Draghi tribute – een afgrond van verraad

Draghi tribute – een afgrond van verraad

3 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Mario Draghi – uitstekend voor een gedurfd monetair beleid op de bult van de burgers: de politici van dit land hebben het economische en politieke kompas verloren. De politici zijn verantwoordelijk voor de financiële crisis en de staatsschuldencrisis in het eurogebied – en niemand anders. Maar er blijft een oud probleem: u handelt, maar u bent niet aansprakelijk – zelfs niet de nieuwe medaillewinnaar. Een gastbijdrage van Peter Helmes

Op 31 januari ontving ex-ECB-chef Mario Draghi het Federale Kruis van Verdienste uit de handen van de Federale President, meer bepaald: het “Grote Kruis in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland”.

Volgens het kantoor van de federale president moet Draghi’s werk voor het internationale financiële stelsel en de gemeenschappelijke Europese munt worden erkend als het middelpunt van de economische en monetaire unie.

Het Grootkruis van de Orde van Verdienste is de tweede hoogste onderscheiding die de Federale Republiek toekent. (Het hoogste niveau is gereserveerd voor buitenlandse staatshoofden.) Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) had de oude president van de Europese Centrale Bank voorgesteld – wat we op een dag moeten onthouden.)De toenmalige federale president Theodor Heuss, de toenmalige bondskanselier Konrad Adenauer en de toenmalige federale minister van binnenlandse zaken Robert Lehr ondertekenden het “stichtingsdecreet”, dat op 7 september 1951 werd gepubliceerd. De Order of Merit was oorspronkelijk gepland in drie klassen (Cross of Merit, Large Cross of Merit, Grand Cross) en verschillende niveaus, maar werd later gewijzigd. Hij heeft de volgende toewijding:

“Op de 2e verjaardag van de Bondsrepubliek Duitsland schenk ik de Orde van verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland in de wens om zichtbaar waardering te uiten en dank aan verdienstelijke mannen en vrouwen van het Duitse volk en in het buitenland.

 Het wordt toegekend voor prestaties die de wederopbouw van het vaderland hebben gediend op het gebied van politiek, economisch-sociaal en intellectueel werk en is bedoeld als een prijs voor iedereen wiens werk bijdraagt ​​aan de vreedzame opkomst van de Bondsrepubliek Duitsland. “

Nu kan men terecht vragen wat de verdienste van de Italiaanse Mario Draghi zou moeten zijn voor ons land. De vorige president van de ECB stond (en staat nog steeds) in de eerste plaats voor het lage en nulrentebeleid van de ECB, dat niet alleen ten koste gaat van Duitse spaarders, maar de pensioenuitkeringen van veel burgers, met name de lage lonen, letterlijk heeft vernietigd.

In eenvoudige taal: de toekenning van de Orde van Verdienste is de beloning voor de onteigening van grote delen van het Duitse volk! Het respecteren van Draghi voor zijn beleid is als het verraden van de belangen van het Duitse volk.

Gezien de schade die Draghi heeft veroorzaakt door zijn  ‘nulrentebeleid’  , vooral in Duitsland, is deze beslissing onbegrijpelijk, ja, een schandaal! De kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland lijkt het echter niet te kunnen schelen. Integendeel, Merkel prees de besparingen en vernietiger Draghi, die acht jaar lang hoofd van de ECB was in Frankfurt, over de groene klaver:

“Je navigeerde de euro door onrustige zeeën”,

… bondskanselier Angela Merkel (CDU) zei bij zijn afscheid. Draghi kreeg

“Met succes het valutagebied door de euroschuldencrisis geleid, de onafhankelijkheid van de ECB behouden en de muntunie versterkt …”

Deze bewering van Draghi mist enige sympathie voor de zorgen en behoeften van onze burgers en laat zien in hoeverre de heersende politieke klasse zijn positie heeft verloren en zich van de mensen heeft verwijderd.

Vooral in de afgelopen weken – en waarschijnlijk ook in de toekomst – zijn (en moeten) de spaarbanken bijvoorbeeld spaarcontracten beëindigen (omdat het nulrentebeleid van de ECB geen inkomsten meer genereert). En, zoals gebruikelijk bij economische instituten, worden de problemen, vooral die veroorzaakt door de politiek, doorgegeven aan klanten.

“Wat geef ik om oma’s bankboekje”

… zeggen ze niet, maar zo denken ze.

En hoe reageert de politiek op de onmenselijke activiteit? Het hangt de volgorde van verdienste rond de persoon die het “goedkope geld” heeft gecreëerd en daarmee miljarden miljarden besparingen van goede burgers heeft vernietigd. Wie vraagt ​​zich nog steeds af over de ongebreidelde ontgoocheling met politici?

Lees ook:  Corona: Mij is het niet helemaal duidelijk naar welke 'expert' ik nou moet luisteren.

Volgens de “Bild” commentator Philip Fabian kostte de nulrente van Draghi Duitse spaarders 120 miljard euro aan echte koopkracht. Volgens de “Westdeutsche Zeitung” -rapporten hebben de Comdirekt en Barkow Consulting zelfs berekend dat het sinds 2011 133,3 miljard euro is.

De ervaring met levensverzekeraars, die vaak een groot deel van de pensioenregeling voor burgers “garanderen”, is ook slecht: de effecten van het negatieve rentebeleid van de ECB zijn vooral duidelijk in levensverzekeringen. Ze hebben hun huidige rentetarief verder verlaagd van 2,42 procent vorig jaar naar 2,26 procent in 2020. Kort gezegd: degenen die hier betalen, lijden echte verliezen.

Bovendien moeten Duitse spaarders zelfs boeterente op hun spaargeld verwachten. Conclusie van Fabian:

“Met zijn monetaire beleid vernietigde Draghi het vertrouwen in een Duitse deugd: spaarzaamheid. Duitsland zou hem daarvoor niet moeten eren. “

“Image”: “Duurste volgorde van verdienste” in de geschiedenis van het land

De officiële reden voor de eer van Draghi is dat hij de euro heeft kunnen redden. In verband met de Griekse crisis en de hoge schuldenlast in andere landen in de eurozone was het behoud van de gemeenschappelijke munteenheid herhaaldelijk op het scherpst van de snede. De verreikende aansprakelijkheidsverplichtingen, waartoe eurolanden met een meer evenwichtige begroting hadden ingestemd om te voorkomen dat de door crisis getroffen staten zouden vertrekken, waren op veel plaatsen in Duitsland al bekritiseerd. De krant “Bild” schreef eerder deze week over de “duurste orde van verdienste die ons land ooit heeft toegekend”.

Het CDU-lid van de Bondsdag Klaus-Peter Willsch bekritiseerde ook de eer van Draghi. Dit verdient volgens Willsch “het Federale Kruis van Verdienste niet omdat het de onafhankelijkheid van de ECB heeft misbruikt om het verbod op staatsfinanciering te ondermijnen”. Hij “heeft ook Duitse spaarders massaal schade toegebracht” door zijn doctrine met lage rente.

Opvallend: alleen onder Union-, AfD- en FDP-politici was de toekenning van het Grootkruis van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland aan Draghi – vooral omdat hij de ECB-president was voor een uiterst ontspannen monetair beleid. Onder zijn leiding werd het basistarief verlaagd naar een recordniveau van 0,0 procent

Duitse particuliere beleggers en gepensioneerden verloren activa ter waarde van miljarden

Carsten Linnemann, woordvoerder van de CDU / CSU SME Association, zei op het n-tv-kanaal dat de prijs daarom “wonden kon openscheuren”. De ECB houdt de rente ‘kunstmatig laag’, ook om de landen van Zuid-Europa te helpen. “Maar dat is slecht voor de Duitse spaarder.”

De vice-groepsleider van de FDP in de Bondsdag, Michael Theurer, zei dat Draghi de prijs had

“… gewoon niet verdiend. Dankzij het laagste rentebeleid hebben Duitse particuliere beleggers en gepensioneerden miljarden dollars aan activa verloren. ”

Beatrix von Storch: Federal Cross of Merit voor Draghi staat gelijk aan spot met Duitse spaarders

De plaatsvervangend federale woordvoerster van de AfD, Beatrix von Storch, is ook uiterst duidelijk. Ze vindt het “extreem vreemd” dat voormalig ECB-hoofd Mario Draghi het Federale Kruis van Verdienste zou krijgen van de federale president Frank-Walter Steinmeier:

“Het is moeilijk te geloven (…): de man die Duitse spaarders en gepensioneerden onteigende met zijn nulrentebeleid! Wat jammer. Dit is een klap in het gezicht voor alle spaarders. Duitse spaarders verliezen elk jaar tientallen miljarden door Draghi. De Duitse spaarders hebben al EUR 648 miljard verloren door lage rentetarieven, zoals DZ Bank heeft berekend voor de periode van 2010 tot 2019. Hiervoor zou Draghi zich publiekelijk moeten verontschuldigen bij de Duitse spaarders en niet de wang hebben om een ​​Federaal Kruis van Verdienste te krijgen.

Het leenbeleid van Draghi kwam vooral ten goede aan de uitgavenlanden met weinig begrotingsdiscipline, vooral Italië, het thuisland van Draghi. De massale, door de overheid gesponsorde aankoop van staatsobligaties maakte het voor de eurolanden op een krappe plek mogelijk om ver buiten de tolerantielimiet te blijven financieren.

Het feit dat men hiervoor de hoogste orde van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangt, is voor mij een geheel nieuwe bevinding, die één ding bewijst:

De politici van dit land hebben het economische en politieke kompas verloren. De politici zijn verantwoordelijk voor de financiële crisis en de staatsschuldencrisis in het eurogebied – en niemand anders. Maar er blijft een oud probleem: u handelt, maar u bent niet aansprakelijk – zelfs niet de nieuwe medaillewinnaar.

Comments

comments