Coronavirus van Amerika: het uitbreken van het Trumpisme

Coronavirus van Amerika: het uitbreken van het Trumpisme

1 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Er is een epidemioloog voor nodig om de impact van Trumpism op Amerikaanse instellingen te begrijpen.

Het epicentrum van de uitbraak van coronavirus in China wordt algemeen beschouwd als een natte markt in Wuhan. Op dergelijke markten worden zeevruchten, kip en andere conventionele levensmiddelen te koop aangeboden naast levende dieren. Je kunt daar meer kopen dan alleen honden en katten: lokale epicures winkelen ook voor meer exotische gerechten zoals vossen, dassen, civets en slangen.

Het coronavirus is een ziekteverwekker die van dieren op mensen springt. De natte markt is de perfecte omgeving voor de ziekte om te incuberen, muteren en uiteindelijk de onoplettende te infecteren. Denk aan Washington, DC, als de politieke natte markt van Amerika.

Washington is een plaats waar de gewone politiek plaatsvindt. Maar soms worden exotische soorten geïntroduceerd in de hoofdstad van het land. En dat is wanneer een nieuwe ziekte kan incuberen en muteren en zich door het systeem kan verspreiden.

Patiënt nul

Donald Trump is Patient Zero voor Amerika’s ‘koningsziekte’, wat de metonymische vertaling is van het coronavirus. Zijn grootheidswaan was altijd gevaarlijk besmettelijk, maar ze werden pas dodelijk toen hij zijn intrek nam in het Witte Huis.

Toen Trump in contact kwam met de gewone Republikeinse congresleden, sprong de ziekte in de politiek van het Amerikaanse lichaam. Vrijwel de hele Republikeinse Partij begon de president niet te behandelen als het staatshoofd of het hoofd van de partij, maar als een koning – en dus boven de politiek en niet onderworpen aan dezelfde congresbeperkingen als vorige presidenten.

Politieke wetenschappers zijn eerlijk gezegd niet in staat om de huidige afzetsaga in Washington te verklaren. Er is een epidemioloog voor nodig om erachter te komen hoe een stel politici, met een breed scala aan intellectuele capaciteiten van grootmeester tot idioot, steeds weer het duidelijke bewijs voor hun ogen kan ontkennen dat de president onaantastbare overtredingen heeft begaan.

Natuurlijk marcheren ze in lockstep met het partijleiderschap. Maar het lijkt echt alsof ze aan een ernstigere infectie lijden, terwijl zovelen van hen hebben geweigerd de toelating van meer bewijs te accepteren, ook al beweren ze dat het bestaande bewijs onvoldoende is.

Trumpisme is natuurlijk niet beperkt tot de politieke natte markt van Washington. Veel Amerikanen verspreid over het land zijn bereid om voor de vermeende koning neer te knielen.

Het is onduidelijk hoe deze grotere uitbraak moet worden aangepakt, of of het zelfs mogelijk is. Ondanks onweerlegbaar bewijs van het tegendeel geloofde tweederde van de Trump-aanhangers in 2016  nog steeds dat  Barack Obama een moslim was. Sindsdien hebben ze meer op Trump geïnspireerde complottheorieën aan de lijst toegevoegd, zoals de vermeende betrokkenheid van Oekraïne bij het hacken van de presidentsverkiezingen van 2016. Net als bij gekke koeienziekte, is er misschien gewoon geen remedie voor deze politieke dementie.

Maar de voortdurende uitbraak van Trumpism gaat verder dan de krantenkoppen over het Republikeinse derangement syndroom in Washington of de koortsdromen van de zogenaamde basis van de president. Een even zorgwekkend probleem is hoe het Trumpisme het hele Amerikaanse systeem heeft besmet. Dit is waar het politieke coronavirus levens bedreigt. Inderdaad, deze systemische infectie heeft de Amerikaanse democratie op levensondersteuning geplaatst.

Maar dit is slecht

Omar Ameen riskeerde zijn leven om zijn gezin naar Amerika te brengen. Hij had geen keus. Ameen, geboren in Irak, maakte zich zorgen dat hij en zijn hele gezin zouden worden gedood door iemand die wraak zou nemen op de misdaden van zijn neef, die tot Al Qaida behoorde. Hij vertrok in 2012 naar Turkije en kwam na een uitgebreide reeks interviews met Amerikaanse screeners in 2014 naar de Verenigde Staten.

Gedurende vier jaar, zoals Ben Taub vertelt in een  fascinerend verhaal  in The New Yorker, werkte Ameen hard in Amerika om voor zijn gezin te zorgen. In juli 2018 arresteerden de Amerikaanse autoriteiten hem echter omdat hij namens de islamitische staat had gehandeld door een politieagent in Irak te vermoorden. De Trump-regering had vastgesteld dat Ameen een terrorist was, een van die slechte kegels die Donald Trump Jr.  ooit tweette . Een netwerk van federale agentschappen werkte overuren om een ​​luchtdichte zaak tegen Ameen samen te stellen.

Het enige probleem was: Ameen was niet in Irak toen de bewaker werd gedood. En hij kon het bewijzen.

Dit bewijs leek echter niet uit te maken. De regering heeft de zaak tegen Ameen hoe dan ook voortgezet, met het argument dat alle na de arrestatie van Ameen verzamelde bewijs alleen toelaatbaar was in een Iraakse rechtbank, wat betekende dat Ameen zou moeten worden gedeporteerd. In Irak is een eerlijk proces ondertussen onwaarschijnlijk. Verdachte terroristen  worden routinematig gemarteld  om bekentenissen af ​​te leggen en vervolgens voor onbepaalde tijd geëxecuteerd of vastgehouden.

Het is al erg genoeg als Donald Trump liegt over bijvoorbeeld de grote terroristische dreiging van vluchtelingen, terwijl er in feite vrijwel geen vluchtelingsterroristen zijn (afgezien van verschillende anti-Castro Cubanen die vóór 1980 arriveerden). Het is nog erger wanneer de hele federale overheid rond deze leugen wordt geherstructureerd, wanneer de federale agentschappen deze leugen dagelijks in stand houden, en wanneer onschuldige mensen zoals Omar Ameen verstrikt raken in het web van deze leugens.

De advocaat van Ameen, Ben Galloway, heeft de slaap over de zaak verloren: ‘Het is niet de stress om naar de hoorzitting te gaan – het is het trauma om eruit te komen, het trauma om te beseffen wat ze doen. Het is onbewust. Gezien het niveau van infectie, deze bereidheid om mee te gaan, realiseert het me dat we niet veilig zijn … Ik hoop dat we ervan kunnen herstellen. Ik hoop dat we bij sommige van deze instanties de institutionele integriteit kunnen herwinnen. Geen van hen is perfect – ze hebben allemaal een problematische geschiedenis – maar dit is slecht. ”

Let op die woorden: “infectieniveau”. Zoals ik al zei, er is een epidemioloog voor nodig om de impact van Trumpism op Amerikaanse instellingen te begrijpen.

Lees ook:  Schandaal rond Trumps telefoontje naar Oekraïne breidt zich uit

Bij de grens

Vroeger was het moeilijk maar niet onmogelijk om asiel aan de grens te vragen. Nu, dankzij de Trump-administratie, is het gewoon onmogelijk.

Als de wanhopige erin slaagt een interview te krijgen, wat op zichzelf al een grote uitdaging is, ontmoeten ze asielambtenaren. De Trump-regering, die betoogt dat met name mensen uit het zuiden van de grens over hun zaken liegen, heeft de subsidiabiliteitsvereisten aangescherpt door de zogenoemde Migration Protection Protocols aan te nemen.

De deelnamevereisten aangescherpt – dat is eigenlijk een eufemisme. De Trump-regering heeft  het internationale recht geschonden  door asiel te weigeren aan degenen die gevaar lopen schade op te lopen als ze worden teruggestuurd naar het land dat ze hebben verlaten. Sommige asielofficieren   protesteerden volgens This American Life tegen de nieuwe regels. Ze zijn nergens terechtgekomen.

Zoals verslaggever Molly O’Toole uitlegt: “Dus de standaard van vandaag staat ondersteboven van wat het vroeger geloofwaardig was. Laten we in plaats van mensen aan de kant laten gaan omdat we niet willen dat iemand wordt gemarteld of sterft, onder MPP is de norm bijna onmogelijk hoog, dus bijna niemand komt binnen. ” 

In numerieke termen komt het overeen met ongeveer één op 1.000 – 11 op 10.000, volgens Syracuse University. In menselijke termen betekent dit dat Amerikaanse asielzoekers elke dag mensen rechtstreeks in gevaar brengen. Het gebruik van de uitdrukking “concentratiekamp” om detentiefaciliteiten te beschrijven,  klinkt grimmig passend.

Trump’s Willing Executioners

Dat is de banaliteit van het kwaad. Het probleem ligt niet alleen in de hogere regionen van de Trump-regering die de regels bepaalt. Het is iedereen in de commandostructuur die dat beleid uitvoert. Toegegeven, sommige mensen stoppen ermee. Anderen blazen op het fluitje, zoals we hebben gezien in de gevallen van de moedige enkelingen die getuige waren in de hoorzittingen met beschuldigingen van het Huis. Maar zij zijn de uitzonderingen. Het systeem blijft functioneren.

Het is niet alleen ICE of Homeland Security. Een kader van federale werknemers op het ministerie van binnenlandse zaken stelt momenteel  openbare gronden open  voor boren. Het Pentagon versnelt miljoenen dollars aan wapenverkoop  naar een van de meest verachtelijke regimes op de planeet, Saoedi-Arabië. Ambtenaren bij USAID  handhaven de mondiale gag-regel  door financiering af te snijden voor organisaties die toegang bieden tot reproductieve gezondheid en gezinsplanning.

Overal in het land voeren tienduizenden mensen het grove beleid van de Trump-regering uit. Natuurlijk is niet iedereen die voor de federale overheid werkt, betrokken bij dergelijke misdaden. Duizenden en duizenden ambtenaren onderhouden programma’s die de Trump-administratie nog moet wijzigen of sluiten en die essentiële diensten aanbieden of kritieke middelen leveren aan individuen en gemeenschappen in nood.

Maar hoe zullen we in een toekomst na de Trump, wanneer die dag komt, omgaan met de talloze ‘gewillige beulen’ – om het boek  van Daniel Goldhagen over de medeplichtigheid van gewone Duitsers in de Holocaust te citeren  ? De besmetting verspreidt zich ver voorbij Trump, zijn kabinet, de Republikeinen op de Heuvel en een paar bekende gezichten in de media.

Gecompromitteerd immuunsysteem

Trumpism is een acute uitbraak van een chronische ziekte. Amerika’s lichaamspolitiek is al jaren ernstig aangetast.

In ” Democratie in ketens ” beschrijft Nancy McLean de inspanningen van econoom James M. Buchanan, de gebroeders Koch en een hele reeks conservatieve stichtingen om de invloed van de meerderheid van de burgers in de politiek systematisch te verminderen. Ze hebben dit gedaan via verschillende mechanismen: privatisering van federale programma’s die tot nu toe steun van de meerderheid hadden, de macht van vakbonden uitdagen, staten machtigen ten koste van het federale centrum.

Ze vraagt: ‘Heeft het hier alleen te maken met een sociale rechtsbeweging wiens radicale ideeën uiteindelijk moeten worden onderzocht door het publiek en op hun verdiensten stijgen of dalen? Of is dit het verhaal van iets heel anders, iets dat nog nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is gezien? Zou het – en ik gebruik deze woorden nogal aarzelend en voorzichtig – een aanval in de vijfde kolom op het Amerikaanse democratische bestuur? “

De strijdkrachten die deze vijandige overname van Washington DC hebben bewerkstelligd, hadden nooit gedacht dat Donald Trump hun beweging zou leiden. Conservatieve evangelicals noch de NRA. Ze verwachtten allemaal dat iemand nuchterder, berekenend, consistenter ideologisch was. Toch is een nuttige idioot een nuttige idioot.

Trumpism is wat er gebeurt wanneer een gecompromitteerd immuunsysteem een ​​ongebruikelijke ziekteverwekker ontmoet. Amerika heeft misschien het geluk om de dichtstbijzijnde oorzaak van infectie te verwijderen door een overwinning bij de peilingen. De bovenste laag van Trump aangestelden kan dan worden verwijderd uit het kantoor.

Tenzij we ingaan op de onderliggende gevoeligheid van het lichaam voor dergelijke ziekten, zullen dergelijke uitbraken echter nog jaren oplaaien. Amerika wordt geconfronteerd met een politieke pandemie als geen ander in de afgelopen 200-plusjaren. Moesten we om de laatste keer deze ‘koningsziekte’ uit te roeien niet tegen een revolutie vechten?

Comments

comments