Coronavirus ziet er niet uit als een ‘zwarte zwaan’-gebeurtenis – hier zijn enkele redenen om voorzichtig optimistisch te zijn

Coronavirus ziet er niet uit als een ‘zwarte zwaan’-gebeurtenis – hier zijn enkele redenen om voorzichtig optimistisch te zijn

28 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het alarm gaat weer af. De financiële markten in Azië waren redelijk kalm over het nieuwe coronavirus tot het nieuws van de blokkering van de hele stad Wuhan in China op 23 januari, waar de eerste en de meeste gevallen tot nu toe zijn gemeld. Daarna begonnen de markten te tuimelen. Alles, van aandelenmarkten tot ruwe Brent, daalde met enkele procentpunten omdat alle ogen gericht waren op ticker-schermen voor het laatste nieuws.

De markten stabiliseerden en stegen een beetje op 24 januari, toen beleggers leken te vermoeden dat de angsten overdreven waren, maar de situatie blijft op scherp. De zorg is dat dit een zwarte zwaangebeurtenis kan zijn, een gebeurtenis die zo onvoorspelbaar en ernstig is dat het een ernstige neergang in de wereldeconomie kan veroorzaken. De aanslagen van 11 september in 2001 zijn het meest voor de hand liggende voorbeeld .

De grote vraag is of we in 2002-03 met een andere situatie op de schaal van, zo niet groter dan, Sars worden geconfronteerd . Veroorzaakt door een soortgelijk in de lucht verspreid virus dat afkomstig was uit China, heeft die wereldwijde uitbraak meer dan 8.000 mensen besmet en bijna 800 gedood voordat het werd ingesloten. Dus wat kunnen we van deze crisis leren over de mogelijke financiële implicaties deze keer?

De reactie van de overheid

Als we terugkijken op Hong Kong, de stad die het zwaarst is getroffen door Sars, blijkt uit de gegevens dat de negatieve impact van korte duur was. De financiële markt, het toerisme, de consumptie en het bbp daalden aanvankelijk allemaal, maar herstelden zich snel binnen enkele maanden naar eerdere niveaus. Soortgelijke patronen werden gevonden voor het Chinese vasteland.

Er zijn een paar redenen om deze keer minstens zo optimistisch te zijn. Ten eerste hebben de centrale en lokale overheden in China meer ervaring en lijken ze responsiever te handelen dan tijdens de uitbraak van Sars. Hoewel er veel publieke kritiek is geweest dat de overheid en de volksgezondheidsinstanties het risico en de ernst van het virus traag hebben bepaald, hebben ze het tempo opgevoerd nadat ze hadden besloten dat de situatie voldoende ernstig was.

Ze hebben Wuhan in quarantaine geplaatst, een megastad en vervoersknooppunt in China met een bevolking van bijna 9 miljoen inwoners en een economie die ongeveer zo groot is als Hongarije. Ze breidden reismogelijkheden uit naar veel meer steden . Ze namen ook andere landelijke maatregelen, zoals het tijdelijk sluiten van bioscopen en het afblazen van veel vooraf geplande buitenshows in het hele land. Dit toonde het vermogen en de vastberadenheid van het land om een ​​epidemie te bestrijden met behulp van alle mogelijke middelen waarover zij beschikt.

Lees ook:  De criminele activiteiten van JPMorgan Chase

Ten tweede, hoewel de enorme hoeveelheid reizen voor het Chinese Nieuwjaar het lastig maakte om de verspreiding van ziekten te beheersen, compenseerden de nationale feestdagen ook enkele negatieve effecten. Het feit dat de meeste productie- en andere zakelijke activiteiten in het hele land gedurende ongeveer een week volledig zijn uitgeschakeld tijdens de pauze van het nieuwe jaar betekent dat de economische impact – als die er al was – gedurende deze periode beperkt zal zijn geweest.

Als het land erin slaagt het coronavirus onder controle te krijgen, de meeste patiënten te behandelen voordat de vakantieperiode op 8 februari eindigt en mensen weer aan het werk krijgen, is er geen duidelijke reden om aan te nemen dat de ziekte een aanhoudend effect zal hebben gedurende een aanzienlijke periode.

Wijzer publiek

Tegelijkertijd is het publiek in China nu meer ervaren en rationeel in het aanpakken van infectieziekten dan toen ze Sars zagen, wat de eerste keer was dat de meeste mensen zoiets zouden ervaren. In 2003 was azijn in veel steden in China uitverkocht, omdat mensen geloofden dat het een in de lucht verspreid virus kon doden, wat een bijgelovige misvatting bleek te zijn.

Deze keer zijn de door de overheid goedgekeurde richtlijnen voor de volksgezondheid zeer snel verspreid nu we in het tijdperk van sociale media zijn. Mijn gevoel op het terrein, aangezien ik momenteel China bezoek, is dat het publiek op een veel rationelere manier lijkt te hebben gereageerd, volgens instructies van de staat zoals het dragen van beschermende gezichtsmaskers, extra ijverig met hun persoonlijke hygiëne, en zichzelf tegenhouden van onnodige buitenactiviteiten.

china

Extra voorzorgsmaatregelen. EPA

Hoewel dit alles me redelijk optimistisch maakt dat financiële rampen kunnen worden voorkomen, tikt de klok zeker. Het land moet er alles aan doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te laten behandelen, vooral vóór 8 februari.

Een andere zorg is dat, hoewel de overheid probeert het vertrouwen van het publiek in het oplossen van een dergelijke publieke crisis te herstellen, veel mensen de overheidsgegevens over het aantal infecties nog steeds wantrouwen. Met andere woorden, het is zowel een strijd tegen het virus als een test voor het vermogen van de autoriteiten om te gaan met een crisis in de volksgezondheid in een land waar mensen alleen toegang hebben tot gecensureerde informatie. Iedereen zal nauwlettend in de gaten houden om te zien of de reden voor optimisme de komende dagen begint te verslechteren.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  APOCALYPS NOW Bill Gates 'voorspelde'coronavirus een jaar geleden met simulatie en zei dat 33 MILJOEN zou kunnen sterven in de eerste zes maanden


Comments

comments