Coronavirus-update: 13.989 gevallen, 304 doden

Coronavirus-update: 13.989 gevallen, 304 doden

2 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Sinds mijn LAATSTE artikel over “Wuhan Novel Coronavirus 2019-nCoV” zijn er veel ontwikkelingen geweest; het is tijd om bij te praten.

Wetenschap dingen

Allereerst, wat is nCoV? Het is een nieuwe soort van een familie virussen die al lang bekend is. Coronavirussen kunnen zowel zoogdieren als vogels infecteren, en meestal zijn ze niet ernstig: bij mensen zijn ze een van de virussen die de “verkoudheid” kunnen veroorzaken, bij runderen en varkens kunnen ze diarree veroorzaken, en ze veroorzaken meestal bovenste luchtwegen infecties bij kippen.

Dit is een beetje triest bij kippen omdat ze geen zakken hebben om zakdoeken in te dragen.

Sommige variaties zijn natuurlijk gevaarlijker. De SARS- en MERS-virussen hebben een relatief hoog sterftecijfer en nCoV is een naaste neef.

Het nCoV-virus werd voor het eerst geïdentificeerd in Wuhan , in de provincie Hubei in China, en voor het eerst gerapporteerd in een paper Klinische kenmerken van patiënten die besmet waren met het nieuwe coronavirus 2019 in Wuhan, China op 24 januari 2020. Dit artikel beschreef het virus op basis van 41 gevallen die verscheen toen mensen zich meldden bij eerste hulp kamers met koorts, diarree en ademnood die bleek te zijn veroorzaakt door longontsteking, de ophoping van vocht in de longen.

Van die oorspronkelijke 41 patiënten werden 13 opgenomen op de intensive care en 6 stierven. De uitbraak van het virus werd oorspronkelijk geassocieerd met de Huanan Seafood Wholesale Market (武汉 华南 海鲜 批发市场). Ik heb de Chinezen gedeeltelijk opgenomen omdat Chinees schrift inherent cool is, maar het laat me wijzen op een leuk feit: “Hua” (华) in wetenschappelijk Chinees wordt gebruikt voor “corona”. Dus het coronavirus was geassocieerd met de Corona-markt.

Het is gewoon toeval, eerlijk gezegd. Hoe dan ook, uit verder onderzoek is gebleken dat het vroegste geval rond 1 december 2019 is begonnen bij iemand die geen verbinding met de markt had.

SARS, MERS en nCoV zijn allemaal nauw verwant aan elkaar, en ze staan ​​erom bekend dat ze hun primaire reservoir in vleermuizen hebben. Met de associatie met de Huanan-markt begon het idee dat de ziekte voor het eerst werd verspreid door vleessoep te eten. Dus, om dit te beginnen:

  • vleermuis soep is waarschijnlijk niet de reden. Coronavirussen overleven het koken niet.
  • Blootstelling aan levende vleermuizen op de markt was misschien de oorspronkelijke bron, maar gezien het geval van 1 december lijkt dit minder waarschijnlijk
  • ja, ze eten wel vleermuizen in China. Mensen eten vleermuizen over de hele wereld. Mensen in China vinden kaas raar. Mensen in Duitsland en de VS eten gefermenteerde kool. Probeer meer naar buiten te komen.

Een interessante groep van deze eerste gevallen was een groep familieleden in Shenzhen in Hong Kong die een ander familielid in het ziekenhuis in Wuhan had bezocht. Zes familieleden hadden Wuhan bezocht, vijf daarvan waren ziek. Een zesde familielid dat niet was geweest, ving het virus op na zijn terugkeer. Geen van hen is gestorven.

Dit is om een ​​aantal redenen interessant: allereerst was dit een van de eerste duidelijke voorbeelden van overdracht van mens op mens; ten tweede is er een zeer breed bereik van ernst, van zeer ziek tot helemaal geen symptomen, asymptomatisch.

Sindsdien zijn er 12.024 bevestigde gevallen en zijn er 259 doden gevallen . (Bij de laatste blik bijgewerkt, en waarschijnlijk zal dit weer veranderen.) De link is naar het zeer nuttige dashboard dat wordt onderhouden aan de Johns Hopkins University, en die cijfers zijn vanaf 10 februari Eastern Time op 1 februari 2020.

De nCoV-uitbraak werd door de Amerikaanse regering uitgeroepen tot een “noodsituatie voor de volksgezondheid”.

Lees ook:  BELACHELIJK: Greta Thunberg nogmaals genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Meer wetenschappelijke dingen

Het nCoV-virus heeft in principe bijna dezelfde symptomen als de gebruikelijke verkoudheid of griep: koorts, hoesten, kortademigheid die lijkt te worden veroorzaakt door milde tot ernstige longontsteking. Mensen kunnen de infectie blijkbaar ook asymptomatisch ontwikkelen. Dit vormt een interessant probleem omdat er geen manier is om een ​​milde zaak te onderscheiden van een gewone verkoudheid, dus nu heeft iedereen met een verkoudheid het potentieel om in quarantaine te worden geplaatst en op het virus te worden getest, en veel mensen met het virus zijn geneigd het te verwerpen als een verkoudheid.

Dit betekent dat het aantal mensen dat het virus heeft of het virus heeft gehad, vrijwel zeker meer is dan dat 12.024 geïdentificeerde gevallen. Eén model (Gardner, 31 januari 2020) suggereert dat de gerapporteerde gevallen ongeveer 10 procent van de echte infecties zijn, dus dat betekent maar liefst 120.000 daadwerkelijk geïnfecteerde mensen, van wie 108.000 niet ziek of niet ziek genoeg zijn om te hebben gezien een dokter.

Nu reageren mensen als “ooh, er zijn veel meer gevallen dan gemeld” en zelfs als “zij – hoofdletter T – iets voor ons verbergen!”

Welnee. Het betekent dat de meeste mensen die het krijgen niet bijzonder ziek lijken te worden, wat een goede zaak is.

Het werkelijke effect hiervan is dat de schattingen van het sterftecijfer dalen. Op dit moment, gebaseerd op gerapporteerde sterfgevallen ten opzichte van gemelde gevallen (259 / 12.024), is dit ongeveer 2 procent, terwijl de oorspronkelijke meldingen (6/41) 15 procent waren.

Als het model van Gardner et al correct is, dan is de werkelijke mortaliteit ongeveer 0,2 procent – wat het in het zelfde bereik zou brengen als de normale griepuitbraak.

De daadwerkelijke modelleringstechniek is cool en ik kan er afzonderlijk over schrijven, maar de versie met 25 woorden is dat ze de verspreiding van infecties modelleren op basis van het aantal potentiële contacten met behulp van een simulatie van hoe individuen contact maken met anderen en een nummer R0 dat staat voor het aantal opeenvolgende zaken dat een zaak tijdens zijn levensduur veroorzaakt.

“R niets” – R0 en wat het betekent

R0 (uitgesproken als “R niets”) wordt het basisreproductienummer , de basisreproductieverhouding of (onjuist) de basisreproductiesnelheid genoemd . (Ten onrechte omdat een koers de eerste afgeleide is van iets in de tijd, wat dit niet is.)

R0 wordt veel meer geciteerd dan het wordt begrepen. Het is een belangrijke parameter om te schatten hoe snel een infectie zich zal verspreiden, maar het is slechts een schatting en het kan veel veranderen. Quarantaines zijn bijvoorbeeld bedoeld om R0 te verminderen – als u één persoon met een geval van een ziekte hebt en u het aantal contacten tot 0 beperkt totdat de infectie voorbij is, wordt R0 0. Maar R0 klinkt echt wetenschappelijk en mensen kunnen het gebruiken om anderen bang te maken.

Het is ook geweldig voor beangstigende nieuwsverhalen omdat de algemene bevolking niets heeft om mee te vergelijken.

Vroege rapporten plaatsen R0 voor nCoV rond 3.8, zoals de tweet hierboven laat zien. De voorspellingen van Germpocalypse waren echter iets minder dan gerechtvaardigd – het blijkt dat zelfs R0 = 3.8 nCoV in ongeveer dezelfde buurt als griep plaatst, en veel minder dan mazelen, waarvoor R0 wordt geschat tussen 12 en 18. (I vermoed dat het geen toeval is dat die tweet sindsdien is verwijderd.)

(Mazelen heeft ook een vrij hoge sterfte. Haal je vaccinaties.)

In elk geval is R0 echt een schatting, een statistisch getal dat in het begin onnauwkeurig is maar nauwkeuriger wordt naarmate meer gevallen worden geïdentificeerd. Op dit moment stelt een schatting uit een NEJM- artikel R0 voor nCoV rond 2.2, wat meer lijkt op andere verkoudheden.

Waar staan ​​we nu?

Dus dit is wat de wetenschap zegt: dat nCoV een probleem is, maar hoe meer informatie we krijgen, hoe minder het lijkt op Germpocalypse en hoe meer het lijkt op bijvoorbeeld een slechte griep.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Na het bagatelliseren van de dreiging zegt Trump nu dat 100.000 COVID-19-doden zullen aangeven dat hij "goed werk" heeft verricht


Comments

comments