Waarom zorgen over een tiener-vapen-epidemie misschien overdreven zijn

Waarom zorgen over een tiener-vapen-epidemie misschien overdreven zijn

2 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

“Hoe Juul een generatie verslaafd aan nicotine maakt” was een kop van de New York Times vanaf 2018 over de nieuwe verslaving die blijkbaar de jeugd van de VS bezighoudt. Het was niet het enige medium dat de toename van e-sigaretten meldde, zoals uit een enquête van de Amerikaanse overheid uit dat jaar bleek dat vapen onder tieners in de lift zat.

Maar de volledige cijfers van dit onderzoek zijn nu opnieuw geanalyseerd en ze suggereren dat de oorspronkelijke dekking niet het hele beeld gaf – in sommige opzichten konden de resultaten zelfs als goed nieuws voor de gezondheid van tieners worden gezien.

E-sigaretten zijn bedoeld als een veiligere manier voor mensen om nicotine te inhaleren zonder de vele schadelijke stoffen in zich op te nemen die worden geproduceerd door het roken van tabak, zoals teer en koolmonoxide.

Er zijn altijd zorgen geweest dat ze, naast het helpen stoppen met roken, ook niet-rokers zouden lokken. Maar in de afgelopen jaren is er in de VS bezorgdheid ontstaan ​​over kleine apparaten voor het verdampen van het merk Juul die een hoge hit nicotine leveren, met een keuze aan smaken.

Alarmerende krantenkoppen

Juul’s vermeende aantrekkingskracht op tieners werd benadrukt door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention toen de cijfers voor 2018 werden vrijgegeven . De studie was gebaseerd op zijn jaarlijkse enquête onder meer dan 20.000 middelbare en middelbare scholieren en veroorzaakte een uitbarsting van alarmerende krantenkoppen.

Juul zei destijds dat het niet wilde dat jonge mensen zijn producten gebruikten en stopte met de verkoop van sommige smaken via winkels. Sindsdien heeft het alle niet-tabaks- of mentholaroma’s van de markt gehaald.

Maar een onafhankelijke analyse van de volledige reeks van deze cijfers, die deze week is gepubliceerd, is genuanceerder dan die eerste koppen. Terwijl 14 procent van de ondervraagde tieners inderdaad was verdampt in de afgelopen 30 dagen, was slechts 4 procent van het totaal regelmatige e-sigaretgebruikers, gedefinieerd als zijnde gedurende 20 dagen of meer gedurende die periode. Minder frequent gebruik suggereert “nieuwsgierigheid en experimenten”, zegt auteur David Abrams aan de New York University School of Global Public Health.

Lees ook:  Israël manipuleert het Witte Huis met leugens

En de cijfers suggereren dat, in plaats van een nieuwe generatie op nicotine aan te sluiten, relatief weinig tieners die nooit hebben gerookt, gaan vapen: minder dan 1 procent van degenen die regelmatig vapen, had nog nooit eerder gerookt. “Er is een enorme focus op tieners geweest zonder duidelijk te maken dat de meeste van deze tieners toch zouden roken”, zegt Abrams.

Misleid verbod?

Maar het idee van een nieuwe verslavingsepidemie onder de jeugd van de natie heeft nu zijn intrede gedaan. De VS heeft onlangs alle smaken van vapen verboden, behalve tabak en menthol . Toch kan dit contraproductief zijn voor de bescherming van de gezondheid van mensen. Onderzoek suggereert dat veel volwassenen ook dol zijn op zoet gearomatiseerde vapen, waaronder fruit, snoep en desserts , en het kan een onderdeel zijn van de oproep om over te schakelen van roken naar vapen.

Complicerende zaken zijn dat de angst voor e-sigaretten is toegenomen na meldingen vorig jaar van een vreemde longziekte in verband met vapen, die tot nu toe meer dan 50 doden heeft veroorzaakt. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat in deze gevallen daadwerkelijk mensen betrokken waren die cannabisvloeistof op de zwarte markt gebruikten die vol zit met een schadelijk additief, vitamine E-acetaat .

Maar veel mediaberichten hebben gesuggereerd dat het gevaar komt van alle e-sigaretten, zelfs legale die nicotine leveren , wat gewoon niet waar is. Ja, we moeten ervoor zorgen dat tieners niet gaan vapen of roken, maar dat mag niet ten koste gaan van bestaande volwassen rokers bang maken om over te schakelen naar vapen.

Tijdschriftreferentie: Nicotine & Tobacco Research , DOI: 10.1093 / ntr / ntaa010

 

Lees ook:  Trump herinnert ons eraan dat Amerika een militaire natie is
Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments