Hoe China omgaat met de gezondheidscrisis van het coronavirus

Hoe China omgaat met de gezondheidscrisis van het coronavirus

29 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De eerste reflex van de autoriteiten was om het uiterlijk van deze ziekte te verbergen, die nog niet het coronavirus werd genoemd. Macht wordt nu maximaal gemobiliseerd en wil het kenbaar maken.

Toekomstige analyses zullen bepalen hoe het 2019-nCoV-coronavirus zich heeft verspreid. De meest waarschijnlijke hypothese is dat de epidemie begon op de Huanan-markt in Wuhan, waar allerlei levende en dode slangen werden gevonden. Ze werden gekocht door consumenten die hun vlees waarderen en nippen van hun bloed gemengd met alcohol. Reusachtige salamanders of ratten zijn aanwezig op dit soort markten waar ook in principe verboden pangolins te koop zijn omdat ze bedreigd zijn. In ieder geval zijn de Huanan-kraampjes nu gesloten.

Heel Wuhan is in quarantaie geplaatst: de 11 miljoen inwoners moeten thuisblijven en zo min mogelijk uitgaan, de winkels zijn meestal gesloten en de straten verlaten. Dezelfde opsluiting wordt opgelegd aan bijna 45 miljoen mensen die in een tiental naburige steden wonen, allemaal in de provincie Hubei.

Wuhan, moderne hoofdstad

In centraal China ligt Wuhan ongeveer halverwege tussen Beijing en Hong Kong. De bevolking is normaal gesproken dicht en actief. Wuhan werd ongeveer zestig jaar geleden gevormd door de unie van drie steden: Hankou, Wuchang en Hanyang. Een van hen, Hankou, verschijnt in The Blue Lotus : hier ontsnapt Kuifje aan de Duponts vermomd als mandarijnen en die verantwoordelijk zijn voor de arrestatie van hem.

In werkelijkheid werd Wuhan, dat in het begin van het Chinese communisme een enorm industrieel centrum was geworden, in 1966 door Mao Zedong gekozen om de Culturele Revolutie te lanceren. De Grand Helmsman zwom tegen het tij in de wateren van de Yangzi Jiang om zijn vastberadenheid te tonen om zich te verzetten tegen Chinese politieke ontwikkelingen die hem uit de macht hielden. Zelfs vandaag, op een rivieroever, niet ver van het centrum van Wuhan, vereeuwigt een verwaarloosde plaquette de plaats waar Mao in de rivier dook.

De moderniteit van Wuhan is grotendeels te danken aan de industrie. Enkele honderden vierkante kilometers worden bezet door staalfabrieken die met name de rails van Chinese TGV’s produceren. Nieuwe technologieën zijn ook aanwezig bij bedrijven die microprocessoren produceren en andere die zich toeleggen op biomedische geneesmiddelen. Ten slotte hebben veel Chinese, Japanse en westerse autobedrijven fabrieken opgezet in Wuhan.

Van Franse zijde, geassocieerd met de Chinese fabrikant Dongfeng, heeft Peugeot-Citroën zich in 1992 gevestigd en heeft momenteel twee fabrieken in de buitenwijken van de stad. Renault, ook verbonden met Dongfeng, vestigde zich daar in 2016. Carlos Ghosn begon toen een fabriek te openen die voertuigen van het Kadjar-type en een elektrische sedan produceert. In deze automobielsector werken dochterondernemingen van verschillende Franse onderaannemers in Wuhan. In de buurt, fabrieken opgezet door Alstom of SEB. Sinds 1999 is Bordeaux bovendien verbonden met Wuhan. Toen hij burgemeester was, verbleef Alain Juppé daar verschillende keren. Bordeaux wijnbeurzen worden er elk jaar gehouden.

Late reactie van de autoriteiten

In totaal wonen er iets meer dan 1.000 Franse expats in Wuhan. Een Frans consulaat begeleidt hun aanwezigheid en een Franse school is opgericht. Drie keer per week verbinden Air France-vluchten Wuhan en Parijs. De Chinese autoriteiten hebben zojuist besloten om de luchthaven van de stad te sluiten – dit zou echter enkele vluchten moeten toestaan ​​voor buitenlanders die vragen terug te keren naar huis. Amerikaanse, Japanse en Franse vliegtuigen zijn gepland, evenals een vliegtuig gecharterd door de Europese Unie.

Aan het begin van de XXI ste eeuw, dit is de tweede keer dat China wordt geconfronteerd met een pandemie. Tussen 2002 en 2003 heeft het SARS-virus ( Severe Acute Respiratory Syndrome ) wereldwijd 774 mensen gedood. 2019-nCoV, een tot nu toe onbekende vorm van coronavirus, lijkt nu net zo serieus, zo niet meer. Eind januari heeft deze ziekte al meer dan 130 doden in China veroorzaakt en meer dan 6.000 mensen besmet .

In 2002 was de eerste reactie om alle informatie over de ontwikkeling van de SARS-epidemie gedurende drie maanden te blokkeren.

In beide gevallen was de reactie van de Chinese autoriteiten echter niet onmiddellijk. In 2002 bestond de eerste reflex uit het gedurende drie maanden blokkeren van alle informatie over de ontwikkeling van de epidemie. Hu Jintao werd president van de Republiek in maart 2003 en reageerde krachtig op deze houding van een regering die grotendeels wordt gedomineerd door de gelovigen van zijn voorganger, Jiang Zemin. In een paar dagen besloten de teams van Hu Jintao een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen: de temperatuur van de bewoners in elk blok gebouwen moest worden gecontroleerd, iedereen die de straat opging, moest een masker dragen en het werd aanbevolen om draag plastic handschoenen om een ​​deur te openen.

Na vier maanden is de SARS-epidemie verdwenen. De burgemeester van Beijing en de minister van Volksgezondheid werden vervolgens ontslagen. Ze werden ervan beschuldigd het alarm te hebben vertraagd. Zes jaar later hebben forensische wetenschappers die de overblijfselen van een van de eerste patiënten met SARS analyseren vastgesteld dat een civet de oorzaak was van de epidemie.

Lees ook:  De meeste Amerikanen zullen niet kunnen omgaan met wat er voor hen ligt

Maximale mobilisatie

Afgelopen december, in Wuhan, was de eerste reflex van de autoriteiten om het uiterlijk van de eerste gevallen van deze ziekte te verbergen, die nog geen coronavirus heette. Drie weken lang onderzocht het onderzoeksinstituut van de Army Medical Academy patiënten die getroffen waren door dit nieuwe virus door een militair geheim op te leggen. Maar het gerucht begon zich te verspreiden dat een onbekend kwaad was verschenen. Eind december werd de informatie bevestigd door Zhong Nanshen, een Canton-epidemioloog die beroemd werd in China vanwege zijn werk over de oorsprong van SARS.

Op 31 december kondigde de Gezondheidscommissie van de gemeente Wuhan aan dat een “mysterieuze ziekte” was waargenomen bij 27 mensen die in contact kwamen met de zeevruchtenmarkt in Huanan. Drie weken later, in Beijing, besloten de politieke autoriteiten plechtig het toneel te betreden. Een vergadering van de zeven leden van het Permanent Comité van het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij (CCP) vond plaats op 25 januari.

Hierna zei de nummer één van het regime, Xi Jinping, algemeen secretaris van de CCP, dat China in staat is om “de strijd tegen het virus te winnen” maar geen geheim maakt dat de epidemie “ernstig ” is en dat het “versnelt “. Om de inzet van de Chinese autoriteiten te onderstrepen, voegde hij eraan toe: “Geconfronteerd met deze situatie is het noodzakelijk het gecentraliseerde en uniforme leiderschap van het Centraal Comité van de Partij te versterken. Wat in de Chinese communistische taal betekent dat de macht nu maximaal is gemobiliseerd en wil bekendmaken.

Chinese reisbureaus zijn niet langer gemachtigd om reizen naar deze steden te verkopen of om daar hotels te boeken. Bovendien werd medisch personeel, waaronder 450 militaire artsen, naar de site gestuurd. In het centrum van Wuhan is met bouwmachines begonnen met de versnelde bouw van een nieuw ziekenhuis : het moet binnen veertien dagen zijn voltooid en in staat zijn om duizend gevallen te behandelen. De stad heeft 4.000 ziekenhuisbedden voor coronaviruspatiënten. De bouw van andere zorgcentra is dus gepland, geeft het nieuwe Chinese bureau aan , dat er eind februari 6.000 extra bedden in Wuhan zullen zijn.

Tegen virale angst

Om toezicht te houden op de strijd tegen de epidemie is in Beijing een werkgroep opgericht, voorgezeten door Li Keqiang, de premier. Op 27 januari ging hij naar Wuhan. Het doel is om “onderzoek te doen naar de inspanningen om het virus te beheersen” en “om patiënten en medisch personeel te ontmoeten in de frontlinie van de epidemie” . Foto’s in de Chinese pers tonen de premier in een plastic jas en blauw masker die een patiënt op een scherm bekijkt.

Tegelijkertijd bevelen luidsprekers in verschillende grote Chinese steden, waaronder Beijing, de inwoners van elk district aan “bijeenkomsten op openbare plaatsen te vermijden” en vooral “vergeet niet een masker te dragen” als het moet ga de straat op. Het is waarschijnlijk dat de Chinese regering, door middel van de aankondigingen en besluiten die het vermenigvuldigt, ernaar streeft om de vragen gemengd met angst die zich onder de bevolking verspreiden, tegen te gaan. Op internet kunnen we bijvoorbeeld lezen dat “het beter is het ziekenhuis te vermijden in geval van ongewone ademhalingssymptomen, omdat dit het zekerste middel is om door het coronavirus te worden bereikt”. Of dat het beter is om “warm water te drinken en uw appartement zoveel mogelijk te verwarmen”.

“Als lokale manager moet ik, zodra ik dit soort informatie heb, nog steeds wachten op autorisatie om het te kunnen verspreiden.”

Zhou Xianwang, burgemeester van Wuhan

Aan de andere kant, en dit is nog verontrustender voor de autoriteiten, geloven veel internetgebruikers dat de overheid niet snel genoeg reageerde bij het begin van de epidemie. Het gerucht gaat dat het eerste medische personeel dat eind december alarm wilde slaan in Wuhan, onmiddellijk werd opgesloten.

Bovendien is er bezorgdheid van de lokale autoriteiten in Wuhan, die ervan wordt beschuldigd dat ze de aankondiging van een pandemie hebben uitgesteld. Op 27 januari verbergde burgemeester Zhou Xianwang in een televisie-interview zijn bezorgdheid niet. Hij zei dat hij nog duizend infecties verwacht in de stad. Hij gaf ook toe dat hij niet onmiddellijk had kunnen publiceren dat de ziekte was verschenen: “Als een lokale ambtenaar moet ik, als ik dit soort informatie eenmaal heb, nog steeds wachten op toestemming in staat zijn om ze te verspreiden. ” Een dergelijke verklaring van een lokale leider is volkomen ongebruikelijk in China.

De samenhang van de Chinese macht lijkt dus te worden geschud door de omvang van het gevaar dat de 2019-nCoV vertegenwoordigt. Het is mogelijk dat de leiders van de Communistische Partij in Beijing de wens hebben om zich te ontdoen van elke verantwoordelijkheid voor de vertraging bij het toepassen van voorzorgsmaatregelen. Maar dit is niet het moment om een ​​ruzie binnen de macht te ontketenen. De prioriteit voor Chinese leiders is om te laten zien dat ze weten hoe ze een formidabele gezondheidscrisis moeten beheren.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments