Het aantal sterfgevallen in China stijgt tot minimaal 490, Japan bevestigt 10 gevallen op schip

Het aantal sterfgevallen in China stijgt tot minimaal 490, Japan bevestigt 10 gevallen op schip

5 februari 2020 0 Door Indignatie redactie

Ongeveer 5500 mensen zijn in quarantaine gehouden op twee cruiseschepen, een voor de kust van Japan, de andere nabij Hong Kong. Het aantal bevestigde gevallen overtreft wereldwijd 24.500.

Het aantal doden door het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen tot minimaal 490 op het vasteland van China, terwijl nieuwe gevallen op een Japans cruiseschip, evenals in Hong Kong en op andere plaatsen de toenemende verspreiding van de uitbraak en hernieuwde aandacht toonden die het bevat. 

Wereldwijd is het aantal gevallen 25.000 overschreden met 24.324 bevestigde gevallen op het Chinese vasteland. 

Minstens 10 mensen van het Japanse cruiseschip testten positief en werden naar ziekenhuizen gebracht, terwijl alle 3.700 bemanningsleden en passagiers op het schip maximaal 14 dagen aan boord in quarantaine worden geplaatst, zei minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato. 

De 10 bevestigde gevallen op het Diamond Princess-cruiseschip verhoogden het totaal van Japan tot 33 gevallen. De 10 zijn een Filipijns bemanningslid en negen passagiers, twee Australiërs, drie Japanners, drie Hongkongse onderdanen en een Amerikaan.

Ze waren onder 273 mensen getest omdat ze hoest of koorts hadden, wat symptomen van het virus zijn, of nauw contact hadden met een man die in Hong Kong van het schip stapte en besmet was.

Sommige tests zijn nog in behandeling. De overdracht aan elke persoon is niet duidelijk, en de anderen hebben het virus misschien gekregen toen ze bij andere havenoproepen in Vietnam, Taiwan, Kagoshima en Okinawa van het schip kwamen. Het schip keerde maandag terug naar Yokohama, nabij Tokio.

coronavirus
Deze kaart van TRT World toont de verspreiding van het nieuwe coronavirus naar landen over de hele wereld vanaf 5 februari 2020, GMT (TRTWorld)

Hong Kong test meer dan 1.800 passagiers op cruiseschip 

Hong Kong test meer dan 1.800 passagiers en bemanning op een cruiseschip op een coronavirus dat is ontstaan ​​in Wuhan nadat sommige bemanningsleden koorts en andere symptomen hadden gemeld. Autoriteiten lieten niemand het schip verlaten zonder toestemming.

De gezondheidsafdeling van de Chinees geregeerde stad zei op woensdag dat 90 procent van de passagiers Hong Kongers waren en dat er geen Chinese Chinezen aan boord waren. 

Eerder bleken drie Chinese vasteland die tussen 19 en 24 januari op het schip waren geweest, het virus te hebben opgelopen.

Het World Dream-schip, geëxploiteerd door Dream Cruises, werd dinsdag de toegang geweigerd in de Zuid-Taiwanese haven van Kaohsiung. Maandag bezocht het schip de noordelijke Keelung-haven van Taiwan.

Ziekenhuizen in Hongkong werkten op hun derde stakingsdag om de grens met het vasteland van China te eisen om volledig te worden afgesloten om het virus af te weren, maar vier nieuwe gevallen zonder bekende reis naar het vasteland geven aan dat de ziekte zich lokaal op het grondgebied verspreidt.

De groeiende caseload “duidt op een aanzienlijk risico van gemeenschapstransmissie” en zou een “grootschalige” uitbraak kunnen voorspellen, zei Chuang Shuk-kwan, hoofd van de afdeling voor overdraagbare ziekten bij het Centrum voor bescherming van de gezondheid.

Ziekenhuizen in Hong Kong zeiden dat ze sommige diensten moesten afsnijden vanwege de afwezigheid van werknemers. Meer dan 7.000 deden dinsdag mee aan de staking, volgens de Alliance van de Hospital Authority Employees, de organisator van de staking.

De belegerde leider van het gebied, Carrie Lam, bekritiseerde de staking en zei dat de regering er alles aan deed om de stroom van mensen over de grens te beperken. Bijna alle land- en zeeverbindingen zijn gesloten, maar de opvallende arbeiders willen het volledig sluiten.

“Belangrijke services, kritieke operaties zijn aangetast,” vertelde Lam verslaggevers. “Dus ik doe een beroep op degenen die deelnemen aan deze actie: laten we de belangen van de patiënten en het hele volksgezondheidssysteem boven alle andere dingen stellen.”

Stijgende gevallen maar weinig dodelijke slachtoffers

Thailand bevestigde dinsdag nog zes gevallen, waardoor het totaal op 25 komt. Twee zijn motortaxichauffeurs die voor Chinese toeristen hadden gereden. Eerder werd ook een Thaise taxichauffeur gediagnosticeerd met het virus. 

De gevallen zijn zorgwekkend omdat ze suggereren dat het virus zich gemakkelijker tussen mensen kan verspreiden dan werd vermoed.

Zuid-Korea heeft het totaal verhoogd tot 18, waarbij de nieuwe gevallen aanleiding geven tot bezorgdheid over de verspreiding van de ziekte vanuit andere landen dan China. 

Lees ook:  Ben ik immuun voor COVID-19 als ik antilichamen heb?

De Zuid-Koreaanse centra voor ziektebestrijding en preventie zeiden dat een man die een zakelijke conferentie in Singapore bijwoonde daar een Maleisiër ontmoette die het virus had. Een ander geval dat woensdag werd bevestigd, was de dochter van een vrouw die ziek werd na een reis in Thailand.

Dr. David Heymann, die de reactie van de Wereldgezondheidsorganisatie leidde op de SARS-uitbraak, zei dat het te vroeg is om te weten wanneer het nieuwe coronavirus een piek zal bereiken, maar dat het nog steeds toeneemt.

Hij zei dat de piek in de recente caseload in China deels is omdat het aantal werd uitgebreid naar mildere gevallen, niet alleen mensen met longontsteking. Het wordt nog niet beschouwd als een pandemie, of wereldwijde uitbraak, die de WHO definieert als duurzame overdracht in ten minste twee wereldregio’s.

Heymann zei dat wanneer het nieuwe virus zich buiten China begint te verspreiden, wetenschappers er een beter begrip van zullen krijgen. “Wat we zullen zien is de duidelijkere natuurlijke geschiedenis van de ziekte,” zei hij, terwijl degenen die aan het virus zijn blootgesteld “zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden”, zei hij.

Desondanks drong de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, landen buiten China aan om meer gegevens over infecties te delen, volgens gedetailleerde informatie in slechts 38 procent van de gevallen. 

“Zonder betere gegevens is het voor ons erg moeilijk om te beoordelen hoe de uitbraak zich ontwikkelt of welke impact het zou kunnen hebben en om ervoor te zorgen dat we de meest geschikte aanbevelingen doen.”

Meer evacuatievluchten vanuit Wuhan 

Met het epicentrum van de uitbraak, Wuhan, afgesneden per spoor, lucht en over de weg om het virus te beheersen, organiseerden de VS en andere landen meer evacuatievluchten voor hun burgers nog steeds in de centrale Chinese stad.

De nieuwste cijfers op het vasteland van China toonden een toename van 65 sterfgevallen ten opzichte van de vorige dag, alle nieuwe sterfgevallen door Wuhan. Het aantal nieuwe gevallen steeg tot 24.324, een stijging van 3.887 ten opzichte van de vorige dag. Buiten het vasteland van China zijn ten minste 180 gevallen bevestigd, waaronder twee dodelijke slachtoffers, een in Hong Kong en een andere in de Filippijnen.

Om duizenden patiënten te behandelen, haastte China zich om ziekenhuizen te bouwen en verbouwde een gymnasium, een tentoonstellingsruimte en een cultureel centrum in Wuhan.

Patiënten werden verplaatst naar een nieuw ziekenhuis met 1.000 bedden met geprefabriceerde afdelingen en isolatiekamers. Een speciaal gebouwd ziekenhuis met 1500 bedden is ook over enkele dagen geopend. De ziekenhuizen gemaakt van omgebouwde openbare ruimtes om patiënten met milde symptomen te behandelen, hebben in totaal 3.400 bedden, de eenvoudige babybedjes geplaatst in krappe rijen in holle kamers zonder tussenliggende barrières.

Een man, Fang Bin, zei dat hij afdelingen zo druk zag tijdens een bezoek aan het nr. 5 ziekenhuis op zaterdag dat sommige patiënten gedwongen waren op de grond te gaan zitten.

“Er zijn teveel patiënten, het is overvol,” zei Fang. Hij zei dat hij uit zijn huis was gehaald en door de politie werd ondervraagd nadat hij een video had gepost van wat hij online zag.

Meer Chinese steden sluiten als het dodental van virussen stijgt

Ongeveer 56 miljoen mensen in Hubei zijn sinds vorige week virtueel afgesloten, met de hoofdstad Wuhan in het hart van de noodsituatie.

In Hangzhou, ongeveer 175 kilometer ten zuidwesten van Shanghai, blokkeerden groene hekken straten in de buurt van het hoofdkwartier van de Chinese tech-gigant Alibaba terwijl een straaljager boven hem cirkelde.

Alibaba, een van ‘s werelds meest waardevolle bedrijven, leek gesloten, terwijl bezorgers de nabijgelegen omheinde woonwijken in en uit trokken om boodschappen af ​​te leveren. Veel mensen werden ook gezien die uitgaan.

Het bedrijf bevindt zich in een van de drie districten waar deze week ongeveer drie miljoen mensen te horen kreeg dat er om de twee dagen slechts één persoon per huishouden buiten mag komen om benodigdheden te kopen.

“Ga alsjeblieft niet uit, ga niet uit, ga niet uit,” schreeuwde een bericht op een luidspreker waarin mensen werden opgeroepen maskers te dragen, hun handen regelmatig te wassen en mensen die afkomstig zijn uit Hubei te melden, een veel voorkomende angst in andere delen van het land waar mensen uit de provincie anderen kunnen infecteren.

Ten minste drie andere steden in de oostelijke provincie Zhejiang – Taizhou, Wenzhou en delen van Ningbo – hebben dezelfde maatregelen opgelegd en treffen ongeveer 18 miljoen mensen.

Soortgelijke beleidsmaatregelen werden aangemoedigd door de autoriteiten in twee steden tot aan de noordoostelijke provincie van China, Heilongjiang, en een handvol andere langs de oostkust.

In de provincie Henan, die grenst aan Hubei, besloot een district in de stad Zhumadian dat slechts één persoon elke vijf dagen elk huishouden kon verlaten. Bewoners daar hebben geldbeloningen gekregen voor het informeren van mensen uit Hubei.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  Dr. Paul Cottrell: 165 miljoen Amerikanen zullen worden besmet, 6,9 miljoen zullen de komende 20 maanden sterven aan covid-19


Comments

comments