Kan een N95-gezichtsmasker u beschermen tegen het nieuwe coronavirus?

Kan een N95-gezichtsmasker u beschermen tegen het nieuwe coronavirus?

29 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Gezichtsmaskers zijn naar verluidt uitverkocht in steden in Azië vanwege de bezorgdheid over de verspreiding van een dodelijke nieuwe coronavirusgroei . De Nationale Gezondheidscommissie van China heeft maskers ingezet voor gezondheidswerkers die reageren op de uitbraak en volgens rapporten zijn miljoenen maskers naar inwoners van Wuhan gestuurd. Maar zullen deze maskers voorkomen dat mensen het virus oplopen?

We weten dat het coronavirus in de lucht is en dat het tussen mensen kan worden overgedragen . Onderzoekers geloven dat het virus mogelijk de sprong van dieren naar mensen heeft gemaakt via het inademen van deeltjes in de lucht in een vismarkt die levende wilde dieren verkocht . Het is dus logisch om je neus en mond te bedekken.

Er zijn twee hoofdtypen gezichtsmaskers die daarvoor worden gebruikt. Een daarvan is een standaard chirurgisch masker – het soort dat chirurgen tijdens operaties dragen. Deze maskers zijn ontworpen om vloeistofdruppeltjes te blokkeren en kunnen de kans op het virus van een andere persoon verminderen.

Maar deze maskers bieden geen volledige bescherming tegen virussen in de lucht. Om te beginnen sluiten ze de neus en mond niet volledig af – deeltjes kunnen nog steeds binnendringen. En zeer kleine deeltjes kunnen eenvoudig door het materiaal van het masker passeren. Deze maskers laten ook de ogen van de drager bloot – en er is een kans dat het virus op die manier kan infecteren. “Ze kunnen helpen, maar het is niet duidelijk dat ze je totale bescherming bieden”, zegt Mark Woolhouse aan de Universiteit van Edinburgh, Verenigd Koninkrijk.

Lees ook:  Niets Is Zeker Dan De Dood, Belastingen En Infiltratie Door De Politie Van Amerikaanse Protesten

Maskers voor eenmalig gebruik

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat alle gezondheidswerkers die mensen met het virus behandelen deze chirurgische maskers dragen, samen met handschoenen, bril en jassen. Chirurgische maskers worden geacht effectiever te zijn in een klinische omgeving omdat ze gepaard gaan met andere beschermingsmiddelen en strikte hygiënepraktijken. De maskers worden ook vaak vervangen – chirurgische maskers zijn niet ontworpen om meerdere keren te worden gebruikt.

N95-maskers bieden meer bescherming. Dergelijke apparaten zijn ontworpen om te voorkomen dat 95 procent van de kleine deeltjes in de neus en mond terechtkomen. Maar ze werken alleen als ze goed passen, en zijn niet geschikt voor kinderen of mensen met gezichtshaar.

N95-ademhalingsapparatuur kan het ook moeilijker maken voor een persoon om te ademen, dus het kan gevaarlijk zijn voor iemand die symptomen vertoont van infectie van het nieuwe coronavirus, waaronder hoesten en kortademigheid .

Vermijd grote bijeenkomsten

Er zijn andere voorzorgsmaatregelen die mensen in China kunnen nemen om te voorkomen dat ze het virus oplopen. Lokale autoriteiten adviseren bewoners om bijvoorbeeld grote openbare bijeenkomsten te vermijden. De nieuwe maanjaarsvakantie is verlengd om mensen van het werk en van school te houden. En het beoefenen van goede handhygiëne kan helpen.

Voor de meeste mensen buiten China die nog niet in een van de getroffen regio’s zijn geweest, blijft het risico om het virus te krijgen voorlopig laag. Gezondheidsautoriteiten waarschuwen tegen reizen naar de getroffen regio en het is altijd zinvol om goede handhygiëne te oefenen.

Als u zich zorgen maakt over uw symptomen en denkt dat u mogelijk het virus heeft, bel dan medisch advies voordat u een ziekenhuis bezoekt en mogelijk de infectie verspreidt, suggereert Robin Thompson aan de Universiteit van Oxford.

Comments

comments