Donald Trump en Elon Musk vinden het wiel uit

Donald Trump en Elon Musk vinden het wiel uit

25 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De toekomst van de mensheid wanneer dingen worden overgelaten aan mensen zoals Donald Trump en Elon Musk blijkt een overdrijving van de ergste trends van het recente verleden.

Niemand kan beweren dat de Amerikaanse president Donald Trump geen empathie heeft voor tenminste een deel van de onderdrukten. Geïnterviewd door CNBC op het World Economic Forum in Davos, reageerde Trump op een vraag over Elon Musk. Gezien alles wat Musk de laatste tijd heeft meegemaakt, erkent Trump dat de arme kerel het medelijden verdient dat zijn collega-miljardairs hebben. Musk is tenslotte in de afgelopen 18 maanden door meerdere critici gedenigreerd, en soms zelfs verbannen in het Daily Devil’s Dictionary. Als CEO van Tesla staat hij onder toezicht van de regelgevende instantie nadat de Security Exchange Commission hem van fraude beschuldigde omdat hij probeerde de aandelenkoersen te manipuleren.

Geweten van het onrecht dat Musk is aangedaan vanwege zijn soms onorthodoxe bedrijfspraktijken, prees Trump de CEO van Tesla, SpaceX, de Boring Company en Neuralink omdat “hij van raketten houdt en hij ook goed is in raketten.” Trump voegde vervolgens deze relevante opmerking toe : “Ik maakte me zorgen om hem, omdat hij een van onze grote genieën is en we onze genialiteit moeten beschermen. Weet je, we moeten Thomas Edison beschermen, en we moeten al deze mensen beschermen die, oorspronkelijk, de gloeilamp en het wiel en al deze dingen hebben bedacht. ‘

Hier is de 3D-definitie van vandaag:

Beschermen:

Leg de reeds succesvolle en extreem rijke vast en geef ze de status van onaantastbare iconen om hun onbeperkte welvaart te waarborgen en kritiek op hun methoden of acties af te weren.

Contextuele opmerking

Het beschrijven van Trump’s CNBC interview, The New York Times droogjes en toegeeflijk legt uit dat “President Trump weerspiegelde het enthousiasme dat veel beleggers hebben voor Mr. Musk, hem te vergelijken met Thomas Edison en beschrijven hem als ‘een van onze grote genieën.’” In dezelfde artikel, The Times geeft een evaluatie van het fortuin van Musk. We leren dat “Forbes en Bloomberg het huidige vermogen van de heer Musk schatten op ongeveer $ 32 miljard” voordat we eraan worden herinnerd dat, volgens de uitzonderlijke compensatieovereenkomst die onlangs door de raad van bestuur van Tesla is gestemd, “de heer Musk zou tot $ 55 miljard aan compensatie kunnen ontvangen. ” 

Zoals Trump erop staat, heeft Musk dringend behoefte aan bescherming van de overheid en de samenleving. Hij vreest dat mensen zoals Musk aan de kant van de weg worden achtergelaten. “We willen die mensen koesteren,” vertelde hij zijn CNBC-interviewer. Musk en anderen zoals hij moeten worden aangemoedigd in hun nobele zoektocht om toe te voegen aan de miljarden die ze al bezitten. Anders, onbemind en onvoldoende verwend, zouden ze ervoor kunnen kiezen om terug te kruipen in hun schelpen en de mensheid het gloeiende licht van hun genialiteit te ontnemen.

Uit het interview met Davos van Trump hebben de meeste commentatoren de schijnbare overtuiging van de president benadrukt dat het wiel een Amerikaanse uitvinding is. Sommigen, zoals de Huffington Post, hebben de moeite genomen erop te wijzen dat het wiel zo’n 5.500 jaar geleden werd uitgevonden in Mesopotamia, het huidige Irak. Twee hypothesen kunnen de attributies van Trump verklaren. De eerste is dat, terwijl de Verenigde Staten Irak blijven bezetten tegen de eigen wensen van de Iraakse regering, Trump het als legitiem kan beschouwen om de industriële eigendomsrechten op Iraakse uitvindingen te claimen als terugbetaling voor de zware kosten van het sturen van een leger om zijn volk af te slachten en te verspreiden chaos in de hele regio.

De tweede lijkt geloofwaardiger. Trump weet, net als elke 10-jarige schooljongen, dat de uitvinding van het wiel een prehistorische prestatie was en in Amerika niet had kunnen worden uitgevonden. Maar het wiel waarnaar Trump verwees, is niet het wiel dat je op voertuigen vindt. Het is het “Wheel of Fortune”, het populaire tv-programma dat vaak eenvoudigweg “Wheel” wordt genoemd. Het draait al sinds 1975 en is nu een vast onderdeel van de Amerikaanse consumentencultuur. Het werd uitgevonden door een andere miljardair, maker van tv-spelshows en gastheer, Merv Griffin.

Deze verwijzing naar televisie had duidelijk moeten zijn, omdat Trump in hetzelfde interview zijn begrip onthulde van wat hij in wezen als een tweeklassensysteem in de VS ziet. Aan de top vinden we de miljardairs, zoals Trump en Musk, stabiele genieën die niet alleen worden misbruikt door schurkencritici die jaloers zijn op hun succes, maar ook de media. Ze schreeuwen om bescherming. Onderaan bestaat een enorme klasse die ‘consumenten’ wordt genoemd, in de geest van Trump voorgesteld door een persoon die hij ‘de consument’ noemt. In het interview maakte Trump dit duidelijk toen hij deze fundamentele waarheid aankondigde: ‘De consument is nooit geweest zo rijk … We hebben een consument die het nog nooit zo goed heeft gedaan. “

Lees ook:  Brexit & de waanzin van de 'Soevereine Persoon'...

Deze visie op de samenleving is uiterst coherent. Het luisteren naar het volledige interview van 19 minuten maakt de visie van Trump buitengewoon duidelijk. Aan de ene kant heb je de miljardairs die drie essentiële doelen in de samenleving dienen, naast het verdienen van buitensporig fortuin voor zichzelf. Ze creëren banen voor de ongelukkige maar “rijke” consumenten; door de producten die ze uitvinden en beheren, verwerven ze waardevolle industriële eigendomsrechten die niet door andere landen mogen worden gestolen; en ze creëren een breed scala aan goederen die de consumentenklasse zal kopen om haar status als burgerconsumenten van de kapitalistische republiek te bevestigen.

Zoals Trump het vertelt, koestert “de consument” zich nu in de glorie die wordt geboden door de rijkdom die de hele consumentenklasse deelt. Consumenten hebben het tegenwoordig zo goed dat een indrukwekkend deel van hen het zich nu kan veroorloven luxe producten te consumeren, zoals de opioïden waaraan ze in toenemende mate verslaafd zijn. Diabetici vinden het iets moeilijker om insuline aan te schaffen , maar Trump is van plan dat probleem in zijn tweede termijn aan te pakken.

Ondertussen voegen miljonairs miljarden toe aan hun toch al indrukwekkende fortuinen, beschermd door de regering en het opgeblazen leger, dat in wezen bedoeld is om hun vrije toegang tot de hulpbronnen van de wereld te garanderen. En dankzij hun fortuin, bieden ze ook banen en een groeiende catalogus van glanzende, goed verpakte producten om te consumeren in een steeds gedereguleerde economie die Trump belooft nog welvarender zullen zijn zodra de Fed de negatieve rentetarieven kan invoeren.

Dat is de visie van Trump op de Amerikaanse economie en samenleving drie jaar na zijn aantreden. Op dezelfde dag als het interview worstelde Trump’s minister van Financiën Steve Mnuchin met de 17-jarige Greta Thunberg in Davos, om haar te informeren dat hij alleen naar haar mijmeringen zal luisteren nadat “zij economie studeert en studeert.” , beter gezegd, hetzelfde voor Trump na het luisteren naar Trump’s interview met Davos. Maar natuurlijk studeerde Trump economie aan Wharton.

Sommigen denken dat wanneer Thunberg haar middelbare school afrondt, ze misschien beter af is als ze een onderwerp bestudeert dat minder vatbaar is voor pure hyperrealistische fantasie dan economie .

Historische notitie

De helft van de mensheid – of liever de helft van de menselijke oligarchie die de economie beheert – gelooft in het hyperrealistische succesverhaal van Elon Musk. Blijkbaar ziet een andere helft het in een ander licht, als een manifestatie van hyperrealiteit, een beetje opgeblazen fictie die de media verleidt die het op zijn beurt gebruiken om de adulatie van brede delen van het publiek te activeren. 

Een recent artikel in Forbes vat het geschil samen over geloven in Musk en zijn bijdrage koesteren. De auteur, Amiyatosh Purnanandam, schrijft: “Elon Musk denkt dat Tesla de wereld zal veranderen. Jim Chanos, korte verkoper, is van mening dat het een waardeloze onderneming is. Een ervan moet fout zijn en de verkeerde verliest een fortuin. ”Over de uiteindelijke astronomische uitbetaling van Musk van $ 50 miljard citeert The New York Times Bob Sloan, de oprichter van financiële dienstverlener S3 Partners: vertelt je gewoon dat de soap verder gaat. “

Het verhaal van Musk’s opkomst naar het niveau van cultureel icoon in de afgelopen 10 jaar brengt alle ingrediënten samen die nodig zijn voor de productie van onvervalste hyperrealiteit: zijn geseling van futuristische technologie, de bergen van risicokapitaal, de provocerende persoonlijkheid van Musk, zijn grenzeloze honger naar praktisch elk wild idee dat is afgeleid van sciencefiction dat hij andere mensen kan overtuigen om te financieren en, alleen al wat Tesla betreft, de hele mythe is gebouwd rond een grotendeels onbelangrijke belofte waarmee het bedrijf beweert de wereld te verbeteren en de mensheid te redden van de erkende dreiging van de wereld opwarmen.

Dit is wat ons gevraagd wordt te geloven: rijke mensen die dure auto’s besturen, zullen een nieuwe utopie inluiden dankzij elektrische voertuigen die zijn bestemd om de klimaatcrisis op te lossen door aan te tonen dat de mensheid (beginnend bij een bepaald inkomensniveau of vermogen) niet langer afhankelijk is van fossiele brandstof.

En als al die toekomstige zelfrijdende elektrische auto’s de klimaatcrisis niet oplossen, levert Musk de raketten waarmee de mensheid naar Mars kan verhuizen. Hij bedekt de atmosfeer van de aarde al met tienduizenden satellieten die astronomen klagen over hun vermogen om het universum te observeren. Maar, zoals Trump zegt, Musk is ‘goed in raketten’ en wil de satellieten gebruiken om zichzelf te positioneren als ‘s werelds nummer één internetprovider. Dit kan de astronomen ertoe aanzetten als eerste een passage te boeken op een SpaceX-raket, al was het maar om zaken te doen op Mars, waar ze het universum onbezwaard kunnen waarnemen.

Dit alles illustreert een dieper probleem in de samenleving als geheel. Net als bij de klimaatverandering bevindt de menselijke beschaving zich op een historisch keerpunt, waarin de inzet overleving of uitsterven is geworden. In deze context zal het succes of falen van Tesla en SpaceX dienen als een metafoor voor het lot van de planeet en haar inwoners. Sommigen denken dat de planeet en haar economie zullen gedijen, anderen zien het uitsterven naar uitsterven. Beide favoriete oplossingen van Musk – de elektrische auto en raketten die de kolonisatie van Mars mogelijk maken – sluiten aan bij de echte vragen waarmee de mensheid te maken heeft.

Tesla en SpaceX zijn moderne ondernemingen die niet zijn gericht op het bereiken van een genereus doel, maar op het vestigen van een monopolistische positie door het unieke karakter van hun aanbod met als doel het verkrijgen van een interne markt die zich vertaalt in maximale winst. Met andere woorden, de toekomst van de mensheid wanneer dingen in handen van mensen als Trump en Musk blijven, blijkt een overdrijving van de ergste trends van het recente verleden. Het gaat over een kleine groep mensen die tegelijkertijd de hulpbronnen van de wereld en de belangrijkste hefbomen van de menselijke economie beheersen – of wat er van die economie over is voordat degenen die het zich kunnen veroorloven hun SpaceX-raketkaart naar Mars moeten boeken.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Donald Trump maakt Europa bang met zijn vreemde optimisme

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De eeuwige honderd procent
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments