sterven. Dat is onaanvaardbaar en het maakt het Amerikaanse leger weinig beter dan een huurlingenmacht, nauwelijks een “kracht ten goede” zoals staatssecretaris Mike Pompeo zou willen.

Kelley Vlahos van The American Conservative rapporteert hoe het Amerikaanse leger in Saoedi-Arabië man zal ‘… activa ontworpen om de Saoedische militaire garde tegen Iraanse aanvallen te helpen, waaronder vier Patriot-batterijen, een terminaal verdedigingssysteem op grote hoogte, of THAAD luchtverdedigingssysteem, en twee squadrons straaljagers. Ze neemt ook de ‘clincher’ in de deal waar, die is dat ‘… een belangrijk aspect van de inzet de aanwezigheid van Amerikaanse troepen op meer locaties in het koninkrijk is. Ze geloven dat Iran zijn terughoudendheid ten opzichte van Amerikaans personeel heeft aangetoond, hetzij direct of indirect, deels omdat Trump duidelijk heeft gemaakt dat dit een militaire reactie zou veroorzaken. “

Met andere woorden, zoals Vlahos opmerkt, zou Amerikaans militair personeel als menselijke schilden voor de Saoedi’s dienen, om mogelijke Iraanse aanvallen af ​​te schrikken. Dat klinkt als een heel slecht idee van de kant van welke domkop in Washington het plan bedacht.

Als de Saoedische zaak niet erg genoeg was, heeft de Washington Post onlangs ook een artikel gepubliceerd uit een nieuw boek getiteld A Very Stable Genius: Donald J. Trump’s Testing of America, van Philip Rucker en Carol Leonnig, dat gedetailleerde verslagen van vergaderingen bevat tussen de president en zijn hogere staf .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De verbluffende hypocrisie van de aanvallen van de familie Trump op Hunter Biden

Het boek is weliswaar ontworpen als een hit op Trump en het neigt het leger en zijn hogere officieren te zalig te maken, terwijl het ook de wereldrol van Amerika zonder kritiek accepteert, maar sommige van de scheldwoorden die door Trump naar de generaals en admiraals zijn geslingerd, zijn eerlijk gezegd walgelijk. Eén specifieke vergadering in de vergaderruimte van het Pentagon, de top van de Joint Chiefs of Staff, genaamd “The Tank”, wordt gedetailleerd gerapporteerd, duidelijk uit de aantekeningen en herinneringen van deelnemers of mogelijk zelfs uit een opname. Het vond zes maanden in de Trump-administratie plaats op 20 juli 2017 en omvatte vice-president Mike Pence, voorzitter van de Joint Chiefs General Joseph F. Dunford, minister van Defensie Jim Mattis, directeur van de Nationale Economische Raad Gary Cohn, secretaris van Staat Rex Tillerson, plaatsvervangend minister van Defensie Patrick Shanahan, Minister van Financiën Steven Mnuchin en de leiders van de militaire afdelingen. Trump’s persoonlijke ‘strateeg’ Steve Bannon was ook aanwezig. Volgens het artikel hadden Mattis en andere aanwezige kabinetsleden de bijeenkomst geregeld omdat ze gealarmeerd waren door Trump’s gebrek aan kennis van de belangrijkste internationale allianties die Washington na de Tweede Wereldoorlog had gesmeed. Trump had de Amerikaanse bondgenoten routinematig als waardeloos afgekeurd.

Mattis, Cohn en Tillerson gebruikten PowerPoint-presentaties negentig minuten in de overtuiging dat Trump zich hierdoor niet zou vervelen. De grafische weergave liet zien waar Amerikaanse troepen waren gestationeerd en legde de beveiligingsmaatregelen uit die hadden geleid tot de wereldwijde defensie- en nationale veiligheidshouding van Amerika.

Trump sprak af en toe toen hij een woord hoorde dat hij niet leuk vond, en beschreef Amerikaanse overzeese bases als “gek” en “dom”. Zijn eerste klacht was over zijn perceptie dat buitenlanders moeten betalen voor Amerikaanse bescherming. Met betrekking tot Zuid-Korea fumeerde hij: ‘We moeten ze huur vragen. We moeten ze laten betalen voor onze soldaten. We moeten overal geld mee verdienen. ‘

Trump noemde de NAVO ook nutteloos, niet vanwege hun gebrek aan bestaansrecht, maar in plaats daarvan op basis van wat ze verschuldigd waren. “Ze hebben een betalingsachterstand,” riep hij en gebaarde, alsof ze te laat waren met hun huurbetalingen, voordat hij zijn brand richtte tegen de generaals. “We zijn geld verschuldigd dat je niet hebt verzameld! Je zou volledig failliet gaan als je je eigen bedrijf moest runnen. ‘

Trump werd vervolgens specifiek, noemde Iran en zei over het nucleaire pact met dat land, waaraan hij zich nog niet had teruggetrokken: “Ze spelen vals. Ze zijn aan het bouwen. We komen er wel uit. Ik blijf je vertellen, ik blijf je tijd geven, en je blijft me vertragen. Ik wil er buiten. ‘En Afghanistan? Een “loser oorlog”. Jullie zijn allemaal losers. Je weet niet meer hoe je moet winnen. ‘

Trump werd vervolgens woedend toen hij olie eiste om te betalen voor de troepen die in de Perzische Golf waren gestationeerd. “We hebben $ 7 biljoen uitgegeven; ze scheuren ons af. Waar is de olie? Ik wil winnen. We winnen geen oorlogen meer … We geven $ 7 biljoen uit, alle anderen hebben de olie en we winnen niet meer. ‘Hij keek de kamer rond en concludeerde:’ Ik zou geen oorlog met jullie willen voeren. Je bent een stel drugs en baby’s. ‘

De enige in de kamer die op Trump’s tirade reageerde, was minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die bezwaar maakte: “Nee, dat is gewoon verkeerd, mijnheer de president, u hebt het helemaal mis. Dat is allemaal niet waar. De mannen en vrouwen die een uniform aandoen doen het niet om fortuin te worden. Dat is niet waarom ze een uniform aandoen en uitgaan en sterven … Ze doen het om onze vrijheid te beschermen. ‘

Nadat de vergadering was beëindigd en de deelnemers vertrokken, schudde Tillerson beroemd zijn hoofd en meende hij: “Hij is een verdomde idioot.”

In een vervolgvergadering in december riep Trump zijn generaals en andere hoge ambtenaren samen in de Situation Room, de beveiligde vergaderruimte op de begane grond van de West Wing. Het onderwerp was hoe te komen tot een nieuw beleid voor Afghanistan. Trump begon de discussie met te zeggen: ‘Al deze landen moeten ons gaan betalen voor de troepen die we naar hun landen sturen. We moeten winst maken. Daar kunnen we winst mee maken. We moeten ons geld terugkrijgen. ‘

Tillerson was opnieuw de enige die antwoordde: “Ik heb nog nooit een uniform aangetrokken, maar ik weet dit. Elke persoon die een uniform heeft aangetrokken, de mensen in deze kamer, doen het niet om geld te verdienen. Ze deden het voor hun land, om ons te beschermen. Ik wil dat iedereen duidelijk is over hoeveel wij als land hun service waarderen. ‘Trump was boos op de berisping en drie maanden later werd Tillerson ontslagen. Mattis nam vervolgens ontslag.

Zelfs als je de rationalisaties van hoge militaire officieren en diplomaten die de cursus in plaatsen als Afghanistan en Irak hebben gevolgd, waar ze de pooch hebben verprutst, verlaagt, is er iets betreurenswaardig in een pestende president die alles in transacties ziet voorwaarden, kopen en verkopen. Het sturen van Amerikaanse soldaten naar potentiële dodelijke vallen als Saoedi-Arabië als onderdeel van een niet-bestaande strategie om geld te verdienen gaat crimineel gedrag te boven. Aan beide kanten sterven mensen wanneer de besluitvorming vanuit het Witte Huis slecht is en er geen president is geweest die noch onwetend of slechter is dan Donald J. Trump.Lees ook:  VS bereikt een grimmige mijlpaal van 400.000 COVID-sterfgevallen voordat Trump het kantoor verlaat

Comments

comments