FactChecking the State of the Union van Donald trump 2020

FactChecking the State of the Union van Donald trump 2020

5 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

In zijn toespraak tot het Congres in 2020 heeft president Donald Trump de feiten uitgerekt en verdraaid:

 • Trump beweerde dat de economie ‘de beste is die het ooit is geweest’. Maar de groei van het BBP daalde vorig jaar tot 2,3% en economen voorspellen dit jaar verder te vertragen.
 • Hij zei dat hij lage werkloosheid teweegbracht door “jaren van economisch verval” en “mislukt economisch beleid” om te keren, terwijl in feite meer dan 1 miljoen banen werden toegevoegd in de 35 maanden voordat hij aantrad dan in de eerste 35 maanden sinds.
 • Trump pochte dat het “werkloosheidspercentage voor vrouwen het laagste niveau in bijna 70 jaar bereikte.” Dat is waar, maar het was al enkele jaren trending voordat hij aantrad.
 • De president zei ten onrechte: “Na tientallen jaren van vlakke en dalende inkomens, stijgen de lonen snel.” Ze zijn gestegen onder Trump, maar zijn ook gestegen onder de laatste verschillende presidenten.
 • Trump beweerde dat de 401 (k) s en pensioenen van mensen zijn toegenomen “60, 70, 80, 90 en 100% en zelfs meer.” Sommigen misschien, maar dat is veel hoger dan het gemiddelde.
 • Hij zei: “Het reële gemiddelde gezinsinkomen is nu op het hoogste niveau ooit geregistreerd.” Het Census Bureau merkte echter op dat dit deels te wijten was aan een verandering in enquêtevragen in 2014. Op basis van “aangepaste” cijfers was het gemiddelde gezinsinkomen iets hoger in 1999 dan in 2018.
 • Trump beweerde dat de nieuwe handelsovereenkomst met Canada en Mexico “bijna 100.000 … autobanen zal creëren.” Maar een onafhankelijke federale commissie stelt de banenwinst op 28.000 in vijf jaar.
 • De president pochte dat “een lange, lange en zeer krachtige muur wordt gebouwd” langs de zuidelijke grens, en meer dan 100 mijl zijn voltooid. Maar slechts één mijl bevindt zich waar voorheen geen barrières bestonden.
 • Trump zei dat “illegale overtochten” aan de zuidwestgrens “sinds mei met 75% zijn gedaald.” Maar de totale vrees in 2019 was 81% hoger dan in 2016, het jaar voordat Trump aantrad.
 • Hij zei dat “na het verliezen van 60.000 fabrieken onder de vorige twee administraties, Amerika nu 12.000 nieuwe fabrieken onder mijn administratie heeft gekregen.” Hij verwijst naar wat het Bureau of Labor Statistics productie “vestigingen” noemt, en het grootste deel van de groei onder Trump is in voorzieningen met minder dan vijf werknemers.
 • Trump vergeleek appels met sinaasappels en claimde een verdubbeling van verzekeringspremies in vijf jaar voordat hij aantrad en “minder dure” plannen onder zijn administratie.
 • De president zei dat hij een “met ijzer beklede” belofte deed om “altijd patiënten met reeds bestaande aandoeningen te beschermen”, maar dat negeert het feit dat hij Republikeinse gezondheidsplannen heeft gesteund die de huidige beschermingen onder de Affordable Care Act zouden verminderen.
 • Hij suggereerde, misleidend, dat zijn administratie verantwoordelijk was voor de VS om ‘s werelds topproducent van olie en aardgas te worden. Maar de VS is al meer dan een decennium de nummer 1 in de wereld voor aardgas en staat sinds 2013 bovenaan in aardolie.
 • Trump zei dat “300.000 mensen in de werkende leeftijd” het personeel tijdens de acht jaar van Obama hebben verlaten. Het personeelsbestand groeide zelfs met 5,4 miljoen.

We hebben ook de Democratische reactie bekeken en geconstateerd dat de regering van Michigan Gretchen Whitmer ook het verhaal over de lonen verkeerd had, toen ze zei dat ze “stagneerden terwijl de CEO-salarissen omhoogschoten”. Betalen aan de top kan op de lange termijn sneller zijn gegroeid , maar de lonen zijn in het algemeen gestegen.

Analyse

Trump  heeft  de Staat van de Unie op 4 februari afgeleverd , een dag voordat de Senaat hem naar verwachting in het proces van beschuldiging zal vrijspreken en negen maanden voor de presidentsverkiezingen.

Trump’s Twisted ‘Comeback’

De president verdraaide de feiten toen hij zei dat zijn regering ‘de grote Amerikaanse comeback lanceerde’ die eindigde ‘jaren van economisch verval’. Eigenlijk, zoals  we drie jaar geleden meldden  toen hij aantrad, kende de economie al een gestage groei in productie, banen en inkomens in de jaren voordat hij aantrad.

BBP  – Trump pochte dat “onze economie de beste is die het ooit is geweest”, wat niet waar is.

Vanaf de  meest recente officiële schatting  groeide het reële (inflatie gecorrigeerde) bruto binnenlands product van het land vorig jaar met 2,3%. Het groeide 2,9% in 2018 en ook in 2015, vóór Trump’s ambtstermijn. En het groeide met 3,8% in 2004 en met 3,5% in 2005.

De meeste economen voorspellen dit jaar een verdere vertraging; Het maandelijkse onderzoek  van Wall Street Journal van vorige maand onder  bedrijfs- en universiteitseconomen leverde bijvoorbeeld dit jaar een gemiddelde voorspelling op van 1,9% groei.

trump

 

Banen –  “Sinds mijn verkiezing hebben we 7 miljoen nieuwe banen gecreëerd,” zei Trump (krediet voor duizenden banen gecreëerd na de verkiezingen maar terwijl Barack Obama nog steeds president was). Uit de meest recente cijfers blijkt dat de economie in de 35 maanden nadat Trump daadwerkelijk aantrad, iets minder dan  6,7 miljoen banen heeft toegevoegd .

Het tempo van de banengroei is zelfs iets vertraagd onder Trump. In de 35 maanden van verondersteld ‘economisch verval’  voordat  hij aantrad, heeft de economie bijna 8 miljoen banen toegevoegd.

Werkloosheid –  De president zei dat het werkloosheidspercentage het laagste is in meer dan een halve eeuw, wat waar genoeg is. Het was  3,5% in december .

Hij had ook gelijk toen hij zei: “het gemiddelde werkloosheidspercentage onder mijn administratie is lager dan enig ander bestuur in de geschiedenis van ons land.” Het gemiddelde cijfer tijdens de eerste 35 maanden van Trump is 3,9%, vergeleken met een gemiddeld maandelijks tarief van 7,4% onder Obama, 5,3% onder George W. Bush en 5,2% onder Bill Clinton.

Maar Trump claimde te veel eer daarvoor, toen hij beweerde dat dit niet waar zou zijn “als we het mislukte economische beleid van de vorige regering niet hadden teruggedraaid.” aantrad – ver onder de historische norm van 5,6%, wat het gemiddelde maandtarief is voor alle maanden sinds het begin van 1948.

Werkloosheidspercentage vrouwen

Trump beweerde ook dat het “werkloosheidspercentage voor vrouwen het laagste niveau in bijna 70 jaar bereikte.” Dat is waar. Maar net als bij het algemene  werkloosheidspercentage , is het  werkloosheidspercentage voor vrouwen  bijna tien jaar lang aan het dalen.

Het percentage vrouwen had een laagste punt in 10 jaar bereikt onder president Obama in juli, november en december 2016. Het daalde verder onder Trump en daalde tot 3,4% in april en opnieuw in september van 2019 – het laagste sinds september 1953. Dat is bijna 70 jaar, zoals Trump zei.

Vanaf december 2019 was het werkloosheidspercentage van vrouwen 3,5% – 1,2 procentpunt lager dan wat het was toen Trump aantrad. Onder Obama daalde het werkloosheidspercentage van vrouwen met 2,3 procentpunten – van 7% in januari 2009, tijdens de Grote Recessie, tot 4,7% in januari 2017, toen hij zijn ambt verliet.

state

USMCA

Trump beweerde dat de nieuwe handelsovereenkomst met Canada en Mexico “bijna 100.000 nieuwe, goedbetaalde Amerikaanse autobanen zal creëren.” Maar de US International Trade Commission schat de banengroei over 28 jaar op 28.000.

De VS-Mexico-Canada-overeenkomst, die Trump   op 29 januari heeft ondertekend , vervangt de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst. De administratie van Trump heeft  geschat  dat het 76.000 banen in de automobielsector over vijf jaar zal creëren.

In zijn analyse  van de nieuwe handelsovereenkomst in  april 2019 zei de USITC echter dat de schatting van de Trump-regering te hoog is. De  handelscommissie  is “een onafhankelijk, niet-partijgebonden, quasi-gerechtelijk federaal agentschap.”

“Amerikaanse overheidsfunctionarissen die bekend zijn met USMCA-onderhandelingen en toegang hebben tot geaggregeerde gegevens van voertuigfabrikanten schatten dat de impact van USMCA een toename zal zijn van 76.000 banen voor voertuigen en onderdelenfabricage en investeringen in totaal 34 miljard dollar over vijf jaar”, aldus de analyse. . “Deze schatting is groter dan de schatting van de Commissie, die een toename van 28.000 banen voorspelt.”

De USITC heeft ook drie onafhankelijke analyses van de handelsovereenkomst beoordeeld en geconstateerd dat twee daarvan “in het algemeen consistent” waren met de bevindingen van de commissie. Een derde – van het Centre for Automotive Research – breidde zijn analyse uit met “effecten op downstream servicemedewerkers (bijv. Bij dealers), die met een negatiever resultaat wordt afgesloten” dan de USITC.

De commissie zei dat een belangrijk verschil tussen haar schatting en die van de administratie ligt op het gebied van autofabricage. De administratie projecteert een toename van banen in de voertuigfabricage, terwijl de commissie “een daling vindt door een verminderd volume.”

“Het is niet helemaal duidelijk dat er gaat een positief effect op de werkgelegenheid in de auto-industrie,” Maria Lovely, een senior fellow bij het Peterson Institute for International Economics, die een van de rapporten beoordeeld door de US ITC geproduceerd,  vertelde  de  New York Times  vorig jaar. “Dit is de moeilijke les van de economie, en er zijn hier in feite veel factoren.”

De lonen zijn gestegen onder vorige voorzitters

Trump had ongelijk toen hij beweerde: “Na tientallen jaren van vlakke en dalende inkomens stijgen de lonen snel.”

De lonen zijn gestegen onder Trump, maar ze zijn de afgelopen decennia niet ‘vlak’ geweest. De reële lonen, gecorrigeerd voor inflatie, zijn de laatste verschillende voorzitterschappen gestegen.

Tijdens Obama’s laatste vier jaar in functie steeg het  gemiddelde weekloon voor productie en niet-toezichthoudende werknemers  met 4,9%. Over zijn acht jaar in functie, stegen de lonen met 4,2%.

Onder president George W. Bush stegen de lonen ook met 4,2% en stegen ze met 6,4% onder president Bill Clinton.

Tijdens de ambtstermijn van Trump zijn die lonen met 2,6% gestegen.

Deze cijfers zijn afkomstig  van het Bureau of Labor Statistics.  De langetermijntrend vertoont een U-vormige curve, geen vlakke lijn. De reële lonen bereikten hun piek in de vroege jaren zeventig en daalden daarna meestal voordat ze vanaf het midden van de jaren negentig opnieuw stegen.

Democratische reactie ook verkeerd op lonen

Regering van Michigan Gretchen Whitmer  beweerde  in de Democratische reactie op de Staat van de Unie: “In mijn eigen staat, onze buren in Wisconsin en Ohio, Pennsylvania en overal in het land, stagneerden de lonen terwijl het salaris van CEO’s omhoogschoot.” , lonen, gecorrigeerd voor inflatie, zijn gestegen.

Whitmer heeft een punt dat de lonen voor degenen aan de top, op de lange termijn, sneller zijn gegroeid dan voor degenen in lagere inkomensgroepen. Het Economic Policy Institute, een denktank die pleit voor werknemers met lage en middeninkomens,  zei in een rapport van 2019  dat elk inkomenspercentiel enige groei zag in de voor inflatie gecorrigeerde uurlonen van 1979 tot 2018, hoewel het 50e percentiel 14% zag terwijl het 95e percentiel een toename van 56,1% kende.

Huishoudelijk inkomen

Trump beweerde dat “het reële gemiddelde gezinsinkomen nu op het hoogste niveau is dat ooit is geregistreerd.” Dat klopt met de ene voor inflatie gecorrigeerde maatregel, maar niet met de andere.

Zoals we in onze nieuwste update van ‘ Trump’s Numbers ‘  schreven, bereikte de officiële meting van het gemiddelde gezinsinkomen van het  Census Bureau $ 63.179 in 2018 – wat de hoogste ooit is. Maar Census-functionarissen zeiden dat  recente cijfers  deels te wijten zijn aan een  wijziging  in de enquêtevragen in 2014. Sindsdien bevat de jaarlijkse enquête extra inkomstenbronnen die eerder werden weggelaten.

Volgens de ” geschatte aangepaste” cijfers die  Census-ambtenaren hebben gepubliceerd om de verandering te weerspiegelen, was het gemiddelde gezinsinkomen in 2018 lager dan in 1999 – $ 63,231.

Voorraden / 401 (k) s

Trump overdreef het succes van de aandelenwinsten onder zijn leiderschap en beweerde: “Sinds mijn verkiezing zijn de Amerikaanse aandelenmarkten 70 procent gestegen.” En hij zei: “Al die miljoenen mensen met 401 (k) s en pensioenen doen het veel beter dan ooit tevoren met stijgingen van 60, 70, 80, 90 en 100% en zelfs meer. “

Zoals we onlangs schreven in ” Trump’s Numbers January 2020 Update “, bleven de aandelenkoersen hun decenniumlange stijging met Trump op kantoor voortzetten. Maar hij overdrijft dat succes, en hij neemt de cijfers een beetje door krediet te nemen voor winst terwijl Obama nog in functie was, maar na de verkiezing van Trump.

Aan het einde op 4 februari was het  gemiddelde van 500 aandelen van Standard & Poor’s  45,2% hoger dan op de dag van de opening van Trump. In dezelfde periode steeg het  Dow Jones Industrial Average , bestaande uit 30 grote bedrijven, met 45,3% onder Trump. En de  samengestelde index van NASDAQ , bestaande uit meer dan 3.000 bedrijven, steeg met 70,4%.

Het is zeker mogelijk dat sommige 401 (k) plannen dramatisch zijn gestegen, zelfs tot 100%, zoals de president zei. Maar dat zouden uitschieters zijn. Volgens  een analyse  van Fidelity Investments is het gemiddelde saldo van 401 (k) tussen het eerste kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van 2019 met ongeveer 1% gestegen en   tussen de eerste kwartalen van 2017 en 2018 met 8% gestegen .

En zoals  we hebben geschreven , geniet niet iedereen in de VS van de winst op de aandelenmarkt. Slechts ongeveer de helft van de Amerikaanse huishoudens bezat aandelen in 2016 direct of indirect (via beleggingsfondsen, trustfondsen of pensioenplannen), volgens  een paper  gepubliceerd in november 2017 door het National Bureau of Economic Research. En slechts ongeveer  een derde  van de Amerikanen draagt ​​bij aan een 401 (k), volgens de US Census.

Grens muur

Trump pochte dat “terwijl we spreken, een lange, lange en zeer krachtige muur wordt gebouwd” langs de zuidelijke grens. “We hebben nu meer dan 100 mijl afgelegd,” zei hij.

De administratie heeft de barrières langs de zuidelijke grens verbeterd, maar bijna alle bouwwerken waren ter vervanging van bestaande barrières – niet om de lengte van de kilometers fysieke barrières tussen de VS en Mexico te verlengen.

Vanaf het fiscale jaar 2015 waren er 654 mijl van primaire barrières aan de zuidwestgrens, “inclusief 354 mijl van primaire voetgangersbarrières en 300 km van primaire voertuigbarrières,” volgens een  rapport  van juli 2018 door het Government Accountability Office. Vanaf 24 januari heeft de Amerikaanse douane en grensbescherming ‘655 mijl aan primaire barrières aan de zuidwestgrens’, volgens een CBP-  factsheet .

Onder Trump is “ongeveer 99 mijl van het nieuwe grensmuursysteem [gebouwd] in plaats van vervallen en / of verouderde ontwerpen en ongeveer 1 mijl van het nieuwe grensmuursysteem gebouwd op locaties waar voorheen geen barrières bestonden”, aldus de factsheet.

Naast deze primaire barrières zei CBP dat de administratie tot nu toe 10 mijl secundaire barrières heeft voltooid, die zich achter de primaire barrières bevinden.

Grensbewegingen

Trump zei dat “illegale overtochten” aan de zuidwestgrens “sinds mei met 75% zijn gedaald.” Maar gemeten over een langere periode nemen de grensbewegingen onder Trump toe, niet naar beneden.

Trump:  Als gevolg van onze ongekende inspanningen zijn illegale kruisingen sinds mei met 75% gedaald – acht achtereenvolgende maanden achter elkaar.

Er zijn technisch geen statistieken voor degenen die illegaal de grens oversteken, maar aanhoudingen door de Amerikaanse douane en grensbescherming worden gebruikt om dergelijke trends te meten.

Het totale aantal aanhoudingen aan de zuidwestgrens daalde met bijna 75% van  132.856  in mei tot  32.858  in december, volgens CBP. Maar gepoogde grensoverschrijdingen zijn meestal het hoogst in maart, april en mei en het laagst in december.

Lees ook:  Raad eens wie China de schuld geeft van de rellen in Hong Kong?

Zoals we schreven in ” Trump’s Numbers January 2020 Update “, waren er 799.669 aanhoudingen aan de zuidelijke grens in 2019, het hoogste jaarlijkse totaal sinds 2007 en 81% hoger dan in 2016, het jaar voordat Trump aantrad.

‘Fabrieken’

Opscheppend over groei in productie, beweerde Trump: “Na het verliezen van 60.000 fabrieken onder de vorige twee administraties, heeft Amerika nu 12.000 nieuwe fabrieken opgedaan onder mijn administratie.” Maar er is hier minder dan je zou verwachten.

Hij verwijst waarschijnlijk naar  gegevens  van het Bureau of Labor Statistics over het “Aantal bedrijven in de particuliere productie”, wat aangeeft dat er een daling was van 54,865 productie “bedrijven” tussen het eerste kwartaal van 2001 en het eerste kwartaal van 2017. Dat was ongeveer 13 % daling tijdens de administraties van George W. Bush en Barack Obama. En er is een toename van 12.074 van die vestigingen (3,5%) tussen het eerste kwartaal van 2017 en het tweede kwartaal van 2019, het laatste kwartaal waarvoor dergelijke gegevens beschikbaar zijn.

Sommige context is echter in orde. De BLS  telt  alle vestigingen “die zich bezighouden met de mechanische, fysische of chemische omzetting van materialen, stoffen of componenten in nieuwe producten.” Hoewel productie-instellingen “vaak worden beschreven als fabrieken, fabrieken of molens” – noemde Trump ze “fabrieken” – en “karakteristiek gebruik maken van elektrisch aangedreven machines en materiaalverwerkingsapparatuur,” omvatten ze ook “inrichtingen die materialen of stoffen met de hand of in het huis van de werknemer omzetten in nieuwe producten en die bezig zijn met de verkoop aan het grote publiek van dezelfde producten gebouwen waar ze worden verkocht, zoals bakkerijen, snoepwinkels en maatwerkkleermakers. ”

De cijfers omvatten ook alle soorten vestigingen, en toen we deze claim in oktober onderzochten, merkte Caleb Foote van de Information Technology and Innovation Foundation op dat de overgrote meerderheid van de winsten onder toezicht van Trump bedrijven waren met minder dan vijf werknemers.

Ook begon de opwaartse trend voordat Trump aantrad. In de laatste vier jaar van Obama groeide het aantal vestigingen met 10.407.

Premies ziektekostenverzekering

De president vergeleek appels met sinaasappels door te beweren: “Voordat ik aantrad, waren de premies voor ziektekostenverzekeringen in slechts vijf jaar meer dan verdubbeld. Ik verhuisde snel om betaalbare alternatieven te bieden. Onze nieuwe plannen zijn tot 60 procent goedkoper en beter. ”

De administratie had een verdubbeling van de “gemiddelde premie” geëist van 2013 tot 2017, maar, zoals  we schreven , die individuele marktpremies vergelijkt voordat de belangrijkste bepalingen van de Affordable Care Act van kracht werden met de HealthCare.gov-uitwisselingspremies 2017. De ACA vereiste dat verzekeraars dezelfde premies in rekening brengen, ongeacht de gezondheidsstatus, en een minimumpakket aan voordelen opnemen. Dus, goedkope, barebones-plannen konden niet langer worden aangeboden aan degenen die hun eigen verzekering kopen.

Zoals we in detail hebben uitgelegd,  zei het rapport van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services  waarin deze schattingen waren opgenomen ook dat er verschillende beperkingen en voorbehouden waren, waaronder het vertrouwen op gegevens voor 2013 die door HHS werd erkend als een “perfecte vergelijking”.

Wat betreft de ‘betaalbare alternatieven’ die Trump heeft aangeprezen, heeft zijn administratie regels uitgegeven om goedkopere, minder uitgebreide verzekeringsopties uit te breiden, zoals kortlopende verzekeringen. Of die plannen ‘beter’ zouden zijn, zoals Trump beweerde, zou een kwestie van mening zijn, zoals  we eerder hebben gezegd . Ze zouden minder kosten omdat ze bepaalde voordelen niet zouden moeten dekken en de premies breder zouden kunnen variëren dan de ACA toestaat.

Not So ‘Iron-Clad’ onder bestaande omstandigheden

Trump zei dat hij een “met ijzer beklede” belofte aan de Amerikanen had gedaan: “We zullen altijd patiënten met reeds bestaande aandoeningen beschermen.” rechtszaak tegen de Affordable Care Act door te argumenteren dat de bestaande gezondheidsbescherming van de gezondheidswetgeving zou moeten worden geëlimineerd.

Zoals we hebben uitgelegd, kunnen verzekeraars onder de ACA geen dekking ontkennen of premies instellen op basis van de medische omstandigheden van een persoon. De GOP-gezondheidsplannen die in 2017 zijn besproken en ondersteund door Trump, hadden er echter voor kunnen zorgen dat sommigen met gezondheidsproblemen hogere premies betaalden. (Zie ” Bloomberg, Trump Spar op bestaande voorwaarden ” voor meer informatie.)

De Republikeinse eisers in de rechtszaak, Texas versus Verenigde Staten,  zeggen dat  de hele ACA ongrondwettelijk moet worden bevonden. We weten niet wat de administratie zou doen met betrekking tot bestaande omstandigheden als de eisers uiteindelijk die zaak winnen, maar een brief van het ministerie van Justitie van 2018  zei  dat twee bepalingen van de ACA zouden moeten worden verwijderd als de rechtszaak succesvol was: die garanderen dat mensen kunnen worden de dekking door verzekeraars niet geweigerd of meer in rekening gebracht op basis van bepaalde factoren, zoals de gezondheidstoestand.

Energie

Zoals hij eerder heeft gedaan, schreef Trump de positie van de VS als de grootste producent van olie en aardgas toe aan de acties van zijn regering. “Dankzij onze gedurfde reductiecampagne,” zei hij, “zijn de Verenigde Staten verreweg de nummer 1 producent van olie en aardgas overal ter wereld.”

Terwijl de energieproductie onder Trump is gestegen, begon de hydraulische fracking-boom die de VS naar zijn huidige hoogten heeft gebracht onder eerdere administraties – en sommige van de topposities werden jaren geleden getroffen.

Zoals we  hebben  geschreven  bij andere gelegenheden waarin Trump soortgelijke claims heeft gemaakt, waaronder in  de  Staat van de Unie van vorig jaar , overtrof de VS Rusland meer dan tien jaar geleden, in 2009 , de grootste aardgasproducent ter wereld te worden  .

Volgens de US Energy Information Administration namen de VS ook de toppositie in voor aardolieproductie ruim voordat Trump in 2013 aantrad  . Total petroleum, legt EIA  uit , is “samengesteld uit verschillende soorten vloeibare brandstoffen, waaronder ruwe olie en leasecondensaat, strakke olie, extra zware olie en bitumen.”

Trump was president toen de VS Rusland overtrof voor de productie van ruwe olie in de  zomer van 2018 . Die prestatie werd echter  lang verwacht en gebaseerd op een toename van ruwe olie die ongeveer tien jaar  geleden begon  . De energievooruitzichten voor 2012 van het International Energy Agency voorspelden bijvoorbeeld   dat de VS tegen 2020 de grootste producent van ruwe olie zouden worden, voornamelijk vanwege de vooruitgang in fracking-technologie.

Trump beweerde ook dat de VS energie-onafhankelijk was en zei: “Met de enorme vooruitgang die we de afgelopen drie jaar hebben geboekt, is Amerika nu energie-onafhankelijk.” Hoewel er niet noodzakelijkerwijs een  enkele  definitie  voor energieonafhankelijkheid is – en als concept is misschien onmogelijk, gezien de mondiale markten – één maatstaf zou zijn of de VS meer energie produceert dan het verbruikt.

De nieuwste maandelijkse  gegevens  van EIA, die tot oktober 2019 geldig zijn, tonen aan dat gedurende zes van de 10 maanden van vorig jaar de totale primaire primaire energieproductie in de VS het totale verbruik overtrof.

De VS heeft echter nog steeds import van energie  .

Workforce

Trump maakte een raadselachtige en misleidende claim toen hij zei: “In de laatste acht jaar van de vorige regering zijn meer dan 300.000 mensen in de werkende leeftijd gestopt met werken. In slechts drie jaar van mijn administratie hebben 3,5 miljoen mensen, mensen in de werkende leeftijd, zich bij het personeel aangesloten. ”

Het feit is dat het totale aantal civiele werknemers  groeide  tijdens de acht jaar van Obama –  met 5,4 miljoen . Het is sneller gegroeid onder Trump, met 4,9 miljoen tijdens zijn eerste 35 maanden.

(Het personeelsbestand bestaat uit personen van 16 jaar en ouder die een baan hebben of werk zoeken.)

Het is niet duidelijk wat Trump bedoelt met “werkende leeftijd”. Als hij bedoelde te verwijzen naar werknemers in wat  gewoonlijk de “prime” werkjaren  van 25 tot 54 wordt genoemd, dan zou hij terecht zeggen dat er een daling was. Maar het verlies was eigenlijk  bijna 1,6 miljoen  (niet 300.000) in de tijd van Obama. En er is winst behaald onder Trump in deze leeftijdsgroep, maar het cijfer is iets minder dan 2,5 miljoen (geen 3,5 miljoen).

bronnen

Bureau voor economische zaken. “ Bruto binnenlands product, vierde kwartaal en jaar 2019 (voorlopige schatting). “Nieuwsbericht. 30 januari 2020.

Arbeids Statistieken Bureau. “Werkgelegenheid, uren en inkomsten uit de huidige enquête naar de arbeidsstatistieken (nationaal); T otaal Niet-agrarische Werkgelegenheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden .”Deze gegevens zijn afkomstig 4 februari 2020.

Wall Street Journal. ” WSJ Economic Forecast Survey .” Jan 2020.

Arbeids Statistieken Bureau. “Arbeidskrachtenstatistieken van de huidige bevolkingsenquête; Werkloosheidspercentage, seizoensgecorrigeerd. ”Gegevens geëxtraheerd 4 februari 2020.

Arbeids Statistieken Bureau. “Arbeidskrachtenstatistieken van de huidige bevolkingsenquête; Civiele beroepsbevolking, 16 jaar en ouder. ”Gegevens geëxtraheerd 4 februari 2020.

Arbeids Statistieken Bureau. “Arbeidskrachtenstatistieken van de huidige bevolkingsenquête; Civiel personeelsbestand – 25 tot 54 jaar . ”Gegevens geëxtraheerd 4 februari 2020.

Amerikaanse Internationale Handelscommissie. ” Handelsovereenkomst VS-Mexico-Canada: waarschijnlijk effect op de Amerikaanse economie en op specifieke bedrijfstakken .” Apr 2019.

Witte Huis. ” Opmerkingen van president Trump tijdens een ondertekeningsceremonie voor de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada .” 29 jan 2020.

Amerikaans kantoor van de handelsvertegenwoordiger. ” USMCA geschat op 76.000 extra Amerikaanse autotaken, miljarden nieuwe investeringen in autofabricage .” 18 apr 2019.

Chokshi, Niraj. ‘ De handelsdeal van vakbonden Skeptical Trump zal autotaken terugbrengen .’ New York Times. 11 dec 2019.

Arbeids Statistieken Bureau. “ Arbeidskrachtenstatistieken van de huidige bevolkingsenquête; W omen werkloosheidspercentage, seizoensgecorrigeerd . ”Geraadpleegd op 4 februari 2020.

Rothbaum, Jonathan en Edwards, Ashley. “Het Amerikaanse gemiddelde gezinsinkomen was $ 63.179 in 2018, niet significant anders dan in 2017. ” US Census Bureau. 10 september 2019.

US Census Bureau. ” Huidige bevolkingsonderzoek, 1966 tot 2019 jaarlijkse sociale en economische supplementen .” 10 sep 2019.

US Government Accountability Office. “ Southwest Border Security. CBP evalueert ontwerpen en locaties voor grensbarrières, maar verloopt zonder essentiële informatie . ”Jul 2018.

US Customs and Border Patrol en US Army Corps of Engineers. “ Border Wall Status. Vanaf 24 januari 2020. ”24 jan 2020.

Jackson, Brooks. ” Trump’s nummers januari 2020 update .” FactCheck.org. 20 januari 2020.

Amerikaanse grenspatrouille. ” US Border Patrol Southwest Border Apprehensions FY 2020. ” 9 januari 2020, bezocht op 4 februari 2020.

Amerikaanse grenspatrouille. ” US Border Patrol Southwest Border Apprehensions FY 2019. ” 14 nov 2019, bezocht op 4 februari 2020.

Amerikaanse grenspatrouille. ” Totale illegale buitenaardse vrees per maand fiscale jaren 2000-2018 .” Mar 2019, bezocht op 4 februari 2020.

EIA. Januari 2020 Maandelijks energieoverzicht . 28 januari 2020.

Kiely, Eugene et. al. ” FactChecking the State of the Union .” FactCheck.org. 6 februari 2019.

Robertson, Lori et. al. ” Trump’s Campagne Kickoff Claims .” FactCheck.org. 19 jun 2019.

Kiely, Eugene. ” FactChecking Trump’s Energy Boasts.” FactCheck.org. 8 jun 2018.

Neuhauser, Alan. ” VS nadert ‘Energy Independence’ .” US News & World Report. 19 juli 2019.

Gjelten, Tom. “ Energie-onafhankelijkheid voor de VS? Probeer energiebeveiliging . ”NPR. 12 okt 2012.

EIA. ” Verenigde Staten blijft ‘s werelds grootste producent van aardolie en aardgaskoolwaterstoffen .” 21 mei 2018.

EIA. ” De Verenigde Staten zijn nu de grootste wereldwijde producent van ruwe olie .” 12 sep 2018.

EIA. ” De maandelijkse maandelijkse productie van ruwe olie is meer dan 11 miljoen vaten per dag in augustus .” 1 nov 2018.

EIA. ” De Verenigde Staten exporteren nu ruwe olie naar meer bestemmingen dan waaruit het importeert .” 22 okt 2019.

Yahoo! Financiën. “ Dow Jones industrieel gemiddelde. Toegang tot 4 februari 2020.

Yahoo! Financiën. ” S&P 500. ” Geraadpleegd op 4 februari 2020.

Yahoo! Financiën. “ NASDAQ Composite. Toegang tot 4 februari 2020.

Fidelity Investments. ” Fidelity Q1 2019 pensioenanalyse: rekeningsaldi rebound van dip in Q4, terwijl de spaarquote recordniveaus bereikte .” 9 mei 2019.

Fidelity Investments. “Fidelity kondigt Q1 2018 pensioengegevens aan: besparingspercentages raken recordhoogte en rekeningsaldi blijven stijgen op lange termijn .” 17 mei 2018.

Wolff, Edward. “ Trends in de welvaart van huishoudens in de Verenigde Staten, 1962 tot 2016: is de rijkdom van de middenklasse hersteld? ‘Nationaal Bureau voor economisch onderzoek. Nov 2017.

Dressel, Edward. ” US Census Research onthult verschrikkelijke 401 (k) statistieken .” Retire Ready Solutions. Bezocht op 4 februari 2020.

Amerikaans Bureau of Labor Statistics. Kwartaaltelling van werkgelegenheid en lonen. Aantal vestigingen in particuliere productie voor alle vestigingsgroottes in US TOTAL, NSA . Bezocht op 4 februari 2020.

Amerikaans Bureau of Labor Statistics. ” Over de verwerkende sector .” Geraadpleegd op 4 februari 2020.

Comments

comments