Een expert gaf 3 maanden geleden een verontrustende waarschuwing over een wereldwijde epidemie met een coronavirus

Een expert gaf 3 maanden geleden een verontrustende waarschuwing over een wereldwijde epidemie met een coronavirus

27 januari 2020 1 Door Indignatie redactie
0
()

Eric Toner, een wetenschapper bij het Johns Hopkins Center for Health Safety, was niet verrast toen begin januari het nieuws van een mysterieuze uitbraak van coronavirus in Wuhan , China aan het licht kwam.

Drie maanden eerder had Toner een wereldwijde pandemie met een coronavirus gesimuleerd .

Coronavirussen beïnvloeden meestal de luchtwegen en kunnen ziekten zoals longontsteking of verkoudheid veroorzaken. Een dodelijke versie van een coronavirus was verantwoordelijk voor het uitbreken van het ernstige acute respiratoire syndroom in China, bekend als SARS, dat ongeveer 8.000 mensen trof en in het begin van de jaren 2000 774 levens eiste.

“Ik heb lang gedacht dat het meest waarschijnlijke virus dat een nieuwe pandemie zou kunnen veroorzaken, een coronavirus zou zijn,” legt Toner uit.

De uitbraak van Wuhan wordt (nog) niet als een pandemie beschouwd, maar gevallen van het virus zijn gemeld in Thailand, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Vietnam, Singapore en Saoedi-Arabië . De Verenigde Staten hebben dinsdag hun eerste geval aangekondigd: een man van rond de dertig die in het noorden van Seatlle woont en die onlangs China heeft bezocht.

Op dit moment heeft het virus 60 mensen gedood en meer dan 3000 geïnfecteerd .

“We weten nog steeds niet hoe besmettelijk het is. We weten dat het van persoon op persoon wordt overgedragen, maar we weten niet in welke mate”, legt Toner uit. “Een eerste eerste indruk is dat het relatief lichter is dan SARS, wat geruststellend is . Anderzijds kan het gemakkelijker zijn om te verzenden dan SARS, althans in het dichtstbijzijnde gebied.”

Lees ook:  Ghislaine Maxwell : Onderzoek kindermisbruik leid nu naar de vermeende mevrouw van Epstein

Toners simulatie van een hypothetische dodelijke pandemie als gevolg van een coronavirus suggereerde dat na zes maanden bijna elk land ter wereld gevallen zou hebben geregistreerd. In ongeveer 18 maanden zouden ongeveer 65 miljoen mensen kunnen sterven.

Een wereldwijde pandemie kan 65 miljoen mensen doden

Toner bedacht in zijn simulatie een fictief virus genaamd CAPS. De analyse, onderdeel van een samenwerking met het World Economic Forum en de Bill and Melinda Gates Foundation, onderzocht wat er zou kunnen gebeuren als een pandemie afkomstig was van een varkenshouderij in Brazilië. Het Wuhan-virus is ontstaan in een vismarkt waar levende dieren werden verkocht .

Het simulatievirus van Toner was bestand tegen elk modern vaccin . Het was zelfs dodelijker dan SARS, maar net zo gemakkelijk te krijgen als de griep.

china
Een coronavirus BSIP / UIG via Getty Images

De simulatie van de uitbraak begon op zeer kleine schaal: boeren begonnen symptomen te krijgen die vergelijkbaar waren met die van griep of longontsteking. Van daaruit verspreidde het virus zich naar naburige buurten, met een hoge bevolkingsdichtheid en een duidelijke mate van armoede.

Vluchten werden geannuleerd en reisreserveringen werden met 45% verminderd. De simulatie van Toner was zo realistisch dat het ook de verspreiding van valse informatie via sociale netwerken omvatte.

Na 6 maanden had het virus zich wereldwijd verspreid. Een jaar later had hij al 65 miljoen mensen vermoord.

china
De gezondheidsautoriteiten voeren op 8 januari thermische tests uit op passagiers uit Wuhan op Suvarnabhumi Airport in Thailand. Lauren DeCicca / Getty Images

De grote Spaanse grieppandemie van 1918 , beschouwd als de meest verwoestende in de menselijke geschiedenis, doodde ongeveer 50 miljoen mensen.

Lees ook:  Wat is er aan de hand met Donald Trump?

De simulatie van de Toner-pandemie sprak ook over het ontketenen van een wereldwijde financiële crisis : de aandelenmarkten zouden tussen 20% en 40% dalen en het wereldwijde bbp zou met 11% dalen.

“Het punt dat we proberen te maken in onze simulatie is dat het alleen medische gevolgen heeft,” legt Toner uit. “Je moet de gevolgen beoordelen voor de economie en de maatschappij.”

De wetenschapper voegt eraan toe dat het coronavirus van Wuhan ook aanzienlijke economische effecten kan hebben als het totale aantal doden in duizenden wordt geteld.

Deze dinsdag stortte de Hong Kong Stock Exchange 2,8% in . Die herfst werd gedreven door de sectoren toerisme en transport, waaronder luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, hotels, restaurants en pretparken.

Een tijdperk van epidemieën

china
Mensen met maskers in Guangzhou, China. Stringer / Anadolu Agency via Getty Images

In de simulatie van het fictieve coronavirus van CAPS konden wetenschappers niet op tijd een vaccin ontwikkelen om de pandemie te stoppen. Dat is een realistische veronderstelling: zelfs bij coronavirussen zoals SARS of MERS (een virus dat sinds 2012 meer dan 840 mensen heeft gedood) ontbreken nog steeds vaccins.

“Als we het vaccin in maanden in plaats van jaren of decennia beschikbaar zouden kunnen stellen, zou dat dingen veranderen”, legt Toner uit. “Maar het gaat niet alleen om het vinden van potentiële vaccins. We moeten nog steeds nadenken over hoe deze vaccins wereldwijd worden vervaardigd, hoe ze worden gedistribueerd en hoe ze aan mensen worden toegediend .”

Lees ook:  VS verliest Azië-Pacific omdat volledige dominantie van het spectrum blijft mislukken

Als wetenschappers geen manier vinden om vaccins sneller te ontwikkelen, zegt hij, zullen dodelijke uitbraken zich blijven verspreiden. Dat komt omdat steden steeds meer worden bevolkt en mensen binnendringen in ruimtes die meestal gereserveerd zijn voor dieren in het wild , waardoor een voedingsbodem ontstaat voor infectieziekten.

“Het maakt deel uit van de wereld waarin we nu leven”, vat Toner samen. “Vivumos in een tijdperk van epidemieën.”

donatie Voordat je gaat... 2020 zal naar verwachting ongekende hoeveelheden desinformatie bevatten. Bij Indignatie doen we ons best om journalistiek te produceren, geschreven door experts, op basis van hun onderzoek. Uw donatie zal helpen ervoor te zorgen dat deze journalistiek gratis wordt verspreid waar het nodig is.
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments