Enorme run op mondkapjes door coronavirus: ‘Ze zijn echt niet aan te slepen’

Enorme run op mondkapjes door coronavirus: ‘Ze zijn echt niet aan te slepen’

29 januari 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Het coronavirus heeft voor zover bekend Nederland nog niet bereikt. Toch maken mensen zich zorgen, waardoor er een enorme run is op mondkapjes.

Bij de medische winkel Fa. A. Vos en Zoons in Amsterdam Oost verkopen ze duizenden mondkapjes per dag. De winkel is zelfs langer open geweest en heeft extra personeel moeten inzetten. Het inkopen van nieuwe mondkapjes gaat dan ook moeilijk: ‘Wij proberen de mondkapjes overal vandaan te halen’, vertelt een van de verkopers, ‘maar ze zijn echt niet aan te slepen op dit moment.’

Vakantie of zwakke gezondheid

De redenen waarom mensen een mondkapje willen, zijn zeer verschillend. ‘Soms gaat het om mensen die over een maand op vakantie gaan en het al komen halen, maar het wordt ook gekocht door mensen die hier blijven en een zwakke gezondheid hebben.’

Een van de klanten van de winkel neemt het zekere voor het onzekere: ‘Ik vind dit belangrijk omdat in China mensen ziek zijn geworden.’ Toch kwam ze te laat voor een mondkapje. ‘Ik moet morgen maar terugkomen.’

TGV vanuit Parijs

Voor een andere klant is het feit dat het virus in Frankrijk is opgedoken reden om alert te zijn: ‘Als het al in Parijs is, waarom zou het dan niet naar Amsterdam kunnen komen? Iemand hoeft maar de TGV te pakken en dan kan het al gebeuren.’

Lees ook:  GroenLinks normaliseert links-extremisme in NL

In de winkel zijn ze niet alleen achter de kassa heel druk: ‘Iedere minuut belt er wel iemand met de vraag of wij nog mondkapjes hebben. Dat zal wel even zo doorgaan denk ik.’

Advies RIVM

Het RIVM waarschuwt dat alleen speciale mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus. Deze maskers moeten goed sluiten over de neus en mond. Ook moeten de mondkapjes nauwkeurig worden gebruikt en regelmatig worden gewisseld. Volgens het advies is dit in het dagelijks gebruik bijna niet te doen.

A-ziekte

Gisteravond besloot minister Bruins van Medische Zorg om het coronavirus als een zogenoemde A-ziekte te beschouwen. Hij deed dat op advies van het RIVM. Bij een A-ziekte hebben artsen of verpleegkundigen een meldplicht wanneer zij vermoeden dat iemand drager is van het virus. Ook kunnen mensen met het virus gedwongen in quarantaine gehouden worden. Op Schiphol worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen.

Minister brengt beschikbaarheid mondkapjes tegen coronavirus in kaart

Minister Bruins (Medische zorg) inventariseert – onder meer samen met de veiligheidsregio’s – de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis. De maatregel wordt genomen uit voorzorg, mocht ook hier het coronavirus toeslaan.

Bruins schrijft vanavond in een Kamerbrief: ,,We zijn als Nederland goed voorbereid en alert. Het RIVM houdt de situatie scherp in de gaten. De ontwikkelingen gaan snel en worden zoals gezegd permanent gemonitord en waar nodig van een reactie voorzien.”
Sinds gisteren is het aantal zieken in China weer opgelopen en is het bericht binnengekomen dat ook in Duitsland iemand besmet is met het coronavirus. In Nederland zijn tot dusver geen gevallen bekend, maar worden wel regelmatig mensen getest op het virus.

We zijn als Nederland goed voorbereid en alert
Minister Bruins (Medische zorg)

Er komt geen screening van binnenkomende passagiers op Schiphol en ook het gebruik van mondkapjes wordt niet geadviseerd richting de bevolking. Overigens kunnen kapjes buiten de zorgsector wel gebruikt worden door bijvoorbeeld personeel van vliegmaatschappijen of op luchthavens. Dat is een verantwoordelijkheid van de werkgever, aldus de minister.

Lees ook:  Zoals Coronavirus zich verspreidt, neemt ook anti-Chinees racisme toe

Een aantal veelgestelde vragen beantwoord door viroloog Marion Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert over de aanpak van het coronavirus.

donatie Voordat je gaat... 2020 zal naar verwachting ongekende hoeveelheden desinformatie bevatten. Bij Indignatie doen we ons best om journalistiek te produceren, geschreven door experts, op basis van hun onderzoek. Uw donatie zal helpen ervoor te zorgen dat deze journalistiek gratis wordt verspreid waar het nodig is.
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments