Iraakse troepen ontruimen gewelddadig protestgebieden in Bagdad en Basra

Iraakse troepen ontruimen gewelddadig protestgebieden in Bagdad en Basra

25 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Oproerpolitie verbrandt tenten in een poging om anti-corruptie demonstranten op te ruimen.

Iraakse veiligheidstroepen ruimden zaterdag de protestgebieden in Bagdad gewelddadig op en vuurden munitie en traangas af op demonstranten van corruptiebestrijding die zich al maanden in de hoofdstad van het land hadden gekampeerd.Protestgebieden die zijn ontruimd door Iraakse troepen zijn Tayaran Square, Mohammad Qasim snelweg en Ahrar Bridge, volgens het militaire bevel van Bagdad.

“Meer dan 50 voertuigen bestuurd door gemaskerde mannen naderden de protesttenten op het plein van Bahrië en omcirkelden het. Veiligheidstroepen hebben de tenten in brand gestoken en veel demonstranten gearresteerd. Iedereen die zich in de buurt van het gebied bevindt, is automatisch door de politie gearresteerd”

–  Basra-activist 

Online gepubliceerde beelden toonden aan dat de oproerpolitie protesttenten in brand had gestoken, terwijl demonstranten kampen verlaten die ze maandenlang in Bagdad hadden vastgehouden.

Muhanned Rouabie, 42, is een werkloze ingenieur uit Bagdad die deelneemt aan de protesten. Hij vertelde Middle East Eye dat demonstranten hadden geprobeerd de oproerpolitie uit de buurt van protestgebieden te houden nadat ze zijn tent op het Khilani-plein hadden aangestoken.

“De regering heeft alle middelen gebruikt om de protesten te onderwerpen, maar ze falen. We zullen terugkeren naar waar ze onze tenten hebben verbrand en blijven protesteren, “zei Rouabaie.

Lees ook:  OPROEP. Onrust in Catalonië: ben jij er op reis?

“Indien nodig zullen we een wapen dragen tegen iedereen die ons opnieuw probeert aan te vallen. We zullen doorgaan totdat we deze corrupte politieke klasse veranderen. “

“Er is druk vanuit Iran over de regering van Bagdad om de protesten te beëindigen zoals het in hun belang is, en Iran heeft de Irakezen gedwongen hun eigen volk te doden en ons het zwijgen op te leggen. Maar we zullen ze nooit boyboyen. “

Uit angst voor de open plekken als teken van een breder optreden, begonnen sommige demonstranten zwarte schilden van metalen trommels te dragen, met de woorden “Tahrir Shield Squad” erop geschilderd.

Medische bronnen vertelden AFP dat zes demonstranten gewond waren geraakt, terwijl een medische bron Reuters vertelde dat zeven mensen eerder op de dag gewond waren geraakt.

Demonstranten hadden het Tayaran-plein en de Mohammad Qasim-snelweg in Oost-Bagdad sinds maandag geblokkeerd in een poging de regering onder druk te zetten om langverwachte hervormingen door te voeren.

Uren nadat de Bagdad-protestkampen waren overvallen, vonden soortgelijke invallen plaats in de zuidelijke stad Basra, waar anti-regeringsdemonstranten gewelddadig waren verspreid.

irak

Iraqi anti-government demonstrators check burnt tents at a protest sit-in in Tahrir Square in the centre of the Iraqi capital Baghdad on January 25, 2020. (Photo by SABAH ARAR / AFP)

Iraakse anti-regeringsdemonstranten controleren uitgebrande tent nadat oproerpolitie protestgebieden (AFP) heeft ontruimd

Veiligheidstroepen hadden tenten van demonstranten op de grond verbrand, waarbij lokale autoriteiten de overblijfselen op het plein opruimen om het gebied te heropenen, volgens AFP.

Lees ook:  Zo verrot is de VVD en hun Premier Mark Rutte

Mohammed Hashim, 33 jaar oud, was getuige van oproerpolitie die tenten verbrandde in de protestgebieden in Basra. Hij zei dat de schokkrachten het protestgebied bij het plein waren binnengekomen en ‘tenten hadden vernietigd en een aantal gevangenen hadden gearresteerd’.

“De demonstranten sliepen in de tenten en er was geen protest of blokkade op straat, dus waarom arresteren ze hen?” Vroeg Hashim. “De strijdkrachten achtervolgden de demonstranten tussen de vertakte straten”.

Een activist in Basra die anoniem wilde blijven, zei dat veiligheidstroepen demonstranten hadden gearresteerd en hen met wapenstokken hadden geslagen voordat ze schoonmaakauto’s binnenbrachten om de gebieden te ontruimen.

“Meer dan 50 voertuigen bestuurd door gemaskerde mannen naderden de protesttenten op het plein van Bahrië en omsingelden het. Veiligheidstroepen hebben de tenten in brand gestoken en veel demonstranten gearresteerd. Iedereen die in de buurt is, is automatisch gearresteerd door de politie,” vertelde de activist aan MEE.

“Sommigen verbergen zich met hun families totdat de politie het gebied verlaat. Ze gebruikten geweld tegen de demonstranten en sloegen ons met rubberen stokknuppels. De oproerkrachten brachten de schoonmaakauto’s en ruimden de gebieden op van de vernietigde tenten om de protesten te beteugelen”

“Elke tent die ze in brand steken, we zullen het vervangen door tien, ze [veiligheidstroepen] dromen ervan ons te stoppen met protesteren, maar we zullen ons bloed geven en niets te verliezen hebben totdat we onze doelen bereiken.”

Lees ook:  Amerika escaleert zijn 'democratische' olieoorlog in het Nabije Oosten

Deze laatste escalatie kwam pas een dag nadat duizenden mensen door Bagdad marcheerden nadat een mars werd geroepen door invloedrijke geestelijke Muqtada al-Sadr die eist dat Amerikaanse troepen Irak verlaten.

Sadr had aanvankelijk de protesten gesteund, maar demonstranten vrezen dat als de geestelijke de beweging zou stoppen, ze hun politieke dekking zouden verliezen.

In Basra drongen demonstranten er bij Sadr op aan om te heroverwegen wat zij zeiden als een intrekking van de steun voor populaire demonstraties.

In een brief die op sociale media werd verspreid, vroegen ze om steun van Sadristen, zonder wie ze bang waren voor aanvallen door veiligheidstroepen.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments