Het nieuwe coronavirus is een nieuwe zwarte zwaan in de Chinese vijver.

Het nieuwe coronavirus is een nieuwe zwarte zwaan in de Chinese vijver.

27 januari 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Wat de impact van het nieuwe coronavirus zal zijn, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat China een groot probleem heeft. En niet alleen op medisch vlak.

Volgens de Chinese autoriteiten zet de verspreiding van het nieuwe coronavirus zich pijlsnel voort. Het virus zou een ‘stille’ verspreiding kennen: tijdens de incubatieperiode van 14 dagen zijn geen symptomen merkbaar, maar kan de infectie wél doorgaan.

De oorsprong van het virus ligt in Wuhan, in het centrum van China. Het is een stad van elf miljoen inwoners – te vergelijken met Parijs dus – waar tal van logistieke activiteiten zijn en belangrijke westerse autoassemblagebedrijven zijn gevestigd.

Het nieuwe coronavirus is een nieuwe zwarte zwaan in de Chinese vijver.

Dat China heel snel overging tot zéér drastische ingrepen, maakt duidelijk dat de autoriteiten tot elke prijs een nieuwe SARS-epidemie willen voorkomen. SARS was eveneens een virus van de coronastam. Tussen november 2002 en juni 2003 maakte het 800 dodelijke slachtoffers op 8.000 geïnfecteerden.

SARS kon destijds zo wijdverspreid en dodelijk zijn omdat de Chinese overheid te traag ingegrepen had. Opvallend ook: het SARS-virus verdween even plots als het opdook.

Het verschil met 18 jaar geleden is dat China nu over een moderne infrastructuur beschikt. Tegelijkertijd is het vandaag veel gemakkelijker het land en de wereld rond te reizen. Bovendien valt de uitbraak van het nieuwe virus net rond het Chinese Nieuwjaar, wat in het land én ver daarbuiten grote stromen reizigers uitlokt.

Lees ook:  Iran is het geheime wapen van China voor het doden van de Global Reserve Status van de Amerikaanse dollar

Dat China inmiddels zowat 40 miljoen mensen in quarantaine heeft gezet, maakt duidelijk dat Peking wil voorkomen dat dit virus een nieuwe pandemie veroorzaakt. Toch gaat het snel rond.

Niet alleen in Azië maar ook in de Verenigde Staten en Frankrijk zijn al gevallen gesignaleerd. Waakzaamheid is de enige remedie, samen met de zoektocht naar een effectieve behandeling die nu nog niet voorhanden is.

Het nieuwe virus treft China tijdens een periode dat er veel wordt gereisd en dat er veel consumptie is. Dat leidt onvermijdelijk tot een nieuwe economische dip.

Voor de Chinese leider Xi Jinping vormt het virus een bijkomende uitdaging. De opschorting van de traditionele nieuwjaarsfestiviteiten is een erg verregaande ingreep in het land. Xi beseft ook wel dat hij de bevolking moet geruststellen en dat de ‘doofpot’ in dit geval niet bovengehaald kan worden.

Een virus als dit stelt ook de vraag naar de gezondheidszorg en het medisch beheer van de bevolking scherp in vraag. Na de problemen in Hongkong en Taiwan is het nieuwe coronavirus een nieuwe zwarte zwaan in de Chinese vijver.

Economisch kan dit enorm veel schade berokkenen, zeker op korte termijn. Bij de SARS-uitbraak begin deze eeuw viel de Chinese consumptie tijdens de eerste helft van 2003 met de helft terug. Het nieuwe virus treft China tijdens een periode dat er veel wordt gereisd en dat er veel consumptie is. Dat leidt onvermijdelijk tot een nieuwe economische dip.

Lees ook:  De wereldwijde alliantie die Groot-Brittannië overneemt

De medische wereld, in China en daarbuiten, kan de gevolgen en de omvang van het nieuwe virus nog niet inschatten. Dat zal nog enkele weken duren. Maar in China vormt de indamming van het virus al een grote politieke uitdaging bij het begin van 2020. Het medische noodgeval zal de sociale onrust zeker aanwakkeren, iets waar de Chinese leiders allergisch voor zijn.

donatie Voordat je gaat... 2020 zal naar verwachting ongekende hoeveelheden desinformatie bevatten. Bij Indignatie doen we ons best om journalistiek te produceren, geschreven door experts, op basis van hun onderzoek. Uw donatie zal helpen ervoor te zorgen dat deze journalistiek gratis wordt verspreid waar het nodig is.
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Comments

comments