Het boek van Bolton zou de sleutel van de democraten kunnen worden

Het boek van Bolton zou de sleutel van de democraten kunnen worden

28 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De uitgelekte passages van het aanstaande boek van John Bolton herhalen een onbetwistbaar feit: de voormalige National Security Advisor van Trump is de zogenaamde getuige van de Democraten van het proces van beschuldiging, en de kans dat Bolton op Capitol Hill getuigt, is net veranderd in het voordeel van de Democraten.

Bolton heeft zijn terugkeer in de schijnwerpers gezet van de politieke oorlogszone waar Washington tegenwoordig op lijkt. Met het gelekte manuscript van zijn aanstaande boek staat het beschuldigingsconflict op het punt nog eens te worden verergerd. Bolton kan de getuige van de democraat worden, omdat de inhoud van het boek precies biedt wat de partij al die tijd beweert: onaantastbare overtredingen door de president op basis van Oekraïne onder druk zetten om een ​​politieke rivaal te onderzoeken.

Hoewel Bolton niet getuigde tijdens de hoorzitting in het Huis – het Witte Huis had alle huidige en voormalige regeringsfunctionarissen opgedragen om niet mee te werken vanwege het voorrecht van de uitvoerende macht, maar hij werd toen zelfs beschouwd als de sleutel tot beschuldiging. De reden was de getuigenis van de voormalige topconsulent en gerespecteerde Russische expert Fiona Hill. Hill getuigde tijdens het onderzoek van de inlichtingencommissie dat onder andere Bolton tegen haar had gezegd dat hij niets te maken wilde hebben met “wat voor soort drugsdeal” ook is overeengekomen door Trump en de president van Oekraïne.

Naar verluidt was Bolton geschokt toen hij hoorde over de campagne tegen de politieke tegenstanders van Trump, die Rudy Giuliani en anderen in Oekraïne naar voren schoven. Vooral Giuliani, zei Bolton, volgens Hill’s getuigenis, was “een handgranaat die iedereen zal opblazen.”

De onthullingen raken nu echter de kern van de aantijgingen in de afzettingsprocedures. In het boek schrijft Bolton dat Trump hem had opgedragen militaire hulp aan Oekraïne in te houden waarover het Congres wettig heeft gestemd totdat de Oekraïense regering het onderzoek start, ook tegen zijn politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Bovendien, en naast Bolton zelf, hadden staatssecretaris Mike Pompeo en minister van Defensie Mark Esper ook de twijfelachtige manier van handelen tegen Oekraïne verworpen en hadden ze er twaalf keer met Trump over gesproken. Bolton had ook procureur-generaal William Barr en advocaten van het Witte Huis gewaarschuwd voor de activiteiten van Giuliani.

Lees ook:  EU wil censuur op media in Oekraïne

Volgens het boek van Bolton had Pompeo ook toegegeven dat circulerende beschuldigingen tegen de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch, die vervolgens werd ontslagen, niet gerechtvaardigd waren. Yovanovitch leek in de weg te staan ​​van onsmakelijke pogingen om vermeend vuil in Oekraïne aan te wakkeren over de politieke tegenstanders van Trump in de directe volgorde van het Witte Huis, die zij bleef weigeren. Dat laatste was nog duidelijker geworden met de release van een in het geheim opgenomen video waarop de president zei: “Weg met haar”.

Het boek van Bolton is echter misschien slechts het begin, omdat hij misschien meer te bieden heeft, en nu heeft hij aangegeven dat hij bereid is te getuigen.

De raadsman van de president daarentegen kan geconfronteerd worden met een raadsel. Tot nu toe hadden Republikeinen verzoeken om extra getuigen geweigerd vanwege een gebrek aan bewijs en een gebrek aan directe aanklachten tegen de president. Bolton zou echter de game-changer kunnen worden, en Republikeinen zoals bekend. Bovendien is het zelfs denkbaar dat sommigen van hen op de hoogte zijn van de inhoud van het boek, dat sinds eind december ter goedkeuring in het Witte Huis is geweest – een standaardprocedure voor (ex) overheidsfunctionarissen om informatie te voorkomen die wettelijk als vertrouwelijk is aangemerkt als vrijgelaten worden.

Hoewel een plotselinge verandering natuurlijk zeer onwaarschijnlijk blijft, net als de verwijdering van de president, zijn sommige republikeinen begonnen zich hierover te positioneren, en de nu veranderde omstandigheden. Mitt Romney heeft bijvoorbeeld al verklaard dat hij graag een getuigenis van Bolton zou willen horen. Romney zei ook dat hij gelooft dat waarschijnlijk meer Republikeinen zullen volgen. Als ten minste vier gematigde Republikeinen de Democraten zullen steunen in hun eis voor Bolton-getuigenis, moet het beste van een tot nu toe nogal moeizaam proces nog komen.

Hoewel verwijdering nog steeds zeer onwaarschijnlijk is, zelfs met deze onthullingen, biedt het de Democraten de mogelijkheid om het proces te beëindigen zonder gezichtsverlies en door de erfenis van de president aanzienlijk te belasten – wat in november een beslissende factor zou kunnen zijn.

Lees ook:  Reuters / Ipsos-peiling laat zien dat Trump een statistische band aangaat met Biden in Florida

Comments

comments