Overheid zet 250 asielzoekende lastpakken op een zwarte lijst: ‘We maken ze het leven zuur’

Overheid zet 250 asielzoekende lastpakken op een zwarte lijst: ‘We maken ze het leven zuur’

30 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Een zwarte lijst van de rijksoverheid met daarop de 250 asielzoekers die zich de afgelopen tijd in Nederland het zwaarst hebben misdragen, moet helpen de overlast terug te dringen.

Door de lastpakken te registreren, kunnen onder meer het COA, de politie en gemeenten hen scherper in de gaten houden. ,,Ze worden ook gewaarschuwd dat ze op de zwarte lijst staan. Als ze zich opnieuw schuldig maken aan een vergrijp, worden ze hard aangepakt”, zegt Henk Wolthof, die als ketenmarinier de overlast door asielzoekers in met name Ter Apel moet beteugelen. Volgens hem wordt er in eerste instantie in het Noorden met de lijst gewerkt; 80 van de 250 asielzoekers die erop staan, verblijven in noordelijke opvangcentra.

Op de huid zitten

Asielzoekers die opnieuw hun boekje te buiten gaan, worden niet direct het land uitgezet. Dat staat de wet niet toe. Wel kunnen ze sneller een gebiedsverbod (bijvoorbeeld voor een winkelcentrum), een snelle berechting of een gevangenisstraf krijgen. Wolthof: ,,Het kan ook gevolgen hebben voor hun asielprocedure. Op allerlei manieren zal ze het leven zuur worden gemaakt en we blijven hen op de huid zitten. Als ze van het ene naar het andere asielzoekerscentrum verhuizen, blijven ze op de lijst staan.’’

Lees ook:  Na lang dralen is de ‘partner-in-crime’ van Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell, aangehouden.

Het gaat voornamelijk om veiligelanders, oftewel asielzoekers die vanwege hun veilig geachte land van herkomst vrijwel geen kans hebben op een verblijfsvergunning in Nederland. Ze komen op de lijst als ze bijvoorbeeld winkeldiefstallen hebben gepleegd of mensen hebben bedreigd of mishandeld. Sommigen van hen zijn al eerder gestraft.

Overlast terugdringen

Het noordelijk personeel van het COA, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingenpolitie en de Dienst Terugkeer en Vertrek is deze week over de zwarte lijst geïnformeerd. ,,Deze is op alle opvanglocaties in te zien. Als de aanpak goed werkt, wordt die ook elders in het land ingevoerd.’’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoogt met de lijst de overlast van vooral veiligelanders terug te dringen. ,,Mijn collega-ketenmariniers en ik en betrokken gemeenten hopen natuurlijk ook dat dit werkt’’, zegt Wolthof.

Wolthof benadrukt dat de lijst steeds weer ‘ververst’ zal worden. ,,Dit omdat overlastgevers het land normaal gesproken weer verlaten, hopelijk zo snel mogelijk. Maar er zullen ook weer nieuwe namen bijkomen. Op den duur hopen we natuurlijk dat we zo’n lijst niet meer nodig hebben.’’

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Schandaal uitspraak: gepensioneerden in ziekenhuis geslagen - Somaliërs hoeven niet naar de gevangenis te gaan


Comments

comments