Nieuw coronavirus lijkt een pandemie te veroorzaken – hoe beheersen we het?

Nieuw coronavirus lijkt een pandemie te veroorzaken – hoe beheersen we het?

30 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het nieuwe coronavirus wordt misschien wereldwijd. Gabriel Leung van de Universiteit van Hong Kong, die eerder deze week op een persconferentie sprak, zei dat zonder “substantiële, draconische maatregelen die de bevolkingsmobiliteit beperken” – nog groter dan de ongekende transportstop die China al heeft opgelegd – epidemieën buiten China “onvermijdelijk kunnen worden ”.

Het kan te laat zijn. Leung en andere epidemiologen berekenen dat er in China veel meer gevallen zijn dan artsen hebben vastgesteld en tegen volgende week kunnen er 200.000 zijn . Computermodellen suggereren dat, net als bij griep, Ebola en SARS, reisbeperkingen mogelijk weinig impact hebben.

Eén epidemioloog denkt echter dat er hoop kan zijn op de variabele manier waarop het virus zich naar verluidt verspreidt, op basis van zijn naaste familieleden SARS en MERS .

Zaaknummers onderschat

Officieel bevestigde gevallen van het virus klommen vandaag naar 5974 gevallen , in 31 van de 33 provincies van China, tegen 291 in drie provincies een week geleden. Maar dat is waarschijnlijk een enorme onderschatting.

Verschillende onderzoeksgroepen hebben computermodellering gebruikt om een ​​factor te berekenen die de R0 wordt genoemd, het gemiddelde aantal mensen dat het virus van elke geïnfecteerde persoon oploopt, tussen twee en vier. Gegevens uit clusters van gevallen maken het ook mogelijk om de “generatietijd” te berekenen die een geïnfecteerde persoon nodig heeft om het virus na acht dagen te beginnen overdragen.

Maar het aansluiten van die cijfers op standaard epidemiemodellen onthult dat iets niet past, zegt David Fisman aan de Universiteit van Toronto in Canada. “Gevallen, R0 of generatietijd moeten fout zijn”, zegt hij.

Hij denkt dat het aantal zaken te laag is, omdat het artsen tijd kostte om te leren de ziekte te diagnosticeren. Hij vermoedt dat de explosieve stijging in zaken van de afgelopen dagen vooral te wijten is aan verbeterde zaakopsporing en diagnose. Bovendien kunnen mensen met mildere symptomen die niet naar het ziekenhuis gaan en worden getest, nog steeds bijdragen aan de epidemie door het virus over te dragen.

Sterftecijfer nog onbekend

Andere epidemische modelbouwers vermoeden dat een groot aantal gevallen is gemist. Leung vertelde journalisten deze week dat er waarschijnlijk 25.000 zieken zijn en nog eens 19.000 het virus incuberen alleen in Wuhan, de oorsprong van de uitbraak. Ter vergelijking: MERS heeft sinds de opkomst in 2012 slechts 2499 gevallen veroorzaakt en SARS heeft in 2003 8000 mensen ziek gemaakt.

SARS doodde 11 procent van de gevallen, en tot nu toe heeft het Wuhan-virus 2,3 procent gedood, maar de meeste mensen zitten nog midden in een infectie – 96 procent van de mensen met het virus is nog niet gestorven of hersteld. Het team van Leung schat dat het sterftecijfer zo hoog kan zijn als 14 procent .

Fisman merkt op dat in verschillende gevallen een besmet persoon het virus op veel meer dan twee mensen heeft overgedragen – één besmet 14, waaronder gezondheidswerkers. Dergelijke “super-spreader” -evenementen zijn typerend voor zowel SARS als MERS , zei Neil Ferguson eerder deze week aan het Imperial College in Londen.

“Het betekent dat enge gebeurtenissen gebeuren, met grote clusters van gevallen,” zegt Fisman. “Maar deze zullen waarschijnlijk de aandacht trekken en een reactie op de volksgezondheid”, waarbij iedereen in quarantaine wordt geplaatst.

Lees ook:  De nieuwe virusgevallen in China, het aantal sterfgevallen is nu meer dan 1.100

Verzending loopt dood

In tegenstelling daarmee kunnen veel gevallen zich niet verspreiden. Om een ​​gemiddelde RO van minder dan 4 te krijgen, moeten de super-spreaders worden gecompenseerd door gevallen met een zeer lage RO. Dus individuele transmissies, die moeilijker te herkennen zijn, kunnen ook doodlopende wegen zijn voor het virus, dat zich nog niet heeft aangepast aan mensen en langzaam muteert .

“Vergelijk dat met zoiets als griep, waar iedereen zich verspreidt en in elk geval een epidemie kan veroorzaken,” zegt hij. “Super-spreader-evenementen suggereren dat dit kan worden geregeld.”

Helaas zijn de enige controles die we hebben, totdat een vaccin is ontwikkeld, besmettelijke mensen te spotten en in quarantaine te plaatsen – en dat werkt alleen, net als voor SARS, als het virus zich niet kan verspreiden voordat mensen symptomen hebben. Deze week verklaarden de Chinese autoriteiten dat dit virus dat kan, maar er is weinig bewijs.

Fisman is sceptisch. Maar, zegt hij, “het is een spelwisselaar als het waar is”.

Kan een N95-gezichtsmasker u beschermen tegen het nieuwe coronavirus?

Gezichtsmaskers zijn naar verluidt uitverkocht in steden in Azië vanwege de bezorgdheid over de verspreiding van een dodelijke nieuwe coronavirusgroei . De Nationale Gezondheidscommissie van China heeft maskers ingezet voor gezondheidswerkers die reageren op de uitbraak en volgens rapporten zijn miljoenen maskers naar inwoners van Wuhan gestuurd. Maar zullen deze maskers voorkomen dat mensen het virus oplopen?

We weten dat het coronavirus in de lucht is en dat het tussen mensen kan worden overgedragen . Onderzoekers geloven dat het virus mogelijk de sprong van dieren naar mensen heeft gemaakt via het inademen van deeltjes in de lucht in een vismarkt die levende wilde dieren verkocht . Het is dus logisch om je neus en mond te bedekken.

Lees verder:

Kan een N95-gezichtsmasker u beschermen tegen het nieuwe coronavirus?

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments