VS lokte Soleimani naar Irak ‘om over vrede te praten’ – regionale media

VS lokte Soleimani naar Irak ‘om over vrede te praten’ – regionale media

24 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het nieuwe jaar begon met een door de staat gesanctioneerde moord op de militaire delegaties van twee soevereine staten toen ze elkaar ontmoetten op de internationale luchthaven in Bagdad, de hoofdstad van Irak. Het evenement is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis en wordt nog erger als we de omstandigheden nader bekijken. Indignatie onderzoekt ook wie de grootste verliezer is na de recente dramatische gebeurtenissen in Irak.

Op 3 januari heeft het Amerikaanse leger de facto een moord gepleegd op generaal-majoor Qassem Soleimani, de Iraanse commandant van de krachtige speciale strijdkrachten van de Islamitische Revolutionaire Garde al-Quds (Arabisch voor Jeruzalem). Bij de drone-aanval op twee voertuigen die net de internationale luchthaven van Bagdad hadden verlaten, werden de gehele bezoekende Iraanse delegatie en de Iraakse delegatie die hen verwelkomde, vermoord.

In totaal werden tien mensen gedood, voornamelijk hogere officieren en enkele lijfwachten. De Iraakse militaire delegatie werd geleid door Abu Mahdi al-Muhandis, commandant van Kata’ib Hezbollah, en vice-president van de Iraqi People’s Mobilization Forces (PMF), een overkoepelende organisatie voor de ongeveer 40 sjiieten van het land. PMF is in 2014 door het Iraakse parlement opgericht om de Islamitische Staat (IS) te bestrijden en maakt sinds 2016 deel uit van de veiligheidstroepen van Irak. Ze worden soms milities genoemd, maar de aanduiding is onjuist omdat ze als soldaten in het leger van Irak worden beschouwd. Samen met de nationale held Soleimani van Iran waren ze cruciaal voor het omkeren van de vooruitgang van IS in Irak.

iran

ALGEMEEN QASSEM SOLEIMANI is te zien in dit unieke beeld (lichte kleding vooraan) onder Amerikaanse soldaten buiten de Iraakse metropool Mosul, waar de Verenigde Staten hem in 2016 nodig hadden om de stad van IS te bevrijden. Iets wat ze niet zouden kunnen doen zonder de door Iran gecontroleerde Iraakse Shi’im, die de VS nu verschillende keren heeft gebombardeerd. Op 29 december werden minstens 25 Iraakse militanten gedood in vijf luchtaanvallen langs de Iraaks-Syrische grens. Op 3 januari van dit jaar werd de legendarische generaal vermoord door zijn voormalige bondgenoten in het US Central Command CENTCOM. Foto: Mashregh Nieuws

Irak en Iran veroordeelden de aanval luid en al snel waren Teheran en Washington in een zo dreigende woordenwisseling dat velen geloofden dat ze op de rand van een grote oorlog stonden.

Israël en IS verheugen zich

Het Pentagon verklaarde kort na de aanval dat het op bevel van president Donald Trump had plaatsgevonden. De moord op twee topcommandanten uit landen dat de VS niet in oorlog is met de wereldgeschiedenis, omdat het zowel de Amerikaanse wet, bilaterale overeenkomsten met Irak, als last but not least, internationale wetten en normen heeft geschonden. Zo creëerden Trump en de VS een zeer gevaarlijk precedent. In de moderne geschiedenis is zoiets niet gebeurd en het heeft ervoor gezorgd dat veel toppolitici, militairen en diplomaten ongemakkelijk kronkelden. Velen veroordeelden ook de daad. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat de moord “flagrant in strijd is met de beginselen van het internationale recht” en de Maleisische premier Mahathir Mohamad vergeleek het met de door de staat gesanctioneerde marteling van Saoedische dissident en journalist Jamal Khashoggi op het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul 2018.

Er waren echter twee acteurs die openlijk de Amerikaanse moord op de anti-terroristen-generaal prezen. Een daarvan was de terreurgroep IS die het beschreef als een ‘goddelijke interventie’ die hen zal helpen een comeback te maken. De andere was Israël en zijn premier Benjamin Netanyahu, die dacht dat Trump “alle lof verdient”.

Qassem Soleimani werd gezien als een held in Iran en miljoenen mensen gingen de straat op om hun verdriet en woede te tonen. Foto: asia-news.com

Zelfs de houding in de westerse media – die normaal gesproken geen kans mist om Trump te ondermijnen of uit te smeren – was heel veelzeggend toen ze Trump en de wetteloze moorden plotseling prees.

Achtergrond van de aanval

Het bevel van Trump om Soleimani te vermoorden, die hij ‘de ergste terrorist ter wereld’ noemde, was deels gemotiveerd door naar verluidt een ‘onmiddellijke aanval’ op Amerikaanse doelen te plannen – die niet waren gespecificeerd – en deels als wraak voor Iraakse sjiieten die VS neerschoten doelen in Irak. Op 27 december kwamen een Amerikaanse huurling en twee van de Iraakse veiligheidstroepen om het leven bij een raketaanval op de Irak-VS K-1 vliegbasis in de Koerdisch gedomineerde provincie Kirkuk in het noordoosten van Irak. Vier Amerikaanse soldaten raakten ook gewond. De Verenigde Staten hadden het echter al gewroken door twee dagen later vijf sites aan te vallen die eigendom zijn van de Iraanse door Irak gesteunde Kata’ib Hezbollah, waarbij maar liefst 25 militieleden werden gedood en 55 gewond raakten. Washington was overstuur over de bestorming van de gigantische (50 hectare) Amerikaanse ambassade in Bagdad op Nieuwjaarsdag en de protesten die rond de jaarwisseling buiten hetzelfde complex groeiden. Het riep onaangename herinneringen op aan het gijzeldrama op de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979.

De Amerikaanse bronnen van Free West Media beweren dat de Israëlische lobby van Washington gebruik heeft gemaakt van de situatie en Trump heeft weten te overtuigen dat de VS meer aanvallen op “Iraanse doelen” moeten lanceren. Na de luchtaanvallen in de VS werd een beoordeling gehouden in Trump’s zomerresidentie Mar-a-Lago, Florida, waar het Pentagon verschillende alternatieven presenteerde. Het defensiehoofdkwartier heeft de gewoonte om een ​​of meer extreme alternatieven te presenteren om de zittende president te beïnvloeden om de alternatieven te accepteren die het leger als het meest wenselijk beschouwt, die dus als meer legitiem kunnen worden gepresenteerd. De meest extreme suggestie was een gerichte moord op Soleimani. Tot verrassing van de aanwezigen, dit was wat Trump koos.

Na de aanval dreigde Trump een terroristische bomaanslag op Iran als het op de een of andere manier de moord op Soleimani beantwoordde. Op zijn Twitter-account schreef hij dat 52 doelen waren geselecteerd, “sommige op een zeer hoog niveau en belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur”, die vervolgens zouden worden vernietigd. Het werd als een te sterk antwoord beschouwd, zelfs door de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten na Israël: het VK. De Britse premier Boris Johnson trok zich terug uit de dreiging van Trump en waarschuwde de Amerikaanse president tegen het bombarderen van culturele sites omdat deze in strijd is met het internationale recht.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De enorme aardbeving van magnitude 6.5 die net Idaho trof, zet de alarmerende trend van westerse aardbevingen voort

In de val gelokt

Het tijdschrift van de New York Times (NYT) beschuldigde de moorden met de woorden: “De luchtaanval zou zijn geannuleerd als Soleimani op weg was geweest om Iraakse overheidsfunctionarissen te ontmoeten in overeenstemming met [lees: gehoorzaam] de Verenigde Staten”. Er is echter een belangrijke aanwijzing in deze zin, die is gereproduceerd in talloze westerse media en op sites zoals Wikipedia. De bekende Koeweitse journalist Elijah J. Magnier, hoofdcorrespondent van Koeweit’s grootste dagblad Al Rai, onthult waarom het westerse establishment zich genoodzaakt voelt om deze boodschap op te trommelen.

Magnier, die de Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi als bron citeert, onthult dat Soleimani naar Irak kwam op een formele uitnodiging van de regering van het land. Officieel was de Iraanse generaal aanwezig om de begrafenis bij te wonen van de 25 Iraakse soldaten die de VS zes dagen eerder hadden gebombardeerd. Daarom werd hij ontvangen door een Iraakse militaire delegatie. Magnier komt echter met een veel serieuzere onthulling en dat is dat de echte reden van Soleimani om naar Irak te reizen was om de premier van het land te ontmoeten en een vredestichter te ontvangen van de regering Trump, die via Saoedi-Arabië naar Irak was gestuurd.

Magnier tweeted op 5 januari:

Elijah J. Magnier on Twitter

@realDonaldTrump @SecPompeo @EsperDoD We have learned today from #Iraq Prime Minister AdilAbdl Mahdi how @realDonaldTrump uses diplomacy: #US asked #Iraq to mediate with #Iran. Iraq PM asks #QassemSoleimani to come and talk to him and give him the answer of his mediation, Trump &co assassinate an envoy at the airport

Als deze informatie correct is, hadden de Verenigde Staten Soleimani in de val gelokt onder het mom van vrede te willen bespreken.

Verenigd Irak wil de Verenigde Staten weggooien

De gruweldaden van de Verenigde Staten hebben Irak verenigd en op 5 januari stemde het anders verdeelde parlement in een extra-partijgebonden vergadering om de Verenigde Staten het land uit te gooien. De Verenigde Staten kondigden dezelfde dag aan dat zij hun inspanningen tegen de Islamitische Staat hadden onderbroken, evenals hun steun aan de groepen die tegen IS zijn. In plaats daarvan zou de nadruk nu moeten liggen op “het verdedigen van hun militaire bases” in Irak tegen aan Iran gelieerde milities in de regio die momenteel terreurgroepen zoals IS en Al-Qaida bestrijden.

Op 10 januari drong de Iraakse premier er bij de Verenigde Staten op aan te beginnen met de terugtrekking van hun troepen die zich “zonder vergunning in Irak” bevinden. De machtige Iraakse sjiitische leider Muqtada al-Sadr, die bekend staat als kritiek op Iran, heeft opdracht gegeven tot de wederopbouw van zijn machtige Mahdi-leger, ooit gevreesd door Amerikaanse bezetters. Zelfs Sheikh Mehdi Ahmed al-Sumaidaie, de Soennitische Grand Mufti, werd boos en drong er bij de Iraakse soennieten op aan om bij hun “sjiitische broeders” te gaan staan ​​en de Amerikanen uit te zetten. “Mijn leger en ik zijn klaar om Amerika, de grote Satan, te vernietigen. God is met ons en we zullen overwinnen. Woorden en geen liedjes die leren branden in de oren van degenen die willen dat Irak gefragmenteerd blijft. ‘

Trump reageerde op de beslissing van het Iraakse parlement door zwaardere sancties te dreigen dan die tegen Iran en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, die zich eerder aan camera’s had bekendgemaakt door op te scheppen dat de CIA ‘loog, bedroog en stal’ toen hij de CIA-chef was, vrij zei grof dat hij “ervan overtuigd was dat het Iraakse volk wil dat de Verenigde Staten daar blijven”.

Hoewel het nu ontluikende conflict de Iraanse kant ongeveer 230 levens heeft gekost – als we de vijftig mensen tellen die ter dood werden vertrapt bij de begrafenis van Soleimani toen miljoenen rouwenden hun deelname en woede wilden tonen, en het Oekraïense vliegtuig dat Iran per ongeluk neerschoot – de VS heeft tot nu toe alleen huursoldaat verloren. Dit is wanneer de VS uiteindelijk gedwongen zullen worden om Irak en een groot deel van het Midden-Oosten te verlaten. De moord op Soleimani zal in de toekomst worden gezien als een mijlpaal in dit proces, dat nu van start is gegaan. Iran, dat reageerde met een gematigde robotaanval op een paar Amerikaanse bases, waarover Washington werd gewaarschuwd via Bagdad en daarom niet tot verliezen in de VS leidde, heeft gezegd dat het slechts een markering was en dat de daadwerkelijke vergelding alleen de VS zal zijn eruit geschopt worden.

Verrassende precisie

De Iraanse robotaanval op 8 januari, die de westerse media probeerden af ​​te schilderen als mislukt en niet succesvol, was precies het tegenovergestelde omdat het twee alarmerende feiten aan het licht bracht voor de VS en Israël. In deze eerste aanval op Amerikaanse faciliteiten heeft Iran aangetoond dat het in staat is om met hoge precisie te slaan, zelfs met zijn eenvoudigere korteafstandsrobots, Fateh-313 en Qiam-1, die zijn geüpgraded met nieuwe richtsystemen. Satellietbeelden laten zien dat ten minste zes gebouwen op de gigantische vliegbasis Ayn al-Asad, evenals een taxi en start-en landingsbaan, volgens één analist “rechtstreeks in de roos” waren geraakt. In totaal lijken ongeveer tien robots de basis te hebben geraakt en aangezien alle gebouwen daar iets meer dan 1,5 procent van het oppervlak beslaan, is het vrij onwaarschijnlijk dat ze door toeval zijn geraakt. Iran heeft ook aangetoond dat de Verenigde Staten niet in staat zijn zichzelf te verdedigen tegen een luchtaanval met ballistische robots, die aanzienlijk gemakkelijker te bestrijden is dan zelfmoordterroristen en kruisraketten. Met dit feit moet rekening worden gehouden door de planners en heethoofden van het Pentagon in Washington – om nog maar te zwijgen over de oorlog in Israël, die binnen het bereik van talloze Iraanse robots ligt.

iranLees ook:  Boris Johnson wijst op de ontberingen van vervolgde christenen in de kerstboodschap

Comments

comments