Kamerleden woedend over “walgelijke” Tweet Baudet: ‘Je zal maar van Baudet horen dat je geen Nederlander bent en vrouwen lastigvalt’

Kamerleden woedend over “walgelijke” Tweet Baudet: ‘Je zal maar van Baudet horen dat je geen Nederlander bent en vrouwen lastigvalt’

3 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Waarschijnlijk had Thierry Baudet te diep in het glaasje gekeken of weer gesnoept van de lavendel toen hij een ‘riskante’ Tweet de wereld instuurde afgelopen vrijdagavond. Afgelopen weekend was de Tweet van Baudet het meest besproken onderwerp, ineens was iedereen de hysterie rondom het coronavirus vergeten. Baudet maakte een flinke blunder, en nu zwijgt hij…

Kamerleden zijn niet te spreken over hun collega en terecht. Een fout maken, ook een kapitale zoals deze, dat kan. Baudet heeft sowieso de gun-factor mee – net zoals Trump. Veel fouten die Baudet maakt lijkt zijn achterban wel te vergeven, wat bij Trump ook het geval is.

Maar wat niet te vergeven valt is dat Baudet voor heel Nederland onbereikbaar is. Kamerleden, de NS, niemand heeft nog een reactie gekregen van Baudet.

Sommige Kamerleden vinden – zoals te verwachten valt – de Tweet van Baudet onsmakelijk, andere vinden het onbegrijpelijk dat hij niet gewoon zijn excuus aanbied voor de gemaakte fout.

“Als er iets fout is: benoem het. Maar beschuldigingen bij elkaar fantaseren is walgelijk en dan ook weigeren je woorden terug te nemen.”

En VVD’er Zohair el Yassini gaat verder met het affakkelen van Baudet

“Als er Marokkaans bloed door je aderen stroomt, ben je bij Thierry Baudet op voorhand een verdachte ondanks je Nederlandse hart.”

Voor D66 was dit natuurlijk weer een prima gelegenheid om wat deug-punten te scoren – en terecht, want de Tweet was gewoon oliedom.

 “Je zult maar een Nederlander met een Marokkaanse opa zijn. Je werk doen. Vervoersbewijzen controleren. Beleefd blijven als twee vrouwen die niet willen laten zien. En dan van Baudet horen dat je helemaal geen Nederlander bent en vrouwen lastigvalt.”

Baudet, ga je excuses aanbieden voor deze blunder. Want je blameert niet alleen jezelf maar ook je partij.

Michael van der Galien NL on Twitter

Jezus, Thierry. Waarom toch steeds dit soort dingen? Wie doet dat nou? Waarom zet je jezelf iedere keer weer zo te kakken? Waarom doe je steeds weer waar anderen je van beschuldigen? Ik word hier zoooo moe van https://t.co/NNrrWHAdK7

Kamerleden halen uit naar Baudet vanwege ‘Marokkanen-tweet’: ‘Walgelijk’

Aanleiding is een bericht dat Forum-leider Thierry Baudet vrijdagavond op sociale media deelde: ‘Twee dierbare vriendinnen waren ernstig lastig gevallen door vier Marokkanen in de trein’, aldus Baudet.

Thierry Baudet on Twitter

Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen ernstig lastig gevallen door 4 Marokkanen in de trein. Aangifte doen natuurlijk volstrekt zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land! #FVD

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenMaar al snel doken op sociale media berichten op dat het verhaal anders in elkaar zou steken. Ook de NS bevestigde dat: het zogenoemde ‘lastigvallen’ zou zijn gebeurd omdat het om conducteurs in burger ging die bezig waren met een kaartjescontrole.

Boze Kamerleden

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini: “Als er Marokkaans bloed door je aderen stroomt, ben je bij Thierry Baudet op voorhand een verdachte ondanks je Nederlandse hart.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert kort maar krachtig: ‘Sorry seems to be the hardest word’. D66-Kamerlid Jan Paternotte schrijft op Twitter: ‘Bah!’

Baudet is sinds zondagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Ook zijn partij is sindsdien onbereikbaar.

NS: ‘Nog geen excuses’

De NS reageerde gisterenmiddag. Een NS-woordvoerder liet weten dat een collega zichzelf herkende op de foto die Baudet bij het bericht had gezet. Hij liet weten dat het inderdaad ging om een kaartjescontrole die in burger werd uitgevoerd. Dat gebeurt meerdere malen per week.

De vrouwen wilden volgens de NS-woordvoerder niet geloven dat het om NS-medewerkers ging. Ze konden zich gewoon legitimeren, maar de twee vrouwen weigerden nog steeds te geloven dat het een echte controle was. Daarom werd er een agent bijgeroepen, die al in de trein aanwezig was.

‘Nog geen excuses’

“Ook wij hebben nog niets van Baudet gehoord. Geen sorry of excuses”, laten zowel de woordvoerders van NS en politie in een reactie aan RTL Nieuws weten.

‘Laf’

VVD-Kamerlid Yassini noemt de reactie van Baudet ‘laf’: “Als er iets fout is: benoem het. Maar beschuldigingen bij elkaar fantaseren is walgelijk en dan ook weigeren je woorden terug te nemen.”

D66-Kamerlid Paternotte: “Je zult maar een Nederlander met een Marokkaanse opa zijn. Je werk doen. Vervoersbewijzen controleren. Beleefd blijven als twee vrouwen die niet willen laten zien. En dan van Baudet horen dat je helemaal geen Nederlander bent en vrouwen lastigvalt.”

‘Fake-gehalte’

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vindt het afschuwelijk wat er is gebeurd. “Het is een motie van wantrouwen naar de hele samenleving, niet alleen naar de Marokkanen. Het gaat ons allemaal aan en drijft ons allemaal uit elkaar”, zegt Sahil Achahboun namens de stichting.

De vice-voorzitter vervolgt: “Het is afschuwelijk dat dit gebeurt. Hoe kunnen we dit accepteren? Niet alleen Marokkanen, maar iedereen in Nederland. Het is niet nieuw dat Baudet met dit soort uitspraken komt en wij zijn er een beetje klaar mee.”

Zo ontstond de ophef

  • Baudet twittert vrijdagavond rond 22.30 uur dat ‘zijn twee dierbare vriendinnen ernstig worden lastiggevallen door vier Marokkanen in de trein’.
  • Als snel melden getuigen dat het verhaal anders in elkaar steekt: ‘Zij hebben de vrouwen niet lastiggevallen, de twee vrouwen wilden met moeite meewerken aan de controle. Ze wilden hun vervoersbewijs niet laten zien.”
  • De lezing van getuigen wordt op Instagram bevestigd door Kevin Karssies, buitengewoon opsporingsambtenaar bij de NS en naar eigen zeggen een van de mensen die de vrouwen aanspraken. “Ik kan dit beamen.”
  • Daarna bevestigt ook de NS dit verhaal.
  • Op sociale media is het incident trending.
  • Kamerleden van onder andere D66 en VVD halen hard uit uit Baudet.
  • CU-voorman Segers vindt excuses op zijn plaats.


Comments

comments