‘De twee Pausen’: familiegeheimen, nazi´s en geld witwassen

‘De twee Pausen’: familiegeheimen, nazi´s en geld witwassen

27 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Operatie Blanqueo de Francisco I: samenwerken met de militaire dictatuur valt toch mee

Brengt het duistere verleden van Bergoglio naar voren: zijn nauwe band met de leiders van de laatste militaire dictatuur en zijn rol in de ontvoering van de jezuïet Yorio en Jalics. Kan fictie een taboe metaboliseren en de gevolgen ervan afschrijven?

Alles geeft aan dat het kan. Misschien is Netflix vandaag de onbetwistbare nieuwe bron van waarheid. Ooit was de Bijbel, de wetenschap of de televisie. Het doet er niet zoveel toe om te onthouden dat de waarheid altijd een verhaal is, een record, een versie van dingen. Of misschien wel ja, omdat het ertoe doet, de beste waarheid was, is en wordt het best verteld. En Netflix weet dat ik niet weet hoe het moet met middelen, productie en getalenteerde architecten.

Het telt beter, en het is erg goedkoop om hun verhalen te zien en te geloven, op zijn best.

In de film geregisseerd door Fernando Meirelles en geschreven door Anthony McCarten, wordt het opnieuw gecreëerd, vanuit een altijd intiem perspectief [en niet in overeenstemming met de realiteit], hoe de pauselijke overgang van Joseph Ratzinger naar Jorge Mario Bergoglio mogelijk was, met twee ogen op de richting van de legendarische katholieke instelling, maar ook, en een beetje verder gaan, op het leven zelf. In de penseelstreken die de personages opbouwen, vinden we een Ratzinger die klassieke muziek op de piano speelt terwijl hij nummers van de Beatles negeert, in tegenstelling tot een priester die massa geeft in de villa’s, die een voetbalfan is, die een eet Romeinse pizza op een kleine plaats ernaast, en praat zelfs over aromatische planten met Vaticaanse arbeiders. Kortom, een strijd tussen elitecultuur en populaire cultuur staat op het spel,

Alle scènes staan ​​erop dat deze verschillen zo sterk en buitensporig worden dat Bergoglio soms wordt omgevormd tot een cliché van populair Argentinië: voetbal, tango, pizza, doelen die aan de bar en het spel worden geschreeuwd dat openhartig reageert met vreemden; vermengd met het christelijke charisma uit de Derde Wereld, dat getraceerd wordt in de gangen van de stad; dat van het apostolaat zonder cassocks, dat van prediking met en onder de armen, en dat ontkent de rijkdom in het Vaticaan.

Tot die tijd lijkt alles op een voorspelbaar punt. De nieuwigheid is de opname van de donkere periode van Bergoglio, tijdens de laatste militaire dictatuur in Argentinië. Hier metaboliseert fictie twee kwesties met beruchte natuurlijkheid: de directe link van Bergoglio met de hoofden van de militaire raden als provinciaal van de Society of Jesus (de provinciaal is het hoogste gezag van de jezuïetengemeente in het land) en zijn rol in de verdwijning van twee jezuïeten: Orlando Yorio en Francisco I Jalics, ontvoerd op 23 mei 1976 en uitgebracht op 23 oktober van hetzelfde jaar.

Het verrassende is dat er veel details zijn verzameld die zijn verstrekt door het onderzoek van Horacio Verbitsky, wat reden was voor beroering en ontkenning van de veronderstelling van Bergoglio als paus. In fictie wordt toegegeven, met een opvallende “naïviteit”, dat Bergoglio DID, en niet door tweede of derde hand bronnen, maar uit direct contact met het hoge commando, en vooral met Emilio Massera [een van de leden van het bestuur]. Dat wil zeggen, hij had een grondige kennis van de misdaden tegen de menselijkheid die destijds door het ‘de facto’-regime werden begaan en was zich bewust van de concentratiekampen, martelingen en vermiste personen. Ten tweede was Bergoglio vóór de verdwijning van de jezuïeten verantwoordelijk voor het verdrijven van de orde,

Lees ook:  Dresden : Nazi-noodsituatie met vraagteken

Dit alles wordt toegegeven in fictie, maar vindt nuances en rechtvaardigingen. Bij het hoogtepunt van de film bekent Bergoglio aan Ratzinger dat hij bang was en dat hij alleen met de genociden sprak om informatie te verkrijgen en mensen te redden. Dit laatste zou gedeeltelijk waar kunnen zijn, hoewel het feit dat hij aan sommige mensen kennis had gegeven van zijn mogelijke ontvoering, zijn medeplichtigheid aan de genociden helemaal niet ontkent. Het vormt de sfeer van het ondoorzichtige, moeilijk af te brokkelen, en dat onderschrijft in elk geval het idee van participatie, en lost zich vervolgens in met enkele geïsoleerde gevallen. Iets vergelijkbaars met de filmfiguur van Schindler , maar met veel minder heldenmoed en zonder enig risico.

Een van deze dubbelzinnige situaties is het geval van Esther Ballestrino de Careaga [vriend van Bergoglio], die de vereniging van Moeders van Plaza de Mayo vormde, twee schoonzonen had die de lijst van vermiste personen en een ontvoerde dochter vormden tijdens haar zwangerschap, die later zou zijn vrijgegeven. Esther verliet het land in oktober ’77 nadat haar dochter Ana María werd vrijgelaten, maar keert snel terug, toegewijd aan het zoeken naar vermiste familieleden en de strijd van de Moeders. Tussen donderdag 8 december en zaterdag 10 december 1977 heeft de Alfredo Astiz Task Force een groep van 12 mensen gekidnapt die banden hadden met de Moeders van Plaza de Mayo. Onder hen was Esther Ballestrino, samen met de andere oprichters van Moeders van Plaza de Mayo, Azucena Villaflor en María Ponce, en de Franse nonnen Alice Domon en Léonie Duquet.

De film bevat het moment waarop Bergoglio de boeken over het marxisme van Esther Ballestrino neemt (om haar te beschermen), en geeft aan dat ze moet vertrekken, omdat haar leven in gevaar was. De opeenvolgende opeenvolging (tussen enkele maanden en een jaar later) van zijn ontvoering in de kerk en de mogelijke gevallen worden echter weggelaten probeert Esther te redden, evenals de groep katholieken die in de kerk bijeenkwamen om mensenrechten te claimen met betrekking tot vermiste familieleden. Er is geen klacht over zijn of formele begeleiding als provinciaal van de jezuïeten om een ​​vermiste katholiek te claimen. Gewoon stilte en gespeculeerde gesprekken.

Wat betreft de jezuïeten Yorio en Jalics, zijn excuus in fictie is dat de priesters hem uitdaagden, en dat hij hen in het nauw gedreven door zijn ego opschortte, zijn ondermijnde autoriteit voelde, “negerend” dat die kleine fout hen kwetsbaar en met absolute genade zou achterlaten van de kidnapping booties. Het keerpunt zou de weigering van de priesters zijn geweest om hun pastorale werk in [het ellende dorp] Barrio Rivadavia, in de benedenflores van Buenos Aires, op te geven.

Lees ook:  Amerikanen hebben het gehad met de kerk

De film bijt dat bewijs altijd ontkend door referenten dicht bij de huidige paus, zoals Juan Grabois. In fictie wordt zelfs het volgende verschil tussen dezelfde Yorio en Jalics overgenomen. Terwijl Yorio stierf en Bergoglio beschuldigde van vermissing gedurende vijf maanden, legde Jalics, nog in leven, een deken van stilte over het verleden, aangekondigd in een notitie gepubliceerd op de website van de Duitse jezuïeten, in 2013: “Ik geef de made by closed ‘en’ Ik kan geen uitspraak doen over de rol van pater Bergoglio in die feiten ‘, zijn enkele van de zinnen waarmee de zaak is afgesloten om in de christelijke wateren van’ verzoening ‘te duiken. Dit wordt opgenomen in de film, wanneer de toekomstige paus, verward, bekent dat een van de priesters hem vergaf, terwijl de andere dat niet deed.

Voor degenen die willen genieten van filmen met minder spectaculairheid, maar met minder gezoete filters, is de Bergoglio-verklaring als getuige in het kader van het proces voor misdaden tegen de menselijkheid gepleegd in de ESMA voltooid, door het Federale Mondelinge Hof 5, op 8 november 2010 [zie hieronder]. De verklaring aan de toenmalige aartsbisschop van Buenos Aires, die op verzoek van Jorge Mario op het bisschoppelijke hoofdkwartier had moeten worden genomen, maakt uit eigen zeggen duidelijk dat Bergoglio absolute kennis had (die kennis afschermde met onverklaarbare anonieme bronnen) dat de jezuïeten werden clandestien gekidnapt in de ESMA. Bovendien kent hij niet alle soorten documentatie die de kerk heeft gemaakt, die absurd en ongeloofwaardig is, aangezien zelfs de kerk haar papieren meestal niet vergeet,

In dezelfde verklaring van Jorge Mario worden bepaalde tegenstrijdigheden duidelijk, het meest absolute gebrek aan officiële documenten om zijn beweringen te ondersteunen, en de halve acceptatie dat hij gesprekken met verschillende bisschoppen voerde nadat hij Yorio en Jalics had verdreven, die (Terloops?) In de weigering om ze in hun bisdom te accepteren, voordat ze werden ontvoerd.

Met betrekking tot Esther Ballestrino beweert ze door de kranten van haar verdwijning en die van de Franse nonnen te hebben gehoord. Ontmanteld verklaart hij vóór het verhoor van Luis Zamora dat hij vermoedt dat er klachten zijn ingediend over die verdwijningen (waaronder Esther, van wie hij zei dat hij voor dezelfde rechtbank een vriend beschouwde), maar dat hij geen enkel verslag of verslag van dergelijke klachten kent. , erkent daar dat het de hoogste autoriteit van de Bisschoppelijke Conferentie is, daarom waren alle verslagen ten tijde van de verklaring onder hun verantwoordelijkheid. Hij heeft echter nooit documentatie verstrekt. Vergeten, weglatingen, afwezigheid van namen, verloren documenten, informatie verkregen van externe bronnen en halve bekentenissen, assembleer de puzzel van een first-person account dat vertrekt in plaats van verdachten,

Het is merkwaardig, maar niet vreemd, dat fictie wordt gekozen om het verleden van de paus witter te maken en het tegelijkertijd voor de massa te metaboliseren. Wat kon hij echt doen om genocide te voorkomen? De dominantie van de grijze zone is de ideale mantel om die valse alliantie uit het verleden te verbergen met een mengeling van angst en goede bedoelingen. De Bergoglio van de film komt naar voren om ons te vertellen dat het is veranderd, en dat dat het belangrijkste is. Ratzinger wordt menselijker en het verdoezelen van duizenden gevallen van pedofilie is slechts een feit van kleur.

In de twee pausen wordt het verleden weergegeven, maar verandert de interpretatie. Op deze manier speelt fictie een geruststellende rol. Bewustzijn kan rusten in vrede. Bewust en onbewust transformeerde het onoverwinnelijke trauma een bundel van rechtvaardigingen. Per slot van rekening waren er maar weinigen Jorio en Yalics, en veel van de samenleving leek op Bergoglio. Het is gemakkelijker om Bergoglio te vergeven, zichzelf te vergeven.

Om het straffeloosheidsvoorstel te bekronen, nemen beide pausen hun toevlucht tot het sacrament van belijdenis om hun fouten uit het verleden te zuiveren. Fouten die bestaan ​​uit medeplichtigheid aan de meest recente staatsgenocide in Argentinië en de verdwijning van 30 duizend mensen enerzijds en systematische cover-up (waardoor ze tegelijkertijd kinderen konden blijven misbruiken, met de verergering van vertrouwen in het leiderschap van de gemeenschappen en de kracht van hun investering) van seriële pedofiele priesters anderzijds. Zijn de uitvoeringen van Anthony Hopkins en Jonathan Pryce en de vernederingen van een kardinaal die gracieus breekt met protocollen voldoende om ons niet te verontwaardigen over het voorstel van sacramentele gratie en eindpunt?

Lees ook:  Greta Thunberg uitgeroepen tot 'opvolger' van Jezus Christus door de kerk van Zweden

Afgezien van de kleine overtredingen, beoogt de film de meest ranzige van een religieuze en politieke kaste te herstellen wiens misdaden zich altijd proberen te positioneren boven het menselijk recht. Het sacrament van de biecht reduceert de meest gruwelijke misdaden van de mensheid tot eenvoudige zonden, zoals verkrachting, marteling, uitroeiing of pedofilie, en levert ze af aan Gods goddelijke vergeving. De orde wordt wederom hersteld zonder officiële documenten die de structurele complicaties en de zeer ernstige misdaden erkennen die door de instelling zijn begaan, goedgekeurd en verborgen. En alles blijft stil, in familie.

—-

Enkele bronnen:

Verklaring van Jorge Bergoglio als getuige in het mondelinge en openbare proces voor misdaden tegen de menselijkheid gepleegd op de Superior School of Mechanics of the Navy (ESMA) op 8 november 2010. De rechters van het Federale Mondelinge Hof 5 Daniel Obligado, Germán Castelli en Ricardo Farías. Onder de klagers van de zaak waren Luis Zamora en Myriam Bregman:

 

Aantekeningen van H. Verbitsky in het kader van het onderzoek naar de ontvoering van de jezuïeten Francisco I Jalics en Orlando Yorio (NdeLH: de krant Página 12, waar hij Horacio Verbitrsky regelmatig publiceert, schrapte enkele van zijn aantekeningen over Francisco I, die echter lees hier ):

https://www.lahaine.org/mundo.php/cambio-de-piel-francisco-i

https://www.lahaine.org/mm_ss_mundo.php/ahora-aplausos-la-censura-de

https://www.lahaine.org/mundo.php/las-dos-caras-del-papa

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments