Enorme run op mondkapjes door coronavirus: ‘Ze zijn echt niet aan te slepen’

Enorme run op mondkapjes door coronavirus: ‘Ze zijn echt niet aan te slepen’

29 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het coronavirus heeft voor zover bekend Nederland nog niet bereikt. Toch maken mensen zich zorgen, waardoor er een enorme run is op mondkapjes.

Bij de medische winkel Fa. A. Vos en Zoons in Amsterdam Oost verkopen ze duizenden mondkapjes per dag. De winkel is zelfs langer open geweest en heeft extra personeel moeten inzetten. Het inkopen van nieuwe mondkapjes gaat dan ook moeilijk: ‘Wij proberen de mondkapjes overal vandaan te halen’, vertelt een van de verkopers, ‘maar ze zijn echt niet aan te slepen op dit moment.’

Vakantie of zwakke gezondheid

De redenen waarom mensen een mondkapje willen, zijn zeer verschillend. ‘Soms gaat het om mensen die over een maand op vakantie gaan en het al komen halen, maar het wordt ook gekocht door mensen die hier blijven en een zwakke gezondheid hebben.’

Een van de klanten van de winkel neemt het zekere voor het onzekere: ‘Ik vind dit belangrijk omdat in China mensen ziek zijn geworden.’ Toch kwam ze te laat voor een mondkapje. ‘Ik moet morgen maar terugkomen.’

TGV vanuit Parijs

Voor een andere klant is het feit dat het virus in Frankrijk is opgedoken reden om alert te zijn: ‘Als het al in Parijs is, waarom zou het dan niet naar Amsterdam kunnen komen? Iemand hoeft maar de TGV te pakken en dan kan het al gebeuren.’

Lees ook:  De Lazarus Reflex: oppositie tegen Europese massamigratie en de komende tweede golf

In de winkel zijn ze niet alleen achter de kassa heel druk: ‘Iedere minuut belt er wel iemand met de vraag of wij nog mondkapjes hebben. Dat zal wel even zo doorgaan denk ik.’

Advies RIVM

Het RIVM waarschuwt dat alleen speciale mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus. Deze maskers moeten goed sluiten over de neus en mond. Ook moeten de mondkapjes nauwkeurig worden gebruikt en regelmatig worden gewisseld. Volgens het advies is dit in het dagelijks gebruik bijna niet te doen.

A-ziekte

Gisteravond besloot minister Bruins van Medische Zorg om het coronavirus als een zogenoemde A-ziekte te beschouwen. Hij deed dat op advies van het RIVM. Bij een A-ziekte hebben artsen of verpleegkundigen een meldplicht wanneer zij vermoeden dat iemand drager is van het virus. Ook kunnen mensen met het virus gedwongen in quarantaine gehouden worden. Op Schiphol worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen.

Minister brengt beschikbaarheid mondkapjes tegen coronavirus in kaart

Minister Bruins (Medische zorg) inventariseert – onder meer samen met de veiligheidsregio’s – de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis. De maatregel wordt genomen uit voorzorg, mocht ook hier het coronavirus toeslaan.

Bruins schrijft vanavond in een Kamerbrief: ,,We zijn als Nederland goed voorbereid en alert. Het RIVM houdt de situatie scherp in de gaten. De ontwikkelingen gaan snel en worden zoals gezegd permanent gemonitord en waar nodig van een reactie voorzien.”
Sinds gisteren is het aantal zieken in China weer opgelopen en is het bericht binnengekomen dat ook in Duitsland iemand besmet is met het coronavirus. In Nederland zijn tot dusver geen gevallen bekend, maar worden wel regelmatig mensen getest op het virus.

We zijn als Nederland goed voorbereid en alert
Minister Bruins (Medische zorg)

Er komt geen screening van binnenkomende passagiers op Schiphol en ook het gebruik van mondkapjes wordt niet geadviseerd richting de bevolking. Overigens kunnen kapjes buiten de zorgsector wel gebruikt worden door bijvoorbeeld personeel van vliegmaatschappijen of op luchthavens. Dat is een verantwoordelijkheid van de werkgever, aldus de minister.

Lees ook:  Ongelooflijke negatieve bijwerking van het nemen van de anticonceptiepil - plus 5 andere gezondheidsrisico's onthuld

Een aantal veelgestelde vragen beantwoord door viroloog Marion Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert over de aanpak van het coronavirus.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments