Nieuwe bom op Europa: “Griekenland kan migranten niet langer verwelkomen”


 2 total views,  2 views today

“We hebben de limiet bereikt”: dit is de aankondiging die de afgelopen paar uur door de Griekse regering is gedaan, die waarschuwde voor de mogelijkheid om de voortdurende migratiestroom die voornamelijk uit Turkije komt, het hoofd te bieden . En nu lijkt er een nieuwe “migratiebom” op Europa te vallen, met Athene klaar om maximale solidariteit te vragen van alle andere EU-landen.

De nummers van de oostelijke routes

Er is met name één cijfer dat de Griekse autoriteiten en internationale managers verantwoordelijk heeft gemaakt voor het beheer van migratiestromen: 10.551, is het aantal migranten dat Griekenland alleen al in september is binnengekomen . Om het idee te geven, kwamen in totaal iets meer dan 11.000 migranten het hele jaar door Italië binnen . In slechts één maand arriveerden evenveel migranten op de Egeïsche eilanden als ze ons land in heel 2019 binnenkwamen. Maar niet alleen: 10.000 is ook het aantal mensen dat door de regering wordt geleid door Kyriakos Mitsotakis, gekozen in juli, worstelde hij om over te stappen naar het vasteland. Met enkele nieuwe regels die een belangrijk optreden tegen het beheer van immigratie en veiligheid hebben voorzien, heeft Athene ervoor gezorgd dat 10.000 migranten de Egeïsche eilanden konden verlaten en beter uitgeruste structuren op het vasteland van Griekenland konden bereiken.

Belangrijke inspanningen, die echter geen doel hebben gehad, aangezien, zoals gezegd, in de maand september hetzelfde aantal migranten naar het vasteland vertrok. In totaal, zoals de Griekse regering het heeft bekendgemaakt en zoals de afgelopen uren ook door een BBC- dienst is opgemerkt , zitten 40 duizend migranten in de vluchtelingenkampen van de Helleense eilanden, die steeds moeilijker te beheren zijn. Op het vasteland van Griekenland zijn er nog eens 50 duizend migranten, voor een totaal van 90 duizend mensen die de leiding van Mitotakis moeten nemen. Van Griekenland tot Cyprus ziet de situatie er hetzelfde uit: zelfs op het eiland lijken de nummers genadeloos, een teken van hoe de hele route van de oostelijke Middellandse Zee is om een ​​paar jaar geleden terug te komen in de noodsituatie. De regering van Nicosia wordt geconfronteerd met een potentieel explosieve situatie: “In dit tempo zullen we de komende vijf jaar 100.000 vluchtelingen en economische migranten hebben en we hebben vandaag al het hoogste aantal asielaanvragen per hoofd van de bevolking in de EU”, zei hij de minister van Binnenlandse Zaken Constantinos Petrides .

De oorzaken van de noodsituatie

De oostelijke route heropende: tussen 2015 en 2016 vormde Griekenland een startpunt voor wat later bekend werd als de ” Balkanroute “. In een paar maanden landden duizenden migranten uit Turkije, meer dan een half miljoen, van wie velen van het Helleense schiereiland teruggingen naar het Balkan-schiereiland om de landen van Noord-Europa te bereiken. Een fenomeen dat verschillende regeringen politiek heeft gedestabiliseerd, waarvan sommige, zoals het Hongaarse geleid door Viktor Orban, hebben besloten de grenzen te bevriezen. Dit heeft ertoe geleid dat Griekenland een groot aantal migranten op de Egeïsche eilanden is gaan vasthouden. Het land heeft in ernstige economische crisis nooit voldoende middelen en mannen gehad om de situatie het hoofd te bieden. En zovelen begonnen geïmproviseerde vluchtelingenkampen te verdringen. In 2016 besloot de EU, ingegeven door een Duitsland dat ook in crisis verkeerde vanwege het grote aantal aankomende migranten, een overeenkomst met Turkije aan te gaan: drie miljard euro per jaar in ruil voor het vasthouden van Syrische vluchtelingen in grondgebied van het Anatolische land.

De Balkanroute nam onmiddellijk af, de aankomsten in Griekenland daalden drastisch. Maar nu, zoals gezegd, gaat de context weer veranderen: vanuit Turkije zijn we teruggekeerd om te vertrekken en Athene veroordeelt nu een mogelijke ineenstorting van het beheer van de noodsituatie. Er kunnen verschillende verklaringen worden afgelegd waarom de migratiestroom in het oostelijke Middellandse Zeegebied weer zorgwekkend is geworden. Beginnend met de dreigingen van Erdogan in de afgelopen maanden: Griekenland en Turkije staan ​​onlangs op gespannen voet voor het memorandum ondertekend door Ankara en Tripoli die de zeegrenzen opnieuw vormgeven en Athene wegsnijden van de oostelijke mediterrane handelsroutes. Maar al deze zomer waren de spanningen latent vanwege de crisis veroorzaakt door Turkse claims om, via de Turkse Republiek Cyprus, koolwaterstofafzettingen voor de kust van Cyprus te exploiteren . En toen de EU (bescheiden) sancties oplegde, dreigde Erdogan de heropening van de migratieroutes. 

En het lijkt erop dat die “beloften” vandaag zijn nagekomen. De Griekse regering benadrukte dat vanaf de maand juli geen dag is verstreken zonder ten minste een landing op de Egeïsche eilanden te tellen. Premier Mitsotakis heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die erop gericht zijn de controles te versterken en meer personeel toe te wijzen aan grenscontrole en kantoren voor praktijken met betrekking tot asielaanvragen. Maar nu, volgens de Griekse regering, kan Athene niet alleen verder. En de situatie, zelfs op Europees niveau, zal gecompliceerd worden.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord