De nachtmerrie van de Filipijnse dienstmeid in Koeweit

De nachtmerrie van de Filipijnse dienstmeid in Koeweit

26 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De 26-jarige Jeanelyn Villavende is op 28 december 2019 vermoord , volgens het Koeweitse ministerie van Volksgezondheid  . Het ministerie verklaarde dat de doodsoorzaak “acute hart- en ademhalingsstilstand” was als gevolg van een schok en tal van verwondingen. De familie Villavendes, die op 30 december in kennis werd gesteld van haar overlijden, had haar in twee maanden niet gesproken omdat ze niet mocht bellen. Het echtpaar waar Villavende voor had gewerkt, werd gearresteerd. Op 2 januari had het Filippijnse ministerie van Arbeid  bekendgemaakt  dat Villavende bij het bureau dat zij drie maanden voor haar overlijden had geregeld over niet-contractuele betaling had geklaagd en de wens te kennen had gegeven terug te keren naar huis.

Minister Bello  rechtvaardigde  het detacheringsverbod door te zeggen dat de Koeweitse autoriteiten hadden geprobeerd de omstandigheden van de dood te ‘verbergen’. Het autopsierapport van het Philippine National Bureau of Investigation (NBI) over de overblijfselen van Jeanelyn Villavende is “volledig in strijd met het rapport van het Koeweitse ministerie van Volksgezondheid.” Dit “geheim gehouden” dat Villavende vóór haar dood was verkracht; tijdens de autopsie werd bovendien het “gebrek aan sommige interne organen” gevonden.

Als een andere reden voor het uitzendverbod, zei Bello dat er geen overeenstemming was bereikt met Koeweit over een nieuwe standaard arbeidsovereenkomst. “Als onderdeel van de intentieverklaring moeten we een standaard arbeidsovereenkomst opstellen om onze gastarbeiders voldoende bescherming te bieden. We debatteren en debatteren al bijna twee jaar, maar we hebben nog niets afgerond, ”zei Bello.

De facto gevangenen

Het   Filippijnse ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat 250.000 Filippijnse migrerende werknemers alleen in Koeweit wonen, de meeste als huishoudelijke hulp; er zijn ook tal van werknemers uit de Filipijnen in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

Lees ook:  5 manieren waarop "het nieuwe normaal" steeds erger wordt

Koeweit en andere Golfstaten Emirates zijn in een lange tijd als gevolg van de criminele arbeidsomstandigheden in de  kritiek van migrerende werknemers. Volgens het zogenaamde  Kafala-systeem (sponsoringssysteem)  is de immigratiestatus van een migrerende werknemer wettelijk gebonden aan een individuele werkgever of sponsor ( kafeel ) voor de duur van zijn contract , aan wie hij zijn paspoort moet geven. De migrerende werknemer mag het land niet betreden, van baan veranderen of het land verlaten zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van  kafeel  . Huishoudelijke werknemers worden vaak ook van hun mobiele telefoon gehaald en verhinderd het huis te verlaten, dus zijn ze feitelijk gevangenen.

In februari 2018 had de Filippijnse president Rodrigo Duterte al een verbod nadat het lichaam van de 29-jarige Filippijnse domestic workers in Koeweit Joanna Demafelis opgelegd in een vriezer  GEVONDEN  was. Ze zat er minstens een jaar in, haar lichaam vertoonde gebroken ribben en inwendige bloedingen bij de autopsie.

Diplomatieke crisis

Dit culmineerde in een diplomatieke crisis  tussen de twee landen twee maanden later  : Koeweit verdreef de Filippijnse ambassadeur Renato Villa en ontsloeg zijn gezant uit Manila na een geheime missie door het Filippijnse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Filippijnse ambassade om Filipijnse huishoudelijk personeel via internet op te halen via internet was in nood bekend geworden.

Het conflict werd opgelost in mei 2018 nadat de Filippijnse regering het detacheringsverbod had opgeheven en een overeenkomst met Koeweit had ondertekend.

In mei 2019  beschouwd als  de Filippijnse regering opnieuw te verbieden, na de 47-jarige Filipina Constancia Lago Dayag stierf in een Koeweitse ziekenhuis. Net als Jeanelyn Villavende had haar lichaam talloze kneuzingen en kneuzingen en sporen van verkrachting.

Lees ook:  Frankrijk en Duitsland, schaamteloos

Dezelfde maand,  meldde  kranten in Europa over de zaak van 26-jarige Filippijnse domestic workers Lovely Acosta. De familie in Saoedi-Arabië waar Acosta voor werkte, bond haar vast aan een boom – zoals gezegd als een straf voor het achterlaten van duur meubilair in de zon. Een collega van Acostas nam een ​​foto en deelde deze op sociale media om de wreedheid van het gezin bekend te maken.

Moderne slavenhandel

In november 2019 bracht  undercover onderzoek  van de Arab News redactie van de  BBC  blijkt dat aangeboden in Koeweit slaven voor huishoudelijke diensten in sociale netwerken en verhandeld via smartphone apps. Deze zwarte markt “boome”, volgens de  BBC . “Als je door de straten van Koeweit rijdt, zie je geen van deze vrouwen”, zegt het rapport. “Ze zitten achter gesloten deuren, beroofd van hun grondrechten, kunnen niet lopen en lopen het risico verkocht te worden aan de hoogste bieder. Als je een smartphone bij de hand hebt, kun je door duizenden foto’s bladeren, gesorteerd op ‘race’ en te koop voor een paar duizend dollar. ”

Enkele dagen geleden meldden media in Koeweit en de Filippijnen het geval van de Filippijnse huishoudhulp Delia Solomon, die naar de Filippijnse ambassade in Koeweit-stad was gevlucht. Het Engelstalige Koeweitse dagblad  Arab Times  schreef :

“De Filippijnse ambassade in Koeweit staat weer in de schijnwerpers omdat het de regels verbrak in arbeidsconflicten toen het een meid toestond om uit onbeduidende en onbeduidende redenen uit haar sponsor te ontsnappen.”

De enige klacht van de vrouw was dat “ze haar geen eieren liet eten”. Delia Solomon zelf  is  het geval is anders: je hebt ‘s nachts twee eieren gekookt, omdat ze erg hongerig, alleen een stukje hebben gehad, omdat ze voor het diner kregen brood. Toen ze met haar minnares wilde praten, werd ze boos en wilde ze haar slaan met een pan. Bovendien dreigden haar werkgevers haar in een watertank te gooien. Ze namen ook haar documenten en de oplader van haar mobiele telefoon weg, maar ze slaagde erin de telefoon zelf te verbergen.

Lees ook:  De Jut Trump en Jul Johnson van het populisme

Uitgebreid verbod

Volgens een  rapport van  de Amerikaanse staatssecretaris voor mensenhandel verbieden momenteel 20 staten – Bangladesh, Bhutan, Tsjaad, Ethiopië, Ghana, Guinee, Indonesië, Kenia, Madagaskar, Malawi, Nepal, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Tanzania, Togo, Oeganda en Zimbabwe – hun onderdanen om een ​​baan aan te nemen als huishoudelijke hulp in Koeweit vanwege de grote gevaren waaraan vrouwen die naar het Emiraat reizen worden blootgesteld als migrerende werknemers.

Het feit dat de Filippijnen nu een dergelijk verbod hebben uitgevaardigd, zal waarschijnlijk de Koeweitse bedrijven treffen die buitenlandse binnenlandse werknemers hard bemiddelen. De  Arab Times  meldt dat vanwege het Filippijnse detacheringsverbod, de Koeweitse agentschappen momenteel geen sollicitanten hebben voor 85 procent van de banen voor huishoudelijke hulp. Khaled Al-Dakhnan, voorzitter van de Housekeeping Agents Association,  zei dat de meeste agentschappen momenteel leeg zijn, “op enkele Sri Lankaanse aanvragers na, maar het aantal is klein en ze zijn van hoge leeftijd (tot 40 jaar oud) ), waar de werkgevers in Koeweit waarschijnlijk niet tevreden mee zijn. “

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments