Enorme run op mondkapjes door coronavirus: ‘Ze zijn echt niet aan te slepen’

Enorme run op mondkapjes door coronavirus: ‘Ze zijn echt niet aan te slepen’

29 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het coronavirus heeft voor zover bekend Nederland nog niet bereikt. Toch maken mensen zich zorgen, waardoor er een enorme run is op mondkapjes.

Bij de medische winkel Fa. A. Vos en Zoons in Amsterdam Oost verkopen ze duizenden mondkapjes per dag. De winkel is zelfs langer open geweest en heeft extra personeel moeten inzetten. Het inkopen van nieuwe mondkapjes gaat dan ook moeilijk: ‘Wij proberen de mondkapjes overal vandaan te halen’, vertelt een van de verkopers, ‘maar ze zijn echt niet aan te slepen op dit moment.’

Vakantie of zwakke gezondheid

De redenen waarom mensen een mondkapje willen, zijn zeer verschillend. ‘Soms gaat het om mensen die over een maand op vakantie gaan en het al komen halen, maar het wordt ook gekocht door mensen die hier blijven en een zwakke gezondheid hebben.’

Een van de klanten van de winkel neemt het zekere voor het onzekere: ‘Ik vind dit belangrijk omdat in China mensen ziek zijn geworden.’ Toch kwam ze te laat voor een mondkapje. ‘Ik moet morgen maar terugkomen.’

TGV vanuit Parijs

Voor een andere klant is het feit dat het virus in Frankrijk is opgedoken reden om alert te zijn: ‘Als het al in Parijs is, waarom zou het dan niet naar Amsterdam kunnen komen? Iemand hoeft maar de TGV te pakken en dan kan het al gebeuren.’

In de winkel zijn ze niet alleen achter de kassa heel druk: ‘Iedere minuut belt er wel iemand met de vraag of wij nog mondkapjes hebben. Dat zal wel even zo doorgaan denk ik.’

Lees ook:  Trump's Zealots: White Supremacists and Evangelicals Klaar voor een nieuwe burgeroorlog?

Advies RIVM

Het RIVM waarschuwt dat alleen speciale mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus. Deze maskers moeten goed sluiten over de neus en mond. Ook moeten de mondkapjes nauwkeurig worden gebruikt en regelmatig worden gewisseld. Volgens het advies is dit in het dagelijks gebruik bijna niet te doen.

A-ziekte

Gisteravond besloot minister Bruins van Medische Zorg om het coronavirus als een zogenoemde A-ziekte te beschouwen. Hij deed dat op advies van het RIVM. Bij een A-ziekte hebben artsen of verpleegkundigen een meldplicht wanneer zij vermoeden dat iemand drager is van het virus. Ook kunnen mensen met het virus gedwongen in quarantaine gehouden worden. Op Schiphol worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen.

Minister brengt beschikbaarheid mondkapjes tegen coronavirus in kaart

Minister Bruins (Medische zorg) inventariseert – onder meer samen met de veiligheidsregio’s – de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis. De maatregel wordt genomen uit voorzorg, mocht ook hier het coronavirus toeslaan.

Bruins schrijft vanavond in een Kamerbrief: ,,We zijn als Nederland goed voorbereid en alert. Het RIVM houdt de situatie scherp in de gaten. De ontwikkelingen gaan snel en worden zoals gezegd permanent gemonitord en waar nodig van een reactie voorzien.”
Sinds gisteren is het aantal zieken in China weer opgelopen en is het bericht binnengekomen dat ook in Duitsland iemand besmet is met het coronavirus. In Nederland zijn tot dusver geen gevallen bekend, maar worden wel regelmatig mensen getest op het virus.

We zijn als Nederland goed voorbereid en alert
Minister Bruins (Medische zorg)

Er komt geen screening van binnenkomende passagiers op Schiphol en ook het gebruik van mondkapjes wordt niet geadviseerd richting de bevolking. Overigens kunnen kapjes buiten de zorgsector wel gebruikt worden door bijvoorbeeld personeel van vliegmaatschappijen of op luchthavens. Dat is een verantwoordelijkheid van de werkgever, aldus de minister.

Lees ook:  ECB speelt paniekvoetbal, supporters zijn het beu

Een aantal veelgestelde vragen beantwoord door viroloog Marion Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert over de aanpak van het coronavirus.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Giftige tatoeage-inkt hoopt zich op in lymfeklieren, waardoor een levenslang kankerrisico ontstaat
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments