Eerste geval van infectie met het coronavirus in Duitsland

Eerste geval van infectie met het coronavirus in Duitsland

28 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Tot nu toe heeft het coronavirus zich voornamelijk in China verspreid. Er zijn al tientallen doden en duizenden mensen besmet. Bevestigde ziekten zijn ook bekend in Europa – er is nu een eerste gedocumenteerd geval in Duitsland.

Infectie met het nieuwe coronavirus is voor het eerst in Duitsland bevestigd. Een man uit het district Starnberg in Beieren was besmet met de ziekteverwekker, zei een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid in München laat op maandagavond. Het virus kan een longziekte veroorzaken waarvan al meer dan 100 mensen zijn overleden in het belangrijkste distributieland China – de meeste waren oudere patiënten met ernstige eerdere ziekten.

Volgens de “Task Force Infectiology” van het State Office for Health and Food Safety (LGL) is de patiënt in Beieren klinisch in goede staat, zoals in het bericht werd gezegd. “Hij staat onder medisch toezicht en is geïsoleerd.” De woordvoerder gaf aanvankelijk geen verdere informatie over de man.

Het Beierse ministerie van volksgezondheid en de LGL willen het publiek dinsdagochtend op een persconferentie informeren. “Dan is er gelegenheid voor vragen uit de media”, stond er.

De woordvoerder van het ministerie benadrukte: “Het risico voor de Beierse bevolking om besmet te raken met het nieuwe Corona-virus wordt momenteel als laag beschouwd door de ‘Task Force Infectious Diseases’ van de LGL en het Robert Koch Institute (RKI).” Mensen die nauw contact met de patiënt hadden, zouden gedetailleerd worden geïnformeerd en geïnformeerd over mogelijke symptomen, hygiënische maatregelen en transmissieroutes.

Lees ook:  We zijn nu allemaal stoïcijnen

Drie infecties met het nieuwe virus waren eerder in Europa ontdekt. Alle drie betroffen mensen in Frankrijk die eerder in China waren geweest.

Het totale aantal bekende ziekten wereldwijd is gestegen tot meer dan 4.500 nadat de Chinese staatstelevisie dinsdag een sprong van meer dan 1.700 gevallen meldde in vergelijking met de vorige dag. Alleen al in de bijzonder zwaar getroffen provincie Hubei waren er 24 andere dodelijke slachtoffers, zodat in het hele land ten minste 106 mensen aan de longziekte waren overleden.

Het nieuwe virus 2019-nCoV is waarschijnlijk afkomstig van een markt in de Chinese stad Wuhan, waar het waarschijnlijk is overgedragen op mensen van wilde dieren die daar worden verhandeld. Er is geen beschermende vaccinatie of speciale therapie om de ziekte te behandelen. De symptomen – inclusief droge hoest, koorts en kortademigheid – kunnen worden verlicht met medicatie.

Volgens de huidige beoordeling van experts lijkt de nieuwe longziekte in de meeste gevallen mild te zijn, mogelijk zelfs zonder symptomen. Volgens de huidige kennis gaan de meeste in China geregistreerde sterfgevallen terug naar oudere en reeds ernstig verzwakte patiënten.

De nieuwe ziekteverwekker lijkt sterk op het virus achter de Sars-epidemie in 2002/2003. Op dat moment waren er volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie tussen november 2002 en juli 2003 negen records in Duitsland. Er vielen hier geen doden.

Lees ook:  Corona-demo's laten zien: de verdeeldheid in onze samenleving groeit

China heeft drastische maatregelen genomen in de strijd tegen verdere expansie: in Hubei zijn meer dan 45 miljoen mensen grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld. Langeafstands- en lokaal verkeer zijn gestopt.

Vanwege de longziekte willen steeds meer landen hun onderdanen terugbrengen uit de meest getroffen regio’s, zoals Groot-Brittannië en België, Japan, Frankrijk en de VS. De federale regering overweegt ook vluchtende Duitsers die China willen verlaten. Een mogelijke evacuatie zou worden overwogen, zei minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) maandag voordat het bevestigde geval uit Beieren bekend werd.

Tot nu toe zijn er alleen gevallen in Duitsland vermoed. Sommige deelstaten hebben aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld op luchthavens. Pandemie en afhandelingsplannen maakten duidelijk wat te doen bij een incident op de luchthavens en in de klinieken, zei de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU).

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments