De schandelijke ontkenning van Polen over de herdenking van de Holocaust

De schandelijke ontkenning van Polen over de herdenking van de Holocaust

24 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Er was een goede reden waarom de Poolse president Andrzej Duda deze week niet kon deelnemen aan de herdenking van de Holocaust in Israël. De organisatoren verwachtten dat hij het evenement zou gebruiken om lelijke en dwaze beschuldigingen tegen Rusland te maken voor vermeende medeplichtigheid aan de genocide van de nazi’s.

Toen Duda de gelegenheid werd geweigerd om een ​​dergelijke toespraak te houden, besloot Duda vervolgens zijn aanwezigheid helemaal te annuleren. Dat is de dunne huid van Poolse gevoeligheid.

Bijna 50 wereldleiders namen deel aan het vijfde World Holocaust Forum in het herdenkingscentrum van Yad Vashem in Jeruzalem. Het evenement van dit jaar had een grotere betekenis omdat het samenviel met de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945.

Opdat we het niet vergeten, was het het Sovjet-Rode Leger dat Auschwitz en de andere belangrijkste nazi-vernietigingskampen bevrijdde, die allemaal overwegend in Polen waren gevestigd.

De Russische president Vladimir Poetin behoorde tot een handvol leiders die het voorrecht kregen om het forum toe te spreken. Andere sprekers waren de Amerikaanse vice-president Mike Pence, de Franse president Emmanuel Macron, de Britse prins Charles en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.

Op basis van welk vermoeden dacht de Poolse leider dat hij het recht had om op het forum te spreken over de tientallen andere hoogwaardigheidsbekleders die niet het voorrecht hadden gekregen om een ​​toespraak te houden? Omdat president Duda zich niet liet verwennen door de organisatoren, kreeg hij een kinderlijk gedoe.

De achtergrond van dit spuug was de furieuze reactie van de nationalistische politici van Polen nadat president Poetin het land vorige maand eraan herinnerde dat het een bepaald deel van de schuld heeft samen met het Duitse nazi-regime voor het plegen van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In zijn toespraak op het Holocaust-forum deze week noemde Poetin Polen niet bij naam, maar herhaalde hij het onbetwistbare feit dat Europese landen – althans delen van hun politieke klasse – hadden samengewerkt met het Duitse Derde Rijk bij het uitvoeren van de definitieve oplossing die leidde tot miljoenen doden onder Joden, Slaven, Roma en Sovjetburgers.

Zeker, miljoenen Poolse joden en niet-joden werden uitgeroeid door de genocidale machine van de nazi’s. En ja, duizenden Poolse burgers verzetten zich heldhaftig tegen de nazi-bezetters.

Niettemin flirtte het Poolse politieke leiderschap in de jaren dertig met Hitler en zijn regime tot het begin van de oorlog op 1 september 1939, toen nazi-Duitsland Polen binnenviel. De Poolse leiders waren het ook eens met het antisemitische beleid van het Derde Rijk. Anti-joodse pogroms kwamen in de late jaren dertig van de vorige eeuw voor in Polen .

Polen heeft altijd de neiging gehad om zijn betrokkenheid bij nazi-misdaden te ontkennen. Maar in de afgelopen jaren is de gewoonte van ontkenning onder de regerende nationalistische partij waanzinnig geworden. In 2018 heeft de regering van Warschau een nieuwe wet geïntroduceerd die iedereen verbood Polen te beschuldigen van medeplichtigheid in het verleden aan de nazi-holocaust. Die stap leidde tot internationale kritiek op wat velen zagen als een poging om het vuile verleden van Polen wit te wassen.

Vorig jaar lanceerde de Poolse regering scherpe kritiek bij het Amerikaanse mediabedrijf Netflix over een film over de nazi-vernietigingskampen. De Polen maakten bezwaar tegen de afbeelding van de kampen die in Polen waren gesitueerd, en hielden vol dat het grondgebied op dat moment niet Pools was, maar eerder “door de nazi’s bezet Polen”. Dat is absurd haarscheuren om de realiteit te vermijden.

Lees ook:  Ondersteunt de Zweedse COVID-19-ervaring de kudde-immuniteitstheorie?

Toen de Franse president Macron deze week tenminste het Holocaust-forum toesprak, erkende hij de beschamende rol die zijn land speelde onder het collaborerende Vichy-regime bij het transport van tienduizenden Franse joden naar hun dood in Auschwitz.

Het is onmogelijk dat het huidige Poolse leiderschap ooit de integriteit of de volwassenheid zou hebben om soortgelijke erkenning te geven. Omdat deze ijdele Poolse nationalisten te geobsedeerd zijn door een mentale aandoening van Russophobia en de noodzaak om de geschiedenis opnieuw te schrijven om het smerige verleden van hun land te verbranden.

In een recent advies artikel , de Poolse premier Mateusz Morawiecki had de brutaliteit om Rusland te beschuldigen van het vervalsen van de geschiedenis. Hij minachtte de ‘Sovjetgeschiedenis’ die, zei hij, beweert dat de Sovjettroepen Auschwitz en de vernietigingskampen, evenals de rest van Polen, hebben bevrijd van nazi-onderdrukking.

Dat is geen “Sovjetgeschiedenis”. Het is een objectieve, gedocumenteerde geschiedenis.

Morawiecki schreef: “In werkelijkheid was het de alliantie tussen nazi-Duitsland en de USSR in 1939 die de weg effende voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het Derde Rijk zou niet in staat zijn geweest om de Duitse militaire capaciteit opnieuw op te bouwen zonder de Sovjetvoorziening van natuurlijke hulpbronnen en militaire samenwerking. Het zou Polen en Frankrijk niet zo gemakkelijk hebben kunnen verslaan, noch zou het zoveel vrijheid hebben gehad bij het voorbereiden van de verwoestende machinerie van de Holocaust. “

Waar dit naar verwijst is het nazi-Sovjet niet-aanvalsverdrag dat op 23 augustus 1939 werd ondertekend. Moskou deed dit doelmatig en onder dwang om de nazi-oorlogsmachine op afstand te houden terwijl het zijn verdediging opbouwde. De Sovjetunie werd des te meer gedwongen tot zo’n tactisch opportunisme van niet-agressie, omdat de andere Europese mogendheden jarenlang oproepen vanuit Moskou hadden afgewezen voor een breder veiligheidspact tegen nazi-Duitsland. Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen waren al lang voordat de Sovjets dat deden al agressie-overeenkomsten met Hitler aangegaan. De Europeanen stonden nazi-Duitsland toe om het Rijnland in 1936 te remilitariseren, Oostenrijk in datzelfde jaar te annexeren en Tsjechoslowakije in 1938 binnen te vallen. Het was een beleid van samenspanning, waardoor Hitler een “vrije hand” kreeg om door Europa te gaan. Bediscussieerbaar,

Wat de Poolse premier echter beweert in zijn opiniestuk, is dat de nazi-Sovjet-overeenkomst zonder agressie een week voor het begin van de Tweede Wereldoorlog werd ondertekend, waardoor het Derde Rijk “de Duitse militaire capaciteit kon herbouwen”. Hij zegt dan dat dit Hitler in staat heeft gesteld ‘Polen en Frankrijk zo gemakkelijk te verslaan’. Dat is een hele prestatie voor een ad hoc-pact dat slechts één week oud was.

Meer belachelijk, beweert Morawiecki dat de inchoate Sovjetdalliance met nazi-Duitsland de ‘verwoestende machinerie van de Holocaust’ heeft voorbereid.

De definitieve oplossing die in de Poolse doodscentra werd uitgevoerd, kwam pas op gang na de Wannsee-conferentie in januari 1942 in Berlijn onder leiding van Reinhard Heydrich en Heinrich Himmler. Tegen die tijd was nazi-Duitsland al zes maanden bezig met zijn oorlog tegen de Sovjet-Unie – een oorlog die resulteerde in maximaal 27 miljoen Sovjet-doden.

Hoe Poolse leiders kunnen vaststellen dat de Sovjet-Unie betrokken was bij het mogelijk maken van de Holocaust is een prestatie van intellectuele oneerlijkheid en immense historische corruptie.

Herinnering aan de Holocaust, de Tweede Wereldoorlog en de oorzaken ervan is van cruciaal belang. Het was een product van fascisme, Europese collusie en cynisch kalmeren. Als we niet nauwkeurig kunnen afbakenen en leren van de oorzaken van de geschiedenis, zijn we overgeleverd aan het herhalen van dezelfde fouten en gruwelen.

De irrationele anti-Russische sentimenten van de nationalistische politici van Polen, evenals hun verlangen om het verleden te saneren, maken hun revisionisme tot een schande en een gevaar voor de huidige wereld.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Duits officieel rapport dat Corona aan de kaak stelt als 'een wereldwijd vals alarm'


Comments

comments