In de uitbraak van Coronavirus moeten de Amerikaanse en de westerse wereld zich onthouden van het geven van lezingen in China

In de uitbraak van Coronavirus moeten de Amerikaanse en de westerse wereld zich onthouden van het geven van lezingen in China

27 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Chinese stad Wuhan kampt momenteel met een medische crisis veroorzaakt door een uitbraak van het nieuwe Coronavirus. Duizenden mensen hebben de ziekte opgelopen en zestig zijn gestorven. De meeste dodelijke slachtoffers van het virus hebben kwetsbare personen getroffen, zoals chronisch zieken en ouderen . De oorzaak van de uitbraak moet nog worden vastgesteld, maar de impact van de ziekte heeft in de westerse pers aanzienlijke media-aandacht gekregen. Het is belangrijk voor progressieve en vredelievende mensen in de VS en de Westerse wereld om te eisen dat hun regeringen en bedrijfsmedia afzien van het geven van China op dit gevoelige moment.

Het Amerikaanse en westerse publiek moeten begrijpen dat het Chinese volk verenigd is in het oplossen van deze crisis. Volgens een bron in Wuhan heeft de centrale regering de mensen opgeroepen een nationale patriottische gezondheidscampagne uit te voeren om de ziekte uit te roeien. Mensen nemen de uitbraak serieus, maar er is geen paniek op straat. Wuhan heeft al het transport in en uit de stad afgesloten, behalve in speciale omstandigheden. Er is een hotline georganiseerd om ervoor te zorgen dat medische voorzieningen zijn bevoorraad. Artsen werken de klok rond om mensen te trakteren op het punt waar maatregelen worden genomen om hun immuunsysteem te beschermen tegen overwerk. Er worden offers gebracht in een tijd in China waar veel mensen door het hele land reizen om familieleden te bezoeken voor het Lentefestival.

De westerse en Amerikaanse zakelijke pers werkt hand in hand met imperialistische regeringen om China te demoniseren als een achterlijk, “autoritair” land. Amerikaanse en westerse regeringen zien de opkomst van China naar de top van het economische wereldtoneel als een bedreiging voor de hegemonische belangen van financieel kapitaal. Reeds zakelijke vestigingen zoals CNN twijfelen aan de officiële cijfers van de Chinese overheid. De bedrijfsmedia hebben de uitbraak ook gebruikt om paniek in de hoofden van lezers en kijkers te projecteren. Zogenaamde Chinese sociale media-accounts hebben kritiek op de kalme houding van Xi Jinping op de ziekte uitgelokt in een poging de Chinese regering als nalatig en manipulatief te beschilderen .

Vooringenomenheid in bedrijfsmedia is direct te zien in een recent nieuwsbericht dat Wuhan snel een ziekenhuis bouwt om zijn quarantainecapaciteit te vergroten. Volgens Amerikaanse verkooppunten zoals The New York Times en Business Insider is het ziekenhuis een reactie op de woede, paniek en angst die zich over China heeft verspreid vanwege de ineffectieve reactie van de overheid. Chinese media krijgen een andere toon. China Daily meldde dat de 1.000 bedden tellende ziekenhuis is ingesteld om te worden afgewerkt door februari 3 rd . Het ziekenhuis wordt een kopie van het Beijing Xiaotangshan-ziekenhuisdat werd in één week gebouwd tijdens de SARS-uitbraak van 2003. Slechts 1,18 procent van de bijna 700 patiënten die in het ziekenhuis werden behandeld, stierf aan SARS en de centrale overheid van China hoopt dat succes te herhalen in haar reactie op de huidige Coronavirus-uitbraak. Met andere woorden, de reactie van China op de virusuitbraak is volledig rationeel. De bedrijfsmedia hebben bovendien de gratis taxi’s, levensmiddelen en medische benodigdheden die aan de inwoners van Wuhan worden verstrekt , genegeerd te midden van alle hysterie over de gedeeltelijke afsluiting.

Het is gemakkelijk voor Amerikanen of westerlingen om te worden opgezogen in de onophoudelijke berichtgeving in de media over de Chinese omgang met het Coronavirus. De uitbraak heeft internationale betekenis, gezien hoe onderling verbonden China is geworden met de rest van de wereld. Bovendien vergaren de bedrijfsmedia enorme winsten door angst naar de massa te sturen. Toenemende publieke angst voor China dient een veelheid aan elite-belangen. Maar mensen in de VS en het Westen moeten afzien van het geven van China en moeten in plaats daarvan Amerikaanse en westerse regeringen aanmoedigen om hun eigen nationale crisis aan te pakken.

Lees ook:  De resultaten van een Spaans onderzoek naar de immuniteit van Covid-19 hebben een enge resultaat

Er is geen tekort aan nationale crises voor de VS en het Westen om uit te kiezen. In 2005 verwoestte orkaan Katrina de Lower Ninth Ward van New Orleans, Louisiana. Beelden van mensen die boven op hun huizen waren gestrand, brachten rapper Kanye West ertoe te verklaren dat George W. Bush niet om zwarte mensen gaf. Bijna tweeduizend mensen stierven en meer dan honderdduizend werden door de storm ontheemd. In de media werd destijds het bloedbad gewoon de schuld gegeven van de almacht van de natuur of de slechte voorbereiding van de Federal Emergency Management Association (FEMA).

De realiteit was veel erger. De Negende Ward van New Orleans was een overwegend zwarte wijk. Negentigduizend zwarte Amerikanen werden zonder verhaal uit hun huizen verdreven. Veel van de $ 100 miljard aan federale hulp aan New Orleans werd gebruikt om de stad te ‘revitaliseren’. Na Katrina stegen de huurprijzen in de stad om plaats te maken voor rijkere blanke Amerikanen. Bijna honderd procent van het schoolsysteem in New Orleans bestaat nu uit particuliere handvestscholen. Met andere woorden, de regeringen van Bush, Obama en Trump hebben allemaal dekking geboden voor ‘rampkapitalisme’ om New Orleans in het tijdperk na Katrina te treffen.

De VS en het Westen hebben het model van rampenkapitalisme ook in andere gevallen gebruikt. Orkaan Maria’s verwoesting van Puerto Rico in 2017 werd verergerd door de wrede soberheid die werd opgelegd aan de mensen in de nasleep van PROMESA, een stuk wetgeving aangenomen onder Obama dat Puerto Ricanen La Junta noemen. Het wetsvoorstel stelde de Fiscal Oversight and Management Board in om de publieke sector in Puerto Rico vrij te maken van enige overheidsregelgeving. Schade door zowel soberheid als de orkaan heeft duizenden doden en tot de dag van vandaag meer dan de helft van het land zonder stroom achtergelaten . De voortdurende behandeling door de VS van Puerto Rico als kolonie heeft ervoor gezorgd dat bijna de helft van de bevolkingzit vast in armoede zonder enige vorm van verhaal. In het Verenigd Koninkrijk brandde de Grenfell-toren in 2017 tot de grond. Dit evenement doodde ongeveer tachtig mensen (voornamelijk van Aziatische en Afrikaanse afkomst) en ontmantelde de gevolgen van soberheid en privatisering voor arme mensen en arbeiders.

Geen van deze nationale crises is adequaat aangepakt door de zogenaamde leiders van de ‘vrije wereld’ in de VS en het Westen. Dat komt omdat de Amerikaanse en westerse manier van leven is georganiseerd rond het winstmotief, niet de behoeften van mensen. Europa heeft het wereldwijde kapitalisme geboren voordat de VS het bewind overnam als de hegemonische macht van het systeem. Wereldwijd kapitalisme is gebouwd op een fundament van slavernij, genocide en imperiale uitbuiting. Met miljoenen Irakezen op straat die protesteren tegen de aanhoudende Amerikaanse militaire bezetting van Irak , is het duidelijk dat de VS en het Westen weinig recht hebben om ongerechtvaardigde angst voor de binnenlandse aangelegenheden van China te verspreiden.

Velen in de VS en de Westerse wereld vinden het moeilijk om het verlangen om zich superieur te voelen tegen te houden, durf ik uitzonderlijk te zeggen, tegen China of de rest van de niet-blanke wereld. Uitzonderlijkheid en superioriteit zijn ingebouwd in het DNA van het imperialisme. In plaats van China te vrezen of te bekritiseren, moeten de volkeren van de VS en het Westen zich echter op hun eigen problemen concentreren. Het is belangrijk op te merken dat tienduizenden Amerikanen elk jaar sterven vanwege het gebrek aan gezondheidszorg, een aantal dat veel hoger is dan alles wat het Coronavirus in China kan en zal produceren. De opkomst van Corbyn in het VK en Sanders in de VS toont aan dat miljoenen mensen de sociale en economische rampen van het kapitalisme beu zijn. Angst voor China of China haten leidt niet tot universele gezondheidszorg, een einde aan dakloosheid of het oplossen van een van de talloze crises die arme en werkende mensen treffen. In plaats daarvan laat zo’n chauvinisme alleen Amerikanen en Europeanen nog meer geïsoleerd en kwetsbaarder voor de voorspellingen van elites wier principiële belang enorme rijkdom vergaart op hun kosten.

Comments

comments