Geïnfecteerde patiënten steken 20.000 over terwijl Hong Kong de eerste dood meldt

Geïnfecteerde patiënten steken 20.000 over terwijl Hong Kong de eerste dood meldt

4 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Ten minste 425 doden en 20.438 gevallen zijn bevestigd op het vasteland van China. Nog eens 180 gevallen zijn gemeld uit andere landen, waaronder elk een dodelijk ongeval in Hong Kong en de Filippijnen.

China zei dat het aantal infecties van een nieuw virus 20.000 overtrof.

Hong Kong rapporteerde dinsdag zijn eerste dood aan de ziekte, een man die was gereisd vanuit het vasteland van Wuhan, het epicentrum van de uitbraak.

Het semi-autonome gebied sloot bijna al zijn land- en zeegrensovergangen met het vasteland om middernacht nadat medische hulpverleners begonnen met een staking die eiste dat de grens volledig werd gesloten. Meer dan 2.000 ziekenhuismedewerkers gingen maandag in staking en hun vakbond heeft dinsdag een grotere staking bedreigd.

Hong Kong werd hard getroffen door SARS, oftewel ernstig acuut ademhalingssyndroom, in 2002-03, een ziekte uit dezelfde familie van virussen als de huidige uitbraak en die volgens velen werd versterkt door het officiële Chinese geheim en verduistering.

Singapore heeft dinsdag de eerste lokale uitzendingen aangekondigd.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het zes extra gevallen had gevonden, waarvan vier met overdracht van mens op mens in Singapore, waardoor het totale aantal infecties op 24 kwam in de stadstaat.

“Hoewel vier van deze gevallen een lokaal transmissiecluster vormen, zijn er nog geen aanwijzingen voor wijdverspreide duurzame gemeenschapstransmissie in Singapore,” zei het ministerie in een verklaring.

Wereldwijde gezondheidsnoodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde vorige week het virus tot een wereldwijd noodgeval in de gezondheidszorg en sprak haar bezorgdheid uit over hoe het zich verspreidde in andere landen, behalve degenen die Chinezen waren of die onlangs in Hubei hadden gereisd.

Op dinsdag zeiden de Korea Centers for Disease Control and Prevention dat een 42-jarige Zuid-Koreaanse vrouw positief testte op het virus, dagen nadat ze terugkwam van een reis naar Thailand met koude rillingen en andere symptomen.

Het is het 16e geval van Zuid-Korea. Thailand heeft 19 gevallen bevestigd, voornamelijk Chinese toeristen maar ook bij een Thaise taxichauffeur.

Een passagier op een Japans geëxploiteerd cruiseschip testte positief na het verlaten van het schip terwijl het in Hong Kong was, en Japanse ambtenaren overwogen een quarantaine van de meer dan 3.000 mensen aan boord.

De diamanten prinses keerde terug naar Yokohama na havenbezoeken in Vietnam, Taiwan en Okinawa.

De kapitein van het schip zei dat de gezondheidsautoriteiten van Hong Kong het schip op de hoogte hebben gebracht van de infectie van de passagier op zaterdag, volgens een opname van de aankondiging die door een passagier werd getweet. De patiënt is aan het herstellen en zijn reisgenoten zijn tot nu toe niet besmet, zei de kapitein.

“Ik wou dat we op de hoogte werden gebracht zodra ze erachter kwamen, dan had ik een masker kunnen dragen of de handen zorgvuldiger gewassen”, zei de passagier.

“Ik was negen dagen geleden in Hong Kong en het lijkt nu te laat te zijn.”

Andere landen gaan door met evacuaties en beperken de toegang van Chinezen of mensen die onlangs in het land hebben gereisd. 

Lees ook:  De meeste veteranen zeggen dat Amerika's oorlogen een verspilling zijn. Niemand luistert naar hen.

Een vliegtuig met Maleisiërs uit Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei waar de ziekte is geconcentreerd, arriveerde dinsdagochtend in Kuala Lumpur en de 133 mensen aan boord moesten gedurende 14 dagen worden gescreend en in quarantaine worden geplaatst, de maximale incubatietijd voor het virus .

Vietnam gaat 950 mensen in quarantaine plaatsen

Vietnam heeft het leger toegewezen om 950 Vietnamezen in quarantaine te plaatsen die terugkeren uit China, waar de coronavirusepidemie meer dan 420 mensen heeft gedood, meldden staatsmedia dinsdag.

De 950 mensen zullen minimaal 14 dagen in twee militaire kampen buiten Hanoi worden geïsoleerd, meldde de officiële Voice of Vietnam Radio.

Taiwan legt reisbeperkingen op

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dat het eiland alle buitenlanders die de afgelopen 14 dagen naar China waren geweest, zou weigeren vanwege de toenemende dreiging van de coronavirus-epidemie.

Het nieuwe inkomende reisverbod omvat alle vreemdelingen die sinds 7 februari in China zijn, zei het ministerie van buitenlandse zaken van Taiwan in een verklaring. Het verlengt een bestaand verbod op bezoekers uit China, maar omvat geen bezoekers uit Hong Kong en Macau.

PLA-artsen komen aan in Wuhan

Toen medische werkers en patiënten in het nieuwe virusziekenhuis in Wuhan aankwamen, zei president Xi Jinping: “We hebben een volksoorlog gelanceerd om de epidemie te voorkomen”.

Xi leidde voor de tweede keer sinds de crisis een speciale bijeenkomst van het hoogste orgaan van de Communistische Partij, en vertelde het permanente comité van het Politburo maandag dat het land tegen de tijd moet racen om de verspreiding van het virus te beteugelen. Hij zei ook dat degenen die hun plichten verwaarlozen zullen worden gestraft, meldde de omroep CCTV.

Medische teams van het Volksbevrijdingsleger arriveerden in Wuhan om overweldigde gezondheidswerkers te ontlasten en het nieuwe ziekenhuis met 1.000 bedden te bemannen. Het werd gebouwd in slechts 10 dagen, zijn geprefabriceerde afdelingen uitgerust met ultramoderne medische apparatuur en ventilatiesystemen.

Een ziekenhuis met 1500 bedden, ook speciaal gebouwd voor patiënten die besmet zijn met het nieuwe virus, zal binnen enkele dagen worden geopend.

Met het einde van de uitbraak in zicht, verlengden de autoriteiten in Hubei en elders de vakantieperiode voor het nieuwe maanjaar, eind deze week, tot ver in februari om te proberen mensen thuis te houden en de verspreiding van het virus te verminderen. 

Alle Hubei-scholen stellen de start van het nieuwe semester uit tot nader order.

Chinese wetenschappers zeggen dat ze meer bewijs hebben dat het virus, dat voor het eerst in december in Wuhan werd ontdekt, waarschijnlijk uit vleermuizen is ontstaan. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature , meldden Shi Zhen-Li en collega’s van het Wuhan Institute of Virology dat genoomsequenties van zeven patiënten voor 96 procent identiek waren aan een bat coronavirus.

SARS wordt ook verondersteld te zijn ontstaan ​​in vleermuizen, hoewel het naar civet-katten sprong voordat het mensen infecteerde. Wetenschappers vermoeden dat de laatste uitbraak begon op een vismarkt in Wuhan, waar wilde dieren te koop waren en in contact kwamen met mensen.

Comments

comments