Twee virussen en twee normen

Twee virussen en twee normen

4 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Sinds weken verschijnt informatie over het Coronavirus in elke krant en kopt het bijna elk nieuwsprogramma. Het nCoV-virus van 2019, terug te voeren op een vismarkt in Wuhan , China, heeft zich wereldwijd verspreid. De steeds veranderende cijfers suggereren momenteel dat bijna 10.000 mensen besmet zijn met een dodental van 213, allemaal in China.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat het een wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid is en er worden wereldwijd preventieve maatregelen genomen om de infectie te beteugelen en de epidemie te beheersen.

Vluchten die Italië verbinden met het celestiale rijk zijn opgeschort, terwijl de steeds agressievere en sluipende ziekte een obsessieve angst en nachtmerrie wordt voor de bevolking. Evenementen en bijeenkomsten zijn geannuleerd, waarbij medisch personeel en civiele bescherming alert zijn op luchthavens. Het is nu gebruikelijk om mensen te zien met hun gezichten bedekt met maskers in het openbaar vervoer. In Italië zijn er momenteel slechts twee geregistreerde gevallen van Coronavirus en dit waren twee Chinese toeristen in Rome. S0, hoewel er niet veel te zeggen is over de verspreiding van infecties in het Bel Paese, is er veel te zeggen over pandemische paranoia en massahysterie.

De vraag rijst nu echter waarom er zoveel scaremongering en media-interesse is in het Chinese virus, maar toch geen wereldwijde dekking of aandacht voor de meer dodelijke virussen die stilletjes de bevolking van Afrika bezuiden de Sahara tenietdoen? Het meest voor de hand liggende, bijna retorische en cynisch realistische antwoord is dat epidemieën die het Afrikaanse continent overspoelen momenteel geen wereldwijde dreiging vormen en daarom niet interessant zijn. Afgezien van Axioma moeten de statistieken worden herzien om te erkennen dat zelfs infecties hiërarchisch worden behandeld: ziekten van categorie A en ziekten van categorie B. En de selectie is niet afhankelijk van het sterftecijfer of het replicatievermogen van het virus.

Beslissen of een ziekte van belang is of niet, berust uitsluitend op de vraag of de getroffen burgers in het noorden of zuiden van de planeet wonen.

Om deze observatie beter te begrijpen, moeten we drie virussen aanpakken die momenteel elk een wereldwijde epidemie veroorzaken. Ten eerste is het Coronavirus, dat het onderwerp van voortdurende discussie is. Vervolgens hebben we Ebola die in de loop van 18 maanden de oostelijke regio’s van de DRC heeft vernietigd. ten slotte zijn mazelen die in hetzelfde land al de dood van 4.000 mensen hebben veroorzaakt.

Lees ook:  NIEUW BEWIJS ONTHULT VERONTRUSTENDE FEITEN OVER HILLARY'S E-MAILSCHANDAAL

Afgezien van wat al is gezegd over het Coronavirus, moeten we toevoegen dat besmettelijkheid in de gezonde populatie tussen 1,5 en 2,5 ligt, dat wil zeggen dat een persoon met symptomen statistisch anderhalve mensen kan infecteren, vergelijkbaar met seizoensgriep. Bovendien heeft de ziekte geen invloed op kinderen, of althans slechts mild. Van de eerste 425 infecties in Wuhan was niemand in feite minder dan 15 jaar oud en het New England Journal of Medicine heeft dit als zodanig verduidelijkt .

Kinderen hebben minder kans om geïnfecteerd te raken of kunnen, indien geïnfecteerd, mildere symptomen vertonen.

Bovendien was het sterftecijfer lager dan 3% en waren de mensen die aan het virus stierven voornamelijk ouderen of patiënten die al aan chronische ziekten leden.

In Afrika daarentegen is Ebola van oudsher de eerste epidemie in een oorlogscontext , die zich sinds augustus 2018 verspreidt, de tweede voor het aantal geïnfecteerde mensen en de meest meedogenloze voor het aantal getroffen kinderen. De infectie, het meest dodelijke virus ter wereld , heeft al meer dan 3.400 mensen getroffen. Met sterfgevallen van meer dan 2.200 ligt het sterftecijfer rond de 70%, waarbij 30% van de slachtoffers kinderen zijn. Dit zijn huiveringwekkende cijfers en zorgen voor angstaanjagende lectuur, maar toch, de ebola-epidemie dat is overweldigend mensen in de DRC lijken geen reden tot bezorgdheid. De laatste keer dat de media er op grote schaal over spraken, was in juli, toen het eerste geval van ebola plaatsvond in de stad Goma. Rwanda sloot de grens met Congo en de Wereldgezondheidsorganisatie riep een internationale noodsituatie uit. De mazeleninfectie in ditzelfde land van de Grote Meren leek nog minder belangstelling te wekken, ondanks 200.000 infecties en 4.000 sterfgevallen van 2018 tot heden, waarvan 90% kinderen zijn.

Deze informatie toont een duidelijke discrepantie in media-aandacht en aandacht voor de drie epidemieën, en de tagline “twee virussen, twee standaarden” vertelt hoe de wereld steeds meer kijkt door een prisma van “wij en zij” en “de ene of de andere kant” “; een denkrichting van het analyseren en bekijken van ons contingent dat in 2020 de kenmerken heeft van een stille ziekte zonder effectief vaccin daartegen.

Lees ook:  Thierry Baudet ageert tegen Ruttes coronabeleid: ‘Ongekend aantal doden, uiterst twijfelachtig resultaat!’

Comments

comments