De WHO zegt zich voor te bereiden op ‘binnenlandse uitbraken’ naarmate het coronavirus stijgt

De WHO zegt zich voor te bereiden op ‘binnenlandse uitbraken’ naarmate het coronavirus stijgt

1 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

China staat voor een diepere isolatie van de virusepidemie, nu het dodental stijgt naar 259, waarbij VS en Australië een groeiende lijst van landen leiden om buitengewone China-reisverboden op te leggen.

Het dodental van China door een nieuw virus steeg zaterdag tot 259, terwijl een ambtenaar van de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat andere regeringen zich moeten voorbereiden op “binnenlandse uitbraakbestrijding” als de ziekte zich in hun landen verspreidt.

Het aantal bevestigde gevallen in China steeg tot 11.791 en overtrof het aantal bij de uitbraak van SARS in 2002-03 of het ernstig acuut ademhalingssyndroom. De snelle verspreiding van het virus in twee maanden zette de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag aan tot een “wereldwijde noodsituatie”.

Die verklaring “omgedraaid” van een voorzichtige houding eerder aan het aanbevelen van regeringen om zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat het virus zich zou kunnen verspreiden, zei de WHO-vertegenwoordiger in Beijing, Gauden Galea.

De meeste gevallen die tot nu toe zijn gemeld, zijn mensen die China of hun familieleden hebben bezocht.

Het bureau handelde uit zorg voor armere landen die misschien niet uitgerust zijn om te reageren, zei Galea. Een dergelijke verklaring vereist een gecoördineerde internationale reactie en kan meer geld en middelen opleveren.

De WHO zei dat het vooral bezorgd was dat sommige gevallen in het buitenland overdracht van mens op mens met zich meebrachten.

“Landen moeten zich klaarmaken voor mogelijke invoer om gevallen zo snel mogelijk te identificeren en om klaar te zijn voor binnenlandse uitbraakcontrole, als dat gebeurt”, vertelde Galea aan The Associated Press.

China houdt verbod VS in 

Ondertussen had Beijing kritiek op het bevel van Washington om de meeste buitenlanders die de afgelopen twee weken China hadden bezocht de toegang te ontzeggen.

De Australische premier Scott Morrison kondigde zaterdag soortgelijke maatregelen aan, na Japan en Singapore.

Ondertussen vlogen Zuid-Korea en India honderden van hun burgers uit Wuhan, de stad in het centrum van een gebied waar ongeveer 50 miljoen mensen worden verhinderd om een ​​ingrijpende anti-virusinspanning te verlaten.

De geëvacueerden gingen in een quarantaine van twee weken. Indonesië stuurde ook een vliegtuig.

virus
Een moeder reageert terwijl ze de politie smeekt om haar dochter een controlepost voor kankerbehandeling te laten passeren nadat ze uit de provincie Hubei aan de Jiujiang Yangtze-rivierbrug in Jiujiang, provincie Jiangxi, China is aangekomen, omdat het land wordt getroffen door een uitbraak van een nieuwe coronavirus, 1 februari 2020. (Reuters)

Op vrijdag verklaarden de VS een noodsituatie voor de volksgezondheid en ondertekende president Donald Trump een bevel om buitenlandse onderdanen te verhinderen, behalve de directe familie van Amerikaanse burgers en permanente inwoners, die China de afgelopen 14 dagen hebben bezocht, volgens wetenschappers de virussen langste incubatietijd.

Groot-Brittannië zei zaterdag dat het tijdelijk personeel en hun families uit de diplomatieke locaties in China trok.

China bekritiseerde de Amerikaanse controles, waarvan het zei dat het in tegenspraak was met de oproep van de WHO om reisverboden te vermijden, en “onvriendelijke opmerkingen” dat Peking niet meewerkte.

“Net zoals de WHO heeft aanbevolen tegen reisbeperkingen, haastten de VS zich om de andere kant op te gaan. Zeker geen gebaar van goede wil”, zei woordvoerster Hua Chunying van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Secretaris-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei in Genève dat er ondanks de noodverklaring “geen reden is voor maatregelen die de internationale reizen en handel onnodig verstoren”.

Strenge controle 

Ondertussen stelde de regerende Communistische Partij het einde van de nieuwe maanjaarsvakantie in de provincie Hubei, waar Wuhan zich bevindt, voor een niet nader omschreven “gepaste omvang” uit en deed een beroep op het publiek om daar thuis te blijven.

Een andere afgesloten stad in Hubei, Huanggang, verbood op zaterdag bijna alle inwoners om hun huizen te verlaten met de strengste controles die tot nu toe waren opgelegd. De regering zei dat slechts één persoon uit elk huishouden eens in de twee dagen voedsel zou mogen kopen.

“Anderen mogen niet uitgaan, behalve voor medische behandeling, om epidemische preventie en bestrijding van werk te doen of om in supermarkten en apotheken te werken,” zei het in een aankondiging.

De steeds drastischer bestrijding van ziekten in China begon met de opschorting van 23 januari van vliegtuig-, bus- en treinverbindingen naar Wuhan, een industrieel centrum van 11 miljoen mensen.

De lockdown heeft zich verspreid naar omliggende steden.

De vakantie, het drukste jaarlijkse reisseizoen van China, eindigt zondag in de rest van het land na een verlenging met drie dagen om de terugkeer naar fabrieken en kantoren door honderden miljoenen werknemers uit te stellen. 

Het officiële Xinhua News Agency zei dat mensen in Hubei die buiten de provincie werken ook een verlengde vakantie kregen.

Het partijbesluit “benadrukte het belang van preventie en bestrijding van de epidemie onder reizigers”, zei Xinhua.

Amerikanen die terugkeren uit China zullen het land worden toegelaten, maar zullen worden onderworpen aan screening en zijn verplicht 14 dagen zelfonderzoek uit te voeren.

Degenen die terugkeren uit de provincie Hubei worden onderworpen aan een quarantaine van 14 dagen.

Lees ook:  Mr Soros lacht : De stille Amerikaanse reset
virus
Reizigers, die uit voorzorg maskers dragen om coronavirus te voorkomen, worden gezien op Guarulhos International Airport in Guarulhos, de staat Sao Paulo, Brazilië, 31 januari 2020. (Reuters)

Beperkingen op reizen

Vanaf zondag zullen de VS vluchten vanuit China naar zeven grote luchthavens leiden waar passagiers kunnen worden gescreend.

Op vrijdag hebben Delta Air Lines en American Airlines alle vluchten tussen de VS en China opgeschort. Andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways, Finnair en Cathay Pacific in Hong Kong, hebben ook de service naar het Chinese vasteland geannuleerd of teruggebracht.

Vietnam Airlines zei dat het zijn vluchten naar China, Hong Kong en Taiwan met ingang van zaterdag zal opschorten.

Op zaterdag droeg de Oezbekistan-regering haar staatsluchtvaartmaatschappij op om vluchten van en naar China op te schorten vanwege de coronavirus-epidemie.

Chartervluchten zullen Oezbeekse burgers terugbrengen als ze willen terugkeren, behalve Wuhan, zei het kabinet.

De Amerikaanse order volgde een reisadvies voor Amerikanen om te overwegen China te verlaten. Japan en Duitsland ontraden ook niet-essentiële reizen naar China en Groot-Brittannië ook, behalve Hong Kong en Macao.

Wereldwijde verspreiding

Een vliegtuig met indianen uit Wuhan landde zaterdag in New Delhi. De regering zei dat ze in quarantaine zouden worden geplaatst in een nabijgelegen stad, Manesar. Sri Lanka trok ook 33 meer van zijn burgers en beloofde de resterende 204 studenten eruit te halen.

Een speciale vlucht bracht 312 Bangladeshi’s terug uit Wuhan, waaronder acht die met hoge temperaturen in het ziekenhuis werden opgenomen. De regering zegt ongeveer 5000 Bengaalse onderzoeken in China.

Een Turks militair transport met 42 mensen vertrok op zaterdag naar Wuhan. Naar verluidt vertoonden ze geen tekenen van infectie.

Zaterdag stond ook een ER-evacuatievlucht vanuit Wuhan op het programma.

De tweede evacuatievlucht van Zuid-Korea landde in Seoul met 330 mensen uit Wuhan. Ze moesten op koorts worden gescreend voordat ze naar twee quarantainecentra werden gebracht.

Zuid-Korea rapporteerde ook zijn 12e virusgeval, dat een overdracht van mens op mens leek te zijn.

Ten minste 23 landen hebben gevallen gemeld sinds China eind december de WHO over het nieuwe virus informeerde.

Het sterftecijfer in China daalt, maar het aantal bevestigde gevallen zal blijven groeien omdat er duizenden exemplaren van vermoedelijke gevallen nog moeten worden getest, zei Galea van de WHO.

“De case-fatality ratio komt op een veel lager niveau dan we drie, nu vier weken geleden meldden,” zei hij.

Zowel het nieuwe virus als SARS zijn afkomstig uit de coronavirus-familie, waaronder ook die die verkoudheid veroorzaken. Experts zeggen dat er bewijs is dat het nieuwe virus zich onder mensen in China verspreidt.

Hoewel wetenschappers de beperkte overdracht van het virus tussen mensen met familie of andere nauwe contacten verwachten, zijn ze bezorgd over gevallen van infectie die zich uitbreidt naar mensen die mogelijk minder worden blootgesteld.

In Japan raakten een gids en buschauffeur besmet na het begeleiden van twee reisgroepen uit Wuhan. Op zaterdag meldde Japan zijn 17e geval, een vrouw van in de twintig die ook als gids werkte voor Wuhan-toeristen in dezelfde bus als de twee andere gevallen.

In Duitsland werden vijf werknemers van een Duitse leverancier van auto-onderdelen ziek nadat een Chinese collega op bezoek was, waaronder twee die geen direct contact met de vrouw hadden.

Ze vertoonde geen symptomen tot haar vlucht terug naar China. Op vrijdag bevestigde Duitsland een zesde geval, een kind van een van de mensen die al besmet waren.

Vietnam bevestigde nog een geval voor een totaal van zes, en Australië telde zijn negende infectie.

Spanje meldde zijn eerste ontdekte geval, een Duitse man die nauw contact had met een geïnfecteerde persoon in Duitsland en vervolgens met enkele vrienden naar de Canarische eilanden reisde. Vier vrienden die bij hem in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben geen symptomen getoond.

In de Verenigde Staten gaven gezondheidsfunctionarissen een quarantaineorder van twee weken uit voor de 195 Amerikanen die deze week uit Wuhan waren geëvacueerd.

Het was de eerste keer dat een federale quarantaine werd besteld sinds de jaren 1960 toen er een werd vastgesteld over bezorgdheid over pokken, zeiden de Centers for Disease Control and Prevention.

Geen van de Amerikanen die op een militaire basis in Zuid-Californië zijn gehuisvest, vertoont tekenen van ziekte, maar besmette mensen vertonen niet onmiddellijk symptomen en kunnen het virus mogelijk doorgeven voordat ze ziek lijken.

coronavirus
Deze kaart van TRT World toont de wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus, vanaf 0800 GMT op 1 februari 2020. 

Noord-Korea biedt condoleances aan

Ook op zaterdag stuurde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een brief aan de Chinese president Xi Jinping waarin hij condoleances betuigde over de uitbraak in China, meldde het Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap KCNA.

Kim “uitte de overtuiging dat de partij, de regering en de bevolking van China zeker zouden overwinnen in de campagne om de ziekte te bestrijden” onder leiding van Xi, zei KCNA.

China is de bondgenoot die Noord-Korea geïsoleerd heeft. Het land heeft de meeste vluchten naar China geannuleerd, een verplichte quarantaine opgelegd aan alle aankomsten uit China en de grensovergangen na de uitbraak sterk beperkt.

Comments

comments