Totaal rookverbod treinstations prima regel

Totaal rookverbod treinstations prima regel

31 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

ProRail en NS zetten samen de volgende stap om stations volledig rookvrij maken. Er geldt al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. Als het aan ProRail ligt verdwijnen in oktober ook de rookvoorzieningen op de perrons. De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in haar eigen winkelformules.

Geheel mee eens. Zonder handhaving is dit rookvrij-beleid een losse flodder. Genoeg niet-rokers hebben nu al regelmatig last van rokers die alvast opsteken op weg naar de rookplek, of eenvoudigweg deze plek negeren. Niemand die ingrijpt, NS-personeel dat niets doet, ook niet als je hen er op aanspreekt.

Reiziger Utrecht

ProRail is inmiddels gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. Op ongeveer 100 van de 400 stations in Nederland bevinden zich nu nog rookpalen of roosters. De rookzoneborden worden verwijderd en Prorail werkt aan nieuwe borden voor huisregels.

Stop verkoop tabak

NS wil dat er op stations uiteindelijk helemaal geen rook- en tabakswaren meer te koop zijn. Daarom stopt vanaf 1 april de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkelformules op de 136 verkooplocaties van NS. Het gaat hier om de Kiosk en de StationsHuiskamer. Daarnaast sluit NS geen nieuwe contracten meer af met huurders die op het station tabak willen verkopen.

Alle treinstations rookvrij, NS stopt met tabaksverkoop

Alle Nederlandse treinstations worden dit jaar rookvrij. In april stoppen de Nederlandse Spoorwegen bovendien met de verkoop van tabaksproducten in de eigen winkels. In oktober, als veel Nederlanders proberen te stoppen met roken, haalt ProRail de rookzuilen en rookzones weg, meldt het AD.

Lees ook:  Wat is de Monroe Doctrine?

Tabak en de bijverkoop – veel rokers kopen tegelijk broodjes of koffie – brengen volgens de spoorwegen miljoenen euro’s per jaar in het laatje. NS zegt de lagere omzet voor lief te nemen en spreekt van ‘een maatschappelijke keuze’.

De maatregelen, die er al een tijdje aan zitten te komen, stuitten eerder op verzet van rookverslaafde machinisten en conducteurs. Volgens de NS is dat echter een minderheid. Minder dan een kwart van het personeel rookt, en van de rokers wil de meerderheid met die ongezonde verslaving stoppen.

Reizigers positief over rookverbod op stations, ook Schiphol wil tabak uitbannen

Nog even snel een sigaret opsteken bij de rookpaal op het perron is er straks niet meer bij. Als het aan ProRail ligt, is roken op alle treinstations in Nederland vanaf 1 oktober verboden. De NS stopt al vanaf 1 april met de verkoop van tabak in winkels op het station.

Reizigersvereniging Rover is positief over het besluit van ProRail en de NS “om een steentje bij te dragen aan een rookvrije generatie in 2040”. Volgens de vereniging is een verbod om te roken op stations een logische stap.

“Vroeger mocht je roken in de treinen, toen in een gedeelte van de treinen, toen alleen op de perrons en nu nog maar op een gedeelte van de perrons”, zegt woordvoerder Chris Vonk. “Het besluit van vandaag begrijpen we goed. We zitten in een tijd waarin het maatschappelijk niet meer verantwoord is om te roken.”

Lees ook:  Minder, Minder, minder van Wilders en Marokannen tweet Baudet wat is het verschil?

Voor rokers werd het de afgelopen decennia steeds een beetje lastiger om in het openbaar vervoer een sigaret op te steken:

Niet alle reizigers zijn blij. “Wat mogen we straks nog wel in ons land?”, schrijft Jolanda Dunnewind-Van Munster op de Facebookpagina van de NOS. “Ik ben geen roker, maar dit is belachelijk!”, reageert Annemarie van der Horst.

De vereniging erkent dat er reizigers zijn die voor of na hun treinreis, of tijdens een overstap, even willen roken. “Maar er zijn ook een hoop reizigers die het vervelend vinden dat er gerookt wordt op de perrons. Dat weegt wat ons betreft zwaarder dan de mensen die graag willen roken.”

Alertheid

FNV Spoor, de vakbond voor personeel van onder meer NS en ProRail, is minder enthousiast over het verbod. De bond is bang dat rokende medewerkers tijdens hun diensten volledig ‘droog’ komen te staan, omdat ze vaak geen tijd hebben om naar een plek te gaan waar ze wel mogen roken.

“We vragen ons af wat dat betekent voor de alertheid van machinisten en conducteurs”, zegt bestuurder Henri Janssen. De vakbond zou graag zien dat de bedrijven hun personeel helpen om te stoppen met roken. “Maar voor mensen die niet willen of kunnen stoppen moeten en rookfaciliteiten op de perrons blijven.”

Machinist Stefan on Twitter

De tijd is rijp! Een algeheel #rookverbod op de #stations zit eraan te komen. Zelf groot voorstander van, maar het zal voor sommigen flink wennen en afkicken worden vrees ik. #Roken en verkoop van #tabak op treinstations wordt verboden | NOS https://t.co/6uJcmyofyI

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid hoopt dat andere bedrijven en organisaties het voorbeeld van NS en ProRail volgen. Hij doelt daarmee vooral op het stoppen met de verkoop van tabak.

Paul Blokhuis on Twitter

Over een paar jaar kijken kinderen je glazig aan als je vertelt dat je vroeger mocht roken op een perron…. 🙄 Wie is de volgende die toetreedt tot de nieuwe rookvrije voorhoede van Kruidvat, Trekpleister, @LidlNederland , @NS_online en @ProRail? https://t.co/syBeQZPTsy

Schiphol is van plan om de komende jaren een verbod op roken en de verkoop van tabak in te voeren. “We zijn momenteel in gesprek met de aanwezige winkels en horeca op de luchthaven over een toekomstig verbod”, zegt een woordvoerder. “We willen in ieder geval voor 2022 een besluit nemen.” Voor de start van dat jaar moeten bij wet alle rookruimtes in Nederland gesloten zijn.

Lees ook:  Een dubieus officieel verhaal maskeert de ware motieven achter de moord op Soleimani

Het treinstation onder Schiphol is overigens van ProRail. Daar geldt vanaf 1 oktober, net als op de andere stations, een verbod op roken.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments